Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 16, 2026 8:42 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr gru 23, 2009 1:27 pm 

Wymnóż sobie każdą wartość calową przez 25,4. 1 cal = 25,4mm.

Co do klucz. Ja osobiście Hudyego Ci nie polecę. Końcówka 1,5mm omsknęła się na robaczku i już jest po wkrętaku.

Polecam wkrętaki firmy Titan, dostępne pod adresem www.sklep.rcracing.pl:

http://www.sklep.rcracing.pl/index.php? ... 46_257_244

używam takich narzędzi i bardzo sobie chwalę

pozdrawiam

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 1:39 pm 

kwasio5 napisał(a):
o kurcz nie wiedziałem ze te klucze są takie drogie :( to jest jakieś 200zł na klucze trochę dużo
może coś tańszego ale równie dobre??

a pytanie do Donata a przypadkiem klucz 5/64 to nie jest normalny impus 2mm???

Czemu 200zł? Ja za 3 bity zapłaciłem 30$ czyli około 80-90zł...

5/64 cala to 1.9844mm. Nie ryzykowałbym... :D

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 2:06 pm 

nie wiem bo widziałem na stronkach te hudy klucze po 20dolarów jeden wiec z tego wniosek ze około 200zł

a co do tych kluczy titan to widzę ze cena nie jest najgorsza. a jeszcze można kupić np. jeden klucz kpl. z rączką np. 1/16
a resztę 5/64 , 3/32 można same końcówki . dobrze mówię ?? zawsze 40zł w kieszeni. można przeznaczyć na lepszy wydech lub coś ;d;p

A i jeszcze sprzęgło to raczej rzecz nie aktualna ponieważ Dowiedziałem się ze w komplecie z losim jest od razu sprzęgło
Podkreślam ze model będę miał w domu około wtorku wiec nie krzyczcie ze wprowadzam was w błąd

a i jeszcze Donat na jakich olejach jeździsz w dyfrach. Gęstość firma. Jak można prosić to jakiś link.

z góry dzięki

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 2:21 pm 

Myślałem kurcze że nie ma calowych Titanów :( Ale skoro tak to biją Hudy'ego na głowę :)

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 3:27 pm 

Jeżdżę na olejach o standardowej gęstości (setup jest według mnie super), czyli: 7-10-5. Do tej pory jeździłem na oryginalnych od Losi ale teraz zalałem takimi samymi gęstościami tyle, że od Asso. Są po prostu zdecydowanie tańsze a nie wierzę, że może być jakakolwiek różnica. No... może poza tym, że te od Losi mają ładniejszą buteleczkę! :lol:

Ty będziesz miał tego Łosia od kogoś czy kupiłeś nowy? Pytam, bo model przychodzi prawie cały złożony więc dyfry są już zalane (takimi gęstościami jak podałem wyżej).

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 5:39 pm 

Model jest nówka. Ale czytałem i lepiej jak model przyjdzie rozebrać go i złożyć jeszcze raz po swojemu i konkretnie nasmarować.
Prawda?? Czy może w takich klasach modelu już tego się nie robi ???

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 7:23 pm 

Według mnie jest to zbędne. Sam chciałem rozebrać i złożyć, ale tylko dla przyjemności. Ostatecznie stwierdziłem, że się boję i zrezygnowałem. Teraz jak zrobiłem renowację podejrzewam, że jest złożony gorzej niż był fabrycznie i kilka rzeczy będę musiał poprawić... Także odradzam rozkładanie i ponowne składanie.

Jedyne co zrobiłem przed odpaleniem a po wyjęciu z pudełka to sprawdziłem czy wszystkie śruby są dobrze dokręcone.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 7:45 pm 

Witam,
jak moge się wtrącić to powiem że losi - świetny wybór. Osobiście używam parę lat losiego zdobyłem na nim mistrza Polski i jestem strasznie zadowolony co prawda mam elektryka 2wd ale jest niesamowity, w życiu nie urwałem w nim wahacza, ale fakt ma parę wad jak każdy model.

Oleje od asso bardzo dobra sprawa. Na prawdę świetne. Sam używam siima, co prawda zagraniczni zawodnicy się na niego krzywią ale ja nie widzę żadnych problemów.

Natomiast na kluczach nie ma sensu oszczędzać. Bo lepiej kupić nową śrubkę niż śrubokręt. Jak to mówią narzędzia to połowa majstra. Polecam losiego. Używam od lat i nie ma lepszych dla mnie kluczy. A co do opinii że hudy to kicz to się nie zgodzę. Klucze hudego są naprawdę świetne. Oprócz 1,5. Fakt ten klucz się niszczy ale jak się umie tego używać to nic się nie dzieje. Nie ma tylko sensu kupować ich z aluminiową rączką bo plastikowa jest równie dobra i wygodniejsza moim zdaniem.

Trochę za późno ale mogłeś się zastanowić nad Kyosho albo Mugenem. Równie świetne modele co losi. A mają nad losim taką przewagę że części są bezproblemowo dostępne na każdych zawodach i w sklepie internetowym. Silnik to inna bajka. Jeżdżę kyosho mp9 z silnikiem oriona. Miałem co do niego zły stosunek poza tym gaźnik mu nawalał (wydaję się jakby wada produkcyjna parę razy mi się zatarł, był niedokładnie zrobiony korpus) ale po 2 zawodach śmiga jak burza musiał się jeszcze dokładnie dotrzeć i ułożyć, polecę też silnik siima też bardzo go lubiałem. Chłopaki jeżdżą tymi silnikami tylko pod tragusa większymi (28) i są świetne zarówno siim jak i orion. Nie udało się ich popsuć padały po po prostu bo nadszedł ich czas. Silnik nie jest wieczny. Teoretycznie jeszcze jeżdżą ale to już nie ta moc, gaśnie, nie pracuje równo - pod domem jeździć się da.

Ja mam sentyment do silników STS'a. Różne krążą o nich opinie, ale dają radę. Tomas Rajdus tym handluje bezproblemowo dostępne co prawda nie w Polsce ale po sąsiedzku.

A co do rozkładania. Warto rozłożyć poznać model, poczytać na zagranicznych forach co warto od razu zmienić, jakie myki stosować (Np. w niektórych miejscach stosować klej do gwintów). Poza tym jak będziesz nagle odkręcał coś na szybko na zawodach to już będziesz wiedział co i jak. Zaoszczędzisz kupę czasu a jak przydarzy się jakaś awaria (czego nie życzę) to każda minuta się liczy:)

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 10:19 pm 

A jeszcze was się pytam. Czy występuję silnik SH 4,6 8portowy w wersji na start box (nie wiem jak to się nazywa poprawie) chodzi mi o te urządzenie co uruchamia silnik za pomocą koła zamachowego. Przemyślałem sprawę Miałem na początku mieć normalne roto. Ale wiadomo roto jest bardziej awaryjne niż start box . A koszty kupna roto lub boxa podobne . Do roto i do boxa muszę kupić pakiet i ładowarkę wiec różnica w cenie będzie nie wielka mówię o używanych. Widziałem box można już za 150zł fajny czy każdy box będzie pasował do losiego czy jakieś wybrane modele boxów ??

a wy jak mi radzicie Zostać przy roto czy lepiej box?? Tylko nie wiem czy jest silnik SH 4,6 8portowy na box

z góry dzięki za odp.

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 10:26 pm 

Zdecydowanie starterbox. Wiem, że na pewno pasuje starterbox OFNY. Jednak myślę, że każdy pod skalę 1/8 off-road będzie pasował, kwestia odpowiedniego ustawienia modelu na starterboxie.

Silnik SH 4.6 P8 występuje w wersji pod starterbox:

http://www.rcwroblik.pl/Silnik+spalinow ... 31,i2.html

Pozdrawiam

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 10:36 pm 

Dobrym starter boxem jest robitronic http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=4311
Ten box ciągnie większość silników jak nie wszystkie :)
Podobno to samo co OFNA z dwoma silnikami.
Moim zdaniem box musi mieć przynajmniej jeden silnik 750 żeby dał radę pociągnąć ten SH.
Co do ładowarki to mam na sprzedaż Bantam e-station 301 DX (przepraszam że piszę o tym w tym poście)myślę,że do tych celów będzie dobra

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 10:57 pm 

Ja mam TAKI STARTER BOX OFNY i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem jego mocy. Silnik jaki mam to JPX .21 a on chyba słynie z blokowania się na górze. Mimo to starter rusza silnikiem bez problemu a jeśli tłok się mocniej zaklinuje to box nie zatrzymuje się tylko po prostu drze gumę o koło zamachowe. :lol:

Nie pasuje on w prawdzie idealnie pod 8ight-t'a ale nie jest też źle. Model normalnie odpalisz, tylko nie da się zamontować jednego drążka stabilizującego (ale z tego co wiem to sporo osób tak ma). Ogólnie polecam ten box.

PostNapisane: Pt gru 25, 2009 8:36 pm 

Witam ponownie Siedząc dziś przy stole oczywiście myślałem o Modelu i tak mi do głowy jak ja pomaluje karoserie.
i teraz do was pytanie podoba mi się ta karoseria
oczywiście nie identyczną bym zrobił ale kolorki te same i wzór tez mniej więcej taki sam
http://img222.imageshack.us/i/s5005262.jpg/

czy jest możliwość zrobienia jej sprejami ?? np. bez tego czarnego.
chodź wolał bym z czarnym. I jak je się do tego malowania zabrać czytałem o tym trochę i mniej więcej wiem o co chodzi. (ogólnie to nie bedzie pierwsza rzecz którą maluje sprejem) Ale pierwsza moja karoseria w życiu.
Mam ogromną prośbę jak by ktoś wytłumaczył co po kolei robić którą farbę najpierw nakładać itp. oczywiście chodzi mi o te kolorki z linku

pozdrawiam Marcin z góry dzięki

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Pt gru 25, 2009 9:02 pm 

Bez areografu będzie ciężko. Można ją uprościć tylko na zasadzie prostych kolorów bez cieni.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pt gru 25, 2009 9:26 pm 

Główna zasada jest taka, że nakładasz od najciemniejszej farby po najjaśniejszą a reszta opiera się na porządnym maskowaniu. Przyłóż się do maskowania, bo od tego w bardzo dużym stopniu zależy efekt końcowy. Nakładaj kilka jak najcieńszych warstw. Rób pociągnięcia od początku do końca - nie przerywaj w połowie malowanego odcinka. To chyba tyle, jeśli malowałeś już wcześniej to sobie poradzisz. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona