Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 18, 2026 7:14 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sty 31, 2010 11:03 pm 

yyyy... sry że zapytam, ile masz lat?

no przecież wahacz mocuje koło do reszty samochodu, a zwrotnice są przy kołach.

Ostatnio edytowano Pn lut 01, 2010 12:27 am przez Bender, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:05 pm 

Jeżeli nie wiesz gdzie jest wahacz czy zwrotnica ( :shock: :shock: ) to będzie Ci ciężko..

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:10 pm 

Chlopaki czytacie zbyt szybko. Napisalem ze potrzebuje schemat NP. czyli na przyklad gdzie jest wachacz lub zwrotnica. Przykladowo o nich wspomnialem bo jako pierwsze przyszly mi na mysl. Ale jest masa innych czesci ktore np niewiem gdzie sa a jak jakies sa to niewiem jak sie nazywaja itp :) Tak jak naprzyklad "odbior". Wczesniej nie wiedzialem teraz juz wiem. Dlatego chcialbym taki ogolnikowy schemat.

P.S
Lat mam 24 ;p
P.S2
Apropo Marcin ja tez jestem ze szczecina, dopiero zauwazylem. Tzn pochodze ze szczecina a teraz jezdze tam tylko na urlopy. Moze kiedys bedzie okazja sie razem poscigac :]

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:26 pm 

no nie wiem gdzie można taki znaleźć ale taki na szybko mogę Ci napisać - na spalinach zbytnio się nie znam -
To tak:
Zębatką Atakująca (Atak) montowana na silniku (nie wiem jak dokładnie wygląda silnik spalinowy)ale chyba jest tam taka ośka? jak jest to na niej powinien być atak
atak zazębia się z odbiorem - to już wiesz
dalej powinno być jakieś sprzęgło - rozdziela obroty silnika na przód i tył.
ze sprzęgła wychodzą 2 ośki kóre wchodzą do Dyferenciałów( wiesz co to takiego?) potem w dyfrze rozdielana jest na koła,
napedzanie kół odbywa się za pomocą półosiek które wychodzą z dyfra
Koło mocuje się bezpośrednio do półośki,
w zwroticy są łożyska przez które to przechodzi półośka na ośkę zakłada się hexa( szesicikoątny kawałek plastiku) i blokuje się pinem
nato zakłada się koło i zakręca.
jak działa wsteczny nie opiszę bo niewiem - ale jest o coś w rodzaju skrzyni biegów w aucie
masz 2 serwa:
jedno do skręcania
2 gaz/hamulec
hmmm... co więcej? amorki montuje się do wierzyczki którą montuje się na ogół na dyfra

mam nadzieję że pomogłem i coś niecoś wyjaśniłem.

Ostatnio edytowano Pn lut 01, 2010 12:26 am przez Bender, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:37 pm 

Hmmm wlasnie niewiedzialem co to dyferencjaly mialem se znalezc ale chyba sie domyslilem. Podejrzewam ze to jest miejsce gdzie lacza sie zebatki oski z zebatkami pol osiek ktore ida do kol?

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:41 pm 

Bender napisał(a):
nie wiem jak dokładnie wygląda silnik spalinowy)ale chyba jest tam taka ośka? jak jest to naniej powinien być atak
atak zazębia się z odbiorem - to już wiesz
dalej powinno być jakieś sprzęgło - rozdziela obroty silnika na przód i tył.

może lepiej nie doradzaj jak nie wiesz
Bender napisał(a):
na spalinach się nie znam, ale wiem coś niecoś o mechanice samochodów i modeli,
wyobraź sobie że w samochodzie 1:1 masz plastikową zębatkę w dyfrze, szybko poleci nie? napiszesz że silnik w samochodzie ma więszką moc pojemność itd. dajmy na to taka panda ile ma koni? 50? 53? podziel przez 10, nie zaspecjalna rozbieżność względem modelu, dalej pojemnośc w w/w pandzie ile 800cm3? w modelu masz ze 3 tu już duża rozbieżność no ale spójrz nato z 2 strony ile waży taka panda? 800kg-tone? podziel prze 10, 80-100 kg wszystko jest zbliżone. kiedyś został zrobiony test pandy, własnie, i Hummera, panda 4x4 ponoć terenowa, i standart hummer na podjeździe który lepiej sobie poradził?

kolego, liczyć chyba trochę nie potrafisz. Silnik 800cm3 to w skali 1/10 0,8cm3, tak samo z masą, wierny model Fiata Pandy w skali 1/10 ważyłby 0,8kg.

Tak już w temacie, zębatka odbierająca z tworzywa spokojnie powinna wytrzymać, ważne by odpowiednio ustawić luz między zębatkami(odbierająca-atakująca)

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:50 pm 

Ok ok rozumiem.. Wiem juz co to dyferencjał.. Taki mechanizm ze przy skrecie chodzi jedno koło wolniej drugie szybciej.. :)

I tutaj schemat jak to dziala:
http://www.youtube.com/watch?v=FKaF20iF ... re=related

Jesli sie myle to prosze mnie wyprowadzic z bledu ;P

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:52 pm 

Grzegorzu, źle napisałem? 800 : 10 = 80 o czymś nie wiem? model w skali 1:10 jest zmniejszony 10 razy a nie 100? czyż nie? nie napisałem o długości pewnie daltego o niej nie wspomniałeś, jak ma(samochud) 5m = 500 cm bo 1 m=100cm i z tego co mówisz wynikało by że model ma 5 cm długości.... cóż może o czymś nie wiem - proszę o sprostowanie.

Ostatnio edytowano Pn lut 01, 2010 12:24 am przez Bender, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N sty 31, 2010 11:56 pm 

Wszystko co napisałem jest prawdą.
Jak policzyć objętość, żeby było prościej sześcianu o wymiarach 10cmx10cmx10cm ?
proste prawda
10x10x10= 1000cm3
a co gdy zmniejszymy ten sześcian dziesięciokrotnie?
1x1x1=1cm3
Z masą tak samo.
Z ortografią też masz problemy a może zapytam tak:
Bender napisał(a):
yyyy... sry że zapytam, ile masz lat?

Wieku nie powinno się nikomu wypominać, jak sam widzisz mocno się przejechałeś bo Thigh jest pewnie sporo starszy od Ciebie.

Ostatnio edytowano Pn lut 01, 2010 12:01 am przez Grzegorz Kopertowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 12:01 am 

Panowie bez napinki. Każdy uczy się całe życie, więc trzeba zrozumieć :)

Thigh,
jak dostaniesz model i instrukcje to wszystko będzie wiedział.

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 12:03 am 

No racja panowie.. Ja juz Wam nie zatruwam.. Dostane model bedzie latwiej to zrozumiec.. Dziekuje wszystkim za pomoc.. Z niewinnego posta zrobila sie obfita dyskusja.. :)

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 12:11 am 

Do autora :arrow: sam zaczynałem modelem Kyosho z podobnej półki, tylko, że truggy. Mam go do dzisiaj i mimo, że trochę odbiega od tych wszystkich pro modeli zawodniczych to w dalszym ciągu na początek jest jak najbardziej w porządku.

W części na razie nie inwestuj, zobaczysz co pierwsze padnie i dopiero kupisz. U mnie częstym problemem były dyfry - jakbyś rozbierał, to pamiętaj o podkładkach, które są na kielichach dyferencjału (jeśli będą). Polecam Ci zmienić drążek kierowniczy na coś trwalszego - przy większym uderzeniu się wygnie. Koniecznie zamów sobie filtr paliwa i 2 stopniowy filtr powietrza - w standardzie jest 1 stopniowy. No i to chyba wszystko, jakby coś to pytaj.

Plastkiowy odbiór - idź za radą Grzesia - wystarczy, że wyregulujesz odpowiednio luz pomiędzy nim a atakiem (odkręcasz troche silnik od podłogi, odsuwasz od odbioru, wsadzasz pasek papieru między zębatki, dociskasz silnik i dokręcasz) i będzie ok. W elektrykach, gdzie stosuje się silniki o wiele mocniejsze niż silnik spalinowy w dalszym ciągu są zębatki plastikowe. I nikt nie narzeka. Pamiętaj o stosowaniu kleju do gwintów przy śrubach wkręcanych w metal. Jak będziesz wklejał śruby mocujące zwrotnice do mocowania, posmaruj klejem gwint w zwrotnicy i dopiero wkręć śrube. Jak posmarujesz najpierw śrubę, to istnieje ryzyko, że sklei się ona z tulejką w mocowaniu co doprowadzi do rozwiercenia gwintu w zwrotnicy. I nie przesadzaj z ilością kleju, jak dasz za dużo to wogóle nie złapie bądź pożegnasz się z możliwością odkręcenia śruby :)

Z silnikiem w tym modelu trzeba spokojnie, bez nerwów i pośpiechu. Z tego co pamiętam lubił świece OS A3.

To na razie chyba wszystko.

Ostatnio edytowano Pn lut 01, 2010 12:21 am przez Wiktor Sułek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 12:19 am 

z masą tak samo?
tj. ?
10kgx10kgx10kg??
przecież masy nie podaje się w kg3 czy chociaż kg2 tylko zwykłe kg, nawet niema czegoś takiego jak kg3, mogą być dcm3 ale jest to objętość
no i nie napisałeś czy źle koledze powiedziałem???

piszesz że wieku nie powinno się wypominać, ja nic nie wypominam po prostu zdziwiłem się o ten wachacz i zwrotnicę

tak kolega jest starszy o 7 lat czy jest to spora rużnica? nie powiedział bym.

mam problem z ortografią - chcesz zaśwaidczenie od psychologa czy kogo tam o dsylkesi?
napiszesz żebym korzystał ze słownik, cóż FF mi się rozjechał z tego powodu nie mogę napisać? popełnienie kilki czy nawet nastu błendów raz na jakichś czas to zbrodnia? jeżeli tak to chylę czoło :oops:
nie każdy musi znać wszystkie zasady ortograficzne i pisać bezbłędnie... na tym forum może ze 3-4 razy wypomniano mi pisownie masakra :oops:

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 12:28 am 

7 lat starszy, szybko można policzyć 24-7=17
W związku z tym powinieneś mieć już w szkole coś takiego jak gęstość?
gęstość=masa/objętość
znając gęstość oraz objętość danego ciała łatwo można wyliczyć masę, jak sam widzisz zależy ona od objętości, której sposób liczenia pokazałem w poprzednim poście.
Nie, nie trzeba znać wszystkich zasad ortografii, sam nie znam i również popełniam błędy, są jednak pewne podstawy, które wypada znać i których nie da się wytłumaczyć "dyscośtam"

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 12:43 am 

gęstość jest to masa wszystkich cząsteczek danego ciała..... wiem co to gęstość

Cytuj:
znając gęstość oraz objętość danego ciała łatwo można wyliczyć masę, jak sam widzisz zależy ona od objętości,

kostka z ołowiu o boku 1cm dalej będzie ważyła więcej niż np. kostka z aluminium o boku 2cm, więc nie pisz że masa zależy od objętości, bo zależy ona również od gęstości danego ciała.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona