Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 10:14 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
PostNapisane: Śr gru 09, 2009 12:32 pm 

Piotr Niedźwiecki napisał(a):
Adam Różycki napisał(a):
Przeanalizowałem jesze raz Twoje posty i nie znalazłem w nich zdań zakończonych znakami zapytania.

Jak rozumiem musi być znak zapytania :D

Nie wiem czy musi ale jego postawienie znacznie ułatwia ocenę zdania :D

1. Jak i w oparciu o co chcesz budować zaplecze finansowo-organizacyjne Twojej Federacji?
2. Jakie zamierzasz zastosować metody aby "ludzie i organizacje, którym podobają się rozgrywki biznesowo-żołnierskie, którzy wykorzystują aktywność modelarzy do realizacji własnych celów" znaleźli się w mniejszości?
3. Czy w Federacji będą zatrudnieni kiedykolwiek jacyś ludzie czy będzie się ona opierała wyłącznie o wolontariat?
4. Jeżeli Federacja zatrudni ludzi to z jakich funduszy będą oni opłacani?
5. A jeżeli tylko wolontariat, to czy uważasz, że organizacja oparta o wolontariusz będzie trwała i skuteczna?

Ponieważ powyższe pytania są niejako z „tej samej beczki to odpowiedź będzie opisowa. Na wstępie należy się jednak wyjaśnienie co do istoty rzeczy, o której rozmawiamy, a tą istotą jest chęć i konieczność stworzenie realnego samorządu środowisk modelarskich, samorządu, który nie jest tworem samym w sobie i w związku z tym oderwanym od rzeczywistości modelarskiej, jak nie przymierzając LOK, ale składającym się z ludzi, którzy tak czy tak działają w swoich regionach, klubach, środowiskach, już teraz organizują zawody, spotkania i działają na rzecz popularyzacji modelarstwa kołowego „u siebie” – w większości przypadków bez rozgłosu i rozgłaszania z wielką pompą o swoich planach i zamierzeniach. W tym kontekście pytania o finansowanie, zatrudnianie ludzi i skuteczności organizacji są może i ważne ale skoro funkcjonuje to na całym świecie, to skąd ta wątpliwość, że w Polsce nie może? Poza tym na finansowaniu to Wy znacie się chyba lepiej i tutaj mały cytacik:

„Także w najbliższym czasie zaproponujemy wielopoziomową umową sponsorską dla wszystkich producentów i dystrybutorów związanych z modelarstwem kołowym. Zamierzamy także przygotować jasny i przejrzysty system finansowania organizacji zawodów w randze eliminacji i finałów Mistrzostw Polski. W oparciu o zatwierdzony kalendarz sezonu halowego wystąpimy do Ministerstwa Sportu o środki finansowe, które wspomogą wszystkich organizatorów zawodów. Po przedstawieniu naszych propozycji zaproponujemy spotkanie leaderom środowisk modelarskich, w celu omówienia dalszej współpracy przy organizacji zawodów modelarskich. „

… nie wiem czy znasz ? Coś już jest w realizacji ? :D

Z tych 5 pytań, na dzień dzisiejszy najważniejsza wydaje mi się sprawa poruszona w pyt. 2, a odpowiedź brzmi – Ci ludzie są tak naprawdę w mniejszości, bo są to handlarze, którzy podpisują umowy z LOK’iem, co pozwala im tak kształtować świadomość modelarzy, aby wywołać w nich przekonanie, że robią to dla idei. Nie ma idealnej metody na przekonanie tej części modelarzy kołowych, że takie działania nie prowadzą do niczego w dalszej perspektywie, oprócz zwiększonej sprzedaży towarów handlarza X. Ja wierzę po prostu w rozsądek ludzi i jestem przekonany, że zrozumienie prawdziwych intencji to tylko kwestia czasu. Kwestią czasu jest też zrozumienie, że lepiej jest zorganizować się samodzielnie i pracować dla dobra swojego hobby, bez konieczności bicia pokłonów tym, którzy działają tylko dla swoich kieszeni.
6. Dlaczego nie chcesz pokazać w praktyce jak powinna funkcjonować Federacja modelarska i swoją postawą w codziennej pracy w tej organizacji przekonać innych aby przyłączyli się do tej niej - dotyczy to także rozliczania składek, organizowania zawodów itp.?

Takiej organizacji na razie nie ma, więc nie ma co pokazywać. W chwili obecnej żołnierze dogadują się z biznesem jak na kolejny sezon wyciągnąć pieniądze podatników i się nimi podzielić, ale jak będą chętni do utworzenia Federacji Modelarzy Kołowych to na pewno się zaangażuję, a w związku z poniższym cytatem, czekam niecierpliwie:
Cyt. „Będziemy także wspierać wszystkie kluby oraz środowiska modelarskie w działaniach na rzecz utworzenia struktury klubowej w sporcie modelarskim. Postaramy się zdecentralizować organizację rywalizacji sportowej i oprzeć ją o silne kluby organizujące zawody w swoich regionach.”

Pytanie pomocnicze do Ciebie Piotr – jakieś kroki zakończone sukcesem, a nie „pstryczkiem w nos” już poczyniłeś, bo cytat chyba znajomy ? :D

7. Jaki był cel przedkładania Statutu Federacji do zatwierdzenia CKM?

Chyba coś pomyliłeś? Kto przedkładał Statut Federacji na CKM’ie? Jeżeli Cię dobrze zrozumiałem, to Ty przedłożyłeś Statut Sekcji i wyśmiano Cię „względami formalnymi”, a na opinię prawną mającą ten fakt uzasadniać (tam się chyba tęgie głowy zebrały :D) czekasz do dziś :D. Być może chciałeś zapytać mnie jako autora projektu, jaki był cel pisania Statutu Federacji? … a no taki jak już powyżej napisałem (zresztą piszę to już od dłuższego czasu) – celem jest powstanie samorządu środowisk modelarzy kołowych skupiającego kluby i środowiska modelarskie!

Możecie Piotr dalej zamydlać ludziom prawdziwe motywy Waszego postępowania, udawać, że dajecie im namiastkę demokracji i siły, bo przeprowadzicie jakieś referendum ale prawda jest niestety taka, że od czasu podpisania Waszej umowy nie robiliście nic realnego, co byłoby potwierdzeniem Waszych pseudoidealistycznych zapewnień. Co Wam jak na razie wychodzi, to wzmacnianie pozycji LOK’u, za co otrzymujecie ochłap z ministerialnej kasy na organizację zawodów – to wszystko – i to jest niestety smutne.

Ale co tam, „IDĄ ŚWIĘTA”, nie będziemy więc płakać :D

KYOSHOblog

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3