Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 8:22 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 1:49 pm 

Tu nie chodzi o to czy da radę, czy nie. Tylko co jest optymalnym wyborem i z czego będzie miał najwięcej radości, przy minimum kosztów i strat własnych oraz ryzyku pod kontrolą.

Zacząć od elektryka, jak będzie miał 9 lat to się przesiądzie na spalinę. I wiek i umiejętności będą już wtedy inne.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 4:46 pm 

Chłopaki nie przesadzajcie...
kto powiedział że chłopaczek będzie od razu cisnął gaz na 100%???
przecież każdy w palcach ma jakieś tam wyczucie, może sobie do 1/3 gazu cisnąć i też się będzie cieszył. nie piszcie też że to jest sprawa jakiegoś super wyuczenia itp. i że jak ledwo nacisnie na cyngiel od gazu w standardowej apie to mu model odjedzie na full gaz i zaraz w kogoś walnie bo takie przypuszczenia to tylko zniechęcić mogą...
Co to syna - Robi dowiedz się więcej czy syn będzie chciał się tym zajmować na dłuższą metę bo jak nie to nie ma sensu wydawać ponad tysiąc na model, który się po miesiącu znudzi i będzie stał na półce.
Zorientuj się też czy to nie jest zwyczajna zachcianka bo np zobaczył takie "cacko" na filmie i też chce takie mieć a nie będzie umiał lub nie będzie chciał się nauczyć obsługiwać model bo tata to za niego zrobi (a tata czasu może nie mieć na to :)) a mu tylko jeżdżenie pozostanie
a wiec najpiejrw konkretna rozmowa z synem i konkretne pytania dlaczego to chce a nie tamto, potem dokładne rozeznanie na rynku i ogólne obeznanie w temacie a potem dopiero jakieś zakupy :wink:

Ostatnio edytowano So gru 29, 2007 3:04 pm przez duke14, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:05 pm 

Ja Ci polecam powiedzieć mu żeby uzbierał sobie np. połowe ceny modelu a resztę mu dopłacisz. Jest to dobry sposób na sprawdzenie czy jego zainteresowanie nie przejdzie po tygodniu :wink:

Ja np zbierałem rok czasu i jakoś moja chęć do buggy protecha nie przeminęła :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:12 pm 

Panie Robi.
Mam tu bardzo atrakcyjną ofertę. http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=30637
Cena w Pana przedziale a nic nie trzeba kupować. Fakt że używany ale jeździ się nim jak nowym :)

HPI Nitro MT2 :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:19 pm 

o matko..w kazdym temacie o wyborze modelu musi sie znalesc jakis "pomocy" co wciska swój model ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:22 pm 

Robi,

Rozważył bym na początek ,propozycje modelu EP. Modele GP są niekiedy (szczególnie gdy zimno) knąbrne i chłopak sie może zniechęcić.

Przemyśl kupno taniego rtr'a, jak sie chłopak wczuje, spodoba mu się, wtedy sam będzie wiedział czego chce i będziesz musiał wydac kilkakrotnie więcej na wyścigowego elektryka albo spaline :)
(bo ile można samemu, albo z tatą, jeździć po placu zabaw? )

Member of Polish RC Rally Mazovia League

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:24 pm 

W 99% przypadkach rodzice psują modele a nie dzieci. Szczególnie u tych najmłodszych

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:32 pm 

Jakub Żebrowski napisał(a):
W 99% przypadkach rodzice psują modele a nie dzieci. Szczególnie u tych najmłodszych

to by tak wyglądało:
- Tato weź mi dokręć tą śrubkę bo ja nie mogę?
- OK synku. Daj to.
- Ups... przekręciłem gwint. No nic synek jutro sobie kupisz nową śrubkę.
- Kurde tata ale z ciebie fachowiec...
:lol: :lol: :lol:
Sorry za ot ale nie mogłem się powstrzymać :lol:
PS: Kuba liczyłeś te procenty czy tak na oko? :lol: (żeby nie było że się czepiam :lol: )

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:35 pm 

Kiedyś codziennie byłem w rcmonster żeby coś robić całe dnie. I zawsze jak przychodził tata z synkiem to było

-A kto popsuł?
-Tata

Trzeba umieć panować nad zachciankami (nie to że się czepiam)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 5:57 pm 

tak , albo synek jeździ wolno , tatuś sie denerwuje , wyrywa apke daje full gaz i wjezdza w sciane :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 6:03 pm 

ja tak miałem jak jeszcze elektryka (subaru radio control :shock: ). ja se jeżdżę, przychodzi tatuś:
-Daj pojeździć.
-Ale ostrożnie!
-Tak tak...
gazu na maksa, wielkie oczy, odwraca się do mnie ni puszczając gazu i pyta się jak się skręca :D . krawężnik, potem samochód trojący na parkingu, potem ściana :D . Stwierdzam, że mojego kochanego inferno w życiu mu nie dam poprowadzić :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 6:39 pm 

Jak dałem tacie lightem pośmigać to miałem dziure w budzie...

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 7:23 pm 

1. Każdy "elektryk" będzie łatwiejszy w obsłudze niż "spalina" (zwłaszcza dla nowicjusza).
2. Kłopoty z regulacją silnika spalinowego (a występują często) zniechęcają młodych ludzi. Bez bezpośredniej pomocy kogoś doświadczonego masz to jak w banku.
3. Konserwacja i przygotowanie modelu spalinowego do jazdy jest bardziej czasochłonne i wymaga podstawowej chociaż wiedzy o silnikach, co w przypadku 7-mio latka jest b.trudne i najczęściej te czynności spadają na rodzica. Kłopoty zaczynają się wtedy, kiedy rodzic na to wszystko nie ma czasu lub sam się na tym nie zna.
4. W przypadku prostego (na początek) "elektryka" RTR można się od razu skupić na jeździe, a nie babrać z docieraniem i regulacją silnika, doborem paliwa i świec, dokupowaniem starterboksów, termometrów i całej reszty potrzebnych mniej lub bardziej rzeczy, a na końcu okazuje się, że naszemu synowi właśnie się to już znudziło i teraz chciałby mieć samolot :-).

Podsumowując: za 1000zł kupisz naprawdę wystarczający sprzęt RTR z napędem elektrycznym, który będziesz mógł potraktować jak tester - spodoba się czy nie. Jeśli tak - za rok kupisz coś lepszego. Jeśli nie - sprzedasz to na Allegro z niewielką stratą, albo zostanie Ci do zabawy :-). Spaliny nie kupuj.

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 7:26 pm 

Te słowa można uzać za podsumowanie naszych wypowiedzi ;)

Zgadnij co wniosłeś tym postem do tematu??Bo ja tak myślę,że nic.Takie posty będę traktował jak nabijanie postów.Jeszcze raz taki post dostaniesz ostrzeżenie.3 ostrzeżenia=ban na zawsze

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 7:38 pm 

Ja tylko podpowiem, że kup dwa. Jedne dla niego i drugi dla siebie. Dwa modele to 4 razy więcej zabawy.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona