Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 9:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt mar 13, 2009 11:13 pm 

Witam

Posiadam już troche SAVAGE X z silnikiem 4.1 i mam zamiar kupić nowy, pomyślałem sobie o ofercie 4.6http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=1495 jak widze ma troszkę inną budowe i gaźnik jest zrobiony z innych kompozytów jak poprzednik mniał z aluminium i były z nim problemy. I co sądzicie o tym nowym silniku ??? Czy będe musiał wymieniać inne podzespoły ??? Bo ma moc silniejszą

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 13, 2009 11:27 pm 

A nie lepiej tego?
http://www.shaft.pl/product_info.php?cP ... cts_id=111

4.6 od HPI
Moc: 2.9 konia przy 32,000 Obrotów

SH.28 P6
moc: 3.8 KM
obroty max: 34000

Samo przez sie. I taniej.

PostNapisane: Pt mar 13, 2009 11:52 pm 

dokładnie zgadzam się z "matick7" kupiłem S.H.28 p6 do sava jakieś 2 dni temu ...wiem wiem...2 dni temu i będę pisał bzdury ale
przed kupnem śmigałem oczywiście savem z tym silnikiem . to jest moc dla mnie nie do opanowania!! (oczywiście dlatego ze miałem na początku HPI F 3.5 dlatego odczułem taka różnicę .
osobiście polecam ten silnik!!
-bardzo niska cena
-wielkie obroty
-i pełno innych zalet których nie zdążyłem poznać (a które inni dostrzegają)
-no minusy się pewnie też znajdą jak wszędzie zresztą ...((nie martw się na zapas(jeśli mogę mówić na "Ty") trzeba wszystkiego w tym krótkim życiu spróbować ) :D

POZDRAWIAM

PostNapisane: So mar 14, 2009 2:51 am 

a pozatym nie tak dawno : http://rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=40321 . Szukajka nie gryzie...

GG:2247936

PostNapisane: So mar 14, 2009 7:32 am 

Wadą tego silnika jest to że nie można prosto i łatwo zamontować roto do niego. Ale każdy kto ma trochę smykałki to sobie poradzi :)

Jedynie pamiętajcie koledzy że moc mocą ale ten silnik ładnie ukręca półośki :twisted:

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: So mar 14, 2009 9:53 am 

Nowe siniki HPI z serii K lub F charakteryzują bardzo fajnymi parametrami.
Jednocześnie nie są wyżyłowane przez co ich żywotność będzie zdecydowanie dłuższa od innych silników. Nie są również tak czułe na przegrzanie i bardzo elastyczne a zarazem stabilne pod względem regulacji.

Wielokrotnie na zawodach byłęm światkiem problemów z regulacją i niestabilną pracą silników zawodniczych lub modyfikowanych. Efekt był taki że zawodnicy nie kończyli biegów a w efekcie zajmowali odległe pozycje. Inną sprawą jest moc która powinna być dopasowana do wersji modelu. Co z tego że wsadzicie do modelu mocniejszy silnik skoro wpłynie to negatynie na szybsze zużycie części przeniesienia napędu.
Dla tego uważam że inwestowanie w parametry silnika nie zawsze jest celowe chyba że robią to doświadczeni zawodnicy walczący o pudło, potrafiący jednocześnie wykorzystać ich możliwości o opanować kapryśne wymogi regulacyjne. Dla większości użytkowników stosowanie wyszukanych silników lub wersji zawodniczych to zbędny wydatek, mniejsza żywotność i problemy regulacyjne.

Dla tego do modeli Savage polecam silniki HPI z serii K lub F

PostNapisane: So mar 14, 2009 10:21 am 

Oczywiście jest w tym dużo racji bo sam wiem ile musiałem wymienić w savie po zamontowaniu SH28p6. Ale jest jedno małe ale.

Jeżeli HPI zaoferuje swoje silniki 4.6 w cenie około 400-430 PLN na pewno więcej ludzi będzie je kupować. Trudno się dziwić że ludzie wybierają mocniejsze silniki innych firm jak NITRO STAR K4.6 HO kosztuje przeszło 700,00 PLN

Miałem wcześniej SH28p3 i wszystko dużo mniej się sypało i bardziej mi się podobała jego charakterystyka.

PostNapisane: So mar 14, 2009 10:25 am 

Tylko ze kazdy normalny kupi tanszego i mocniejszego SH a to co mu zostanie przeznaczy na tuning ukladu napedowego i tyle. Co to wogole za argument ze drogi silnik jest slaby i nie uszkodzi niczego w modelu? Nie wiem moze to ja jestem dziwny, ale wolal bym kupic tanszego SH a za kase co mi zostala kupil bym wzmacniane oski i zebatki.

EDIT: Xax kiedys Ty tego posta napisal ;)

GG:2247936

PostNapisane: So mar 14, 2009 1:26 pm 

Hm czeka mnie ciężki wybór.
Wybrałbym SH3-portowy z tego co widze ma dobrą moc w terenie szybko moc łapie. SH6 wydaję mi się taki pośredni między SH3 a SH8. Więc z tej decyzji wybieram SH3 jednak widze że u tego silnika nie odbędzie się bez zestawów tuningowych : ośki, zębatki i czy coś jeszcze jak wyżej użytkownik forum napisał ??? Odnośnie do K4.6 ma moc słabszą a nie wiem jak sobie radzi w terenie, czy przy tym silniku nie będe musiał się obawiać o jakiś tuning podzespołów jak w SH3 ???
Spytałbym jeszcze o podatność silników na temperature jeżdżąć w dni ciepłe.

PostNapisane: So mar 14, 2009 2:57 pm 

SH28p3 bardzo dobrze sobie radzi w terenie i na pewno będzie lepszy niż p6.
P3 ciągnie od samego dołu i ma fajną moc a w terenie i tak rzadko kiedy można się rozpędzać na maxa. Po co ci prędkość powyżej 80km/h jak i tak ci będzie ciężko opanować model. MT to nie bagus i łatwo go wywalić.

Miałem p3 teraz mam p6 i uważam że jest zdecydowanie za mocny. Poza tym dostaje strasznego kopa w górnym zakresie. Może to i fajne ale w terenie nie przydatne.

wiadomo że będzie ciebie czekać kilka przeróbek w modelu.
Dyfry na Alu.
Odbiór i atak silnika wzmacniany.
Półośki na wzmacniane.
Resztę będziesz wymieniać na mocniejsze jak padnie.

PostNapisane: So mar 14, 2009 3:48 pm 

Chciałbym zwrócić waszą uwagę, że każdy model stanowi pewną całość i aby mówić o nim w kategoriach niewielkiej awaryjności to parametry wszystkich podzespołów powinny być optymalnie dopasowane. Wówczas długo będziecie cieszyli się z bezawaryjnej jazdy. :wink:

W jaki sposób właściwie wykorzystać możliwości Savage:
Warto pamiętać o właściwym doborze przełożeń między zębatką zdawcza i odbiorczą. Nie musicie zmieniać silnika, aby zwiększyć przyspieszenie na starcie.
I odwrotnie nie musicie mieć silnika wysokoobrotowego, aby wasz model znalazł się w czołówce kategorii rekordu prędkości.
Prędkości i dynamika modelu na torze nie zależą tylko od parametrów silnika, ale też od właściwego doboru przełożeń w stosunku do warunków i kształtu toru.
O regulacji skrzyni biegów nie wspomnę.
Ciekawe ilu z Was wykorzystuje możliwość regulacji momentu zmiany biegu skrzyni modelu Savage........ :wink:

Podam skrajny przykład:
Klient przyjeżdża do serwisu i rozwodzi się przez 30 minut na temat silników, co tam widział i co słyszał u innych. Narzeka strasznie na swój model, bo gdzie nie pojedzie to każdy go objeżdża.
Diagnoza klienta – słaby silnik

Odpalamy model klienta i co widzimy?
Okazuje się, że skrzynia nie jest wyregulowana a klient przez rok czasu jeździ na pierwszym biegu i nie przyszło mu do głowy, aby sprawdzić regulacje skrzyni.
Niestety ten przypadek nie jest odosobniony i dość obrazowo określa ogólną znajomości zagadnienia. :wink:

Jeśli chcecie stosować inne silniki to jak najbardziej jest to możliwe a czasami nawet zalecane Najpierw jednak zastanówcie się czy jest wam to potrzebne, bo w większości przypadków wiele można poprawić bez zbędnych kombinacji.
Wystarczy zapoznać się z Waszym Savage i zrozumieć, jakie macie możliwości regulacji.
Jestem przekonany, że bardzo żywotny i dynamiczny silnik w modelu Savage to ostatnia rzecz, w której doszukiwałbym się konieczności zmian. :wink:

PostNapisane: So mar 14, 2009 4:47 pm 

Oczywiście jest w tym co piszesz dużo racji.
Jak kiedyś mi jeden znajomy powiedział nikt nikogo od myślenia nie zwalnia, a głupota nie jest usprawiedliwieniem (nie dotyczy mieszkańców USA). Czytać, rozmawiać i nabierać doświadczenia to podstawa.

I każdy tyra model na swój sposób. Mi jazda na torze średnio odpowiada. Więc model mam dostosowany do jazdy w terenie silnik 4.1 HPI był dla mnie za słaby. Ale p6 do tego celu to za dużo. Przy p3 awarie były rzadkie przy p6 dość często coś się sypie. I trudno żeby mieć pretensje ze model się sypie. Ale to wybór każdego modelarza jak śmiga i w co chce kasę pchać.

PostNapisane: So mar 14, 2009 5:22 pm 

O to właśnie chodzi bo tak naprawdę nie ma najlepszej i jedynie słusznej drogi a każdy z nas może mieć inne zdanie. Rzecz w tym aby czytelnicy mogli poznać różne punkty widzenia i wybrać.

PostNapisane: So mar 14, 2009 5:33 pm 

Tak wszystko się zgadza, tyle że ja zapomniałem dodać że mój silnik 4.1 już zakończył swój żywot a o problemach szkoda gadać....... I w takim razie postanawiam kupić nowy silnik. Silniki 4.1 były troszke awaryjne później wyszedł nowy następca K4.6 mniał zmieniony gaźnik zastał zrobiony z innych kompozytów, domyślam się że jego podatność na przegżewanie się spadła. I właśnie tutaj stawiam pytanie jak wygląda bezawaryjność silników K4.6 a SH3 ??? Chodzi o między innymi : przegżewanie się, rozlegulowanie się.... itp. Tak jak Pan napisał zębatki czy ustawienie skrzyni też wpływa na jakąś role w tym. Moc to już drugorzędna sprawa bardziej mi chodzi o bezawaryjność silników, z jakich materiałów zrobione, chłodzenia itd.

Ah martwi mnie ten SH3 boję się że mi rozleci model, zauważyłem że SH3 ma obrócony gaźnik będe mógł go przestawić w drugą strone ?

PostNapisane: So mar 14, 2009 10:53 pm 

Przy SH28p3 raczej nie powinieneś mieć większych problemów jeżeli zmienisz to co ci napisałem wcześniej. Na pewno powinieneś mieć zawsze przy sobie półośki wzmacniane.

Gaźnik można przekręcić na drugą stronę.
Silnik jest dość mocny i możesz potrzebować lepszego wydechu.
Najlepiej kupić tłumik SH i kolanko LRP do savika.

Znam wielu ludzi którzy jeżdżą na SH i dla niewtajemniczonych proponuje się przyjrzeć dokładnie tym produktom a wyjdzie co się i za ile kupuje:
http://www.rc-modele.pl/product_info.ph ... ts_id=2495
Wygląda na to że jest to SH28p6 ale nie mam dokładnych danych

http://www.lrp.pl/sklep_gamahobby/produ ... ts_id=4658
A to jest SH28p8

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona