|
Na wstępie chciałbym przeprosić wszystkich niezainteresowanych klasa E-18 za monopolizowanie tego forum tematami jej dotyczącymi, ale jest to nowa klasa, ciągle się rozwija i nadal jest wiele rzeczy, które trzeba ustalić i doprecyzować...
Jedną z takich rzeczy jest udział modeli mikro w zawodach letnich na torach asfaltowych. Pytało mnie już o to parę osób. Cóż - sam nie widziałem na własne oczy jeszcze żadnego z torów, na których rozgrywane są zawody, więc trudno mi się wypowiadać... Rozmawiałem jednak z paroma ludźmi na ten temat i opinie są takie: są tory, na których zawody w klasie mikro dałoby się zorganizować - torem takim jest tor w Nowym Sączu, będzie tor w Kłodzku oraz być może tor w Jelczu (spotkałem się ze sprzecznymi opiniami). Na pewno odpada Ruda Śląska, gdyż tamten tor jest podobno tak gigantyczny, że modele 1/10 na nim giną, a co dopiero 18-ki...
Kolejna sprawa: jeśli okazałoby się, że na części torów można byłoby rzeczywiście rozegrać zawody dla E-18, ale na części torów - nie, to czy jest w ogóle sens organizowac letnią serię zawodów w klasie mikro i czy taka okrojona ilość startów w jakiś sposób uniemożliwiałaby dokonanie klasyfikacji w tej klasie?
Chciałbym w związku z tym prosić Was - szczególnie tych, którzy posiadają modele mikro i najlepiej wiedzą co one mogą, a czego nie (ale nie tylko ich), do wypowiedzenia się w tej kwestii.
Osobiście jestem za włączeniem klasy E-18 do programu letnich zawodów - przekonajmy się na drodze eksperymentu, czy to ma sens i czy tymi modelami na tych torach da się ścigać. Jeśli to się nie sprawdzi - to trudno - nie można niczego forsować na siłę - mikro zostaną wówczas wyłącznie na halę (oby nie...). Jeździłem dużo po asfalcie moim modelem kiedy było ciepło i wiem tyle, że na równym, czystym torze jazda modeami mikro daje olbrzymią satysfakcję i jest naprawdę widowiskowa (udało mi się znaleźć taki kawałek asfaltu) - jednak ze względu na swoje rozmiary, modele te sa dużo bardziej wymagające w sosunku do toru - musi on być naprawdę czysty i równy - nie wiem jak to się ma do polskiej, torowej rzeczywistości....
_________________ "życia nie mierzy się liczbą wykonanych oddechów. miarą życia są chwile, kiedy oddech wstrzymujemy"
|