Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 6:16 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: So sie 21, 2010 11:54 pm 

Ok pooglądam te modele. A co polecisz z 2WD?

I co powiesz o takim modelu jak Cyber 10B i Team Associated B4?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 22, 2010 12:03 am 
Administrator forum

B4 nie jeździłem, ale B3 był bardzo udany, a różnice są kosmetyczne. Nie jestem super znawcą bagusów elektrycznych 1:10, ale znam sporo osób w mojej okolicy, które jeżdżą zawodniczo i podpatrzyłem jakie podwozia spisują się dobrze :). Cybera bym raczej odpuścił, jak już to HB. Cyber jest zrobiony na tej samej zasadzie co Tamiya Durga, czyli bierzemy nasz topowy modeli, odlewamy go z plastiku i sprzedajemy- wygląda podobnie, ale jeździ inaczej. Szukaj modeli tych samych firm co 4WD (Ultima RB, TRF210X, B4, B4.1 itd.), polecam też stronę oople.com, gdzie znajdziesz wiele informacji o elektrycznych bagusach 1:10. ;).

PostNapisane: N sie 22, 2010 1:24 am 

Rozumiem.
Dzięki za stronę :)
Tak przeglądając oferty sklepów natoczył się na moje oczy taki oto model Losi XXX-CR 2WD http://karambol.pl/xxx-cr-2wd-buggy.html. Słyszełm, że Losi robi dobre i wtyrzymałe modele, tylko z tego co kojarzę jest problem z częsciami w naszym kraju.

Ok to będę się rozglądał, coś mnie bardziej przekonuje do tych modeli 2WD.

PostNapisane: N sie 22, 2010 1:44 am 

Parę miesięcy temu sam kupowałem Buggy - wybór padł na Cyclona D4 - model na półce wygląda fajnie jak jeździ jeszcze nie mam zielonego pojęcia :) ponieważ kupiłem podwozie, potem planowałem zakupić BL za maks 500 zł stanęło na 700-miuset, potem jako że w tych modelach są Saddle Packi znalazłem pakiety Zippy Saddle Pack, niestety był dużooo za wysoki, kupiłem inny - pomijając fakt że z 5 razy musiałem kupowac śrubkę od dyfra ponieważ ją urywałem :) - mam TEORETYCZNIE wszystko, chce uruchomić model serwo padło, a potem wyszedł jeszcze na jaw jeden problem - Apka a konkretniej BL Carbon i AM/FM nie chcą współpracować :)
A ile masz na wszystko razem? ja celował bym w B44 głownie dlatego że wchodzą tam Zippy a kosztują 3 razy mniej niż Jakiś dobry Saddle a wiadomo że na zawody odrazu nie będziesz się pchał :) więc będziesz mógł poćwiczyć.
A co do regla i silnika mogę podzielić się moją wiedzą teretyczną nabytą poprzez rozmowy i forum, mianowicie, do Buggy silniki z przedziału 5000 - 7000 KV
parę osób odradzało mi kupno regli Novaka, kupiłem regiel GM'a ale muszę Cię ostrzec iż jest on strasznie duży :)
Acha i odsyłam do lektury mojego wątku - oile dobże pamiętam HB Cyclone D4 pomoc w wyboze regla - jakoś tak a konkretniej - HB Cyclone D4 jaki regiel i śilnik
jest to naprawdę skarbnica wieddzy :)

Pozdrawiam :)

PostNapisane: N sie 22, 2010 10:37 am 

To chyba jakiś pech Cię przesiladuje :D
Ogólnie mam jakieś 1600zł, chce kupić jakiś dobry zestaw BL, dlatego celuje w modele za jakieś 800-900zł

PostNapisane: N sie 22, 2010 11:50 am 

Kolego musisz zdecydować się albo na 2WD albo na 4WD. Innej opcji nie ma :)
Losi natomiast odpuść sobie, u nas nie ma do tego części, a jak są jakieś to za drogie. Impreza nie warta świeczki.
Generalnie Associated to najlepszy wybór u nas w kraju. Ja mam osobiście konwersję B4 na middle motor od Xfactory- bardzo udana konstrukcja która wygrywa w UK z powodzeniem i deklasuje na halach standardowe buggy z silnikiem na dup.ie ;)
A jak 4WD to oczywiście B44- części Ci u nas dostatek do niego i również w rozsądnych cenach.

Więcej Ci nie powiem bo nie ma żadnej alternatywy u nas na rynku. Ale gdyby tylko było u nas Durango DEX410... marzenia :d

Ps: modele typu Truck (firestorm np.) sobie odpuść, nie ma u nas klasy na takie auta choć są naprawdę miłe w użyciu.

PostNapisane: N sie 22, 2010 3:47 pm 

Wybór padł na 2WD. A jest jakaś gamma tuningowa dla asso B4?

W jakich sklepach znajdę części do asso B4? Wiem, że na RcWroblik są, ale gdzie jeszcze?

PostNapisane: N sie 22, 2010 4:47 pm 
Administrator forum

Na modele.sklep.pl, rojna.pl, titanrc.pl, i kilku innych. Tuningu jest cała masa, ale lepiej pieniądze przeznaczyć na porządne zaplecze serwisowe, by na polu walki nie zostać zaskoczonym (i oczywiście z dwa komplety dobrych opon na tor ;)).

PostNapisane: N sie 22, 2010 9:08 pm 

Tuning? Tuning czego przepraszam :d ?

B4 Factory Team nie trzeba "tjuningować". Ten model ma na swoim koncie tyle tytułów zdobytych bez żadnych ulepszaczy, że powinno dać Ci to coś do myślenia ;) Wspaniałej konstrukcji nie trzeba tuningować.

Dobry wybór- 2WD- klasa dla wymagających od siebie więcej niż inni ;)

PostNapisane: N sie 22, 2010 9:11 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
lepiej pieniądze przeznaczyć na porządne zaplecze serwisowe

Ten B4 ma jakieś wadliwe części?

Po co 2 komlety? Chodzi o dobór pod nawierzchnię czy co?

PostNapisane: N sie 22, 2010 9:20 pm 

Przemysław Szulim napisał(a):
A jak 4WD to oczywiście B44- części Ci u nas dostatek do niego i również w rozsądnych cenach.

Więcej Ci nie powiem bo nie ma żadnej alternatywy u nas na rynku. Ale gdyby tylko było u nas Durango DEX410... marzenia :d

Czy brak alternatywy to jednak mam wątpliwości, w Polsce jest między innymi: Tamiya, Yokomo, Hot Bodies, Kyosho. Każdy z tych modeli ma swoje wady i zalety. Za 1600zł będzie jednak ciężko skompletować dobry zestaw na zawody.

PostNapisane: N sie 22, 2010 9:42 pm 

Gdybym wzią ten Asso B4 to jaki byście proponowali zestaw bezszczotkowy? Taki oczywiście do klasy E-10 Buggy 2WD, tylko taki wytrzymalszy zestaw, żeby się nie rozsypał po kilku skokach.

To ile muszę przeznaczyć na taki model do zawodów?

Ta klasa w sezonie zimowym jest rozgrywana na halach, a w letnim na otwartych torach off-road?

PostNapisane: N sie 22, 2010 9:56 pm 

Zależy co już ze sprzętu posiadasz. Potrzebna Ci będą: ładowarka + zasilacz ~250zł, serwo skrętu ~200zł, silnik ~300zł, regulator od 300-1000zł, pakiet 100-300zł. Dobrze jest mieć podstawowe części w razie uszkodzenia takie jak wahacze, zwrotnice, zębatki. Możesz kupić używany model jak i niezbędne akcesoria, wtedy będzie taniej.

PostNapisane: N sie 22, 2010 10:25 pm 

Jeśli chodzi o regiel + silnik to 7.5 novak ballistic super się sprawdza + novak gtb do tego lipo jakieś np promatch, reedy, firm jest mnóstwo, do wyboru do koloru, i będzie to na pewno trafny wybór.

Zastanów się nad Losim, jeżdżę na starszym przedostatnim podwoziu tej firmy XXX BK2 od daaawna (zawsze), urwałem w życiu jeden wahacz (jak model spadł ze stołu na zawodach bo przypadkowo mój tato trącił:D) model nie do zajechania, kultowe podwozie. Tylko problem z częściami jest taki, że musisz zaopatrzyć się w nie w stanach(osobiście mam całą walizkę części) trochę włożyć pieniędzy a początku i się niczym nie przejmować, bo z częściami w Polsce cienko.

Ale fakt Asso teraz góruje na świecie między innymi dlatego, że losi już nie ma oficjalnego teamu i dwu głównych projektantów poszło do Kyosho i AKA (sławny Gil Losi). Mimo wszystko, B4 to model najwyższej klasy, godny uwagi, tanio części dostępne w naszym kraju bez większych problemów, na pewno dobry wybór.

Zostaje jeszcze Kyosho Ultima. Kiedyś to podwozie rządziło na światowych torach, teraz team powoli się buduje na nowo, podwozie warte zwrócenia uwagi, radzące sobie świetnie. Z częściami w Polsce też nie będzie problemu.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2