Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 2:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sty 25, 2013 6:05 pm 

siwytd napisał(a):
A skoro i tak mam wymieniac jakies czesci to co za roznica czy w tym czy w innym modelu? Poprawcie mnie jak sie myle

Mylisz się. A dlaczego, to napisałem w moim pierwszym poście.
siwytd napisał(a):
A tak w ogole to widze ze faktycznie fajnie byloby kupic cos w wersji kit i dokupic sobie silnik, serwa i aparature jaka by sie chcialo - tylko przy moim poziomie wiedzy o rc to ani nie wiedzial bym co kupic, ani jak to potem poskladac bez instrukcji. Jeszcze by mi z tego jakas maszynka do miesa wyszla :)

Nie bój się, od tego jest forum. Co do silników to niestety nie pomoge bo z nitro nie miałem styczności, nie sugeruj się na pewno pojemnością silnika czy mocą. To tylko liczby, i bardzo różnie przekładają się na rzeczywistość.
Widze, że nie rozróżniasz jeszcze buggy i truggy. Truggy to to samo konstrukcyjnie, tylko ma dłuższe wahacze, większą bude która zakrywa wieżyczki i amory, sporo większe koła, dłuższe podwozie, jest cięższy, łatwiejszy i pewniejszy w prowadzeniu. No i bardziej terenowy niż buggy. Buggy to bardziej formułka na zawody na dość równe tory przygotowane specjalnie pod modele. Ale więcej tu nie napisze, bo fani buggy mnie zaraz zjedzą :mrgreen: Osobiście mam tragusa i nie zamieniłbym go na nic(no chyba że losi 5ive-t :lol: ).
A co do WR8 od hpi ... hmm ciężko tu coś porównać bo to zupełnie inny model, on-road, nim będziesz miał problemy nawet na krzywym chodniku czy wjechaniu na krawężnik, ale to dobry model, ma realistyczny wygląd, tu masz review tylko elektrycznej wersji-http://www.youtube.com/watch?v=LsrV2hNPRWA
Tak więc najpierw musisz się zdecydować czy wolisz buggy czy truggy, czy on-roada w stylu WRC.
ps. kliknij ma moj link do galeri w podpisie to zobaczysz jak wygląda typowy truggy i w jakich warunkach mozna nimi jeździć :P

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 6:46 pm 

No i widzicie jak ja sie na tym wszystkim znam :oops:
Ale czlowiek sie uczy cale zycie i glupi umiera jak to moja babcia mawiala.
Tym wrc zainteresowalem sie tylko dlatego ze bylo napisane ze mozna go podnosic, ale wydaje mi sie ze to najgorsza opcja.
Znaczy chyba jednak stanie na truggy bo wlasnie te przednie amortyzatory na wierzchu zdecydowanie mnie odstraszaja od zakupu buggy. Raz ze wydaja sie byc bardziej podatne na uszkodzenia, a dwa ze zwyczajnie mi sie nie podobaja, a estetyka tez wazna rzecz :)
Tylko jak znalesc takie truggy w jakiejs lepszej opcji? Przejzalem duuuzo sklepow i jakos nic nie ma, albo zle patrze.
A ceny silnikow tez sa kosmiczne - od okolo 300 do nawet 1700 ! I badz tu madry cholera.

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 7:31 pm 

Zawodniczych podwozi nawet nie szukaj w polskich sklepach, niestety. Bierzesz pod uwage używane podwozie? Naprawde duuża oszczędność, a ludzie często sprzedają podwozia w których jest tylko porysowane podwozie i lekkie luzy(to normalne) za kwoty już od 700zł. Jak koniecznie nówka to tylko z USA, pierwszy lepszy który znalazłem: http://www.rcplanet.com/HOT_BODIES_D8T_1_8_SCALE_TRUGGY_RACE_KIT_p/hbs67800.htm , cena całkiem niezła wg mnie.

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 7:48 pm 

No fakt wyglada na fajna. Tylko mam dziwne przeczucie ze przy takim skladaniu to za sam model wyjdzie mi ponad 2k pln, nie wspominajac juz o podstawowych dodatkach za te 5-6 stowek :)
No i tak jak pisalem wczesniej - zeby byl ktos z Gdyni lub okolicy z kim mozna by sie na zywo spotkac przy browarku zeby doradzil i razem pozamawiac czesci i co wazniejsze razem to potem poskladac do kupy to byloby duuuuzo prosciej.
Ja wiem ze forum jest skarbnica wiedzy, ale tlumaczenie mi w postach gdzie mam co przykrecic wydaje mi sie niewykonalne :)
A moze jednak jakis truggy rtr ale lepszy jakosciowo? Znaczy np w wersji pro czy jak to sie tam nazywa?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 8:53 pm 

Tu masz moje zdjęcie, żeby porównać rozmiary: http://instagr.am/p/U60gIHPMKd/

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 9:10 pm 

Dzieki za fotke wyjasniajaca roznice buggy i truggy - jak widac zylem w bledzie
Faktycznie widac roznice.
Zdecydowanie wole truggy. Teraz tylko trzeba znalesc cos rtr w jakiejs lepszej wersji (hb czy pro). Caly czas grzebie w necie i jakos nic mi w oko nie wpadlo.

Edit: cos takiego znalazlem http://www.rchobbies.pl/index.php?p192, ... rtr-v2-1-8 - lepsze to czy gorsze od trophy z hpi?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 11:19 pm 

Bierz HPI, pamiętaj że to Twój pierwszy model! Dopiero zobaczysz co się psuje, co jak działa, co warto wymienić itd. Do HPI masz opór części w Polsce. Cena dobra, jakość dobra. Ten model i tak zaorasz z braku doświadczenia i wtedy za rok czy dwa kupisz już coś bardziej świadomie.
Miałem dokładnie takie same rozkminy jak Ty teraz i wybrałem Trophy Truggy.

PostNapisane: So sty 26, 2013 10:23 am 

Pewnie masz racje i skonczy sie kupieniem trophy, bo tak poki co wyglada ze bedzie najlatwiej.
Ale wole i tak popytac najpierw, bo moze ktos wpadnie na pomysl ktory bedzie ciekawszy, czy bardziej mi sie spodoba.
Tak jak pisalem - ile ludzi tyle opinii, a bedac zielonym w temacie, warto zawsze posluchac kogos majacego np. kilka lat doswiadczenia w danej dziedzinie (oczywiscie bez urazy DedisOne - ty tez masz wieksze doswiadczenie niz ja i za Twoj udzial w watku tez jestem wdzieczny), a ja akurat jestem z tych co wola najpierw miesiac poszukac i poczytac zanim cos kupia.

Sakura D3 BL

PostNapisane: So sty 26, 2013 11:10 am 

Jasne, pytaj, sam chętnie poczytam co ludzie piszą. Też tak robiłem przez 2 miesiące nim kupiłem.

PostNapisane: N sty 27, 2013 10:26 am 

Tylko ze wlasnie nikt juz nic nie pisze - czyzby nikt nie mial zadnych innych pomyslow?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pn sty 28, 2013 11:24 pm 

To tak, tutaj parę ciekawych propozycji, na początek nowość na polskim rynku Team C, modele zawodnicze, dzięki czemu wytrzymalsze, lżejsze i lepsze w prowadzeniu:
-typowo zawodniczy, do złozenia, bez silnika, niestety drogi http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=18513
-Mniej zawodniczy, bardziej na podwórko, na wypad na tor, nawet na zawody, bez silnika, do złożenia, bardzo dobra cena http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=18516
-Ten sam co poprzedni, tylko że złożony z silnikiem http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=18517
Kolejna firma Mugen Seiki, typowo zawodnicze podwozia, świetnie zachowujące się na torze, niestety w Polsce drogie, najbardziej opłaca się zamówić takiego z USA
- http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=11758
Natępna firma Robitronic, nie do końca profesjonalny model na zawody, ale świetny do jazdy na podwórku i torze
-Co cieszy, mocny silnik, świetna aparatura 2.4 ghz w zestawie i co najlepsze, oryginalnie serwa firmy Savox, czyli nie trzeba zmieniać serw po zakupie, zastosowane są jedne z najlepszych na rynku http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=2356
Firma Team Losi, jedna z lepszych firm modeli zawodniczych, warto pamiętać o tym, źe w modelu są calowe gwinty przy zakupie kluczy
- http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=6310
W każdym modelu Kit, do składania jest instrukcja, w której krok po kroku ukazane jest jak się składa model, nie warto kodelu składać na szybko, lepiej raz a dobrze, w modelach rtr nie nacieszymy się za długo mocą silnika, bądź serw, dlatego polecam Ci model Robitronic Mantis, bardzo dobrze wyposażony jak na model RTR, myślę źe w rozsądnej cenie, dostaniesz model, z którego będziesz miał kupę radochy, więcej informacji mogę udzielić na PW, ewentualnie pod tym tematem, pozdro

Spektrum DX4S

Team: RC-Bazarka

PostNapisane: Wt sty 29, 2013 7:50 am 

Dzieki za odpowiedz :)
Widze ze powaznie podszedles do tematu i zaproponowales mi modele ktorych ja jakos nie znalazlem lub w ogole nie bralem pod uwage, bo myslalem ze to jakies "wynalazki".
Pisac bedziemy chyba tutaj - moze komus sie tez przyda?

Najbardziej podobaja mi sie dwie Twoje propozycje:
Mantis (i nawet jakby zestaw startowy jest zawarty w opakowaniu - grzalka , klucze, butelka itp) zwlaszcza ze jak piszesz ma dobre serwa i aparature, chociaz o tych serwach savox ani o apce nic tam nie napisali wiec wierze ze wiesz co piszesz :) ;
oraz ABS-TR8TKIT Truggy 1-8 TORCH-N KIT - bo w wersji juz zlozonej ma chyba slaby silnik i nie wiem tez czy te serwa 9kg i 4kg sa wystarczajace, czy moze tak samo jak w Trophy hpi trzeba bylo by je zmieniac?
A jak to jest z czesciami typu silnik i serwa w takiej wersji kit? Trzeba kupowac jakies konkretne do tego modelu, czy jest to tak ze np silnik czy serwo jakiejkolwiek firmy psauje do tego modelu (oczywiscie zachowujac skale)? Bo tego sie najbardziej boje - ze kupie kita, wymysle sobie do tego jakis silnik (gdzies znalazlem taki 3,5cm i cos kolo 50k obrotow) a potem sie okaze ze sie go nie da tam wsadzic. To samo dotyczy serw - czy np. te savox ktore polecasz beda pasowac do tego kita?
Bo aparatura to z tego co juz wiem (i mam nadzieje ze po raz kolejny sie nie myle) to wazne zeby byla na 2,4 i z odbiornikiem w komplecie i w zasadzie kazda pasuje tak?
Moglbys mi tak orientacyjnie napisac ile kosztowalo by "uzbrojenie" tego kita na w miare sensownych czesciach - silnik (chyba z tlumikiem bo nie wiem czy jest w zestawie?), serwa (te savox skoro polecasz), opony i apka (fajnie jakby byla 3 kanalowa bo na jezdzenie dla zabawy chcialbym miec tez wsteczny na poczatek, wiem ze na zawodach nie wolno)? Oczywiscie wszystko nowe.
Kolejna sprawa to dostepnosc czesci zamiennych - czy do tych dwoch modeli jest z nimi rownie latwo w kraju jak do hpi? Chodzi mi o normalne czesci ktore sie zuzywaja podczas eksploatacji lub niszcza przy nieumiejetnej jezdzie poczatkujacego, wywrotkach, zderzeniach z drzewami i kraweznikami (elementy zawieszenia, kola, opony, karoseria). Czy one tez moze pasuja zamiennie z roznych modeli roznych firm?
I chyba ostatnie juz pytanie - czy te dwa modele sa naprawde tak duzo lepsze od tego Trophy ze mam o nim zapomniec i wybrac cos z tych dwoch, bo trophy to tylko zabawka i w przyszlosci gdybym sie zdecydowal na jakies amatorskie zawody to nie mam co sie z nim tam pokazywac ?
Ufff - mam nadzieje ze cie nie zalamia te pytania :)
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.

Sakura D3 BL

PostNapisane: Wt sty 29, 2013 8:44 am 

siwytd napisał(a):
(fajnie jakby byla 3 kanalowa bo na jezdzenie dla zabawy chcialbym miec tez wsteczny na poczatek, wiem ze na zawodach nie wolno)?

Wsteczny w modelach spalinowych to chyba tylko w HPI Savage.

PostNapisane: Wt sty 29, 2013 7:02 pm 

OO a ja w swojej naiwnosci myslalem ze w kazdym sie da :oops:

Sakura D3 BL

PostNapisane: Wt sty 29, 2013 9:20 pm 

siwytd napisał(a):
OO a ja w swojej naiwnosci myslalem ze w kazdym sie da :oops:

Zeby miec wsteczny to trzeba miec skrzynie biegow z biegiem wstecznym, bo silnik spalinowy kreci sie caly czas w jedna strone (w przeciwienstwie do elektrycznego).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona