Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 22, 2026 12:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: So wrz 26, 2009 2:16 pm 

Może warto założyć nowe tematy na forum odnośnie przepisów (jedna klasa- jeden temat) podać linki do nich na różnych forach/stronach o modelarstwie, tak by każdy mógł się wypowiedzieć na temat przepisów.
Zgadzam się z Patrykiem, że w Specu powinno zostać wybrane jedno zasilanie i jeden rodzaj silnika. Tylko zamiast zmieniać z 9.5t na 10.5t może lepiej zostawić silniki 9.5t, które mają wszyscy startujący w Specu, zmiany ograniczą się jedynie do kupna pakietu LiPo i to wszystko, ewentualnie można wprowadzić zapis dopuszczający również 6 Cell NiMh oprócz LiPo. Będzie trochę szybciej...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So wrz 26, 2009 2:23 pm 

Cytuj:
Może warto założyć nowe tematy na forum odnośnie przepisów (jedna klasa- jeden temat) podać linki do nich na różnych forach/stronach o modelarstwie, tak by każdy mógł się wypowiedzieć na temat przepisów.

Dobry pomysł!

Cytuj:
Zgadzam się z Patrykiem, że w Specu powinno zostać wybrane jedno zasilanie i jeden rodzaj silnika. Tylko zamiast zmieniać z 9.5t na 10.5t może lepiej zostawić silniki 9.5t, które mają wszyscy startujący w Specu, zmiany ograniczą się jedynie do kupna pakietu LiPo i to wszystko, ewentualnie można wprowadzić zapis dopuszczający również 6 Cell NiMh oprócz LiPo. Będzie trochę szybciej...

Nie wiem czy 9.5 nie będzie za szybki..ale tez jest to jakiś pomysł. Z kolei 6 cel nimh chyba nie jest dobre,znowu trzeba mieć dużo sprzętu i nie przekłada się to na jazdę.

PostNapisane: So wrz 26, 2009 2:44 pm 

Patryk Raczyński napisał(a):
Nie wiem czy 9.5 nie będzie za szybki..ale tez jest to jakiś pomysł. Z kolei 6 cel nimh chyba nie jest dobre,znowu trzeba mieć dużo sprzętu i nie przekłada się to na jazdę.

NiMh tylko dla tych co nie chcą przechodzić na LiPo, wiadomo, że LiPo i tak będzie ciut szybsze od NiMh

PostNapisane: So wrz 26, 2009 3:07 pm 

Patryk ja nie jeżdżę ,ani nigdy nie jeżdziłem,ale Marek i Filip jeżdzili na małym torze w ramach mikro ligi Ludwikowic .Startował też Jacek Starostecki i Szymon Szymiec i jeszcze paru kolegów....Marek dodatkowo mając czeską licencję startował w Czechach.A więc jakieś doświadczenia są...Co do kosztów to można by wyliczyć maksymalne koszty nawet przy jednym zasilaniu.Rotory napewno posiada się bez względu na zasilanie.Dwa silniki też raczej każdy ma.Ładowarka dla Lipo chociażby dlatego,że coraz więcej zawodników zasila nimi aparatury.Balansować można co dwadzieścia biegów ,bo masz doczynnienia z dwoma celami...Wyrównywarka do 5 celek kosztuje napewno więcej niż balanserek....(zostaje kasa na pakieciki i to dwa...)
oczywiście jestem za zachowaniem różnicy wagi na dotychczasowym poziomie.
Ponadto Modi i Spec i E-12 są klasami,wykładnikami sportu kwalifikowanego, a więć wyczyn... :D
Twoje argumenty przemawiają do mnie ale dla klas Junior czy Kadet i 540.

PostNapisane: So wrz 26, 2009 3:27 pm 

Może w takim razie powiesz jak ma wpłynąć na rozwój wprowadzanie dwóch zasilań i dwóch rodzajów silników? Oprócz tego że Czesi..
Ja także swoje słowa mogę poprzeć wieloma zawodnikami myślącymi podobnie.

PostNapisane: So wrz 26, 2009 8:08 pm 

W modi jako opcja powinno być >=6.5T i LiPo, w spec najwyższy czas na LiPo, może być w 10.5
Bez lipo nowi zawodnicy skazani są na bezsensowne wydatki. Balanser JEST w każdej szanującej się ładowarce wbudowany, poza tym postepu nie zahamujemy, ale opóźnić się go da na pewno.
Nazywanie Mistrzem Polski kogoś kto startuje istniejącej wcześniej klasie gdzie dedykowane od teraz będą modele jednego producenta jest niedopuszczalne. Dyskryminacja i tyle.
Kiedy jest spotkanie w Nowym Sączu?

PostNapisane: So wrz 26, 2009 8:48 pm 

Jeśli ktoś jeszcze nie słyszał o terminie spotkania w Nowym Sączu - http://rccars-poland.eu/?q=node/139

Przy okazji zapraszamy do udziału w zawodach - http://rccars-poland.eu/?q=zawody/info/143

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

PostNapisane: So wrz 26, 2009 9:22 pm 

Adrian Lutyński napisał(a):
W modi jako opcja powinno być >=6.5T ...

Totalna bzdura.Rozmawiałem kiedyś z Toni Reinardem i powiedział,ze właśnie Modi jest najlepszą klasą bo nie ma ograniczeń i w związku z tym nie ma nieuczciwości...Zawodnicy ci z doświadczeniem i tak dobierają silniki do możliwości i trakcji danego toru.Silnika nisko zwojowego 2,5T czy 3T w zasadzie nikt nie stosował.Przeważnie na hali wszyscy jeżdżą na 4 T.Jeśli wprowadziło by się do Modi Lipo sami zawodnicy dobrali by silnik.Ograniczenie staje się przyczynkiem kombinacji.Dyskusja Nasza dotyczyła drastycznych różnic w klasie Spec na ETS w Warszawie.Wszyscy jeżdzili na tym samym silniku,a jednak podeżenia były o kombinacje.
Dopuszczając LiPo moze się okazać,że rzeczywistość sama zweryfikuje silniki do większej iliści T.

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 10:01 am 

A ja się tak zastanawiam czy to, że przepisy ustala się na "pięć minut przed startem" to troche takie cofanie się do tego, co już było nie raz krytykowane.
Moje uwagi mogą się niektórym nie podobać ale:
1. Przepisy techniczne nie były jakimś wielkim problemem (mam na myśli jasność zapisów a nie to co one zawierają), więc dlaczego te przepisy mają być zmieniane ?
2. Niedopuszczalne jest aby przepisy techniczne były wprowadzane na dzień przed startem ponieważ tu chodzi o sprzęt a ten nie jest dostępny od ręki a nawet jeśli jest u np. organizatora to dlaczego mamy kupować ten jedyny słuszny? Dlatego uważam, iż zmiany w przepisach technicznych jak najbardziej ale dopiero na następny sezon nie wcześniej.
3. Przepisy sportowe były znacznie poważniejszym tematem sporów dlatego te w pierwszej kolejności powinny one być poprawione i sprecyzowane.

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 3:17 pm 

Paweł.

1. Nie chodzi o jasność ale o zmiany które weszły na całym świecie. Trzymanie się starej wersji pozostawia nas w miejscu bez szansy rozwoju i ewentualnej rywalizacji po za granicami.
2. Do pierwszej EMP zostało jeszcze 53 dni,sądzę że jeśli uporano by się do połowy października z nowymi przepisami to pozostał by jeszcze miesiąc na skompletowanie sprzętu. Być może wygląda to tak jak kiedyś-za późno,ale sam widzisz że wyszło to w ostatniej chwili.
3. Tutaj należało by wyprostować najgorsze a tak jak już gdzieś Piotr pisał podejść do tematu rozsądnie i logicznie. Natomiast na lato zrobić już absolutny porządek.

Lesławie nie odpowiedziałeś na moje ostatnie pytanie..

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 3:45 pm 

Może w takim razie powiesz jak ma wpłynąć na rozwój wprowadzanie dwóch zasilań i dwóch rodzajów silników? .

Odpowiedż:
Nie chodzi o jasność ale o zmiany które weszły na całym świecie. Trzymanie się starej wersji pozostawia nas w miejscu bez szansy rozwoju i ewentualnej rywalizacji po za granicami

Wrowadzając dwa zasilania okres przejściowy mniej boli.... :D

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 5:14 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Wrowadzając dwa zasilania okres przejściowy mniej boli.... :D

Czy aby na pewno?- Taki okres przejściowy zmusi starych zawodników do zakupienia dodatkowo silnika 10.5t oraz akumulatorów LiPo, a nowych, którzy chcą rozpocząć start w tej klasie do kupna silników 9.5t, 10.5t i akumulatorów LiPo + NiMh. Pamiętając oczywiście o całym osprzęcie do 2 typów zasilania. Czy na pewno dwa rodzaje zasilania to dobry pomysł? Może się okazać, że na jednym torze lepiej będzie sprawował się lekki model z mocniejszym silnikiem + 5cell NiMh a na drugim cięższy model ze słabszym silnikiem + LiPo

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 6:11 pm 

No to za sprawą ustawodawców wyrzućmy to co mamy i na 53 dni przed finałem ustawmy się w kolejce dozakupu tego co jest na topie,albo jeżdzijmy na tym co było kiedyś.Skoro nie ma alternatywy kompromisu.Skoro OSM kazał wyrzucić pewne modele bo ich nie dopuści,można pójść dalej....
Jeśli zostaną tylko liPo do dużo innych zabaweczek trzeba będzie wyrzucić....

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 6:19 pm 

Zasugeruję coś jako były melexowicz.
Uważam, że pakiety najwięcej dostają w D... w sezonie letnim, tak więc najwięcej ludzi zmienia pakiety przed zimą.
Więc jest to może dobry pomysł, aby wprowadzić obowiązkowe Li-Po i silnik 10,5? Przecież zakładamy, że prędzej, czy później trzeba Li-Po wprowadzić....
Tak jak napisał Patryk kilka postów wyżej, SPEC powinien być ostatecznym przedsionkiem dla Modi...

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 7:48 pm 

Co się tak wszyscy uczepili 10.5T/Lipo, 1500 gram to już ciężki klocek do prowadzenia, prędzej
1400 gram i 13.5T na lipolu.

Widać po mnie różnicę, na dużym torze jaki jest w Kłodzku, szanse miało się większe
na 10.5T niż na 9.5T, mimo, że lżejszy model prowadził się dla mnie ciut lepiej,
dla odmiany na bemowskim torze, ciężkim modelem za CHL nie mogłem (jak tankowcem, lżejszy
jedzie mi dużo lepiej).

Jak ma być sezon przejściowy to lepiej se w E12 pojeździć na hali, i tańsze i większa adrenalina, i przepisy KONKRETNE!

Albo wcale nie przyznawać Miszcza w tej klasie, tylko Marchewkowy Puchar Czegoś Tam, pozwolić jechać na 9.5T, 10.5T i 13.5T.

;-)

m.

ps: równie dobrze można upier***** tę klasę, jak w tamtym roku, parę dni przed 1 zawodami podadzą co będzie OK, ci co mają
zapas sprzętu pojadą, reszta pojedzie w następnym terminie albo wcale.

ps1: Czas pokaże czy wyjdzie to na dobre czy tak jak zwykle

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona