Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 1:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 3:35 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
I tutaj chyba się mylisz: przy dośc sporej ilości ubezpieczanych osób można zawrzeć klauzulę odnośnie zawodników - nie członków LOK-u

Dlatego powinny zostac opublikowane warunki szczegółowe tego ubezpieczenia i powiedzenie czy to polisa zbiorowa czy indywidualna bo zbiorowa i czy dotyczy np zawodow zagranicznych np

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 3:42 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):

A czy jest Pan czlonkiem LOK?
Jesli nie, to nawet wykupienie licencji nie da Panu ubezpieczenia bo jest ona tylko dla "organizatorow, trenerow i zawodnikow czlonkow LOK"
Sugeruje lekture tekstu polisy OC.

Pozdrawiam,

Marek

Ja jestem Leszek...
LOK jest instytucją nadrzędną nie tylko w kraju co wynika z tekstu na licencji:cyt."Licencja jest warunkiem dopuszczenia do udziału w przedsięwzięciach sportowych,regulowanych przepisami NAVIGA i EFRA"koniec cytatu.
Wynika z tego,że jeśli EFRA na Swoje zawody przyjmie zawodnika bez licencji to ją LOK "zczochra" :shock: i będzie po EFRA...
Z tego co jest napisane na licencji to jesteśmy wszyscy :cyt."Posiadacz legitymacji jest członkiem Centralnej Komisji Modelarstwa LOK"-koniec cytatu,oraz:
Cyt"Posiadacz Licencji ma prawo:
-...............,
-startu we wszystkich otwartych zawodach międzynarodowych,organizowanych przez EFRA i NAVIGA.
-................,
-................ i.t.d"koniec cytatu.

Ten ostatni przywilej,brzmi jak zgoda na oddychanie...Ani w Pradze,ani w Eppellcheim ani z tego co wiem w Szwajcarii,nikt się nie pytał czy mamy zgodę LOK ,na wydanie własnych pieniędzy na otwartych zawodach... :D
Z kolei ,jako członkowie CKM jesteśmy członkami nadrzędnej jednostki nad Sekcją co wynika ze Statusu Sekcji (czyli każdy członek sekcji może być postawiony na baczność przed członkiem CKM):
cyt.paragraf 1 ;Sekcja Modeli Samochodów Wyścigowych przy Centralnej Komisji Modelarskiej Ligi Obrony Kraju,zwana dalej sekcją,jest dobrowolnym zrzeszeniem modelarzy i zawodników oraz działaczy i organizatorów,zwolenników modelarstwa samochodowego z mapędem mechanicznym w Polsce" koniec cytatu...
Same paradoksy,które podkreślają groteskę tych licencji.
Myślę,że jest to ważna rzecz,żeby ktoś zastanowił się nad tym dokumentem i dodał mu powagi.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 3:45 pm 

Darek Mołodecki napisał(a):
Dlatego powinny zostac opublikowane warunki szczegółowe tego ubezpieczenia i powiedzenie czy to polisa zbiorowa czy indywidualna bo zbiorowa i czy dotyczy np zawodow zagranicznych np

A czy ktoś dzwonił na numer podany na licencji 042 6344700?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 3:49 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
I tutaj chyba się mylisz: przy dośc sporej ilości ubezpieczanych osób można zawrzeć klauzulę odnośnie zawodników - nie członków LOK-u

Tylko w polisie OC LOK-u takiej klauzuli nie ma.
Jest natomiast uszczegolowienie oraniczenia tylko do czlonkow LOK.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 5:11 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
Czekamy na super zawody we Wrocławiu, tak prężnie promujące się w świecie miasto przy sporej ilości mieszkających w nim modelarzy, aż wstyd, że nie ma jeszcze własnych imprez modelarskich. Przecież na takich krańcach świata jak Tarnów, Rzeszów czy Lublin znajdują się chętni do pracy społecznej. We Wrocławiu nikt się nie znajdzie?
Podyskutujmy raczej o meritum jak wspomóc "zapalonych" a nie patrzeć na gaśnięcie zniechęcanych. Przyjdzie nam jeszcze powalczyć w Tarnowie, Sączu, Szprotawie, odrodzi się Jelcz ... czy pozostaną tylko plaże Bałtyku i piaski Malinki?

Panie Potępa!

Nie wiem jak bardzo jest Pan zaawansowany w wiedzy ogólnej na temat czynników geograficznych, demograficznych i życiu w dużym mieście, dlatego postaram się przybliżyć nieco sytuację:

Jak (mądrze) napisał P. Leszek we Wrocławiu mamy w tej chwili czynnych 5 (PIĘCIU) zawodników on- roadowych.
Żeby zorganizować zawody we Wrocławiu, muszą one mieć charakter KOMERCYJNY, chyba, że wynajmiemy obiekt we własnym zakresie (ok. 80 zł netto za godzinę).
Miasto jak Pan zauważył poromuje się i rozwija. Jeśli nas pięciu będzie chciało zorganizować zawody musimy:
1. Wynająć obiekt- miasto nie jest właścicielem takowych, ma je np. AZS
2. Znaleźć sponsorów komercyjnych- jest to prawie niewykonalne dla osób, które pracują a modelarstwem zajmują się hobbistycznie, czyli wszystkich.
3. Jeżeli miało by się to odbywać w ramach promocji miasta, trzeba do urzędu miasta- wydziału promocji i rozwoju złożyć wniosek z min. 6 miesięcznym wyprzedzeniem.
4. We Wrocławiu nie ma sekcji modelarstwa, a Państwowa instytucja na trzy litery nie robi nic w tym kierunku, chociaż mamy np. mistrzów Europy w łodziach- bez zawiązanej formalnej sekcji jest bardzo trudno.
5. Nie ma wykładziny- trzeba ją kupić albo sprowadzić.

To są tylko proceduralne przeszkody.

Nie ma co ukrywać w mniejszych ośrodkach miejskich jest znacznie łatwiej.
Poza tym mamy Kłodzko i nie boję się powiedzieć największych specjalistów od organizacji zawodów Marka i Pawła. Jak słusznie napisał Leszek (dla niektórych Pan Leszek) po co bruździć. Z Wro do Kło jest niedaleko.

Ale: ponieważ lekko mnie Pan ubódł swym bezpodstawnym (nie popartym merytorycznymi argumentami) stwierdzeniem, specjalnie dla Pana zradzę tajemnicę. Jestem na etapie negocjowania z AZSem i ludźmi dla których ma to sens.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 5:14 pm 

Witaj Leszku,

Zaremba Lesław napisał(a):
....
Z tego co jest napisane na licencji to jesteśmy wszyscy :cyt."Posiadacz legitymacji jest członkiem Centralnej Komisji Modelarstwa LOK"-koniec cytatu...

Zacytuje tutaj za statutem LOK:

§ 21. Członkostwo w stowarzyszeniu jest dobrowolne. Nabywa się je na podstawie pisemnej deklaracji z dniem podjęcia uchwały przez właściwą władzę statutową.

Ciagle jeszcze nalezy zadac pytanie czy aby napewno posiadacze licencji sa czlonkami LOK.
Wniosek o wydanie licencji LOK nie zawiera w sobie tekstu pisemnej deklaracji checi zostania czlonkiem LOK jak rowniez zgodnie ze statutem LOK taka deklaracja checi musi byc potwierdzona uchwala wlasciwej wladzy satutowej.

Leszek, poniewaz jestes szczesliwym posiadaczem tej licencji to powinienes wiedziec co to jest a ja nigdzie nie moge sie dowiedziec:

1. obowiazki zawodnika zgodne z Regulaminem imprez modelarskich Ligi Obrony Kraju;
2. warunki uprawiania modelarstwa.

Powinienes wiedziec poniewaz sie zobowiazales do przestrzegania tych wymagan podpisujac wniosek o licencje.

Pozdrowienia,
Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 7:18 pm 

Na licencji jest napisane ,że jestem członkiem Centralnej Komisji Modelarskiej i nawet EFRA mi nie podskoczy...a członkowie LOK są na niższym szczeblu... :D :D
To jest jedyny wniosek z tekstu na rewersie licencji.
To chyba te struktury LOK są nie do końca jasne nawet dla tych,którzy pisali ten tekst.
Co do ubezpieczenia to myślę(nie twierdzę bo nie mam podstaw)ale jest to typowe OC w razie jakiegoś wypadku np.jak model wytrąci w Blu City dziecka przypadkowo przechodzącej matce :D Wtedy LOK jako organizator nie będzie odpowiadał,natomiast właściciel nieszczęsnego pojazdu,nie do końca jestem pewien czy się wyślizga.
Poza tym każdy likwidator szkody jak poczyta "Nasze Efrowskie"przepisy techniczne,stwierdzi,że to albo tamto było nie tak i nie może brać,i ubezpieczyciel odpowiedzialności.
W Tarnowie spadł młody człowiek z podestu(na szczęście bez skutków),bo barjerka -rurka nie spełniała warunków bezpieczeństwa.
W pewnym momęcie na podeście było ponad 20 osób,moja uwaga co do tego stanu rzeczy została zignorowana przez sędziego głównego(a licho nie śpi).To są sytuacje,które w każdej chwili mogą obalić takie ubezpieczenie.
Ale to mi się może wydaje. :D
T

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 10:23 am 

Co do jawności działań Naszej???? Sekcji.

Inni robią to tak:

http://www.rcacr.cz/

I nawet lud pierwotny w Afryce czy gdziekolwiek indziej wie co się u nich dzieje. Co kto powiedział, co zrobił i jaka jest kasa.

Tadeusz Żelazo

Ostatnio edytowano Pt lut 02, 2007 11:44 am przez Paweł Żelazo, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 11:41 am 

Panie Tadeuszu. Przejrzałem dokument z valnej hromady 06-12-06 i to co utwierdza mnie w działaniu to fakt, że delegaci to przedstawiciele klubów a naliczyłem ich ze 30. I u Nas podstawą działań modelarskich muszą zostać kluby /organizatorzy/, bo posiadanie zaplecza do organizacji zawodów daje dopiero możliwości wpływania na podejmowane decyzje.
Jak trudno to u nas zorganizować to wiemy, a potwierdził to /nie wiem czemu urażony/ pięknie Pan Woszczak w swoim 5-cio punktowym manifeście niemożności. Spróbujmy sobie raczej na wzajem pomóc w rozwiązaniu kwestii jak te punkty przełamać, a na wytykanie niedoróbek przyjdzie czas, gdy będą one wynikać z zaniechania a nie braku możliwości.
Jak nie, to zostaniemy wszyscy z licencją czy bez, członkami /może nie jedynie słusznego/ ale istniejącego i działającego klubu w Sudetach lub uczestniczyć w imprezach komercyjnych na zasadach i warunkach określanych przez 'interes organizatora'.

p.s. Widzę światełko w temacie "Regionale kluby RC - proszę o wpisywanie kontaktów". Ale ciekawi mnie ile z wymienionych jest nieformalnymi układami koleżeńskimi, ale ile ma podstawę prawną i zabezpieczone środki do działania.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 1:04 pm 
Administrator forum

Paweł Żelazo napisał(a):
Co do jawności działań Naszej???? Sekcji.

Inni robią to tak:

http://www.rcacr.cz/

I nawet lud pierwotny w Afryce czy gdziekolwiek indziej wie co się u nich dzieje. Co kto powiedział, co zrobił i jaka jest kasa.

Tadeusz Żelazo

Tadeusz, pokazać kasę to znaczy umieć się z niej rozliczyć, umieć powiedzieć dlaczego na zawody w mieście X poszło 3x więcej niż na taka samą impreze w mieście Y.

LOK trzyma lape na kasie i tyle. Słyszymy ciagle jakie to fundusze sa potrzebne, ile to zaplanowano... i co? Guzik z pętelką.

Ciekawe co by sie stało gdyby:

Pojawia sie zapaleniec, czeka na opublikowanie kalendarza imprez rangi MP a nastepnie na miesiąc przed każda impreza składa klubom organizujacym zawody propozycje wynajęcia toru na potrzeby zawodów GP za pieniążki odpowiednio duże.
Ciekaw jestem reakcji klubu (organizatora) i naszej waadzy :)

Myslę że w 95% przypadków reakcja byłaby nastepująca: OK. Tor wynajety :)

Nadmieniam że sytuacja - chociaz hipotetycznie - jest mozliwa. A LOK nie jest właścicielem ani dzierżawcą ŻADNEGO toru ON jak i OFF-ROAD w Polsce.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 1:04 pm 

p.s. Widzę światełko w temacie "Regionale kluby RC - proszę o wpisywanie kontaktów". Ale ciekawi mnie ile z wymienionych jest nieformalnymi układami koleżeńskimi, ale ile ma podstawę prawną i zabezpieczone środki do działania.

to tez mozna w tym wątku zaznaczyć czy jest klub zarejestrowany czy tez nie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 1:12 pm 

...
Jak trudno to u nas zorganizować to wiemy, a potwierdził to /nie wiem czemu urażony/ pięknie Pan Woszczak w swoim 5-cio punktowym manifeście niemożności. Spróbujmy sobie raczej na wzajem pomóc w rozwiązaniu kwestii jak te punkty przełamać, a na wytykanie niedoróbek przyjdzie czas, gdy będą one wynikać z zaniechania a nie braku możliwości.

Ja w tym tekście nie widzę manifestu niemożności ,tylko uzasadnienie tego co się dzieje na dolnym śląsku t.j.że skupiamy się na chwilę obecną wokół Kłodzka.Nie bez znaczenia jest też powietrze.Pomagamy sobie wzajemnie,ale Pan wybaczy trudno nam ludziom z pod Sudetów pomóc komukolwiek w Tarnowie.
Co do klubów to u nas jest taka sytuacja,że ruch społeczny typu Kłodzko ma podcinane skrzydła,zaczyna dominować biznes,a osoby decydujące są jak się okazuje łase na ten lep.Prosze sobie przypomnieć kiedy to w Nowym Sączu w czasie wyborów ,Marek został uznany za wroga nr.1 modelarstwa.Ja na jego miejscu chyba bym tor w Kłodzku po czymś takim wysadził.
Obserwując zachowania pewnych osób domniemam,że i przewodniczący sekcji nie dokońca jest doinformowany.Wydany zakaz udzielania informacji przez członków sekcji świadczy o tym ,że ktoś chce nami manipulować.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 1:17 pm 
Administrator forum

No cóż: mamy szybka zmiane LOGO na stronie że tak powiem oficjalnej (zmiana nazwy) i nic pozatym.

Brak wyników z Tarnowa, brak informatora na Nowy Targ.

Wielkie brawa.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 1:21 pm 

Marek a kiedy to robić jak trzeba pilnować nawet w nocy,żeby Zaremba nic nie napisał...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 1:30 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Obserwując zachowania pewnych osób domniemam,że i przewodniczący sekcji nie dokońca jest doinformowany.Wydany zakaz udzielania informacji przez członków sekcji świadczy o tym ,że ktoś chce nami manipulować.

Leszku, nikt nam niczego nie zakazywal. Co ja mam Ci odpowiedzieć jak sam za wiele nie wiem. Są duże zaleglości i cięzko nam jest wyprowadzić wszystko na prostą.Faktem jest że jest już póżno, ale dopiero niedawno odbylo sie spotkanie ,,...naszej Sekcji?,, jak to napisal jeden kolega.
Jeszcze nie dokońca jest wyjasniona sprawa ubezpieczenia, licencji i wielu innych ważnych spraw a Wy wieszacie na nas psy, więc nie dziw się że nikt nie ma zamiaru wypowiadać się na tym forum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona