Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 22, 2026 11:43 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 10:30 am 

Erik Turlejski napisał(a):
(Autentyczny przykład, zachęcałem kolege do wyjazdu na zawody, ma już sprzęt ale jak czyta o tym, że na jeździć na mokrym, to woli po podworku posmigać z kolgą na sztucznym torze, i wtedy kiedy będzie chciał...)

Czy na prawdę tak wielu ludz nie widzi różnicy pomiędzy możliwością uczenia się (poprzez ściganie) jazdy po wodzie a przymusem tejże.

Tomek Massalski

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 11:21 am 

Tomek Massalski napisał(a):
Erik Turlejski napisał(a):
(Autentyczny przykład, zachęcałem kolege do wyjazdu na zawody, ma już sprzęt ale jak czyta o tym, że na jeździć na mokrym, to woli po podworku posmigać z kolgą na sztucznym torze, i wtedy kiedy będzie chciał...)

Czy na prawdę tak wielu ludz nie widzi różnicy pomiędzy możliwością uczenia się (poprzez ściganie) jazdy po wodzie a przymusem tejże.

Jemu nie chodziło o tylko to, poprostu tak sobie z boku patrzy, i mówi... "ee wiesz wolałbym z kilkoma kolegami pojeździć po podworku nie martwiąc się przepisami...."

Z mojej strony dodam - Ja sądzę, że najwyżej dwie klasy powinny jeździć po mokrym - std i open.. dlaczego ? otoż odpowiedż jest prosta.. w 540 i Ts jeźdzą nowicjusze, a nie odrazu muszą znać tajniki izolowania elektroniki :)
a skolei, klasy mniejsze "18" nie za bardzo mogą ścigać się po mokrym - chociażm w Tarnowie ostatnia eliminacia byla juz w lekkim deszczyku... ale trzeba by tu zwrocić uwagę, w co wjedzie i przejedzie a w czym się utopi...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 1:23 pm 

takie zawody są otwarte tzn. chcesz jechać Eli. w deszczu to jedziesz nie chcesz to nie ,tracisz miejsce ale nie musisz jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 3:06 pm 

Aureliusz Ciechalski napisał(a):
takie zawody są otwarte tzn. chcesz jechać Eli. w deszczu to jedziesz nie chcesz to nie ,tracisz miejsce ale nie musisz jeździć.

OK, życzę powodzenia z takim podejściem...
a i przyłączę się do rzyczeń P. Jacka Starosteckiego....zawsze można powiedzieć "nikt Ci nie karze" ale po co w takim razie tyle wysilku w szukanie nowych ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 3:07 pm 

Aureliusz Ciechalski napisał(a):

OK, życzę powodzenia z takim podejściem...
a i przyłączę się do rzyczeń P. Jacka Starosteckiego....zawsze można powiedzieć "nikt Ci nie karze" ale po co w takim razie tyle wysilku w szukanie nowych ?

ale co Wam przeszkadza, żeby w tylko std i open jeździły na wodzie ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 3:29 pm 

Cytuj:
"Wy, doświadczenie zawodnicy chcecie żeby więcej zawodniów na zawodach było czy moze jednak aby Wam się "fajniej" jeździło? Albo to albo to

I nie wstydźcie się odpowiedzieć, Ja nikomu łaski robić nie zamierzam że chcę rozwijać moje umiejętności, tyle odemnie

Pozdrawiam Michał Sękal (pod nickiem Keczus_16 na tym forum) "

Posta dostałem na PM i zamieszczam go grzecznościowo....

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 4:01 pm 

Dziękuję za rady - większośc jest bezcenna. W przyszłym roku na pewno przygotujemy model do jazdy po mokrym. Frycowe pewnie zapłacimy.
Ale tak jak zaczeęliśmy jeżdzić często na zawody na Słowację i do Czech mając prawie 400 km do granicy południowej, tak teraz będziemy starali sie startować i w innych krajach Europy.
I rozumię że niektórym wystarczy własne podwórko. Nawet to większe jakie jest w NS,RŚ,T czy K.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 4:55 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
...rozumię że niektórym wystarczy własne podwórko. Nawet to większe jakie jest w NS,RŚ,T czy K...

Nie każdego jest stać na wyjazdy za granicę - czasami brakuje na coś ważniejszego.
Jakoś na te "większe" podwórka też Pan zagląda.

Tytuł: Re: info
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 5:26 pm 

marian.kala napisał(a):
Panowie o czym wy piszecie,czasem odnoszę wrażenie że wy chyba nie znacie realiów Polskiego modelarstwa,na zawodach rangi MP nie ma gdzie się wylać,brakuje niejednokrotnie prądu,błoto po pachy a wam się maży Anglia,Niemcy,Austria,Na ME Anglik,Niemiec wyjmuje pudełko a w nim 40 szt wachaczy, 10 silników i tysiące innych akcesorji pierwszego sortu,a Polak na MP wyjmuje pudełko a w nim śrubka m3 która i tak nie pasuje do jego modelu.Uważam że tych kilku pasjonatów którym maży się championat światowy powinno ruszyć na podbój europy i wytyczyć nowe drogi dla Polskiego modelarstwa samochodowego.W deszczu niech pluska się klasa open,a pozostałe klasy są to raczej zabawowe i niech one takie pozostaną i tak nie wnoszą nic pozytywnego oprócz zabawy do rozwoju modelarstwa w Polsce, czego są wyniki na arenach europejskich naszych zawodników .

Erik Turlejski
Takie podejście maja za granica , wiec dziękuję za życzenia

Witam Panie Marianie pana wypowiedź jest nie kompletna dlatego że ja mam 2 śrubki m3 i obie pasują :) więc w tym momencie mogę ścigać się za granicą . Jeżeli pozostałe klasy uważane są za zabawę to w deszczu można się świetnie pobawić .Troszeczkę Pan sobie zaprzecza. Namawia Pan do podboju europy ale dlaczego nie możemy tego robić trenując na własnym terenie . A może stanie się tak że Europa przyjdzie do nas i jako gospodarze marnie wtedy wypadniemy .Nigdzie na świecie nie przerywa się wyścigu dlatego że spadnie deszcz , zmienia się opony , przystosowuje samochody do jazdy w innych warunkach (chodzi mi o wyścigi samochodowe ) Tak jak napisałem , jeśli spadnie deszcz , nikt nie jest zmuszony do jazdy , może odczekać - na pewno straci jakąś eliminację czy też finały . W Niemczech w jednej z eliminacji startował 1 model bo wszyscy szykowali modele na kolejną deszczową jazdę. Zawodnicy z niższych

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 5:39 pm 

jedni szykowali amfibie,a inni zrezygnowali z jazdy po mokrym

nadal nikt nie napisał w jaki sposób przygotowuje sie modele do jazdy w trakcie deszczu

czy można prosić chętnych wprowadzenia zmian o kilka sugesti jak auto przygotować do takiego wyścigu?

Aurel - ty nie musisz mówić.wiem, że już wiesz

thx
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 5:44 pm 

Wpisałem sobie do wyszukiwarki ze dwa słowa związane z wilgocią. Oto wybór tematów wybranych tak na prędce.

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... ht=deszczu

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... ht=mokr%2A

Czy nie świadczą one, że młodzi modelarze wcale nie boją się wody? Według mnie nie ma żadnej zależności między dopuszczenie kontynuowania zawodów na mokrej nawierzchni a zmniejszeniem liczby zawodników startujących w zawodach.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 5:48 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Nie każdego jest stać na wyjazdy za granicę - czasami brakuje na coś ważniejszego.
Jakoś na te "większe" podwórka też Pan zagląda.

To fakt ,że własne podwórko jest najlepsze,bo znamy każdą kupę ,którą zostawił pies sąsiadki,a jeśli obok jest ładne podwórko,lub ogród to nasza polska mentalność podpowiada nam żeby tam wrzucić ze dwie... :lol:
A to trzeba inaczej,trzeba pójść zobaczyć jak wygląda ładnie i normalnie i przerobić u siebie...żeby było też ładnie i normalnie.
Poprostu trzeba mieć odwagę wsiąść do pociągu,a nie stać na peronie i myśleć,że to koniec świata :D
Ps.myślę, że ci którzy nie mają na coś "ważniejszego"nie uprawiają modelarstwa,tylko sporty surwiwalowe-jak przetrwać...
:cry: Ale to forum nie o tym.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 7:10 pm 

Ja myśle że powinniśmy śmigac na mokrym.
Pogody i tak nie jesteśmy w stanie przewidziec tak na 100%, jak pada to śmigamy, ktoś niechce, to niejedzie.
Open i Std są dla mnie oczywiste że powinny się do tego ustosunkowac, w 540 też nie ma juz zabardzo takich "młodzików", jedynie zawodnicy (a właściwie ich ojcowie) w TS mogą miec pretensje.

Pozostaje klasa micro open w której ja się ścigam, bardzo chętnie by pojezdził w deszczu ale niestety, jezdzimy na piankowych oponach ... troche wody i koniec przyczepności

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 10:23 pm 

Odowiem tylko P. Jani M.
Nie chce być posądzony o złośliwość. Ale dwa lata temu walczylismy o wywieszanie wyników bezpośrednio po biegu. A opór materii był duzy. Dziś juz jest to normą.
Co się zaś tyczy podwórka. Zaglądamy , a właściwie to jesteśmy obecni na "naszym" podwórku prawie zawsze. Tyle że jeżeli przeczyta Pan wszystkie posty, to znajdzie Pan taki, że ktoś śmiga po podwórku bo tu on dyktuje warunki kiedy chce jeżdzić. A w innym miejscu ja napisałem że gdyby zaczynał zabawę w zawody modeli RC np w Niemczech to fakt że zawody rozgrywane są na mokrej nawierzchni byłaby dla niego oczywista.
Być może zastosowałem za bardzo duży skrót myślowy .

Już wcześniej napisałem że dyskusja na temat jazdy po mokrym nie ma sensu. Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej. I dlatego nie ma co wprowadzać żadnych zmian.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 18, 2006 6:36 am 

Dla wybrednych z podwórka proponowałbym zapis w przepisach o granulacji asfaltu,no i nareszcie podjąć temat wyprostowania torów,bo po co tyle zakrętów na których niszczy się modele...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona