Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 18, 2026 9:19 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł: Czas na zmiany.
PostNapisane: Cz sty 15, 2009 10:08 pm 

Podobno historia kołem się toczy. Dlatego pozwalam sobie na powtórzenie tematu który załozyłem ponad trzy lata temu.

Ale przechodząc do sedna sprawy.

Na początek sprawa Mistrzostw Polski.
Uważam że obecny system rozgrywania MP jest co najmniej dziwny.
Dlatego proponuję jego reformę.
Pierwsza propozycja to wprowadzenie rundowego systemu rozgrywek. Można odrzucić jeden czy dwa najgorsze wyniki. Takie systemy są stosowane w większości krajów europejskich, liczących sie w klasach E-10.
Druga możliwość to wprowadzenie zasady otwartych mistrzostw. Zawodnik który wystartował w co najmniej jednej eliminacji uzyskuje prawo startu w MP. A tu liczy się tylko i wyłącznie wynik z tych zawodów.

Tadeusz Żelazo

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sty 16, 2009 9:36 am 
Administrator forum

Proponuję dorzucić jeszcze jedno - jeżeli będą rozgrywane eliminacje:

- w eliminacjach do finałów na zawodach liczmy nie jeden najlepszy wynik z 5 eliminacji a minimum 2. Pozwoli to na zmianę stylu jazdy ze złotego strzału na równa jazdę w każdej z eliminacji.

Tak się jeździ w większości krajów.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pt sty 16, 2009 9:55 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Proponuję dorzucić jeszcze jedno - jeżeli będą rozgrywane eliminacje:

- w eliminacjach do finałów na zawodach liczmy nie jeden najlepszy wynik z 5 eliminacji a minimum 2. Pozwoli to na zmianę stylu jazdy ze złotego strzału na równa jazdę w każdej z eliminacji.

Tak się jeździ w większości krajów.

to ja bardzo sluszna koncepcja, ja juz dawno byłem za czymś takim, choc z 5 el. mozna liczyc 3, a np w off-roadzie robić 4 i liczyc 2.

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 11:37 am 

Jak widac powyzej temat ten wywołał ozywiona dyskusję. W jej wyniku na pewno wybirze sie najlepsze rozwiazanie.

TYLKO PO CO. PRZECIEŻ JEST DOBRZE

Tadeusz Żelazo

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 1:24 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Jak widac powyzej temat ten wywołał ozywiona dyskusję. W jej wyniku na pewno wybirze sie najlepsze rozwiazanie.

TYLKO PO CO. PRZECIEŻ JEST DOBRZE

Tadeusz Żelazo

Może nie te forum? Tamte od komisji było by właściwsze ? Przynajmniej widać by było reakcję Admina tamtego forum ;-)

Pozdr,

m.

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 4:10 pm 

Wniosek jest prosty.Najpierw trzeba zmienić ludzi którzy o tym decydują.Na takich ,których stać na podjęcie dialogu.Mając taki sprzyjający grunt będzie można wprowadzać logiczne zmiany.Na betonie kwiaty nie rosną....

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 5:01 pm 

Mnie chodzi o opinie najbardziej zainteresowanych. Czyli zawodników i ich opiekunów.
Czy tak trudno zdecydować: pozostawiamy MP bez zmian czy coś zmieniamy. Jak zmieniamy to czy któraś z dwóch propozycji czy też jeszcze coś innego.
Tadeusz Żelazo

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 6:47 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Mnie chodzi o opinie najbardziej zainteresowanych. Czyli zawodników i ich opiekunów.
Czy tak trudno zdecydować: pozostawiamy MP bez zmian czy coś zmieniamy...

Witam,

Chyba faktycznie rozmowa nt. przepisów do MP, firmowanych przez LOK i "tworzonych" przez JM, na tym forum jest pozbawiona sensu, dopóki osoby, które miałyby się wypowiadać nie będą miały realnego wpływu na proces ich powstawania i ogłaszania. A realny wpływ to organizacja typu Związek Sportowy, stworzona na normalnych, demokratycznych zasadach. Tego w Polsce - i tu zgadzamy się chyba wszyscy - nie ma !!! Jest organizacja, której członkowie zarabiają na modelarstwie, mając jednocześnie w poważaniu ludzi zaangażowanych w jego uprawianie, a rzucenie kilku złotych na jakieś zawody z kilkuset tysięcy przyznanych dotacji jest śmiechu warte.

Po drugie, sam temat poruszany przez Tadeusza jest ciekawy, wart zastanowienia i dyskusji, o ile miałby dotyczyć cykli niezależnych, tj. Ligi Mikro czy też cyklu imprez na 2009 rok, tj. Polish Touring Car 2009 i tu na pewno znajdą się zainteresowani, chcący wziąć te propozycje pod uwagę. ...a MP, przeradzające się w MP LOK to jednak nocne rozmowy telefoniczne i forum VIP - dla elity krótko mówiąc :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 9:27 pm 

Panie i Panowie
Podoba mi się pomysł Marka żeby były liczone przynajmiej 2 biegi eliminacyjne, to jest dobry pomysł i mamy czas jeśli inni go poprą żeby wprowadzić takie zasady w sezonie letnim na Polish Touring Car 2009. Jest to cykl niezależny, alternatywny organizowany przez nas samych.
Na temat MP nie mamy z kim rozmawiać i bo LOK ma Nas głęboko w d...e.Przepraszam wszystkich których uraziłem i którzy nigdy nie sądzili że mogą znaleść się w takim miejscu. Ale taka jest prawda. Na pocieszenie - widzę światełko tam jest wyjście.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 12:40 am 

Jestem za pomyslem aby o tytule Mistrza Polski decydowala tylko jedna impreza. Ponad to proponuje jawnie wybrac miejsce/organizatora ze zgloszonych checi zorganizowania takiej imprezy. Wybor-zwykla ankieta podczas np. halowych mistrzostw wybor tych ktore odbeda sie na asfalcie i tak co MP.
Wyeliminujemy przymus jezdzenia na eliminacje typu ostatni Tarnow, cz tez Ruda Slaska i Nowy Sacz (tory bardziej off niz on road),czy Pacanow(z calym szacunkiem ale to tor dla spalinowek).

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 8:57 am 

Brawo Patryk.
Wreszcie konkretny głos w dyskusji.
Uwaga do reszty TOWARZYSTWA.
Nie zasłaniajcie się LOK-iem.
Postawiłem konkretne pytanie.
I wydaje mi się że jak ktos ma coś do powiedzenia - to odpowie konkretami.
Reasumując.
Napiszcie : tak albo tak.
Albo napiszcie że jest Wam wszystko jedno.
Na tym polega demokracja, że każdy może przedstawić swoje zdanie. Przynajmniej tyle.

A co do Finałów MP w Pacanowie.
Toru nie widziałem. Ale wiele o nim słyszałem. Biorąc pod uwagę opinie o jego jakości oraz fakt że tegoroczne ME odbędą się na torze, na którym w ubiegłym roku odbyły się ME w 1/5 - bardzo słuszna decyzja.

Tadeusz Żelazo

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 9:36 am 
Administrator forum

Popieram Patryka w każdym słowie jego wypowiedzi.

A tak na marginesie: gdzie na stronie EFRY LOK jest wpisany jako koordynator modelarstwa w Polsce??

Ja takiego wpisu - no chyba że mnie wzrok zawodni - nie widzę więc wszelkie tytuły i walka o miejsca na wyjazd na ME pod patronatem LOK jest guzik warta. Tym bardziej powinniśmy sami zorganizować całkowicie niezależne zawody rangi MP (oczywiście jedne - decydujące o tytule)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 9:37 am 

Masz Patryk rację . Eliminacje strefowe i po czterech najlepszych na MP (juz tak kiedyś bylo) :D Mistrzostwa Polski najlepiej w W-wie . Dla wszystkich równo blisko ..
Tylko k.... gdzie ?

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 9:38 am 

Tadeusz,jak sam piszesz temat stary jak świat i nic się nie zmieniło.
Wszyscy wiedzą ,że to co jest w tej chwili to nie jest bardzo zdrowe.Może najpierw trzeba się zastanowić dlaczego tak jest.
Może trzeba znależć najpierw alternatywne zajęcie dla Naszego etatowo głównego sędziego,bo jak będzie jedna impreza w roku ,to gdzie będzie jeżdził...?Dzisiejsza formuła daje gwarancję monopolu ,a wiesz jak monopol wciąga.Łatwo się uzależnić... :D

A tak poważniej to jeden FMP w godziwych warunkach, jak najbardziej,ale z zastrzeżeniem,że dla zawodników objeżdżonych.Kategoryczne NIE dla debiutów.Przepisy EFRA rygorystycznie przestrzegane w kwestii Przepisów technicznych (homologacje w klasach EFRA) jak i przebiegu samych zawodów (na jedną imprezę w roku można przepisy uaktualniać na bieżąco).Liczenie takie jak wszędzie bez szansy na fuksy...Odpowiednia oprawa medialna dla rozpowszechniania Naszego sportu.No i odpowiednie gratyfikacje dla zawodników.Np.puchary żeby nie były wielkości solniczek,może też nagrody rzeczowe...

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 1:04 pm 

Widać postęp w dyskusji.
Są juz dwa posty, w których można wyczytać odpowiedź na postawione pytanie.
Zachęcam innych odwiedzających to forum do wyrażania swojej opinii.
Może być "okraszona" ozdobnikami.
Tadeusz Żelazo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona