Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:02 pm

Autor
PostNapisane: Cz maja 27, 2010 6:12 pm 

Witam

Kupilem dla syna model z linka http://www.strefahobby.pl/product_info. ... ts_id=2161

Jest to prezent urodzinowy. Syn ma 8 lat wiec zanim oddam w jego rece model chcialbym dotrzec silnik. Przeczytalem na forum ze mozna go podlaczy aby popracowal na sucho potem przedmuchac sprezonym powietrezem zmienic bieguny i jeszcze raz. Czy mozecie mi powiedzic jak ten silnik podlaczy i do czego w domowych warunkach na jakies male napiecie zeby wolno pochodzil. Mam tylko model i dodatkowy pakiet do niego.

Bede wdzieczny za szybka podpowiedz.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 27, 2010 7:43 pm 

Nie ma potrzeby docierania silnika elektrycznego, z tego co wiem robi to bardzo mało osób.
Zresztą nie wiem czy jest sens docierać blaszaka :wink:

PostNapisane: Cz maja 27, 2010 8:11 pm 

Robi to każdy szanujący się modelarz. Docieranie na pewno wydłuży żywotność.

Jak nie chce ci się bawić, to włącz model i przekręć trymer, by koła same się kręciły.

PostNapisane: Cz maja 27, 2010 8:20 pm 

Hmm czyli mozna ustawic na aparaturze zeby kolka sie obracaly z jednostajna predkoscia np do przodu a potem do tylu?

PostNapisane: Cz maja 27, 2010 8:32 pm 

A jakiś "bardziej ambitny" sposób docierania? I czy daje jakąkolwiek różnice?

PostNapisane: Cz maja 27, 2010 10:10 pm 

nie wiem czy daje różnicę, bo nigdy nie próbowałem w/w sposobu, ale to jest bardziej ambitny:

1. wyjmij silnik z modelu
2. przepłucz break cleanerem dokładnie
3. wpuść po kropelce oleju na panewki
4. podłącz pod 2V i docieraj godzinę
5. powtórz punkty 2, 3 i 4
6. powtórz punkty 2 i 3

po tym wszystkim będzie chodził bardzo ładnie, zazwyczaj robiłem tak z moimi saturnami. miały naprawdę dobre osiągi, mimo, że ich nie selekcjonowałem.

PostNapisane: Cz maja 27, 2010 11:24 pm 

No wiec tak zrobilem tak.

Odwrocielm fure na plecy i po 10 min bardzo wolno do przodu potem do tylu. Niestety model jest dopiero zakupiony i rozladowalem juz jeden pakiet nimh1800 oraz drugi 4000. Przewialem go sprezonym powietrzem. Mysle ze taraz po naladowaniu bylo by dobrze zalac silnik jakims smarem i powtorzyc dotarcie. Nie wiem czy mi sie uda bo jutro zostanie oddany jako urodzinowy prezent i moze byc ciezko wytlumaczyc dziecku ze nalezy narazie krecic tylko kolami do rozladowania pakietow(potem doba czekania). Czy takie dotarcie jakie udalo mi sie zrobic to nie za krotko?

Kolejne pytanko mam o ladowarke. Mam dwie takie podstawowe wiec laduje dwa pakiety rownolegle. Ale lada dzien bede chcial zakupic jakas dobra/przyszlosciowa ladowarke. Narazie mam nimh1800 oraz nimh400 7.2V.

Mozecie cos polecic aby szybko mozna bylo naladowac pakieciki, a w pszyszlosci inne lepsze pakiety. Wazne zeby byla to ladowarka na lata przy nie astronomicznej cenie.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt maja 28, 2010 1:21 am 

sasza, tak prawdę mówiąc, przy tym silniku nie będzie żadnej różnicy czy dotarty czy nie. osiągi nie zmienią się w żaden zauważalny sposób, a trwałość tego silnika jest i tak tak duża, że prędzej go wymienisz niż zajedziesz. możesz jedynie stosować dwa środki- breake cleaner, czyli płyn do czyszczenia tarcz hamulcowych i sprzęgłowych (czasem do dostania na stacjach, albo w sklepach z art samochodowymi) i olej do panewek- 15zł w sklepie modelarskim. breake cleanerem czyścisz silnik z syfu, a olej zalewasz od zewnętrznej strony silnika po kropelce na każdą panewkę. te zabiegi przyniosą na pewno lepsze efekty.

a co do ładowarki, to turnigy acucell 6 będzie dobra, tania i przyszłościowa- ładuje wszystkie rodzaje ogniw i dosyć szybko. zasilacz zrobisz z zasilacza komputerowego, więc koszt ładowarki, zasilacza, cleanera i oleju zamknie się w 200zł.

PostNapisane: Pt maja 28, 2010 5:53 am 

Jak zdjalem maske z modelu to na silniku jest taki otwor w ktorym widze obracajacy sie wirniczek. Czy tym olejem mam zalac wlasnie w tym miejscu? Sory ale jestem totalnie zielony w kwestiach pradowych.

PostNapisane: Pt maja 28, 2010 8:19 am 

Do rekreacji docieranie silnika jest zupelnie bez sensowne bardziej bym sie skupil nad wytlumaczeniu dziecku zeby sprawdzal temp silnika to bardziej wydluzy jego zywotnosc.

PostNapisane: Pt maja 28, 2010 9:55 pm 

luke ma zdecydowanie racje, temperatura ma ogromny wpływ na żywotność. dobrze, że na silniku jest radiator, to znacznie obniża ryzyko przegrzania. a co do pytania o olej to najpierw wypłucz silnik tym cleanerem. wyjmij go z modelu i dokładnie całego w środku umyj, pokręć wirnikiem itd. a potem olej dajesz w dwóch miejscach OD ZEWNĄTRZ silnika. z przodu i z tyłu w to miejsce, gdzie obracający się wał dotyka panewek- z tego co wiem są zwykle z mosiądzu, więc mają charakterystyczny na tle całej puszki miedziany kolor.