Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 10:36 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 9:34 am 

Był taki fajny plan podzielenia klas i rozgrywania kompletu ( eliminacje i finały) w jednym dniu. Czyli jedne klasy w sobote a inne w niedziele.
Fajne to było o tyle dla mnie ( i myśle że dla innych tez) że Ci którzy chcieli jechać na dwa dni zawodów to nie ma sprawy ( np startują w różnych klasach), ale dawał szansę na jednodniowe zawody dla tych którzy nie mogą sobie na to pozwolić. Imprez jest dużo, a ja ( jak i kilku innych) mam rodzinę która chce na narty itp. Sobota zawody /niedziela narty lub odwrotnie jest do przełknięcia. Czemu to legło w gruzach. Wszelkie próby zmiany na lepsze są u nas jakoś ostatnio skutecznie niwelowane....
Popatrzcie na Czechy - tam większość zawodów to jednodniówki, to samo w Niemczech, Wielkiej Brytanii czy na Litwie. Może by wyciągnąć z tego wnioski. Czasy się zmieniły, a taka forma zawęża krąg osób startujących do tych którzy mają za dużo czasu lub totalnego fioła na tym punkcie ( ja tez się do nich zaliczam 8) ) i po trupach pojadą na dwa dni.
Dla młodych dodatkowo obniża to ( i tak już nie małe) koszty uczestnictwa, bo niestety nocleg to zwykle 30-50 zł . Gdy się to zsumuje np razy 8 imprez wychodzi równowartość top-stocka !

W

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 9:43 am 

Jestem za.

Tytuł: info
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 9:58 am 

Wojtek jak dołożą jeszcze z dwie polsko-efrowskie klasy i z trzy organizatora to na EMP będzie trzeba jechać już w czwartek

jestem za tym aby w sobotę były elektryki a w niedzielę spalinowe

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:04 am 

Ale Wojtkowi chodziło o halę...Może w sobotę klasy M,S i 540,a w niedzielę reszta...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:10 am 

jestem za podziałem 540, M, S w jeden dzien a reszta w drugi ;) kolejnosć nie ma znaczenia

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:21 am 

Piszę się na taki podział

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:28 am 

Kolejność ma istotne znaczenie w.g ustaleń klasy M,S i 540 mają jeżdzić po 5 eliminacji i 3 finały.To może trwać do póżna.Niedziela nie jest dobrym dniem na nocne powroty.
PS.Pan Matukin lubi symulacje to może na sobotę uda się wcisnąć 12 i będzie ok.A w niedziele niech się dzieje co chce Mackfajerki z helikopterami,top stocki z innymi...I już nigdy nie będzie "zadymy" o klasy na Eliminacjach Polski

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 5:09 pm 

albo w niedziele 540 i e12 a w sobote reszta :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 5:14 pm 

wszystko fajnie - pod warunkiem, że na zawody jest nie dalej niż 200 km. jeśli mam jechać 400 km w jedną stronę, startować cały dzień na zawodach i potem jeszcze tego samego dnia wracać - PORAŻKA!

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 5:48 pm 

Dokładnie to samo właśnie chciałem napisać co przed chwila Rafał. Byłem raz na zawodach jednodniowych w Nowym Sączu i powiedziałem sobie nigdy wiecej. Eliminacje i finaly jednego dnia nie pozwalaja chcociazby na odpocyznek i przemyslenia w nocy co poprawic w modelu. Jednodniowe zawody to po prostu tragedia. Prosze o to przyklad. Do Klodzka z Wawy jest jakies 450 km, wyjazd rano o 3, 4 ognia do Klodzka potem caly dzien jazdy, koniec o 19 i ognia do domu, panowie chyba musialbym duzo zapalek do oczu zabrac. Jak dojdziemy do 1000 zawodnikow w kraju i bedziemy organizowac zawody regionalne w bardzo duzej ilosci to pewnie ze zawody jedniodniowe to fajna sprawa ale nie na dzien dzisiejszy w naszych realiach.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 9:19 pm 

Tak, ale tego tysiąca zawodników nigdy nie znajdziesz bo coraz mniej ludzi będzie mogło sobie pozwolić na udział w 2-3 dniowych imprezach. Nikt Ci nie broni przyjechać dzień wcześniej, wyspać się i pojechać dzień później. Ale w ten sposób masz wybór. A gdy zawody są dwudniowe to go nie masz. NIe przesadzaj że te 40 minut jazdy w ciągu dnia to "strasznie męczące". Nieraz jechałem dwa kolejne finały jeden po drugim ( po 30 min) i jakoś żyje.

W

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 5:33 am 

Zgadzam się z Wojtkiem, że koszty wyjazdów są spore i zupełnie niepotrzebne.
Jednocześnie wiedz Wojtku, że można ich było uniknąć już dawno.
Moje dotychczasowe doświadczenia organizacyjne wskazują, że nie ma problemu w tym, aby nastąpił błyskawiczny i dynamiczny rozwój oraz obniżenie kosztów udziału zawodników w imprezach.
Problem w tym, że aby móc trzeba najpierw chcieć.
Na razie pewni ludzie z Waszej organizacji chcą, ale raczej sztucznie sterować całym środowiskiem i mimo że od dawna sobie nie radzą na siłę próbują udowodnić, że są niezastąpieni. :D

Przedstawię wam bardzo prosty sposób na obniżenie kosztów.
Wystarczyłoby, aby LOK honorował do rankingu MP wyniki z imprez robionych przez niezależnych organizatorów.
Jstem przekonany że raptem okazałoby się, że nie trzeba nigdzie jeździć, bo 3-4 imprezy w sezonie mamy koło domu albo w zasięgu 150 km. Dzięki temu miałyby szanse powstać również lokalne kluby, warunki do treningów, znaleźliby się sponsorzy itd. Każdy jeździłby tam gdzie chce i na ile go stać.
Wówczas finały MP byłyby na prawdę wielkim wydarzeniem i świętem. Spotkałoby się tam wielu zawodników z podobnymi wynikami.
Oczywiście każdy lokalny organizator przy wsparciu LOK powinien reprezentować odpowiedni poziom, być akceptowany przez środowisko zarówno pod względem organizacyjnym jak i sportowym, ale to najmniejszy problem.

Moim zdaniem do póki lokalizacja i przydział imprez będzie sterowany odgórnie tak jak teraz do póty nic nie zmienicie w zakresie obniżenia kosztów udziału zawodników tylko będziecie musieli jechać tam gdzie Wam karzą.
Fakty i dotychczasowe decyzje Wojtku, wskazują że chyba nikomu poza zawodnikami nie zależy na tym, aby było lepiej i taniej.

Inny przykład;
Zawodnicy kłócą się o klasy, jakie mają być rozgrywane w Lubawie.
Wytłumaczcie mi, co za problem, aby w tym samym czasie zrobić zawody 1 lub 2 dniowe w innym mieście w klasach, na które nie ma czasu w Lubawie.
Chętni organizatorzy i sędziowie na pewno się znajdą.
Problem tylko w tym, że komuś nie zależy, aby było lepiej a wy akceptujecie taki stan rzeczy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 8:21 pm 

DOKŁADNIE jest tak, jak napisał Darek - kto zarządził, żeby organizować zawody w mieście Lubawa, dokąd zawodnicy mają od 200-500 km w jedną stronę? - czy jest to w ich interesie?
Zyskuje jedynie ten, kto w innym przypadku musiałby wyłożyć pieniądze na halę (bo nie widzę innego powodu, niż darmowa hala) - czyli organizator!
Ten sam organizator, który funduje nam klasę "mojefajne" czy jak je nazwać pokraki, które nie mają żadnego sportowego sensu bycia na zawodach rangi MP.
I dzieje się to za przyzwoleniem nowo wybranych przedstawicieli ZAWODNIKÓW do sekcji samochodowej - do bani takie władze, które nie działają na korzyść tych, którzy je wybrali.
A co można zrobić, to przeczytaliście wyżej - ja się mogę tylko do tego głosu przyłączyć.
Najbliżej ma Arek Flejszer i koledzy z Płocka (o ile się nie mylę) - 175 km - Warszawa 210 km, Łódź - 270 km, o "zagłebiach" modelarstwa z południa nie wspominam, bo ciarki przechodzą na samą myśl.

Ostatnio edytowano Wt wrz 26, 2006 8:34 pm przez Jacek Ochociński, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 8:28 pm 

Narazie wszystko układa się optymistycznie bo Mojefajerki są uśpione (zero na liście zgłoszeń)i niewykluczone,że dla nich Lubawa jest też za daleko... :D
Ps.może cała wojna była o "trupa"...

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 8:32 pm 

Popieram Wojtka!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona