Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 19, 2026 9:54 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł: CZAS NA ZMIANY
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 7:51 pm 

Szanowni koledzy.
Co zawody to nieporozumienia. Zarówno wśród zawodników jak i z ekipami sędziowskimi i działaczami LOK-u. Mnożą się wzajemne żale, ale żaden z nich nie jest wyjaśniany do końca. Jak temat jest niewygodny, to niektórzy z działaczy nabierają wody w usta. Padają na tym forum konkretne pytania. I pozostają bez odpowiedzi. Z biegiem czasu nie jest lepiej tylko coraz gorzej. Dotychczas myślałem że tylko elektryki on-reod to jakieś "nienormalne" środowisko. Ale widać że problem dotyczy też innych.
Na forum tym padają zapowiedzi powołania nowych organizacji zrzeszających modelarzy sportowych. I wtedy ma być lepiej. Tyle tylko że to ma być kiedyś. A jak powstanie to nie wiadomo czy jak wszyscy członkowie siądą na kanapie to czy nie zostanie jeszcze wolne miejsce.
Panowie.
Żyjemy w państwie prawa. I zróbmy z niego użytek. Sprawy kultury fizycznej są w Polsce unormowane ustawą. Do tego są rozporządzenia wykonawcze. W nich jest napisane że modelarstwo sportowe z podziałem na kołowe i pływające jest dziedziną sportu taką samą jak np. kolarstwo,narciarstwo czy snooker i bilard. Jeżeli Liga Obrony Kraju jest polskim związkiem sportowym w rozumieniu przepisów , to nie tylko ma przywileje ale i obowiązki. Nad polskimi związkami sportowymi sprawuje nadzór Polska Konfederacja Sportu oraz Ministerstwo Edukacji i Sportu ( tak ma być do czasu wejścia w życie nowej ustawy uchwalonej już przez Sejm, ale nie zatwierdzonej przez Senat ). Jeżeli nasze głosy o partnerską rozmowę o sytuacji w LOK-u nie odnoszą skutków, jeżeli nasz głos pozostaje głosem "wołającego na pustyni" przelejmy nasze uwagi na papier i przekażmy je do wiadomości Zarządowi Głównemu Ligi Obrony Kraju. Jeżeli nie będzie reakcji zwróćmy się o pomoc do MEiS. Wystarczająco dużo jest nieprawidłowości, aby taka kontrola mogła się odbyć.
Przepisy na przykład nakładają na polskie związki sportowe obowiązek wydawania licencji sportowych. Ale licencje te mają kosztować tylko tyle, ile faktycznie potrzeba na ich wyprodukowanie. A koszt ich nie może obejmować kosztów ubezpieczenia. Bo według przepisów jest to "psi" obowiązek związków sportowych.
Jedno wiem. Jak się wczytać w przepisy, to trudno znależć choć parę rzeczy które LOK robi zgodnie z przepisami.
Dlatego proponuję wykorzystać pobyt w Kłodzku na rzeczową dyskusję i wypracowanie NASZEGO stanowiska w sprawie sytuaacji w modelarstwie sportowym kołowym. Ten dokument powinien być przekazany do ZG LOK.
Występując przed szereg liczę się z reperkusjami które mogą dotknąć mojego syna. Ale uważam że już najwyższy czas na zmiany. I jeżeli my ich nie wymusimy to "towarzystwo wzajemnej adoracji" dalej będzie robiło tak aby im było dobrze. Tyle tylko że to my wykładamy niemałe środki finansowe na uprawianie tej dziedziny sportu. A jeżeli jest to dziedzina sportu to powinny i w niej obowiązywać przepsy iregulaminy. I LOK powinien stać na ich straży. Tyle tylko że wcześniej trzeba je uchwalić i opublikować.
Tadeusz Żelazo

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 18, 2005 8:31 pm 

Ja podpisuję sie pod tym tekstem. nawet obiema rękami. Nadszedł czas na radykalne zmiany.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 8:46 pm 

ciesze sie ze chcecie zmian. Ja sie tylko zastanawiam jakich. Dobrze by bylo zanim wsadzimy kij w mrowisko o liste konkretow. Bo jak na razie to slysze ze sa nieporozumienia, LOK sie nie wywiazuje z obowiazkow itp, itd. Mozliwe ze tak jest, jezeli tak to jestem jak najbardziej za zmianami tylko ja nie widze tu jak na razie zadnych konkretow, co ma zawierac owe pismo do wladz, co chcemy osiagnac? Moze to lakoniczne ale ja chcialbym tylko zebny ktos wylozyl kawe na lawe bo lubie jasne sytuacje. Powtarzam jezeli Pan Żelazo ma racje to tez bede glosno krzyczal po jego stronie tylko nie wiem co mam krzyczec jak na razie.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 8:55 pm 

Jeżeli Szanowny Kolega już załatwił sprawy związane z zawarciem związku małżenskiego i nie jest zaapsorbowany organizacją zakupu indywidualnych pchełek to może zacznie czytać posty na forum i zastanawiać się jakie zawierają treści. I nie ma potrzeby kamuflowania sie że jak coś sie uda zmienić na lepsze to ja byłem za tym obiema rękami. A jeżeli nie uda się Szanownemu Koledzy nic wyczytać na forum to proponuję przysłuchiwanie sie dyskusji w Kłodzku.
Z wyrazami szacunku. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 10:16 pm 

Ja również podpisuję się pod tekstem Pawła.
Jak najbardziej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 10:31 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Jeżeli Szanowny Kolega już załatwił sprawy związane z zawarciem związku małżenskiego i nie jest zaapsorbowany organizacją zakupu indywidualnych pchełek to może zacznie czytać posty na forum i zastanawiać się jakie zawierają treści. I nie ma potrzeby kamuflowania sie że jak coś sie uda zmienić na lepsze to ja byłem za tym obiema rękami. A jeżeli nie uda się Szanownemu Koledzy nic wyczytać na forum to proponuję przysłuchiwanie sie dyskusji w Kłodzku.
Z wyrazami szacunku. Tadeusz Żelazo

Hmm, nie wiem tylko po co tyle sarkazmu w Pana wypowiedzi, czytam to forum i to dokladnie natomiast w zadnym poscie nie widzialem zadnych konkretow. A co do rozmowy w Klodzku to niestety nie bede sie jej przysluchiwal bo z przykroscia musze stwierdzic ze mnie nie bedzie. Widze po za tym ze w ogole nie musze sie temu przysluchiwac bo ma mnie Pan gleboko w nosie i malo Pana interesuje moja opinia wiec nie bede sie podpisywal pod tym obiema rekami skoro sie to Panu nie podoba.

Pozdrawiam i daruje sobie juz ten temat.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 10:40 pm 

Powiało chłodem :lol: .
Ale tak na serio to Pan Derewiński miał prawo prosić o konkretne zmiany jakie ma Pan zamiar wprowadzić... Ja choć pełnoletni nie jestem nie podpisałbym się także pod czymś do czego nie jestem w 100 procentach poinformowany i przekonany. Natomiast jeżeli w Kłodzku zostaną postawione jakieś konkrety i uznam je ze swojej strony za właściwe to także jestem watanie Pana poprzeć.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 11:12 pm 
Raflee

Przeczytalem, przemyslalem i rozumiem - ja takze sie pod tym podpisuje :) chcialbym posluchac co sie bedzie dzialo w klodzku, ale szanse na moj przyjazd sa marne :?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 8:28 am 
Panie Tadeuszu Centralna Komisja Modelarstwa LOK która działa w imieniu modelarzy a zarazem od marca pełni role Związku sportowego poprzez wprowadzenie licencji sportowych nie jest przeciwna incjatywą wysuwanym przez poszczególnych modelarzy czy Kluby ale po to jest Sekcja Modelarzy Samochodowych żeby te Wasze sprawy docierały do Komandora Pana Tadeusza Bernadego który jest na większości zawodów.Dyrekcja BZGLOK zdaje sobie sprawe z problemów finansowych jakie nurtują modelarzy (nie tylko samochodowych ) ale decyzje podejmowane są w ścisłej kosultacji z CKMLOK oraz MENiSem.Teraz najważniejsza Sprawa czy chcecie działać w ramach tego porządku to znaczy wspólnie z Sekcją przedstawiając swoje postulaty.Czy chcecie się oderwać od CKMLOK i działać w kierunku utworzenia nowego Związku Modelrskiego i też w tym nie będziemy przeszkadzać to jest Wasz wybór.

PostNapisane: Pt sie 19, 2005 9:57 am 

Paweł Żelazo napisał(a):
Szanowni koledzy.
...
Jedno wiem. Jak się wczytać w przepisy, to trudno znależć choć parę rzeczy które LOK robi zgodnie z przepisami.
....
Tadeusz Żelazo

Panie Tadeuszu,

Czy moglby Pan, dla tych co w Klocku nie beda, przedstawic ta liste "rzeczy" ktore LOK robi niezgodnie z przepisami.

Licencje, ich koszt, brak kontroli tego kosztu jest jedna z tych "rzeczy"

Taka lista przydala by sie aby dyskusja na ten temat trzymala sie konkretow i nie przerodzila w kolejna "pyskowke", ktorej zaczatki zauwazylem po poscie Pana Marcina.
Prosze mnie zle nie zrozumiec, ja nie krytykuje Pana inicjatywy.
Bardzo bym chcial aby konflity miedzy LOK-iem a zawodnikami nie mialy miejsca.
Jestem zdania ze dyskusja nad konkretnymi propozycjami rozwiazan opartymi na istniejacych przepisach jest bardzo potrzebna nie tylko dla srodowiska modelarzy kolowych.

Pozdrowienia,

Marek Pleskacz

PostNapisane: Pt sie 19, 2005 10:17 am 

Moje postulaty:

- jasno określone zasady organizacji zawodów rangi eliminacji do MP , określone koszty takich zawodów , ilość sędziów na zawodach , wysokość startowego co jest związane bezpośrednio z kosztami zawodów. To wszystko przyczyni się do podniesienia poziomu imprezy a ja będę wiedział na co idzie moje startowe.
- kalendarz imprez ustalony na początku roku , ilość stref zaliczanych do punktacji
- opublikowanie regulaminu sędziowskiego , chciałbym wiedziec co mi przysługuje , kiedy mogę złożyć protest itp
- określenie jakości i poziomu zawodów , żeby wyeliminować zawody poważnej rangi odbywające się np. na boisku szkolnym
- opłata licencyjna. jest potrzebna ale jasno muszą być określone środki i wydatki z nią związane. Oczywiście dotyczy to także kosztu nieszczęsnego kartonika.
- szkolenia dla osób chętnych do sędziowania , sposób aplikacji na to stanowisko : najpierw sędzia startowy , potem techniczny itd - nie od razu główny
- zasady finansowania zawodników startujących w zawodach międzynarodowych, wyłanianie kadry jest bezcelowe bo i tak głównie zawodnicy finansuja sie sami

Myśle że wyjaśnienie takich spraw znacznie przyczyni się do podniesienia morale zawodników , oczyści niewinnych z zarzucanych im szwindli i zwiększy ilość kasy od potencjalnych sponsorów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 10:36 am 

Zadałem sobie trud i próbowałem sprawdzić, na jakiej to zasadzie poprzez wydanie licencji sportowych LOK stał się związkiem sportowym. I ciekawa sprawa.. w MENiS w Departamencie Strategii Rozwoju Sportu nikt o czyms takim nie wie... polecam watpiacym telefon (022) 3189674.... Ustawa o Stowarzyszeniach okresla w sposób jednoznaczny sposób powstawania Związków SPortowych i Polskich Związków Sportowych. Wobec tego powstaje pytanie..mamy Zwiazek czy nie mamy? A co do zmian...zgadzam sie z kol. Zelazo i Arturem Dzierżęckim..dość kumoterstwa bałaganu i lekceważenia naszych wydawanych pieniędzy.
Najlepszym przykladem bałaganu jest zamieszanie wokoł terminu MS ON-ROAD w Rudzie. Nie chce sie tu chwalić, ale gdyby nie moja interwencja wkurzonego rodzica ( cały sezon na zawodach, ustawione wakacje i aktywnośc zawodowa pod modelarstwo) to Marcin by nie wystartował bo ktoś( wiem kto ale nazwiska niepotrzebne) na miesiąc przez najwazniejszą impreza zmienia jej termin i to na zbiezny z MS OFF-Road..paranoja..a ja własnie sobie na ten termin zaplanowałem i wykupiłem wyjazd za granicę.. chcialbym podziekować pomyslodawcom tych zmian za moje ( i o ile wiem nie tylko moje) dodatkowe nerwy i wkurzenie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 11:12 am 

Maciej Kapkowski napisał(a):
Zadałem sobie trud i próbowałem sprawdzić, na jakiej to zasadzie poprzez wydanie licencji sportowych LOK stał się związkiem sportowym. I ciekawa sprawa.. w MENiS w Departamencie Strategii Rozwoju Sportu nikt o czyms takim nie wie... polecam watpiacym telefon (022) 3189674.... Ustawa o Stowarzyszeniach okresla w sposób jednoznaczny sposób powstawania Związków SPortowych i Polskich Związków Sportowych. Wobec tego powstaje pytanie..mamy Zwiazek czy nie mamy? A co do zmian...zgadzam sie z kol. Zelazo i Arturem Dzierżęckim..dość kumoterstwa bałaganu i lekceważenia naszych wydawanych pieniędzy.
Najlepszym przykladem bałaganu jest zamieszanie wokoł terminu MS ON-ROAD w Rudzie. Nie chce sie tu chwalić, ale gdyby nie moja interwencja wkurzonego rodzica ( cały sezon na zawodach, ustawione wakacje i aktywnośc zawodowa pod modelarstwo) to Marcin by nie wystartował bo ktoś( wiem kto ale nazwiska niepotrzebne) na miesiąc przez najwazniejszą impreza zmienia jej termin i to na zbiezny z MS OFF-Road..paranoja..a ja własnie sobie na ten termin zaplanowałem i wykupiłem wyjazd za granicę.. chcialbym podziekować pomyslodawcom tych zmian za moje ( i o ile wiem nie tylko moje) dodatkowe nerwy i wkurzenie.

Witam,

Wyglada na to ze LOK dziala na podstawie ponizszego pisma:

http://www.modelteam.com.pl/lok/UKFiT.jpg

Tylko jak to sie ma do stanu prawnego obowiazujacego w Polsce?

Pozdrowienia,

Marek Pleskacz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 11:19 am 

No właśnie, to pismo nie ma nic wspólnego z rejestracja jakiegokolwiek związku sportowego. A wydanie licencji nie zmienia tej sytacji prawnej ani o krok. Poza tym to pismo jest SPRZED ostatniej nowelizacji Ustawy wyraźnie okreslajacej tryb rejestracji związków i organizacji sportowych w Polsce.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 19, 2005 11:45 am 

Maciej Kapkowski napisał(a):
No właśnie, to pismo nie ma nic wspólnego z rejestracja jakiegokolwiek związku sportowego. A wydanie licencji nie zmienia tej sytacji prawnej ani o krok. Poza tym to pismo jest SPRZED ostatniej nowelizacji Ustawy wyraźnie okreslajacej tryb rejestracji związków i organizacji sportowych w Polsce.

Witam,

W tym pismie LOK otrzymuje zgode na dzialanie w dziedzinie modelarstwa pod nieobecnosc legalnego Zwiazku.

I znowu mam pytanie. - Jak to sie ma do obowiazujacego dzisiaj prawa.

Drobna uwaga:
Numer telefonu ktory Pan podal jest do MENiS a pismo o ktorym rozmawiamy jest z UKFiT
Ktora z tych organizacji ma obowiazek cos wiedziec w tym temacie?

Pozdrowienia,

Marek Pleskacz

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona