Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:12 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr cze 09, 2010 12:21 pm 

Pytanie zawarte w temacie kieruję zarówno do zawodników, czy wyrażają chęć jazdy jak i do organizatorów. Co z kolejnym sezonem, będzie? Jeżeli tak to na jakich zasadach? Czasu jest co prawda sporo ale myślę, że warto już się zastanowić co dalej. Poprzedni sezon nie powalał frekwencją...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr cze 09, 2010 2:28 pm 
Administrator forum

Jasne, że są chętni!!! Patrząc na forum, na zainteresowanie początkujących klasami 1/18 LM mogła by przeżyć renesans w tym sezonie. Brytyjczycy mają już dogadane wszystko odnośnie ich sezonu micro włącznie z miejscówkami i małymi poprawkami w przepisach, więc myślę, że warto się za to zabrać, biorąc przykład z chyba najlepszych w Europie :).

Już kiedyś o tym pisałem, główną rzeczą do zmiany jest to, by nie dzielić jednak LM na północ i południe. Oczywiście jeśli nie dzielimy to nie może być tak, że wszystkie eliminacje są daleko na południowej granicy, czy wszystkie w centrum Polski. Musi byś tak, by każdy miał kiedyś stosunkowo blisko na zawody, a nie za każdym razem musiał przejeżdżać 300km w jedną stronę. To zależy jednak od dobrej woli organizatorów. Na LM w poprzednim sezonie widać było, że w różnych rejonach Polski uznaniem cieszą się różne klasy modeli, tak też na północy było dużo Trucka a na południu Opena. Powrót starego wspólnego systemu dał by więcej zawodników we wszystkich klasach= większa konkurencja= wyższy poziom= większa zabawa= większy prestiż dla tych co są naprawdę dobrzy i wygrywają :D . Oczywiście pod względem logistycznym i organizacyjnym większa ilość zawodników sprawia z pewnością większe trudności, ale skoro kiedyś organizatorom udawało się to ogarnąć to teraz, mając już pewne doświadczenie tym bardziej.

W przepisach nie widzę większej potrzeby grzebania, ewentualnie można by pomyśleć nad zasilaniem Lixx w niektórych klasach, aczkolwiek poczciwe NiMH dają jeszcze radę, są bezpieczne dla początkujących- tylko trzeba się liczyć z zakupem 2 pakietów na sezon, bo po sezonie nadają się co najwyżej do zasilania odbiornika w spalince.

To oczywiście moje subiektywne zdanie, może nie jestem obecny w mikroświecie długo, bo dopiero dwa sezony, ale naprawdę polubiłem jazdę w klasach micro :). Bardzo bym się cieszył, gdyby wypowiedzieli się w tym temacie także ci co tworzą LM od początku.

PostNapisane: Śr cze 09, 2010 3:31 pm 
Administrator forum

Tak sie składa że jestem jednym ze współtwórców i propagatorów Ligi Micro.
I tak też sie składa że jestem jednym z winnych rozdziału LM na północ i południe.

Sprawa zawodów TYLKO na południu była juz poruszana i wyjaśniana. Miałem dośc proszenia o podanie choćby przybliżónych terminów rozegrania zawodów w innych miejscach.
Zwłaszcza że obiecywałem szybko i sprawnie załatwić temat kalendarza zawodów.

Powiem tak: na południu dalej sa pasjonaci LM którzy chca jeździć.

Portal RC-AUTO jest otwarty na wszystko co z LM jest związane.

Ja osobiście odpadam z jazdy micrusami, ale zawsze chętnie pomoge przy organizowaniu czy sędziowaniu zawodów (oczywiście tylko na południu - ilośc imprez w których biorę udział jak dla mnie będzie zbyt duża na wyjazdy)

Uważam że grzechem byłoby zmarnować to co powstało i odpuścić kolejny sezon.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr cze 09, 2010 8:32 pm 

Witam,

Najważniejszą sprawą jest zgłoszenie się chętnych osób-organizatorów cyklu LM 2010/2011.
I nie ma co tu czekać jak było w roku 2009 do września bo im póxniej tym trudniej cokolwiek jest załatwić.
Mamy sporo czasu (całe wakacje) i jestem dobrej myśli w temacie LM.

Proponuję więc o zgłaszanie się chętnych osób-organizatorów żeby mieć jakikolwiek pogląd co nas czeka (ile eliminacji i w jakich miejscach).
Myślę, że jest to podstawowa sprawa żeby cokolwiek ruszyć w tym temacie.
I naprawdę nie czekajmy z tym długo bo wyjdzie jak wyjdzie...

Ja ze swojej strony jestem w stanie zorganizować jedną eliminację na Południu w Ludwikowicach Kłodzkich.

Zapraszam zainteresowane osoby do wypowiedzi i zgłaszania organizacji eliminacji LM 2010/2011.

PostNapisane: Cz cze 10, 2010 6:15 pm 

Może to będzie brak skromności,ale też w wielu przedsięwzięciach ML,w wielu miastach, czynnie brałem udział.Wrocław był organizatorem już dwóch imprez i w dalszym ciągu jeśli będą chętni to takie zawody zrobimy.Termin może być tradycyjny -luty byle nie okres ferii na Dolnym Śląsku.

PostNapisane: Pt lip 16, 2010 9:51 pm 

Witam,
Może dla niektórych to nie jest za dobry okres do dyskusji nad przepisami ligi micro 2010/2011, ponieważ większość teraz nie zajmuję się jazdą na sali tylko na świeżym powietrzu, mimo tego chciałbym poruszyć nurtującą mnie kwestię przepisów mikro a w szczególności sprawę dotyczącą pakietów lipo w klasie 2WD, rozumiem że nie jest to uzależnione ode mnie ale także od innych(zawodników, organizatorów), moim zdaniem powinno być dozwolone dwie cele lipo 7,4V w 2WD. Pewnie znajdą się tacy co powiedzą co tak wcześnie, jeszcze dużo czasu. Moim zdaniem czasu już jest niewiele. Piszę ten post ponieważ myślę że warto by wiedzieć wcześniej jakie są przepisy i żeby móc się przygotować do sezonu. Dla mnie i pewnie również dla inny jest to koło ratunkowe ponieważ chciałbym się przygotować finansowo i sprzętowo :)

Z Góry Dziękuję

PostNapisane: Pt lip 16, 2010 11:08 pm 

Marcin Grygiel napisał(a):
...moim zdaniem powinno być dozwolone dwie cele lipo 7,4V w 2WD...

Nie opanujesz tego.
Wystarczy jedna cela LiPo i dobry silnik - model nie jest wolniejszy od Opena na 2 celach i łatwiejszy do opanowania - chyba, że zawody będą na "lotnisku".
Sprawdziłem to na zawodach w Ścinawce Średniej i na treningach u "siebie".

PostNapisane: So lip 17, 2010 10:25 am 

OK rozumiem ale jedna celka ma 3,7V to będzie potrzebne dodatkowy podwyższacz napięcia do odbiornika, bo nie będzie działał na takim niskim napięciu.

PostNapisane: So lip 17, 2010 7:41 pm 

Marcin Grygiel napisał(a):
...ale jedna celka ma 3,7V to będzie potrzebne dodatkowy podwyższacz napięcia do odbiornika, bo nie będzie działał na takim niskim napięciu.

Z regulatorem EZRUN-18A-SL nie ma tego problemu - silnik dostaje lekkiej "czkawki" po 10 minucie biegu przy dodawaniu gazu, ale przy płynnej jeździe jest to niezauważalne.
Pojemność doładowana to ok. 400-600 mAh w zależności od przełożenia, silnika i stylu jazdy.
W swoim Scalpelu nie stosuję "podwyższacza" napięcia.

PostNapisane: So lip 17, 2010 7:54 pm 

Rozumiem ale ja niestety nie posiadam takiego regulatora, mam mambę 8000kv, a przecież nie będę kupował specjalnie nowego regulatora. Właśnie tej lekkiej czkawki nie chciałbym mieć, ponieważ do tej pory nie mogę sobie poradzi z coggingiem w mojej mambie przy 4 celech NIMH, dlatego chciałbym żeby było lipo. Myślę że jednak dwie cele są lepszym rozwiązaniem większa pojemność wyższe napięcie, przecież można ograniczyć moc np. do 50%. Jest to moje osobiste zdanie, ale chętnie usłyszę opinię innych. :)

PostNapisane: So lip 17, 2010 11:26 pm 

Nie jeżdżę 2WD ale widzę co się dzieje z openem na 2S. Model fruwa a nie jedzie. Pytanie czy jest sens?
Można ograniczyć KV do np. 5000 dla 2S lipo ale wydaje mi się to bezsensowne. Naklejkę można przeklejić i mamy niby przepisowy silnik,
pozatym kosz lipola+ lipobaga zwiększa koszty startu w tej klasie.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

PostNapisane: N lip 18, 2010 9:02 am 

Mikro Standard, Open i Truck - 5 cel NiMH lub LiFe 2s
2WD - 4 cele NiMH lub jeden LiPo

PostNapisane: N lip 18, 2010 10:53 am 

No to mam malutki problem bo mamba obsługuję 2-3celi lipo

PostNapisane: N lip 18, 2010 10:59 am 

W Openie bym pozostawił wolny wybór zawodnikom, czyli max. 7.4v

PostNapisane: N lip 18, 2010 11:36 am 

Pan Jan tylko jeździ na jednej celi lipo, nie ma porównania bo nikt jeszcze nie testował dwóch celi :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona