Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 9:35 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 7:27 am 

Jakub Franek napisał(a):
...Sprawa prosta, mozna jezdzic jednym modelem w 2 klasach, ale NIE czekamy ani pol minuty na spoznialskich...

Tak - sprawa jest prosta - nikt na nich nie czekał i nie mieli oni żadnej taryfy ulgowej. Ale szybka i niezbyt staranna wymiana silnika najczęściej kończyła się różnymi niespodziankami dla zawodnika - na przykład start w tył, niedokręcona zębtka, zły kwarc, nie te akusy itd. - tak było w W-wie i w Tarnowie.
Zauważ też, że najlepsi zawodnicy w kraju mają oddzielne modele do DTMS i DTMO, oddzielne do DTM-540 i TS lub DTMS lub startują tylko w jednej klasie.
A jaki jest Twój bagaż zawodniczy?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 7:50 am 

A jeżeli wszyscy zawodnicy będą mieli płyty nie węglowe ale jeden będzie miał pakiet złożony z akusów "jak leci" a drugi najwyższą selekcję - to szanse na uzyskanie lepszego wyniku będa mieli takie same?
Wszysce wiemy ze nie.
Panie Darku - problem nie w płytach węglowych.
Problem jest w psychice zawodników i ich mechaników. Bo kupując nowy model chcą mieć wszystko z najwyższej półki. Choć wiedzą o tym że na początek jest to im do niczego nie potrzebne - to kupuja aby mieć na przyszłość. Ale jak przychodzi ta przyszłość - to i tak kupują nowy model.
Skąd to wiem. Bo i ja to przerabiałem. Kupując Asso TC3 FT dokupiłem od razu na zapas co tylko możliwe z carbonu. Ale z czasem przekonałem się ze części plastikowe na naszym poziomie są lepsze. Sa mniej kruche dzięki czemu lepiej znoszą wszelkiego rodzaju "dzwony"
Inną sprawa jest zakup modelu od zawodnika. Tu z natury otrzymuje się model w pełni "wypasiony". Ale otrzymuje się jeszcze rzecz chyba bezcenną dla poczatkujących. Pomoc i doradztwo. Z natury za dużo mniejsze pieniądze kupujemy taki model niż gdybyśmy kupowali sam "goły" nowy model.
Co się zaś tyczy klasy "540" - to wyrażałem pogląd który nadal potrzymuję. Trzeba wprowadzić ograniczenia nie tylko co typów silników ale i co do opon. I nie zabraniać jeźdźić zawodnikowi jednym modelem w dwóch czy trzech klasach. Chce to niech jeździ. Ale jak jest na pudle w danym cyklu rozgrywek i nie jest młodzikiem - to ma rok przerwy w startach w tej klasie. Młodzik po dwukrotnym pobycie na "pudle" - tez robi sobie odpoczynek od tej klasy.
A na koniec propozycja dla p.Darka.
Sa zawody w Lublinie. Niech Pan dostarczy Sprinta 2 aby mógł nim wystartować Paweł. Zobaczymy co potrafi wycisnąć z tego modelu. Ryzyko jest dla obu stron. Bo może się okazać ze Paweł nie jeździ najlepiej i wygrywał tylko dzięki sprzętowi. Pozdrawiam. TŻ

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 9:35 am 

A mnie się pomysł zmian bardzo podoba. Kiedy jeździłem w mikro open to bardzo chcialem jeździc 8 minut, jak widać teraz to możliwe, brawo. Pomysł ze startami jednym podwoziem tylko w jednej klasie tez mi się bardzo podoba i argumentacja Pana Matukina dla mnie jest bardzo rozsądna i logiczna. Mam nadzieje ze te zmiany będą wprowadzone w życie i będą przez sędziów egzekfowane i sprawdzane czy rzeczywiście jeden model nie startuje w kilku klasach.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:25 am 

Proponuję Panu Janowi Matukinowi wprowadzenie jeszcze jednej poprawki do przepisów .W JEDNEJ KLASIE MOŻNA STARTOWAĆ JEDNYM MODELEM I JENDNĄ APARATURĄ . DRUGA KLASA- NOWY MODEL I NOWA APARATURA . ZASTANAWIAM SIĘ JESZCZE NAD AKU .

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:38 am 

Lech Pepliński napisał(a):
Proponuję Panu Janowi Matukinowi wprowadzenie jeszcze jednej poprawki do przepisów .W JEDNEJ KLASIE MOŻNA STARTOWAĆ JEDNYM MODELEM I JENDNĄ APARATURĄ . DRUGA KLASA- NOWY MODEL I NOWA APARATURA . ZASTANAWIAM SIĘ JESZCZE NAD AKU .

czemu aparatura?

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 12:03 pm 

Jeszcze jedna moja uwaga co do podwozi węglowych. wydaje mi się, że to co kiedys próbowano wprowadzic do DTM540 powinno zostać wprowadzone właśnie teraz kiedy pojawia sie ankes do przepisów czyli żeby w DTM540 startowały podwozia z wykluczeniem węglowych. Myślę, że to trochę obniży jednak koszty i trochę wyrówna szanse. Oczywiście, że słabemu kierowcy to złote podwozie nie pomoze ale myślę, że to bedzie również kolejna różnica między DTM540 a DTM Standard a nie tlyko różnica będzie w sinikach. Takie jest moje zdanie.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 12:14 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Artur Powałka napisał(a):
Nie róbmy zamieszania. Ustalono przepisy, wiele osób kupiło używane auta na węglu, właśnie do 540.
Zgadzam się, że powrót do plastiku ma na celu tylko nabicie kabzy sprzedawcom nowych plastików.

Jestem jednym z tych co kupili używane podwozie węglowe do DTM540. Było tańsze niż nowa Tamiya czy Sprint 2.

A ja jestem jednym z tych co kupili podwozie plastykowe do DTM 540 zanim zaczęto jeździć w tej klasie na podwoziach węglowych i bardzo sie zawiodłem po tym jak ktoś wystartował na podwoziu węglowym bo niestety ja już niemam pieniędzy na nowy model...
W tej klasie na "pokładach" węglowych nie widziałem zadnych starych modelów, raczej same "nówki"... :evil: Moze mam coś z wzrokiem

Bardzo mi sie podoba pomysł z podziałem na kategorie wiekowe w 540 ;) Nieumiem sie doczekać :twisted:

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 12:24 pm 

Sz. P. Jan Matukin napisał(a):
Jakub Franek napisał:
...Sprawa prosta, mozna jezdzic jednym modelem w 2 klasach, ale NIE czekamy ani pol minuty na spoznialskich...

Tak - sprawa jest prosta - nikt na nich nie czekał i nie mieli oni żadnej taryfy ulgowej. Ale szybka i niezbyt staranna wymiana silnika najczęściej kończyła się różnymi niespodziankami dla zawodnika - na przykład start w tył, niedokręcona zębtka, zły kwarc, nie te akusy itd. - tak było w W-wie i w Tarnowie.
Zauważ też, że najlepsi zawodnicy w kraju mają oddzielne modele do DTMS i DTMO, oddzielne do DTM-540 i TS lub DTMS lub startują tylko w jednej klasie.

Jan Matukin napisał(a):

To juz nie nasza sprawa lecz zawodnika, nie skonczy biegu i tyle.

Jan Matukin napisał(a):

wlasnie NAJLEPSI!! NAJLEPSI jezdza juz pare ladnych lat, maja na to pieniadze, niektorzy nawet maja i sponsorow.

Jan Matukin napisał(a):

Moj bagaz zawodniczy nie jest Pana sprawa, ale powiem ze mam 1 model i chwilowo kupuje aparature i regulator. Nie mam pieniedzy aby miec 2 modele do 2 roznych klas, tymbardziej teraz jak kupuje aparature i regulator. miedzy swoimi biegami zawsze nudze sie jak nie wiem, chcialem jezdzic w 540 na powaznie a w DTM STD jako treningi i nie mam czegos, nie wstrzymuje was, jezdzcie, ja nie moge.

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 12:25 pm 

Lechu :D miej na względzie młodych nie całkiem zirientowanych modelarzy.
Będzie mniej poważnych pytań do Ciebie.
Pozdrawiam.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 12:55 pm 

A ja powiem tak jeżdziłem starą Tamijką TA04 i dawałem rady w pierwszej dziesiątce DTMST a jak wiadomo jeżdżą tam podwozia z górnej półki , dziwne że w czechach mają klase STOCK i nikt tam sie nie kłuci że ten ma węgiel a tamten plastik i na dodatek nie ma podziału na grupy wiekowe ,prosze zwrócić uwage na czym śmigali chłopaki z Tarnowa w zeszłym sezonie halowym - tylko X-ray na plastiku i co mieli pierwsze miejsca mieli .Może zostawmy już ten temat plastików i węglów bo tylko jak komuś sie niechce czegoś poszukać to kupi coś plastikowego w cenie używanego wypasionego węgla pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 1:15 pm 

Kol Maszkowski .Czemu aparatury ? Zeby było śmieszniej . I żeby co niektórzy poczuli , że mają Władzę . I żeby pogmatwać coś , co jest proste jak ...........

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 4:20 pm 

Jakub Franek napisał(a):
...
Jan Matukin napisał(a):

Moj bagaz zawodniczy nie jest Pana sprawa, ale powiem ze mam 1 model i chwilowo kupuje aparature i regulator...

Bardzo przepraszam, jeśli niechcący uraziłem - chodziło mi o inny bagaż.
Marcin Derewiński napisał(a):
...żeby w DTM540 startowały podwozia z wykluczeniem węglowych...

Również wyboistą drogę przechodziła klasa Top Stock - przed ostateczną zmianą przepisów też jeździły w niej różne podwozia, w tym TA03/04 i TB01.
DTM-540 ma za soba dopiero pierwszy sezon halowy. Na początku trzeba mieć na względzie tych młodych modelarzy, którzy na rynku wtórnym mogą kupić sprawny model (nawet stary węglowy) za cenę kilkakrotnie niższą od nówki.

Tytuł: 540
PostNapisane: N kwi 02, 2006 4:57 pm 

ja odpowiem tak:znam zawodnikow ktorzy top stokami jezdza wiecej okrazen niz dtm-standard i 540,najwyzszy czas aby nowy model sprint stanial tak radykalnie ze sam sie wprowadzi do klasy 540,tak jak to zrobil silnik Saturn,ktory jest dzisiaj najpopularniejszym silnikiem w kl.540 ,a podnoszenie sprawy najnowszych x-rayow,rdx itp. uwazam za zupelnie bez podstawne,bo jak te modele o wrtosci okolo 2000zl zostana potraktowane przez naszych piratow w kl.540 i kilkakrotnie urwa im zawieszenia to tak szybko wyjada z tej klasy tymi modelami jak tam wjechali.Najlepszym przykladem byly ostatnie mistrzostwa w Lomiankach,to nie byla jazda a walka o to kto przetrwa na torze,przynajmniej tak bylo w kl.540.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 5:05 pm 

No panie Marianie postaram sie to sprawdzić na zawodach w sączu :) gdyż rezygnuje na jakiś czas ze Standartu a póki mam model to jeszcze pojade w 540 :) o ile mnie nie rozwalą .

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 5:14 pm 

To Ja Do Mojego Asso Zrobie Sobie Kilka Zamienników Części Z Laminatu I Może Mi Sie Uda Wypędzić Tych Z Nowościami :lol:

Do Następnych Zawodów :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona