Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 12, 2026 11:42 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: N gru 27, 2009 12:16 am 

jeden ze znawców tematu poradził mi jednak 5308 bo bieg wsteczny to element ktory prawdopodobnie jako pierwszy sprawi mi proiblemy.

Czy ma ktoś rade na problem z docieraniem samochodzika na niskich temperaturach, tak by w lecie nie było problemu z zpasowaniem tłoka w cylindrzse? Czy docieranie w domu z odprowadzeniem spalin za pomocą odkurzacza na zewnątrz rozwiązuje problem, czy docieranie musi być robione podczas obciążenia normalną jazdą?

Proszę o rade bo nie wiem czy kupićmimo zimy teraz czy czekać do lata.

1:10 E-revo Brushless
1:10 Revo 3.3 Devil
1:10 TT-01 Alu BL Sprzedane
1:14 Scania R620 Highline Sprzedane
1:10 W budowie, nadal - Man Kat 8x8
1:16 Traxxas Fiesta - Ken Block
1:10 Traxxas Spartan
FILMY - moje modele

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 27, 2009 12:25 pm 

Metody z odkurzaczem jeszcze nie słyszałem :lol: i raczej ją odradzam... Silnik powinno docierać się w ok temp. 10-20C i docierania w temperaturze minusowej nie jest raczej dobre.
http://www.shaft.pl/info_pages.php?pages_id=6
Poczytaj to, dowiesz się jak poprawnie dotrzeć silnik.

PostNapisane: N gru 27, 2009 2:35 pm 

metoda na odkurzacz polegała by na tym ze w cieplutkim pokoju ponad 20 stopni chodzi sobie model z kołami w powietrzu (na biegu) a odkurzacz odsysa i wypycha spaliny poza mieszkanie przez okno by nikt się nie zatruł spalinami jak dla mnie metoda spełnia wymogi temperaturowe tylko nie wiem czy docieranie ma być pod obciązeniem - model ma jeżdzićczy wystarczy ze sie koła kreca a silnik działa.

FILMY - moje modele

PostNapisane: N gru 27, 2009 3:28 pm 

Zajrzyj do tego linku który podałem wyżej tam jest napisane jak prawidłowo dotrzeć model. Aby dotrzeć model najpierw wypala się zbiornik jak model ma koła w powietrzu a końcowe fazy docierania są już na pełnym gazie więc raczej w pokoju się to nie uda. Najlepiej poczekać do wiosny i nie mieć potem żadnych problemów z silnikiem bo poprawne dotarcie to 80% sukcesu.

PostNapisane: N gru 27, 2009 5:23 pm 

Postaw na jakiejś podstawce ale z założonymi kołami. Nigdy nie docieraj silnika ze ściągniętymi kołami.

Popytaj się jakiś starszych modelarzy z okolicy oni ci to zrobią. Mi docierał każdy silnik lub pomagał w docieraniu Rafał Zeliaś, spec od silników spalinowych i wszystkie śmigają że aż miło. Docieranie w dużej mierze zależy od samego silnika. Miałem silnik na którego spędziłem z 4 baki na wolnych obrotach bo się klinował bez przerwy a bywały też silniki które po połowie baku na wolnych już kładłem na ziemie i spokojnie docierałem jeżdżąc. A w zimie najlepiej poszukać jakąś starą salę z dobrym odpowietrzeniem albo jak koniecznie chcesz to zrobić teraz to do garażu (oczywiście jeśli nie masz tam syberi) zrobić mały przeciąg lub otworzyć drzwi garażowe ale tak żeby nie przesadzić z zimnem i musisz trochę pocierpieć.

Poza tym silnik przed docieraniem podgrzać (np suszarką jakąś silną powinno do 60 stopni się rozgrzać) i jazda.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: N gru 27, 2009 10:33 pm 

Ale co szkodzi poczekać do wiosny i mieć dużą pewność że się nic z silnikiem w dalszej eksploatacji nie będzie działo? Modelem jeżdżenie w śniegu i tak jest ryzykowne, może pęknąć blok silnika przez nagłe różnice temp. albo można zalać elektronikę jak się ją dobrze nie uszczelni. Ja bym kupił model i poczekał do wiosny :)

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 10:12 am 

bo jak się wciągnę w zabawę to na wiosnę kupie najwyżej nowy silnik... a tak swoja drogą to czy są mocniejsze silniki czy po prostu tuninguje sie te co są?

Czy warto inwestować w aparaturę, bo niby aparatura to podstawa sukcesu, czy standardowe boxowe są wystarczające.

FILMY - moje modele

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 11:07 am 

Kup aparaturę ze spectrum. Używam już kawał czasu taką (dokładnie DX3) i jestem niesamowicie zadowolony. Problem miałem chwile na hali, ale wystarczyło rozebrać odbiornik przeciągnąć antenę inaczej niż oryginał i śmiga jak szalone. Naprawdę polecam!

Teoretycznie można wymieniać sam tłok z cylindrem żeby znów chwycił kompresję, korbę bo lubią się wyrabiać, i łożyska - wiadomo chyba dlaczego. Ale to wszystko zależy od silnika. Ja kupuję po prostu nowy silnik. Żadnego tuningu (jeśli w ogóle jest) nie ma sensu wkładać.

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 4:12 pm 

Cytuj:
Czy warto inwestować w aparaturę, bo niby aparatura to podstawa sukcesu, czy standardowe boxowe są wystarczające.

Tak i lepiej zobacz jaką aparaturę wypuścił na rynek Traxxas ;)

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 5:22 pm 

Lollo !! ja nie wiem co ty piszesz ludziom !!! Jak ty ledwo co przejeździłeś swoim Jato 1Bak na docieraniu

Wiec skąd twoje twierdzenia ze model jest najlepszy najszybszy najtrwalszy najnowszy i wogóle naj naj naj itp. chyba tak mówisz tylko dlatego ze masz taki.

napisałeś ze od razu do oponowałeś. Jak mogłeś go opanować jak nawet go jeszcze nie dotarłeś?

a i jak widzę Firma Traxxas to Dla Ciebie jest Bogiem. I co oni zrobią to jest najlepsze.
nie twierdze ze traxxas jest złą firmą ale napewno nie jest najlepszą Firmą produkującą modele i jest dużo dużo lepszych modeli
niż twoje Jato. I przestań go w każdym temacie go zachwalać! bo nawet sam nie wiesz jaki ten samochód jest bo po jednym baku to wiesz tyle co nic

pozdrawiam

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 4:58 pm 

Cytuj:
a i jak widzę Firma Traxxas to Dla Ciebie jest Bogiem

Ba, zajrzyj głębiej w ich stronę.

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 7:38 pm 

Nie obrażając nikogo Jest wiele firm które są dużo lepsze od Traxxasa. Traxxas to bardziej profesjonalne zabawki.

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 7:40 pm 

Cytuj:
Traxxas to bardziej profesjonalne zabawki.

Co?! Niech ktoś zobaczy obeznany to co ja teraz.

Dobra przepraszam za OT.

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 8:01 pm 
Administrator forum

Lollo napisał(a):
Cytuj:
Traxxas to bardziej profesjonalne zabawki.

Co?! Niech ktoś zobaczy obeznany to co ja teraz.

Dobra przepraszam za OT.

No zobaczyłem i jakoś na mnie wrażenia nie zrobiło, kolega użył tego określenia by sprowadzić Ciebie na ziemię. Firm produkujących modele jest wiele, modeli jeszcze więcej, i nie ma najlepszej, bo nie ma takiej, która jest najlepsza we wszystkim. Fakt jest taki, że traxxas nie robi sprzętu typowo zawodniczego, tylko celuje w grupę mniej/bardziej zaawansowanych hobbystów, i w tym są naprawdę dobrzy, ale dalej walki o tytuły w klasach IFMAR nie podejmują. Nie ma więc co się oburzać. Pewnie w końcu, i tak porzucisz swoje Jato, bo model jest dobry tylko tak długo jak nie ogranicza swojego właściciela, a potem zaczniesz szukać czegoś co spełni Twoje (już dużo wyższe) wymagania. Taka jest już kolej rzeczy, ja na początku też myślałem, że dla mojego TNX-a to ja zawsze będę ograniczeniem, a tu proszę zaskoczenie, chcę jechać szybciej, a z tego grata już nic więcej nie wycisnę, więc szukam nowego, lepszego...

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 8:25 pm 

Cytuj:
No zobaczyłem i jakoś na mnie wrażenia nie zrobiło, kolega użył tego określenia by sprowadzić Ciebie na ziemię. Firm produkujących modele jest wiele, modeli jeszcze więcej, i nie ma najlepszej, bo nie ma takiej, która jest najlepsza we wszystkim. Fakt jest taki, że traxxas nie robi sprzętu typowo zawodniczego, tylko celuje w grupę mniej/bardziej zaawansowanych hobbystów, i w tym są naprawdę dobrzy, ale dalej walki o tytuły w klasach IFMAR nie podejmują. Nie ma więc co się oburzać. Pewnie w końcu, i tak porzucisz swoje Jato, bo model jest dobry tylko tak długo jak nie ogranicza swojego właściciela, a potem zaczniesz szukać czegoś co spełni Twoje (już dużo wyższe) wymagania. Taka jest już kolej rzeczy, ja na początku też myślałem, że dla mojego TNX-a to ja zawsze będę ograniczeniem, a tu proszę zaskoczenie, chcę jechać szybciej, a z tego grata już nic więcej nie wycisnę, więc szukam nowego, lepszego...

Tyle, że ja mam już dwie spalinówki za sobą i szukałem czegoś na prawdę szybkiego no i trafiłem na Jato 3.3

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona