Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 12:37 am

Autor
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 12:33 pm 

Jestem posiadaczem modelu - zabawki. Choć ja bym tego do końca tak nie nazwał. Może opowiem kilka słów o moim elektryku, ponieważ jestem tu nowy i jeszcze mnie tu nikt nie zna. A więc moim modelem jest zabawka. Niestać mnie aby zakupić profesjonalny model, ale bardzo mnie interesuje modelarstwo rc i dlatego postanowiłem przerobić swoją furę. Model posiada nadwozie Peugeota 206 WRC. Jest w skali 1/10. Ma oczywiście gumowe opony, felgi i wszystkie najważniejsze rzeczy jakie model powinien posiadać. Tuning w moim modelu jest już na dosyć wysokim poziomie. Wymieniłem aparaturę na pistoletową firmy futaba, dodałem nowe chromowane felgi, opony slicki, karoserię pomalowałem na żółto zielono i dodałem ciekawe naklejki co moim zdaniem wygląda całkiem nieźle. W modelu znajdują się także światła przednie i tylnie. Ostatnio też ważnym zakupem było nowiutkie serwo. Jednak teraz przymierzam się do wymiany najważniejszej rzeczy czyli silnika. Obecnie w modelu znajduję się zwykła 280. Daje ona modelowi prędkość około 20km/h. Sami widzidzicie że jest to słaby motor, choć na pełnym akumulatorze potrafi nieźle kręcić bączki i palić gumę. Silnik jednak sterowany jest płytką, a nie regulatorem jak w większości modeli i jest to mój największy problem, dlatego iż niewiem czy przy wymianie silnika na przykład na Mabushi 540RS będę potrzebował zainstalowania regla czy nie? Oczywiście wymiana silnika wiąże się również z zakupem zębatek i nowego pakietu. Myślę kupić 7,2V i 1600mAh. Drodzy koledzy prosił bym o dokładne przybliżenie mi tego tematu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 1:00 pm 

A może mam kupić silnik trochę słabszej klasy żeby nie dawać regla sam nie wiem dlatego proszę o odpowiedź

Jak chcesz cos dopisac do posta to uzyj opcji "EDIT" a nie pisz dwoch postow pod rzad. m-peter

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 1:08 pm 

Witaj :)
Jak masz miejsce na inny (większy silnik) to watro sprobowac zamontowac 540. Jeżeli nie , to idz do modelarskiego sklepu i kup silniczek :
Graupner SPEED 280 Race - on ma wiecej obrotow niz zwykla 280'ka :wink:
Jak kupiles aparature to powinienes do niej dostac odbiornin/serwa i akcesoria. Jeśle masz te elementy to pozostanie ci tylko kupic regulator.
Ja ma mtaki 1 na sprzedaz z ABS pod 13 zwojowy silnik :twisted: za 210zl i jeszcze 1 regielek mam - 1 kierunkowy 14T za 100zl

Jak bys chcial pogadac to dawaj do mnie na gadu : 4944220 :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 5:16 pm 

Yuri napisał(a):
Jak masz miejsce na inny (większy silnik) to watro sprobowac zamontowac 540. Jeżeli nie , to idz do modelarskiego sklepu i kup silniczek :
Graupner SPEED 280 Race - on ma wiecej obrotow niz zwykla 280'ka

Czlowieku co ty piszesz? Jesli naprawde nie wiesz to nie pisza a nie nabijaj sobie postow! Gdzie ty chcezs wlozyc silnik 540 na miejsc 280?? Na dach modelu czy jak. Zastanow sie zanim cos napiszesz.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 5:34 pm 

m-peter - dokładnie ja mam silnik grahner 280 speed i jak go przymieżyłem do modelu tl-01 (siedzi w nim 540)to ta 280-tka jest...........2 (jeżeli nie 3) razy miejsza a oś nawet nie sięga zębatki atakującej i jest w dodatku trochę przymała (zębatka atakująca spada)
PS.co jeszcze może tam wsadzisz spalinke??(nieźle by zasuwał)

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 7:48 pm 

Lokalizacja: Warszawa............ Auto: Yokomo MR4-TC Black Edition
Ja mam fifty fifty modelik nikko z plytka a silniczek to Mabuchi RS540SF

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 9:03 pm 

m-peter, napisalem, ze jak ma miejsce to niech sobie wsadzi 540 i kupi nowa zebatki a jak nie to niech kupi 280 RACe bo ma wiecej obrotow/min a jest takiej samej wielkosci (wiem bo je oglądałem).

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 9:13 pm 

Yuri napisał(a):
m-peter, napisalem, ze jak ma miejsce to niech sobie wsadzi 540 i kupi nowa zebatki a jak nie to niech kupi 280 RACe bo ma wiecej obrotow/min a jest takiej samej wielkosci (wiem bo je oglądałem).

Jesli Ty mi mowisz, ze 540 i 280 sa tej samej wielkosci bo widziales to albo masz cos nie tak z oczami, i to powaznie albo ktos Ci niezlego kita wciska. Przeciez 280 ma srednice 24mm a 540 36mm. Wiec najpierw cos sprawdz zanim zaczniesz wypisywac takie bzdury.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 9:36 pm 

zle mnie zrozumiales :wink:
chodzilo mi o to, ze jak moze sobie pozwolic to niech wsadzi tam 540
a jak sie nie miesci to niech wsadzi Graupner 280 RACE - bo jest lepszy od tego 280 co ma w srodku. a zwykla 280 i race sie nie roznie wielkosci :D

no to chyba juz jasno to napisalem :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 10:17 pm 

odbiegajac od tematu:chcesz kupic 280 speed grauphnera - ja mam na zbyciu więcej info gg:3357144 tlen:keczus16 e-mail:keczus16@o2.pl
PS.ma 15658 obrotów na min.