Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 7:31 am 

Michał Telatyński napisał(a):
...Wiem że ilość tych imprez jest bardzo mała i żaden ze mnie zawodnik ale jest to spowodowane miedzy innymi tym że mam szkołe...Stworzyłem temat bo chciałem sie dowiedzieć dokładniej czy do kalendarza wkradł sie jakiś błąd i klasa e18 została pominięta czy tak poprostu ma być że klasa ta w tym roku bedzie tylko 2 razy na eliminacjach...

Jak wcześniej wspomniałem, i co potwierdzono w Nowym Sączu i teraz w Kłodzku, na hali rozgrywane będą klasy podstawowe DTMM/S i E-12 po ostatecznej deklaracji zawodników z E-12, jaką wczoraj w ich imieniu złożył Norbert Omelańczuk, oraz pozostałe klasy tak, by w dniu wyścigów eliminacyjnych można było rozegrać po 5 biegów eliminacyjnych.
Po powrocie z Kłodzka dokonamy symulacji zawodów pod kątem optymalnej ilości klas na hali wg przyjętego wyżej kryterium.
Uaktualnienie rubryki "klasy" potrwa kilka dni, ponieważ trwają jeszcze konsultacje z organizatorami - nie jest to proste jak by sie wydawało.
Klasy E-18 nie wytnie się - rozegra się ją więcej niż dwa razy.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 8:30 am 

a co z 540 ?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:09 am 

Dołączam się do pytania, co z 540 ? Jak będzie traktowana ta klasa ? Jednocześnie przestrzegam przed ślepą pogonią za Europą. Już politycy nam taką pogoń fundują bez uwzględniania naszych realiów m.in. równają ceny do europejskich przy dochodach w proporcji 1:4 na naszą niekorzyść. Mam nadzieję, że przez promowanie klas "europejskich" tylko po to aby kilku zawodników wystartowało (z miernym skutkiem) za granicą, dziesiątki zawodników 540. E18 i innych "nieeuropejskich" klas nie będzie musiało siedzieć w domu.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 10:43 am 
Administrator forum

Sprawę klas E-18 Open, E-18 Standard oraz E-18 MT wyjaśnie na forum po przyjeździe z zawodów - dzisiaj wieczorem.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 3:05 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Dołączam się do pytania, co z 540 ?... ...promowanie klas "europejskich" tylko po to aby kilku zawodników wystartowało (z miernym skutkiem) za granicą, dziesiątki zawodników 540. E18 i innych "nieeuropejskich" klas nie będzie musiało siedzieć w domu.

Klasę 540 powinniśmy potraktować jako wprowadzającą w klasy wyczynowe.
Są głosy, że jednak ta klasa jest droga, bo zawodnicy chcąc uzyskać najlepszy wynik, będą maksymalnie przeciążać silnik, co prowadzi do konieczności zakupu co najmniej kilku silników. Paru zawodników na jednych zawodach zniszczyło silniki Saturn 20T.
Ale nie tędy droga - idąc tym kryterium, możemy podobnie twierdzić, że w każdej klasie możliwe jest zniszczenie silnika, jeśli przeciążymy go - idąc dalej tym tokiem rozumowania, należało by pozostawić tylko jedną klasę elektryczną, ale ze względu na fałszywie przyjęte kryterium tzw. "kosztowności" klasy, i tak tą jedną klasę powinno się "wyciąć", co każdego przeciwnika DTM-540 może zaprowadzić w ślepy zaułek.
Jest jednak wiele opinii, uzasadniających utrzymanie klasy DTM-540 jako krajowej, czemu dali wyraz zawodnicy na forum i swoim licznym udziałem w zawodach. Dwa lub trzy głosy przeciwko tej klasie nie będą miały znaczenia.
Klasa na stałe powinna wpisać się w cykl EMP po wyprowadzeniu klasy TS z tego cyklu, co będzie miało miejsce od przyszłego sezonu otwartego.
Ostateczna decyzja zapadnie po ukonstytuowaniu sie nowego zarządu.
Po klasie DTM-540 "następną w kolejce" jest E-18, ale o niej wypowie się Marek.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 3:28 pm 

Jan Matukin napisał(a):

a kiedy to bedzie :?: bo zastanawiam sie czy kupowac cos do 540 czy nie..

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 3:41 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Klasę 540 powinniśmy potraktować jako wprowadzającą w klasy wyczynowe.
Są głosy, że jednak ta klasa jest droga, bo zawodnicy chcąc uzyskać najlepszy wynik, będą maksymalnie przeciążać silnik, co prowadzi do konieczności zakupu co najmniej kilku silników. Paru zawodników na jednych zawodach zniszczyło silniki Saturn 20T.

Witam,
Pozwolę sobie trochę dorzucić od siebie.

Nie zgadam się z tym, że jest to klasa droga, uzasadnię to następującymi faktami:
- w tym sezonie jeździłem w tej klasie na zwykłych nieselekcjonowanych pakietach GP3700 (nie pierwszej młodości – wysłużyły swoje w sezonie 2005)
- silnik, na którym startowałem (saturn) używany był na 6 imprezach w tym MP (nikt nie powie, że go oszczędzałem) a mimo to udało mi się na finałach MP wygrać w klasyfikacji ogólnej.

A jeśli chodzi o wyścig zbrojeń, to będzie zawsze – nawet w TopStock.

Ja osobiście popieram te klasę ! jest ona tania i idealna do nauki, a czołówka w 540 mobilizuje do wszystkich do podnoszenia swoich umiejętności.

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 4:59 pm 

Rafał.
Masz rację. I to w 100 %. Co najmniej w 100 %.
Tylko problem jest gdzie indziej. Jak zmotywować mistrzów z 540 do przejścia do wyzszej klasy. I to trzeba zrobić administracyjnie czyli wprowadzić zakaz startów w klasie 540 po zdobyciu tytułu MP co najmnie przez rok. Wyjątek to młodzik, który może dalej startować w tej klasie.
Co do wyścigu zbrojeń i klasy TopStock - to już tzry lata temu startował zawodnik z wolnobiezką w TL. A że model i zasobnośc portfela górowała nad umiejętnościami zawodnika - model głównie służył w sezonie letnim jako kosiarka.
A co do uwag o mizernych rezultatach startów w zawodach zagranicznych - to domyslam się że chodzi o zawodników startujących 18 na zawodach w Czechach. Bo podobno 18 sa tez popularne w Hiszpani ( tak przekonywano mnie ponad rok temu ) ale pewnie tylko odległość nie pozwala na konfrontację pomiedzy zawodnikami Polski i Hiszpani.
A swoją drogą to nie wiem czy doczekamy aby wyklarowała sie sytuacja w 18 tak, aby mozna było odkurzyć naszą przesliczną 18.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 5:06 pm 

Michał Bugajski napisał(a):
Jan Matukin napisał(a):

a kiedy to bedzie :?: bo zastanawiam sie czy kupowac cos do 540 czy nie..

Moje słowa dotyczyły TS.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 5:13 pm 

[quote="Jan Matukin"]
Ten, który teraz najwięcej wykrzykuje, w ubiegłym roku wystartował tylko w dwóch eliminacjach w klasie E-12, a na MP nie był obecny.
A temat założyła osoba, która w klasie E-18 nigdy nie wystartowała w cyklu EMP.
quote]

Janku, jeżeli czytasz uważnie to interesowala mnie klasa Top-stock .
Wyjasniliśmy sobie pewne sprawy i nadal utrzymuję że nalezy poinformować zawodników o klasach w HMP. Przedwczesne bylo wypisywanie klas bo to wprowadza zamęt. Oficjalnie informacja zostanie potwierdzona przez sekcję, klasa top-stock będzie stopniowo wykreślana z kalendarza imprez. Wszyscy chętni i początkujący powinni zainteresować sie klasą 540 i tą klasę traktować jako początek swojej kariery modelarskiej. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 5:30 pm 

Cytuj:
Jak zmotywować mistrzów z 540 do przejścia do wyzszej klasy. I to trzeba zrobić administracyjnie czyli wprowadzić zakaz startów w klasie 540 po zdobyciu tytułu MP co najmnie przez rok. Wyjątek to młodzik, który może dalej startować w tej klasie.

A dlaczego nie dać każdemu wolnej ręki ? z moich obserwacji po przejściu do rzekomo niższej klasy odczułem że jest w niej o wiele większa rywalizacja niż w standarcie. Bo nie jeżdzi tam garstka osób i nie trzeba mieć sprzętu z kosmosu , tak jak rafał zaznaczył silnik wytrzymuje spokojnie pare imprez a akku nie są tak ważne .Jeżeli sie komuś zabroni startu w klasie do której nie trza mieć tokarki setapu czy jeszcze niewiadomo czego to chyba nie jest to dobry pomysł ?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 5:48 pm 

Widzisz Jacku, na siłę nas chcą do Europy równać. Chwała im za to ale tak jak napisałem, przy dochodach w proporcji 1:4 na naszą niekorzyść jest to wilcza przysługa. Jeśli tak dalej pójdzie będziemy mieć europejskie zawody z garstką zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 5:55 pm 

Widzisz Jacku, na siłę nas chcą do Europy równać. Chwała im za to ale tak jak napisałem, przy dochodach w proporcji 1:4 na naszą niekorzyść jest to wilcza przysługa. Jeśli tak dalej pójdzie będziemy mieć europejskie zawody z garstką zawodników.

Macie swoich wybranych przedstawicieli, do nich kierujcie swoje pytania i sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 5:57 pm 

No właśnie, kto jest przedstawicielem klas elektrycznych ?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 6:11 pm 

No właśnie, kto jest przedstawicielem klas elektrycznych ?

Ty TY tego nie wiesz? :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona