Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 12:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 9:49 pm 

W przypadku off road tez by sie to sprawdziło. Często bywa tak że po pierwszej grupie eliminacyjnej tor jest podniszczony i nie da się wykręcić już lepszych czasów

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 10:49 pm 

Mikołaj Barakoński napisał:
Cytuj:
z 5ciu prób często ostatni przejazd jest jedynym ale najlepszym i świadczą o tym wyniki w Lublinie i Tarnowie, stawke ustawiał ostatni przejazd.

Nie mam wyników z Lublina. Ale Tarnów nie potwierdza postawionej wyżej tezy.
Ponieważ zostały mi wydruki tylko z klas TS i Spec - to dla nich podaję wyniki analizy.
Klasa TS - na 22 sklasyfikowanych najlepszy wynik w biegu
1 - osiągnęło 4 (1) ((1))zawodników
2 - osiągnęło 4 (3) ((-))zawodników
3 - osiągnęło 11 (4) ((2))zawodników
4 - osiągnęło 3 (2) ((2))zawodników
Klasa Spec - na 18 sklasyfikowanych najlepszy wynik w biegu
1 - osiągnęło 3 (2) ((2)) zawodników
2 - osiągnęło 4 (3) ((1)) zawodników
3 - osiągnęło 5 (2) ((1)) zawodników
4 - osiągnęło 6 (3) ((1)) zawodników

W ( ) wyniki dla pierwszej 10,
w (( )) wyniki dla pierwszej 5

Wydaje mi się że gdyby przeprowadzić gruntowną analizę większej liczby wyników - analiza potwierdziłaby że ten system jest bardziej sprawiedliwy.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 3:17 am 
Raflee

Mikołaj Barakoński napisał(a):
Panowie

Eliminacje są też miejscem przygotowania bolidu na finał, eksperymentuje się z ustawieniami by wyżyłować wynik, z 5ciu prób często ostatni przejazd jest jedynym ale najlepszym i świadczą o tym wyniki w Lublinie i Tarnowie, stawke ustawiał ostatni przejazd.

Jak dodamy trening piątkowy to można się w sobotę bawić w sprawiedliwość promując tych "powtarzalnych". Dziś tych powtarzalnych promuje finał.

Pozdrawiam

Czy ja wiem :) Ja w sumie na eliminacjach zwykle wiele nie robie... bo nie lubie mieszac w trakcie zawodow. Traning w piatek - ok, mozna krecic, ale w sobote to jest juz za pozno na takie rzeczy... trzeba przezwyaczaic sie do tego czym sie jedzie i max :)

A jesli chodzi o sam system liczenia - wg. mnie faktycznie mogloby to byc dobre... plusy juz ostaly wpisane, ale stwarza sie w tym momenci jeden minus - eliminiacje moga stac sie polem "derby", a wiec sedziowie w niektorych klasach beda miec napewno wiecej pracy niz obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 12:47 pm 

Nie wiem co zdecyduje "SEKCJA".
Specjalnie czekałem aż ktoś z jej członków zajmie głos. Ale pewnie są mocno zajęci dostosowywaniem naszych przepisów do pzrzepisów EFRA.
A w tych przepisach jest pkt. 9.4.2. I sprawa jest jasna.
Tadeusz Żelazo.
PS. A może jest to podane na jedynie słusznym forum. Tylko ja ( i parę innych osób ) o tym nie wie.

Ostatnio edytowano So lut 03, 2007 2:46 pm przez Paweł Żelazo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 1:10 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Nie wiem ci zdecyduje "SEKCJA".

Nikt Ci nie odpowie bo nie ma żadnej Sekcji...jest Komisja,o czym nikt nie poinformował...

Ponów Swój apel o odpowiedż,ale zwróć się do "KOMISJI"...

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 3:00 pm 

Licząc się z "konsekwencjami" dalej będę używał skrótu myślowego SEKCJA. Bo coś mi się widzi że skończy się to sekcją z.... nieboszczki komisji.
A dla czytających tego posta członków SEKCJI:
Są działania o charakterze strategicznym, są działania o charakterze taktycznym i są działania doraźne. Te ostatnie są najbardziej spektakularne. Napisałem w innym temacie o przebiegu zawodów w Tarnowie ( "podpierając" się "myślą" obecnego członka Sekcji ) o tym że nie ma żadnych symptomów zmian. Zróbcie jakieś spektakularne przedsięwzięcie w sprawach które są do natychmiastowej i bezinwestycyjnej zmiany. To może zdobędziecie kredyt zaufania.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 5:30 pm 

Rafle

Ty nie mieszasz między biegami, patrzysz na tor i wszystko wiesz to co ty robisz w 540. Większość w tej klasie się uczy i jednak esperymentuje.

Leszku

Spojrz na wyniki 540, zawsze mój syn w ostatnim biegu robi najlepszy wynik przesuwa się parę pozycji w górę.
Jak w piątki będzie trening to chętnie można w sobotę liczyć średnią z 2ch biegów.

Derby

jest czwarty lub piąty bieg mam dobre 2 wyniki mój konkurent
ma tylko jeden dobry wynik... zadbam by już dobrego wyniku nie zrobił tak przypadkiem tak jak to zrobił slynny mistrz F1 skasował konkurenta na starcie nie dojechali, ale tytuł był już w jego kieszeni :-)

LEPIEJ NIE MIESZAĆ, sprawiedliwość to pojęcie mało wymierzalne. Może na innych torach niż onroad ma sens mieszać ale tu się nie wypowiadam

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 7:34 pm 

Leszku

Spojrz na wyniki 540, zawsze mój syn w ostatnim biegu robi najlepszy wynik przesuwa się parę pozycji w górę.
Jak w piątki będzie trening to chętnie można w sobotę liczyć średnią z 2ch biegów.

Mikołaj ,chyba drobna pomyłka,ja w tym temacie nie wypowiadam się merytorycznie tylko zasugerowałem o zmianie nomenklatury(dawna Sekcja= dzisiaj Komisja) zgodnie z panującą nam modą.
Ale zapewne zmyliły Cię to samo logo co u Tadeusza.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 5:05 pm 

Rafle

Ty nie mieszasz między biegami, patrzysz na tor i wszystko wiesz to co ty robisz w 540. Większość w tej klasie się uczy i jednak esperymentuje.

Derby

jest czwarty lub piąty bieg mam dobre 2 wyniki mój konkurent
ma tylko jeden dobry wynik... zadbam by już dobrego wyniku nie zrobił tak przypadkiem tak jak to zrobił slynny mistrz F1 skasował konkurenta na starcie nie dojechali, ale tytuł był już w jego kieszeni :-)

LEPIEJ NIE MIESZAĆ, sprawiedliwość to pojęcie mało wymierzalne. Może na innych torach niż onroad ma sens mieszać ale tu się nie wypowiadam

Zaraz, zaraz.

Póki co dyskutujemy nad SPRAWIEDLIWOŚCIĄ tego rodzaju punktacji, która jak widać w opinii wielu jest bardziej liberalna.
Co do mieszania w wózkach, to wszyscy mają podobną sytuację. Sam piszesz, że wielu najlepiej wypada ostatni wyścig. I dobrze! ale to nie znaczy, że w pozostałych czterech można się obijać.
Wszyscy zaczynają mniej więcej z tego samego poziomu: trzeba poznać tor itp itd. Po to są terningi, wolne i kontrolowane i przeważnie 2 eliminacje. Pozostałe 2-3 są na śrubowanie wyników. Wiem, że łatwo się to pisze gorzej robi, bo sam nie należę do czołówki, ale przy punktowaniu dwóch biegów mam większą szansę zakończyć wyżej, a nawet jeśli nie to przynajmniej mam sportowe poczucie sprawiedliwości, że inni byli lepsi (NIE Z PRZYPADKU).

Poza tym ma to jeszcze ciekawy aspekt- uczymy się, mobilizujemy do poznawania a to podnosi ogólny poziom.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 9:42 pm 

dziekuje za merytoryczna dyskusje. Poczucie sprawiedliwosci jest ulotne.
przypadkowo nikt nie wykreca dobrego wyniku, przypadkowo mozna pechowo dobrego wyniku nie zrobic. taki pech jest bardziej prawdopodobny przy liczeniu sredniej z dwoch biegow.

w przepisach obecnych eliminuje sie pech:
na 10 startow liczy sie tylko 5,
na 5 eliminacji liczy sie tylko1.
a w finalach na 3 biegi tylko dwa sa decydujace.

ktos kto to wymyslil, dobrze wie jak w tym sporcie pech moze zaburzac wyniki, dlatego na kazdym etapie sie takie przypadki eliminuje.

wielu nawet najlepszych zawodnikow jest eliminowanych z jakiegos biegu, np zakloceniami, czolowka z niekontrolwanym modelem, czy dymem z silnika. eliminacja z biegu jednego czy dwoch nie eliminuje zawodnika w dzisiejszych zasadach wylonienia mistrza.

sory za brak polskich liter pisze z komorki i bez slownika ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2