Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 15, 2026 7:19 pm

Autor
 Tytuł: Silnik CNT
PostNapisane: So sie 02, 2008 12:20 pm 

Jestem posiadaczem Cnt i zamierzam zakupic nowy silnik do tego modelu. Rozwalil mi sie moj standardowy tj. 4,7cc i zastanawiam sie nad zakupem takiego jak w tnx 5,2. Co o nim myslicie i jakie paliwo polecacie do 5,2? Dzieki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sie 02, 2008 12:28 pm 

Jak juz chcesz brac taki wielki silnik to kup Axial .32 albo STS .30 . Silnik w TNX 5.2 po jakis 5 litrach wyrwal mi dziore w bloku fragmentem korbowodu i nie jestem jedyny ktoremu tak zrobil (jest nawet druga osoba na forum co tez tak skonczyla).

GG:2247936

Tytuł: Silnik do cnt
PostNapisane: So sie 02, 2008 5:45 pm 

Mechanik i sprzedawca w pewnym sklepie ( niezalezne osoby) polecaja silnik 5,2. A co myslicie na temat force 28?
Jeszcze poprosze o wyjasnienie nazw tych roznych srub regulujacych. Co to za sruby i co one powoduja. Ja uwazam ze rozne paliwa sa produkowane w zaleznosci od tego jaki klimat panuje w danym regionie, oczywiscie auta nitro jezdza na roznych paliwach z roznymi zawartosciami nitro ale jest to jednak wazne jakiego paliwa sie uzywa. Byc moze jeszcze duzo powinienem sie nauczyc na ten temat ale uwazam ze nawet srubami nie da sie wyregulowac wilgotnosci powietrza. Ona taka juz jest i tyle. Ale wyprowadzcie mnie z bledu jesli sie myle.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 02, 2008 6:49 pm 

HSN - reguluje wysokie obroty

LSN - reguluje niskie oborty

ISN - obroty jałowe

Jeszcze jest śrubka od średnich obrotów ale to tylko niektóre silniki. Znajduje się ona po drugiej stronie co LSN.

PostNapisane: So sie 02, 2008 7:00 pm 

Darek cnt napisał(a):
Mechanik i sprzedawca w pewnym sklepie ( niezalezne osoby) polecaja silnik 5,2. A co myslicie na temat force 28?
Jeszcze poprosze o wyjasnienie nazw tych roznych srub regulujacych. Co to za sruby i co one powoduja. Ja uwazam ze rozne paliwa sa produkowane w zaleznosci od tego jaki klimat panuje w danym regionie, oczywiscie auta nitro jezdza na roznych paliwach z roznymi zawartosciami nitro ale jest to jednak wazne jakiego paliwa sie uzywa. Byc moze jeszcze duzo powinienem sie nauczyc na ten temat ale uwazam ze nawet srubami nie da sie wyregulowac wilgotnosci powietrza. Ona taka juz jest i tyle. Ale wyprowadzcie mnie z bledu jesli sie myle.

Mam tego forca 28 ofny, fajny tani silnik. Ładnie się wkręca, ma obroty, moc, prosty w regulacji.

Co do śrub....było tego mnóstwo na forum, wpisz w "szukaj" słowa - HSN, LSN, ISN.

FAktycznie śrubami nie wyregulujesz wilgotności powietrza, ale przez odpowiednie kręcenie nimi ( plus ew. inna świeca) 'dostosujesz' silnik do aktualnie panujących warunków.