Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 9:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt paź 06, 2009 1:22 pm 

Siemka!
Witam wszystkich serdecznie, jako ze to moj pierwszy post/watek na forum.

Chcialbym sobie kupic model RC.
Jeszcze tydzien temu nie mialem o tym totalnie zielonego pojecia, a i teraz po przeczytaniu kilku watkow i ofert jest niewiele lepiej bo od tych wszystkich marek, modeli, rodzajow i porad jest straszny metlik w glowie.

Model chce uzywac do zabawy (co nie znaczy ze bedzie mial lekkie zycie) - ze wzgledu na uniwersalnosc interesuje mnie chyba bajbardziej nadwozie typu Truggy - chce jezdzic i po polnych drozkach (moze i zwirowni) i po parkingu.

Jako ze mam juz kilka wcale nie tanich hobby i na razie nie planuje dalszego rozwoju w dziedzinie RC wolalbym model, w ktory nie bede musial potem non stop inwestowac - wolalbym taki, ktory raz na tydzien, dwa lub miesiac wyciagne z pudla, pojezdze, potem schowam i czesc.
Wydaje mi sie ze spalinowka bardziej mi przypasuje (troszke benzynki plynie w moich zylach juz od dawna) ze wzgledyu na klimacik.

Model ma byc przede wszystkim cholernie mocny, szybki, ale dajacy sie opanowac oraz wytrzymaly.

Autko bede kupowal za granica (Niemcy, Holandia - niemiecki eBay wydaje mi sie jednak najtanszy).
Do wydania jest okolo 400 (gora 500) Euro (na caly zestaw bez wachy)

Z tego co widze w swoim przedziale cenowym najbardziej chyba zainteresowaly mnie:
- Lightning SS - wielu ludzi go poleca, ale czy nie jest za slaby i za ciezki?
- Carson Street Braker - wyglada na podobny do Lighta, ale ma silnik 5 cm co moze mi sie spodobac
- Jato 3.3 - chyba faworyt - jara mnie jego moc i to ze jest 2WD (wrodzona milosc do tylnego napedu), ale sprawia wrazenie strasznego dzikusa ciezkiego do opanowania - chcialbym taka moc ale w "ciezszym" wydaniu (czyzby nie byl to wlasnie "Street Braker"?)
- Tamiya Nitrage 5.2 - ten tez sprawia wrazenie "mocnego truggy", ale jak z jakoscia i wytrzymaloscia??

Model oczywiscie najlepiej RTR, ale gdyby w podobnych pieniadzach dalo sie zlozyc jakis dobry KIT jestem otwarty (smykalka do techniuki zawsze byla, a i jakies doswiadczeniwe z silnikami spalinowymi 4T/2T jest wiec dodatkowe majsterkowanie moze dac dodatkowa frajde)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 2:37 pm 

coobah napisał(a):
wolalbym model, w ktory nie bede musial potem non stop inwestowac - wolalbym taki, ktory raz na tydzien, dwa lub miesiac wyciagne z pudla, pojezdze, potem schowam i czesc.
Wydaje mi sie ze spalinowka bardziej mi przypasuje (troszke benzynki plynie w moich zylach juz od dawna) ze wzgledyu na klimacik.

Jeśli moge coś w tym temacie, to nitro raczej nie jest takie aby, jak piszesz wyciągać co jakiś czas . Jeśli chcesz coś do zabawy to radziłbym elektryka, gdzie masz mniej do zrobienia "okołojazdowo" niż w nitro. Ale to moje zdanie, możesz się nie zgadzać.

coobah napisał(a):
Autko bede kupowal za granica (Niemcy, Holandia - niemiecki eBay wydaje mi sie jednak najtanszy).
Do wydania jest okolo 400 (gora 500) Euro (na caly zestaw bez wachy)

Nie wiem jak wewnątrzunijnie jest, ale zdaje mi się, że co najmniej VAT zapłacisz od wartości przesyłki więc na model pozostanie relatywnie mniej (przynajmniej jak ja ciągnę coś z USA to VAT muszę płacić...)

Ofna Dominator
xmods Pontiack Firebird

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 2:42 pm 

Z tym elektrykiem wiem, kusi mnie niestety jednak klimacik, warkocik i smrodek co daje niesamowity urok. Jakies nasmarowanie, czyszczenie, docieranie itp. mnie nie przeraza - z tym "wsadzic i wyciagnac" chodzilo mie bardziej o to zeby nie trzeba bylo go non-stop naprawiac/modyfikowac.

Obecnie przebywam w Holandii i zakupy z niemieckiego eGaya robie czesto - problemu nie ma, a i wybor chyba najwiekszy.

Mam nadzieje, ze rozwialem reszte watpliwosci - teraz mozemy sie skupic na wyborze modelu :)

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 3:32 pm 

Sorki - zapomnialem dodac, ze ma byc nowka (dla samej przyjemnosci "rozdziewiczania" :-) )

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 5:17 pm 

Nie lepiej petrola? :D :D

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 8:15 pm 

Carsona sobie odpuść.
Jato 3.3 to Stadium Truck 2WD
Rozumiem, że interesuje Cię skala 1/8 ?

Sprawdź to: Click oraz to Click

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 9:57 pm 

coobah napisał(a):
- Jato 3.3 - chyba faworyt - jara mnie jego moc i to ze jest 2WD (wrodzona milosc do tylnego napedu)

Oj to się zdziwisz chłopie...

https://picasaweb.google.com/ZIP18PL/OF ... 1274863186

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 11:15 pm 

Dorian Karczmarzyk napisał(a):
Carsona sobie odpuść.
Jato 3.3 to Stadium Truck 2WD
Rozumiem, że interesuje Cię skala 1/8 ?

Sprawdź to: Click oraz to Click

A co byscie powiedzieli na to???:
http://www.modelsport.co.uk/?CallFuncti ... emID=26445
Dobra cena - tak mi sie wydaje.

BTW: Slysze czesto, ze Trophy 4.6 to to samo co Lightning ale przeciez Light jest 4.2???

PostNapisane: Śr paź 07, 2009 11:05 am 

Hyper ST to bardzo dobry wybór :)
Sam mam takiego, choć jeszcze nie jeździłem, bo dopiero go składam.
A wersja Pro z masą grubego aluminium jest podobno niezniszczalna :twisted:

https://picasaweb.google.com/ZIP18PL/OF ... 1274863186

PostNapisane: Śr paź 07, 2009 11:27 am 

Na PRO mnie niestety raczej nie stac, a w kazdym razie nie chce na to przenaczac az takiej sumy.

W takim razie czekam na wyplate i zamawiam ST choc powiem szczerze ze zainteresowal mnie rowniez E-Revo - najbardziej intryguje mnie fakt, ze elektryki takie jak on nie boja sie wody.

Czy z Hyper ST tez mozna pojezdzic troche po blocku/deszczu czy do takich celow konieczny jest elektryk?

W E-revo (nie stac mnie na wersje brushless) martwi mnie tylko koniecznosc kupna 2/3 zestawow baterii aby moc pojezdzic choc z dobre pol godziny za jednym zamachem - takie 2/3 zestawy plus dobra ladowarka strasznie podnosza cene, a i tak chyba nie bedzie mial moca ani szybkoscia startu do 4.6ccm w Hyperze.
Poprawcie mnie prosze jesli sie myle.

PostNapisane: Śr paź 07, 2009 11:45 am 

coobah napisał(a):
W E-revo (nie stac mnie na wersje brushless) martwi mnie tylko koniecznosc kupna 2/3 zestawow baterii aby moc pojezdzic choc z dobre pol godziny za jednym zamachem - takie 2/3 zestawy plus dobra ladowarka strasznie podnosza cene, a i tak chyba nie bedzie mial moca ani szybkoscia startu do 4.6ccm w Hyperze.

Co do E-revo to zawsze masz możliwość zmiany w późniejszym czasie silniczka jak Ci się spodoba na brushless, co do baterii to tak podnosi koszty, ale spójrz na to, że do spaliny potrzebujesz dobre paliwo plus oleje do filtra powietrza i konserwacji silnika, plus co jakiś czas zmiana gąbek w filtrze powierza co może od razu nie jest widoczne ale też podnosi koszty (nie pamiętam gdzie ale była mowa o porównaniu kosztów utrzymania spaliny i elektryka), a baterie zawsze można ładować w pracy a nie w domu ;-)

Ofna Dominator
xmods Pontiack Firebird

PostNapisane: Śr paź 07, 2009 1:16 pm 

Zapytam jeszcze o jeden model:

http://cgi.ebay.co.uk/New-Kyosho-Infern ... 286.c0.m14

Jak sie on ma do Hyper ST ktory podalem wczesniej???

PostNapisane: Śr paź 07, 2009 3:03 pm 

Heheh - zainteresowalo mnie to gdyz znalazlem gdzies informacje o Kyosho - ze to "fastest RTR truggy in the world"/ - teraz juz wiem dlaczego :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona