Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 3:13 am

Autor
PostNapisane: Pn lis 17, 2014 9:11 am 

Witam

Jestem tutaj nowy ale dość długo śledze forum.

Mam zagwozdkę co do modelu.
Przeszukałem już forum i są tak zdania podzielone że zgłupiałem lekko.

Po części już wybrałem ale nie mogę się zdecydować, więc opiszę o co mi chodzi po kolei.

Model (o ile tak można nazwać) miałem marki vrx ale wyzionął ducha.
Na początek był ok i nawet się sprawdzał jako wejście w świat aut rc.
Śmigałem nim bez żadnych modyfikacji na szczotce.

Jednak spodobało mi się to hobby i czas na coś lepszego.
A że nie lubie przerostu formy nad treścią to nie chce przesadzać z modelem i np. kupić top sprzęt typu mugen.
Jak to mówią będzie wiecej sprzętu niż talentu.

Moje wymagania co do modelu:

- do 2500 zł RTR lub do 2000 bez aparatury pakietów i ładowarki.
- do śmigania amatorskiego po torze (zwykłe wyścigi z kumplami o puchar piwa) oraz poza nim gdzie akurat będzie miejsce, jakieś skoki, podjazdy, bączki jazda bokiem.
Czyli typowo jazda dla zabawy.
- wytrzymałość
- dobry dostęp do części najlepiej w polsce.
- bezszczotkowy silnik.
- truggy
- skala 1/8

Wybrałem trzy sprzęty:

- HPI Trophy Flux
- Caster
- Traxxas erevo

HPI jakoś najbardziej mi pasuje bo i cena dobra i w miarę opinie (chociaż modelarze twierdzą że to zabawka, ale pozostałe pewnie tak samo ocenią)
Caster i tu kłopot bo z tego co wyczytałem to wytrzymały jak ruski czołg ale w PL nie widze dostepu do części i nie wiem czy ten sprzet przypadkiem nie umiera.
Traxxas erevo tak samo podobno zabawka i troche droga, ale są też dobre opinie wiec jeśli by się potwierdziło że jest np. sporo lepszy od HPI to moge przymknąć oko na brak bezszczotki i kiedyś ją dołożyć.

Czytalem też o modelach zawodniczych ale po pierwsze chyba nie ma sensu sie pchać, po drugie podobno są nie uszczelniane i po każdej zabawie trzeba by je serwisować jako tako.
Widziałem podwozia w cenach około 1600 zł do tego aparatura elektronika i pewnie przekroczy mój budżet który według mnie okresliłem na sensownym co do moich wymagań poziomie, oczywiście moge wywalić z cztery tysiące bo pewnie tyle wyjdzie model plus elektronika, pakiety, aparatura (np. na Team Associated), ale czy jest sens.

Dzieki za zainteresowanie i Pozdrawiam
Rroman

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 17, 2014 6:45 pm 

2,5 tyś zł to spory budżet, za te pieniądze spokojnie skonwertujesz Hobao Hyper ST Pro (z Ebay UK lub DE) na elektryka, licząc 640 zł na dobry napęd - silnik Leopard 4074 lub lepszy + xerun/ezrun/quicrun 150A, 70 zł na serwo Blue Bird BMS-630 z hobbyking.com, konwersja około 200 zł z wanienką, radio ze 150 zł, pakiety i ładowarka 300 zł.

Przyszedł mi do głowy jeszcze OFNA Hyper SSTe RTR, discount coupon = take 10, i dwie opcje cenowe: wariant bez cła i vatu (może się uda) za 1723 zł z przesyłką do PL i przewalutowaniem PayPal lub za około 2225 zł jeżeli się nie uda i wpadnie na cło i vat.

Jest jeszcze Thunder Tiger MT4 G3 za 1824 zł z przesyłką do PL i przewalutowaniem PayPal. To niby monster ale ze względu na centralny dyferencjał w który jest wyposażony od tragusa różni się praktycznie tylko wielkością kół i budą. To taki muggy. No i TT ST4 G3, niedostępny w tej chwili w Europie. Nie pamiętam dokładnie ale jego cena wynosiła około 1500 zł.

Nie byłbym sobą gdybym nie zaproponował jeszcze Basher SaberTooth 1/8 Scale Truggy (ARR) za 914 zł z przesłką do PL i przewalutowaniem PayPal, stosunek jakości do ceny - wybitny. Na poważnie to napęd (Hobbywing) zastosowany w tym aucie jest wart ze 400 - 450 zł w Polsce. Model po długiej przerwie właśnie pojawił się na stanie w magazynie EU.

Ostatnio edytowano Wt lis 18, 2014 1:07 pm przez sidem, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lis 18, 2014 12:49 pm 

Dzięki za odpowiedź.
Dorzuciłeś mi kolejne modele do zastanowienia :)
Myślałem ze już zostanę przy hpi.

Ten Bascher wygląda ciekawie i maja w magazynie w EU.
Muszę rozglądnąć się za częściami czy dostępne sa w PL, jakoś bym wolał w PL części kupować.
Thunder Tiger też spoko ale z tego co widzę to u nas sprzedawcy się z tego modelu wycofują podobnie jak z Caster'a

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt lis 18, 2014 1:04 pm 

Do Sabertooth nie ma części ani w Polsce ani w Europie. Są w tylko w centralnym magazynie Hobbyking w Chinach ale za to w śmiesznie niskich cenach więc można zrobić spory zapas. Do TT w Polsce raczej też nie będzie zbyt dużej dostępności, w Niemczech jest wszystko.

PostNapisane: Wt lis 18, 2014 1:09 pm 

Jak myślisz jest jakieś ryzyko że np. porzucony ten model zostanie i części kiedyś nie będzie itp.
A co myślisz o hpi?

Jak już nic nie wyszukam ciekawego to wyrobie kartę i będę zamawiał z Chin części skoro model jest dobry jak za tą kasę i części piszesz że tanie.

pzodr.

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 4:38 am 

Takie ryzyko jest zawsze i wydaje mi się, że w przypadku Bashera większe niż u renomowanych producentów. Chociaż np. Vaterra marka należąca do Horizon Hobby właściciela między innymi Losi i Spektrum też wycofała kilka modeli: Glamis Uno, Kalahari, Kemora.

Nie jestem znafcą :wink: ani nie jestem pro. Mój stosunek do HPI jest obojętny, a subiektywnie Trophy nie podoba mi się.

Może ktoś jeszcze zabierze głos w dyskusji? Ralf?

Ostatnio edytowano Śr lis 19, 2014 11:14 am przez sidem, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 9:33 am 

Skoro już zostałem wywołany do tablicy...
2,5K to sporo i można złożyć coś fajnego. Podstawowe pytanie, czy wchodzą w grę używki ? Chodzi mi o używane podwozie z nową elektroniką.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 9:38 am 

Preferuje nowy sprzęt.
A granica 2500 to przy mojej zabawie z modelem wydaje mi się górną rozsądną kwotą, bo kupowanie modelu top dla zabawy to chyba nie ma sensu :)

pozdr.

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 7:03 pm 

Witam.
A może interesował by Cię Traxxas Summit 1/8 po mocnym tuningu? MM2 2200kv itp. Nadaje się do wszystkiego w typowym bashowaniu. Skoki, trial, szybka jazda i o czym tylko człowiek pomyśli. Sprzedaje cały zestaw rtr z częściami dodatkowymi oraz termometrem i ladowarka.
Pozdrawiam :)

HPI Firestorm Flux 2013r. Sprzedany
Traxxas SUMMIT 1/10 SPRZEDAM

PostNapisane: So lis 22, 2014 1:43 am 

Cześć

Po kilku dniach konkretnej burzy mózgu ;) zdecydowałem się nie kupować ani traxxasa ani HPI tylko TT ST4 G3.
Teraz tylko znaleźć gdzieś dostepny ten sprzęcik.
Oraz znaleźć sklep z częściami.

pozdr.

PostNapisane: So lis 22, 2014 4:36 am 

Cześć,
napisz do sklepu berlinski i zapytaj kiedy będzie dostępny lub kup MT4 G3. Załóż mniejsze koła, zmień atak i będzie wydaje mi się to samo. Różnica w cenie niewielka - ST4 369,95 €, MT4 399,95 €, a w MT4 zamontowany jest dużo lepszy napęd. Tutaj jest wątek dotyczący TT na rcauto, użytkownik stanson ma sporą wiedzę na temat tych modeli, a tutaj strona o TT.

Pzdr.

PostNapisane: So lis 22, 2014 1:27 pm 

Dzięki za porady .

TT ST4 jest dostępny w PL w dość dobrej cenie, mianowicie 1699.
Jedynie co mnie troszkę martwi to brak części w PL.
Mam nadzieję że wybór TT zamiast Traxxas i HPI okaże się trafiony.

Pozdr.

PostNapisane: Pt lis 28, 2014 7:23 am 

Kupiłeś?

PostNapisane: Pt lis 28, 2014 10:38 am 

Jeszcze nie :)

PostNapisane: So lis 29, 2014 11:11 pm 

http://allegro.pl/team-losi-8ight-te-2- ... 98618.html - dogadaj się co do elektroniki i masz full wypas model.