Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 22, 2026 1:15 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt paź 02, 2009 4:40 pm 

Przepisy - są OK :wink:
Pomysł rozdzielenia ligi mikro na 2 części również dobry. Jak z liczeniem punktów z eliminacji? brak rankingu i jedna impreza finałowa, która decyduje o zajętych miejscach na koniec cyklu?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 5:35 pm 
Administrator forum

W tym roku mam mało czasu (matura) ale mam nadzieję, że znajdę czas na wyjazd, chociaż w ferie zimowe na dwie eliminacje. Problem dojazdu jest rzeczywiście dużą barierą dla wielu zawodników. W poprzednim sezonie Byłem z tego powodu tylko w Łodzi- autostradą z Poznania to 2h jazdy. I we Wrocławiu (pociągiem bo trasa samochodem jest tragiczna, i jedzie się tak samo długo). Finał- początkowo miałem jechać pociągiem, ale w końcu znalazło się więcej chętnych i z Poznania jechaliśmy w 5 samochodem. Gdyby imprezy odbywały się bliżej, to na pewno znalazło by się też więcej chętnych do startów- pytanie tylko czy dostatecznie dużo... Jedyne co mogę zaproponować to promowanie i zachęcanie do Micro innych, a przede wszystkim zachęcanie innych do udziału w zawodach, bo z niewiadomych przyczyn wielu boi się wystartować obawiając się, że wciąż posiada zbyt małe umiejętności. Ja w poprzednim sezonie dowiedziałem się, że jednodniowe zawody uczą więcej niż miesiąc chodzenia na treningi na hali...

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 7:59 pm 
Administrator forum

Grzegorz Kopertowski napisał(a):
Przepisy - są OK :wink:
Pomysł rozdzielenia ligi mikro na 2 części również dobry. Jak z liczeniem punktów z eliminacji? brak rankingu i jedna impreza finałowa, która decyduje o zajętych miejscach na koniec cyklu?

Grzesiek,

Podział na dwie strefy - północ, południe. Równa ilość eliminacji w obu strefach. Osobne rankingi do czasu rozgrywania eliminacji w poszczególnych strefach. Nastepnie przed zawodami finałowymi robiony jeden wspólny ranking dla każdej klasy. Punkty liczone np: z 5 eliminacji liczone 4 + finał.

Oczywiście to wszystko od nowego sezonu tz. 2010-2011. W tym sezonie trzeba dokładnie rozdzielić kraj na strefy i tak podzielić zawodników.
Aby uniknąć dziwnych sytuacji - zawodnik przypisany do danej strefy zdobywa punkty TYLKO w tej strefie. Start w strefie drugiej powoduje brak naliczenia punktów.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 8:58 pm 

Marek, ja myślę że przymiarkę do podziału można zrobić już teraz. Szkoda jednego sezonu. Faktycznie tak wyszło, że wszystkie imprezy są na południu co może być przyczyną niższej frekwencji. Z powodów osobistych nie zgłosiłem Pabianic jako organizatora jednak sytuacja powoli się klaruje i jest szansa na zrobienie kilku imprez po nowym roku i może jednej jeszcze w tym. Imprezy jeśli będą mogły się odbyć to i tak się odbędą bez względu na to czy będą zaliczone do Ligi Micro czy nie, dodatkowo w drugi dzień byłyby 12-tki i 10-tki. Wiem, że jest sporo osób które ze względu na odległość nie pojadą na zawody, zawody w centrum Polski byłyby dla nich dobrą alternatywą.

PostNapisane: So paź 03, 2009 7:35 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Marek, ja myślę że przymiarkę do podziału można zrobić już teraz. Szkoda jednego sezonu. Faktycznie tak wyszło, że wszystkie imprezy są na południu co może być przyczyną niższej frekwencji. Z powodów osobistych nie zgłosiłem Pabianic jako organizatora jednak sytuacja powoli się klaruje i jest szansa na zrobienie kilku imprez po nowym roku i może jednej jeszcze w tym. Imprezy jeśli będą mogły się odbyć to i tak się odbędą bez względu na to czy będą zaliczone do Ligi Micro czy nie, dodatkowo w drugi dzień byłyby 12-tki i 10-tki. Wiem, że jest sporo osób które ze względu na odległość nie pojadą na zawody, zawody w centrum Polski byłyby dla nich dobrą alternatywą.

poza tym byłyby to zawody, na których w jendym dniu nie łączylibyśmy 10tek i 8nastek... a co za tym idzie wiecej smigania i mniej przeciągania.

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

PostNapisane: So paź 03, 2009 8:40 am 
Administrator forum

Mateusz,

Czasu do startu I eliminacji jest niewiele. Rozumiem że północną część weźmiecie organizacyjnie na siebie?

Jeżeli tak - i mamy dzielić sie na dwie strefy - prosze abyście przygotowali plan 4 imprez. Finał pozostawiłbym bez zmian w Kobierzycach - jeżeli frekwencje bedą na tyle duże w każdej strefie - to mozna spokojnie finał Ligi zrobić bez udziału dziesiątek - a dziesiątki skończyc we Wrocławiu na ostatniej eliminacji strefy Południe.

Aby to wszystko zadziałało oczekuje jasnych deklaracji co do organizacji strefy Północ.

PostNapisane: Śr paź 14, 2009 5:39 pm 

Coś wiadomo na temat kalendarza Ligi Mikro(północ)? Czy na 100% będzie podział na 2 strefy?

PostNapisane: Śr paź 14, 2009 6:15 pm 

Tak, podział będzie na 100%. Pierwsza impreza północy odbędzie się albo 14 listopada albo w ostatni weekend. Kolejne w styczniu, lutym, marcu.

PostNapisane: N paź 18, 2009 2:27 pm 

Witam,

Obserwując chęci zawodników do wystartowania w Lidze Micro 2009/2010 dochodzę do wniosku, że podział na dwie strefy był pomimo wszystko chybiony.

Przy pełnej obsadzie (zadeklarowanej na RC Auto) to w północnej strefie można liczyć na max. 25(23) zawodników na imprezie, a w południowej 13 (11) zawodników na zawodach we wszystkich klasach. Ogólnie wygląda to średnio, jednak jak rozbijemy to na poszczególne klasy to robi się wręcz żałośnie. W strefie północnej będzie startować od 4 do 9 osób w poszczególnych klasach (oczywiście jeśli komuś w międzyczasie coś nie wypadnie, bywa z tym różnie). W strefie południowej natomiast od 2 do 5 zawodników w poszczególnych klasach.

Czy warto organizować zawody i jaka przyjemność jest ścigać się we 2-3 osoby na torze?
Żeby sobie pojeździć we trzech modelem nie trzeba organizować zawodów (chyba, że ktoś lubi w tak małym gronie śmiganie), od tego są treningi.

To, że akurat Dolny Śląsk się zadeklarował z organizacją kilku zawodów z cyklu Liga Micro nie jest winą tychże organizatorów.
Każdy mógł organizować zawody na swoim terenie i był na to czas, żeby się określić co do organizacji zawodów.
Nie jest lekko zrobić nawet najmniejsze zawody, ale jeśli jest to naszą pasją to powinniśmy się sprężyć i z uśmiechem jechać nawet 200-300 km. W zeszłym sezonie ludzie z Dolnego Śląska jeździli do Pabianic i Katowic bo były tam zawody. W tym sezonie też byśmy przyjechali, ale poza Dolnym Śląskiem nikt niczego nie próbował zaoferować (chodzi o Ligę Micro).

W związku z sytuacją, że zakładaliśmy małą frekwencję w mikrusach zdecydowaliśmy się połączyć 10-tki z mikrusami, żeby było trochę zawodników na zawodach i co nie jest bez znaczenia, żeby pokryć koszty organizacji takich zawodów bo o sponsorze strategicznym na takie imprezy możemy raczej zapomnieć.

Szkoda żeby ta Liga padła poprzez małe ilości chcących w niej wystartować zawodników.

Napisałem te słowa nie z myślą żeby dzielić modelarzy kołowych, ale z myślą o tym, żeby jednak spróbować bawić się (rywalizować) w większym gronie.

pozdrawiam
Ireneusz Działkowski

PostNapisane: N paź 18, 2009 7:29 pm 

Już pisałem że jechać 300km aby pojechać 3-4 eliminacje jest bez sensu. Podział na strefy jest szansa na przyciągnięcie ludzi którzy z powodu odległości zostaliby w domu. Z tego co mi ludzie mówią w rozmowach i pm są bardzo z podziału zadowoleni.

PostNapisane: N paź 18, 2009 8:50 pm 

Jest to dla mnie luksus, że mogę pojechać sobie na jednodniowe zawody- tylko i wyłacznie mikro, które odbywają się tak blisko mojego domu. Jak dla mnie nie ma sensu jechać taki kawał, tym bardziej że w grę wchodzą jeszcze nieszczęsne 10siatki- ktore moim zdaniem sa pomyleniem na torze mikro. 2nastki jeszcze jakos- ale to i tak wydluzalo tylko zawody ligi mikro- a jak sama nazwa wskazuje mikro a nie 1:10.

Jezdzilem przez 2 i pół sezonu na poludnie (na polnocy bylo po 1,2 eliminacje- jeszcze jak byl Poznan to sie mykało autostradą) i tyle mi wystarczy, a wlasciwie naszym ojcom. Już do Wrocławia mamy fatalny dojazd, a jak jeszcze trzeba jechac za Wrocław to juz się przekonaliśmy w wakacje, że droga jest na prawdę męcząca.

rozumiem o co chodzi P.Irkowi, ale ja na pewno nie pisze się na takie podróże, tym bardziej, że w tym roku matura.

PostNapisane: N paź 18, 2009 9:01 pm 
Administrator forum

Mateusz,

Jakby to powiedzieć - prosiłem się każdego aby podał terminy kiedy chce zorganizować eliminacje ligi micro - niezależnie w którym miejscu w Polsce.
Nie doczekałem sie na ŻADNE odzewy.

A teraz piszesz że nie chce Ci sie jechać tak daleko.

Pomysł z podziałem - chociaż wyszedł odemnie i Przemka - wydaje mi się być chybionym.
Trudno. Przemęczymy ten sezon jakoś.

Może w przyszłym roku organizatorzy pójdą po rozum do głowy i zgłoszą chęć organizacji zawodów na czas.

Co do 12-tek i 10-tek na torze micro - widziałeś tylko 12-tki.
Powiem Ci tylko jedno - 10-tka na torze micro jeździ się rewelacyjnie i kręci wiecej kółek niż micro open :) i mniej destrukcyjnie niż 12-tką.

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 6:09 am 

Ja jeszcze nie podujemuję się organizacji, tym bardziej że tym roku matura. A co do odezwu, to może było faktycznie ciężko, ale jak już wyszło tak że na połnocy mogą być imprezy, to nie uważam za zły pomysł podział na dwie strefy- tym bardziej że na strefę północną jest dużo więcej chętnych.

Widziałem 1:10 w Ludwikowicach, sam nie jeżdzę 1:10- więc nie wiem- ale nie wydaję mi się żeby to moglo komukolwiek sprawiać ekstra frajdę z jazdy, chyba że tor byłby szerszy - takie jest moje zdanie.
A to, że 1:10 kręci więcej kółek niz open to tylko kwestia modelu i ręki :D

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 7:26 am 

Mateusz Purgał napisał(a):
Widziałem 1:10 w Ludwikowicach, sam nie jeżdzę 1:10- więc nie wiem- ale nie wydaję mi się żeby to moglo komukolwiek sprawiać ekstra frajdę z jazdy, chyba że tor byłby szerszy - takie jest moje zdanie.
A to, że 1:10 kręci więcej kółek niz open to tylko kwestia modelu i ręki :D

Daje, daje, jak tylko tor jest w miarę sensownie ułożony, to całkiem przyjemnie się jeździ 1:10.
Oczywiście trzeba już jakoś tam model ogarniać, żeby tylko toru nie demolować...ale jeździ się fajnie.
I taki trening precyzyjnej jazdy zawsze się przydaje, szczególnie przy wyprzedzaniu :lol:

GG#10007
HB Cyc TC & Schumacher Mi3 happy user :]

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 11:52 am 

no ok, na pewno uczy precyzyjności, ale może fajniej byloby dla zawodników mikro, jakby mogli pojechac więcej biegów modelami mikro. A w niedziele proszę bardzo niech 10tkowcy wchodzą ze swoimi maszynami...I tu powstaje znowu problem, że muszą się być mikro i 1:10 jednocześnie, aby było więcej zawdoników. Obecna sytuacja 1:10 "jest wiadoma", a mikro to fajna alternatywa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona