Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 13, 2026 5:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt mar 10, 2009 5:45 pm 

Witam
Na wstępie zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o modelarstwo rc. Moim pierwszym modelem jest mini lst2 team losi, zakupiłem go kilka tygodni temu i musze przyznać, że jestem z niego w sumie zadowolony. Jest modelem dobrze wykonanym, masywnym i chyba starczy do jazdy rekreacyjnej.
Przypadek chciał ze na jednym z portali zobaczyłem mój samochodzik z bezszczotką, który zmienia się w małą rakietkę. Na podstawie forum i innych źródeł internetowych myślę o zakupie mamby 6800kv, lub bezszczotki team losi 6000kv. Wiem, że pewnie za chwilę posypią się komentarze, że to za dużo mocy itd., lecz z tego, co się dowiedziałem obroty zależą od napięcia i np. mamba 6800kv na 6V jeździła będzie porównywalne z 5400kv na większym napięciu, jak się mylę to proszę mnie poprawić.
Tu moje pytania:
-co powinienem wybrać (co polecacie, może jeszcze jakiś inny model),
-gdzie znajdę silniczek z regulatorem za przyzwoite pieniądze,
-czy powinienem coś jeszcze wymienić w modelu żeby wytrzymał większą moc?

Serdeczne dzięki z odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 7:30 pm 
Administrator forum

Mamba w LST może nie dać rady, lepiej dać silnik novaka mongoose np: 13,5T. Mamba to mały silniczek, mniejszy moment, za to wysoko kręci. Novak na pewno lepiej pociągnie takiego klocka (jak na micro mini lst to bardzo duży model). Zamiast 2x280 dasz 1x380 i będzie grało (mamba to chyba 180).

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 7:56 pm 

Mamba Micro Pro ESC + AON ebay, rcmart

Bylo wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeelokrotnie walkowane. Korzystaj z opcji szukaj.

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 8:56 pm 

michalggda napisał(a):
mamba 6800kv na 6V jeździła będzie porównywalne z 5400kv na większym napięciu, jak się mylę to proszę mnie poprawić.

to nie do konca tak jest, im wiecej kv, tym wiecej obrotow ale tez mniej mocy, moze sie zdazyc ze model po asfalcie bedzie pomykal 100km/h , ale np. po piachu nie bedzie mial sily juz jechac.

GG:2247936

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 11:48 pm 

Dzieki za szybkie odpowiedzi, a co myślicie o tym? http://www.scorpio-polska.pl/podrobnost ... &kat_typ=0

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 9:52 am 

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.rcsquad.com/produkt/91/66/Si ... 0_18A.html wie ktoś może co to jest za silniczek i czy będzie pasował do mojego mini lst2?

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 10:21 am 

IMHO potrzebujesz wiekszy motorek.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 11:36 am 

w mini LST2 celowal bym chyba bardziej w silniki 4200kv, zeby model dobrze pomykal w terenie. Potem tylko 11.1V LiPo i siup :D

GG:2247936

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 11:57 am 

michalggda napisał(a):
Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.rcsquad.com/produkt/91/66/Si ... 0_18A.html wie ktoś może co to jest za silniczek i czy będzie pasował do mojego mini lst2?

Silniczek jest ok. Posiadam go od kilku miechów, kupowałem na ebuy za 160zł :D
Pierwsze wrażenie :Jaki on Malutki!! W związku z tym musi się grzać, i tak jest .Mam go w sharku 18 LRP ten silniczek traktowałem jako przejściowy.Niedługo będę się zabierał za kupno np. Novaka mongosse do 1/18, tekina 6800kv i takie tam (najlepszy jaki jest do skali 1/18 :twisted: ),ale mniejsza o to. Jak już pisałem strasznie się grzeje więc nie wiem ile jeszcze będzie pracował. Wsadziłem 7.4v lipo do niego, to startując, przewracał się na dach 8)
Myślę że na początek jak nie masz kasy powinien być dobry ale, jak już chcesz kupować COŚ porządnego ta radzę co większego i droższego jak np. novak, takein
Pozdrawiam KUBA :)

Lama V3 , Shark 1:18 /EZ Run 5200 kv/ 3s lipo/

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 12:43 pm 

Draxan napisał(a):
michalggda napisał(a):
mamba 6800kv na 6V jeździła będzie porównywalne z 5400kv na większym napięciu, jak się mylę to proszę mnie poprawić.

to nie do końca tak jest, im więcej kv, tym więcej obrotów ale tez mniej mocy, możne się zdążyć ze model po asfalcie będzie pomykał 100km/h , ale np. po piachu nie będzie miał siły już jechać.

tak na marginesie moc to obroty x moment
Kv definuje obroty względem napięcia
Kt definiuje moment względem prądu.
Kv x Kt = const, wzorek gdzieś był proszę go sobie poszukać.

Czyli dla stałego napięcia zasilania silnik o mniejszej ilości zwojów i większym Kv zaś mniejszym Kt
tej samej klasy będzie miał mniejszą rezystancję uzwojeń i popłynie przez niego większy prąd.

U[const] x Kv x Kt x I[rosnący] = U[const] x (Kv x Kt)[const] x I[rosnące] =
(U x Kv x Kt) [const] x I [rosnące] = Moc [wzrośnie]

Czyli wzrost mocy można uzyskać stosując silnik o większym Kv dla tego samego napięcia zasilania. Jak się zmieni przełożenia to model teoretycznie będzie jechał szybciej jeśli silnik będzie miał wystarczający zapas momentu obrotowego. Jeśli chcemy zaś przyrost mocy wykorzystać do zwiększenia przyspieszenia i dzielności w terenie to musimy silnie zredukować przełożenia. Wiedząc jaki był pobór prądu na poprzednim silniku znamy jego Kt, znamy pobór prądu na nowym silniku i znamy jego Kt. Kt zmalało, prąd wzrósł, przeliczamy i tak zmieniamy przełożenia by uzyskać zwiększenie momentu obrotowego na kołach.
Oczywiście moc strat (czyli grzanie się silnika i regulatora) będzie także większa.

Drugim rozwiązaniem jest wzrost napięcia zasilania, dla tego samego Kv dostajemy proporcjonalnie szybszy model. Jeżeli prędkość maksymalna naszego maleństwa nas zadowala zaś przyspieszenie pozostawia wiele do życzenia, lub jazda w trudnym terenie jest zbyt wolna, to zwiększamy napięcie, redukujemy Kv silnika i/lub zwiększamy przełożenia. Zarówno zmniejszenie Kv i zwiększenie przełożeń wpływają pozytywnie na zwiększenie momentu obrotowego (pierwsze już na wale silnika oraz efektywnie na kołach, drugie na kołach).

Dla małej mamby pro regulatora prąd nie powinien przekroczyć 30A dla silnika nikt chyba tego nie podaje.

By ograniczyć temat grzania się silnika zastosuj większy silnik odpowiednik 300-380
Jeśli wejdzie do tego modelu.

Robert

PostNapisane: Cz mar 12, 2009 12:33 pm 

Witam
Dziekuje Panowie za wszystkie odpowiedzi, rozjaśniły mi one sprawę. Prawdopodobnie wybór padnie na NOVAKA, lecz zastanawiam się jeszcze delikatnie nad Xcelorinem. W każdym razie nie zależnie od tego co w końcu zrobię na pewno przedstawię efekty na forum. Pozdrawiam Michał

PostNapisane: Cz mar 12, 2009 1:04 pm 

Cześć , myślę że Xcelorina powinieneś sobie odpuścić .Argument za tym jest taki, że jest to size: 280. Czyli wynika to z tego że ten silniczek będzie ci się mocno grzał w "wielkim"mikrusie. 8)
Jak oglądałem filmiki z Xcelorinem to przeważnie były montowane one w skali 1/36
Myślę że Novak będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem !!! :D i te ok. 150$ nie będą zmarnowane!! :D

PostNapisane: Cz mar 12, 2009 2:13 pm 

Kolego kublok chcialbym delikatnie zauwazyc, ze Xcelorin wystepuje w 4 rozmiarach...

PostNapisane: Cz mar 12, 2009 2:54 pm 

michalggda napisał(a):
Dzieki za szybkie odpowiedzi, a co myślicie o tym? http://www.scorpio-polska.pl/podrobnost ... &kat_typ=0

Myślałem że chodzi o tego LOSB9560 a, moim zdaniem to jest 280 :)
Pozdrawiam KUBA
P.S. a jeśli sie pomyliłem to z góry przepraszam :oops:

PostNapisane: Cz mar 12, 2009 6:14 pm 
Administrator forum

Tak to jest 280, ale ten co montują w micro-t jest duuuużo mniejszy. Według mnie novak to bardzo dobry wybór, ja przynajmniej jestem wyjątkowo zadowolony.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona