Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 4:18 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N wrz 27, 2009 7:15 am 

Witam
Na allegro gościu ma pakiety life Pelikana http://allegro.pl/item753667076_life_pelican_2s_6_6v_rewalacja_stan.html
Teraz pytanie czy opłaca się je kupić(chcę kupić 2 pakieciki czyli łącznie 4ogniwa i połączyć je równolegle), oraz czy 2 pakiety weszły by do E-firestorma
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 27, 2009 8:03 am 

Tu masz wymiary ogniw:
http://media.hyperion.hk/dn/a123/A123.pdf

PostNapisane: N wrz 27, 2009 9:54 am 

A po co chcesz łączyć równolegle? Żeby model dłużej jeździł? Jeśli tak to bez sensu, wyjeździć jeden pakiet i włożyć drugi. Wydajność prądowa układu 2s1p jest na poziomie 60A i do e-firestorma więcej chyba nie trzeba?

PostNapisane: N wrz 27, 2009 11:03 am 

wydajność prądową reguluje sobie regulatorem więc 120A było by bajka i brak częstego wkładania akku, założyć 2 i mieć spokój na te 20 minut napewno.
Powiedzcie czy warto je kupić
Pozdrawiam

PostNapisane: N wrz 27, 2009 12:41 pm 

Wożenie dodatkowych 150g jest bez sensu to pierwsze. Po drugie jazda 20 minut bez przerwy to też bez sensu, lepiej pojechać 10 minut na maksa możliwości sprzętu i własnych, odsapnąć i znów pojeździć. Na zawodach elektryków jeździ się 5-8 minut i po biegu czasem ma się dość :) Ale ok, rób jak uważasz. Masz podane wymiary ogniw w pdf, zmierz sobie czy wejdą i tyle. Czy warto kupić? Nigdy nie wiadomo po ilu na prawdę są cyklach ale to może nie aż tak istotne jak to do jakiego napięcia były rozładowywane ale tego to się nie dowiesz. Ryzyko wtopy jak przy każdej używanej rzeczy.

PostNapisane: N wrz 27, 2009 8:08 pm 

Przemku w przypadku zesawu szyssa 2s2p bedzie rozsadniejsze, pakiety beda dostawaly mniej w kosc. Porownaj wymiary zerknij czy da sie cos dremelem poprawic cele maja jak nazwa wskazuje 26650 26mm srednicy i 65mm dlugosci ;)

PostNapisane: N wrz 27, 2009 8:45 pm 

Widziałem e-f z zestawem ezrun 9T (35A) na lipo 2s i model owszem przemieszczał się efektownie ale mało efektywnie, za duży power jak na model tej klasy, wielkości, wagi i napęd 2wd. No chyba że model ma po prostu kręcić bączki i palić gumy to owszem 60A może być za mało :)

PostNapisane: N wrz 27, 2009 10:15 pm 

wchodzą właśnie, a właściwie weszły nowe LiFe w hardcase inny trochę kształt dużo większe pojemności myślę, że warto poczekać i kupić te nowe.

Robert

PostNapisane: N wrz 27, 2009 10:46 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Widziałem e-f z zestawem ezrun 9T (35A) na lipo 2s i model owszem przemieszczał się efektownie ale mało efektywnie, za duży power jak na model tej klasy, wielkości, wagi i napęd 2wd. No chyba że model ma po prostu kręcić bączki i palić gumy to owszem 60A może być za mało :)

Po 1 lipo a life to zupelnie inna bajka. Dodatkowo co jest zlego w dluzszej jezdzie kosztem niewielkiego w skali calego podwozia przyrostu masy, na nixx model wazylby jeszcze wiecej a wkoncu jest projektowany pod te ogniwa.
Bez jaj probujesz porownywac ezruna 35a z silnikiem klasy 400 do pelnowymiarowego silnika GM z regulatorem nowej serii ?? Tak jak mowilem zestaw jest mocny i 2s1p life bedzie dostawalo w kosc. Jesli kolega niebedzie ogarnial mocy to sobie ja zmniejszy i tak jak mowilem bedzie sie cieszyl dluzsza jazda na pakietach 2p...

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 7:44 am 

luke napisał(a):
Bez jaj probujesz porownywac ezruna 35a z silnikiem klasy 400 do pelnowymiarowego silnika GM z regulatorem nowej serii ?? Tak jak mowilem zestaw jest mocny i 2s1p life bedzie dostawalo w kosc. Jesli kolega niebedzie ogarnial mocy to sobie ja zmniejszy i tak jak mowilem bedzie sie cieszyl dluzsza jazda na pakietach 2p...

Może i kwestia podejścia, ja zawsze jeżdżę/latam na maks możliwości swoich i sprzętu, robię krótką przerwę i znów jeżdżę/latam. Ograniczanie mocy zestawu BL? Jeśli jest taka potrzeba to albo podwozie jest za słabe lub źle ustawione, napęd jest za mocny lub umiejętności za małe. A turlanie się na ograniczonym napędzie zalatuje snobizmem, kupowanie mocnego zestawu BL tylko dla faktu posiadania go? Takie jest moje zdanie, z którym oczywiście nikt nie musi sie zgadzać :) EOT

Co do pakietów to jaki problem wymierzyć korytko na pakiet w e-f i porównać z wymiarami pakietów?

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 8:16 am 

no więc zmierzyć to nie problem, najwyżej się je jakoś przelutuje z tym też nie powinno być problemu. Przemek zestaw jest dużo mocniejszy jak wymagania modelu, ale powiedzmy że od czasu do czasu wybiega sobie model na asfalt i tam mocy nigdy za dużo, jak przy dużej prędkości naciska się gaz a model zaczyna jechać na 2 to robi wrażenie, a spokojniejsza moc się może przydać w teren, szczególnie że zmiana programu trwa pół minuty i wykonuje się ją aparaturą. Ja jestem bardzo zadowolony z tego zestawu, tylko pakiet Yeah racing 5000mAh 25C nie daje rade, gdyż albo jest felerny(raczej nie bo dużo w niego wchodzi), albo po prostu parametry są tylko na obudowie. Dogadam się z gościem i je kupie potem zobaczymy co z tego wyszło

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 8:44 am 

To że dużo w niego wchodzi o niczym nie świadczy. Mam pakiet do śmigłowca 2200mAh 3s 20C (firma Advanced Battery Factory ABF - nie polecam :( ), któremu przy silniku nie pobierającym więcej niż 20A napięcie przysiada po szybkim dodaniu gazu poniżej 3,3V na celę bo po dodaniu gazu lipo monitor świeci na czerwono. Pakiet oczywiście świeżo po ładowaniu. Da się na nim latać tylko nie można gwałtownie operować gazem bo prądowo nie wyrabia. Jak był nowy to było ok ale po ok. 30-40 cyklach jest jak jest. Ten Twój pakiet powinien bez problemu oddać ponad 100A.

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 8:57 am 

YR zbieraja doskonale opinie.

Ja drugi sezon katuje na MM 4600-6900kv (500W +) YR 2S 3200mAh (sic!) a one dalej nie maja dosyc. Dla YR 5000 dwunapedowka i EZ-Run to kaszka z mleczkiem.

Moze popelniles jakis blad? Nadmierne rozladowanie, ladowanie bez balancera itp ??

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 9:19 am 

Przemek Morawski napisał(a):
luke napisał(a):

Może i kwestia podejścia, ja zawsze jeżdżę/latam na maks możliwości swoich i sprzętu, robię krótką przerwę i znów jeżdżę/latam. Ograniczanie mocy zestawu BL? Jeśli jest taka potrzeba to albo podwozie jest za słabe lub źle ustawione, napęd jest za mocny lub umiejętności za małe. A turlanie się na ograniczonym napędzie zalatuje snobizmem, kupowanie mocnego zestawu BL tylko dla faktu posiadania go? Takie jest moje zdanie, z którym oczywiście nikt nie musi sie zgadzać :) EOT

To nie tak, chłopak kupił zestaw, który możę potem używać w dowolnym innym modelu i chwała mu za to, szanuje swoje pieniądze. Jak lubisz kupować słabe, sprzedawać ze stratą i kupować mocniejsze graty, spoko, wolno Ci,ale nie wmawiaj że jest to najefektywniejsze wykorzystanie środków finansowych. Regulacja mocy jest po to by móc ustawić sobie trakcję, chronić pakiety i silnik. Nie miałeś regla z regulacją mocy i momentu, więc nie znasz zalet tego rozwiązania.

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 9:33 am 

O pakiet dbałem i dbam, pierwsze cykle miał max prądy 40-50A a rozładowywany był do 3.2\v na ogniwo najmniej zawsze z balancerem i do 5 ladowania był ładowany 0,5C. Teraz się z nim nie będę rozdrabniał ustawie ograniczenie na 120A cut-off na 6.2 i jada, bo i tak wątpię że uda się go zareklamować(kupiony w rc-modele). Zobaczmy do 10 cyklu co będzie się działo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona