|
Panie Zbyszku:
LOK nie jest jednostką budżetową.
Napisałem o budżecie ale Waszym, nie miałem na myśli instytucji Państwa
choć jest to pewnie organizowane pośrednio.
(Na samym końcu zamieściłem jeden z przykładów dofinansowania)
Fragment zapisu stenograficznego z posiedzenia
Komisji Obrony Narodowej i Bezpieczeństwa Publicznego
w dniu 12 grudnia 2001 r.
Liga Obrony Kraju, pan pułkownik Jarząbek.
Prezes Zarządu Głównego Ligi Obrony Kraju Grzegorz Jarząbek:
Liga Obrony Kraju jest stowarzyszeniem ogólnopolskim. W swoich szeregach zrzesza około stu trzydziestu tysięcy osób, w tym około 50-60% stanowi młodzież. Mamy zarząd główny, którego mam przyjemność być prezesem, szesnaście zarządów okręgowych i około dwustu powiatowych bądź rejonowych. Poniżej w tej strukturze są kluby, czyli podstawowe jednostki, które zajmują się tą czarną, ale dobrą robotą, czyli szkoleniem modelarzy, komputerowców, łącznościowców, strzelców, żeglarzy i płetwonurków. Oprócz tego około ośmiu tysięcy członków to są żołnierze rezerwy i byli żołnierze zrzeszeni w klubach żołnierzy rezerwy. Stanowią oni kadrę wychowawczą dla młodzieży zrzeszonej w naszych klubach.
Czy to, co robimy, jest dobre, czy złe. Uważam, że dobre i moi przedmówcy już mówili na ten temat. Myślę, że więcej o lidze nie muszę mówić, dlatego że większość z państwa wie, co to jest Liga Obrony Kraju. Co prawda niektórym z państwa kojarzy się ona tylko ze szkoleniem samochodowym, ale to jest nasza dodatkowa działalność, dzięki której zarabiamy na prowadzenie działalności statutowej, związanej z wychowaniem i szkoleniem młodzieży. Uważamy, że robimy dobrze, ale za mało. A robimy za mało z tego samego powodu, co wszystkie organizacje pozarządowe, z tytułu braku wystarczających środków. My ze swej działalności gospodarczej wydajemy około 16 milionów zł w skali roku na działalność statutową, 2,5% stanowi dofinansowanie z różnego rodzaju budżetów: czy to samorządowego, czy ogólnokrajowego, państwowego.
Na tym zakończę. Jeśli chodzi o inne sprawy w ramach federacji, które ewentualnie moglibyśmy podejmować, to uaktywnić nieco rezerwistów, choć myślę, że oni są aktywni. W ramach federacji bowiem reprezentujemy Polskę i nasze rezerwy na zawodach międzynarodowych i w większości z nich nasi członkowie zdobywają zaszczytne pierwsze miejsca. Ponadto młodzież zrzeszona w klubach modelarskich, łączności, strzeleckich również reprezentuje nasz kraj na zawodach międzynarodowych i tam zdobywa medale dla naszej ojczyzny.
To tyle, jeżeli chodzi o naszą organizację. Dziękuję.
Przykład:
"Załącznik Nr 14
do Uchwały Nr IV/16/2002
Rady Miejskiej w Twardogórze
z dnia 18 grudnia 2002r."
Dotacje udzielone z budżetu na dofinansowanie zadań zleconych do realizacji stowarzyszeniom
Rozdział Nazwa jednostki Rodzaj zadania Plan na 2003
2 3 4 5
Administracja Publiczna Działalność w zakresie promowania gminy
75095 Stowarzyszenie Doliny Baryczy 6.500
Bezp.publ.i ochrona przeciwpożarowa 81.000
75412 Ochotnicze Straże Pożarne Ochr ppożarowa 75.000
75414 Liga Obrony Kraju Obrona narodowa 6.000
Z poważaniem
Sławek Siw.