Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 2:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:15 pm 

Tak ostatnio w samochodzie zaintrygowało mnie działanie silnika nitro. Wiadomo w samochodzi 1:1 mamy cylinder, tłok i świecę. W cylindrze zbierają się opary paliwa, świeca daje iskrę i odskakuje tłok. Natomiast w nitro świece wkłada się tylko do zapłonu - jak więc podczas pracy silnika zastępuje zapłon paliwa w komorze?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:31 pm 

Swieca jest cały czas, żarowa

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:33 pm 

Nie wiem czy dobrze mowie, ale tutaj wystepuje zapłon samoczynny przy zarowej swiecy... Cos w rodzaju disel'a ale nie do konca... Opary (miesznka) sa na tyle sprezone ze ulegaja zaplonowi, podczas gdy swieca sie caly czas zazy...Pozdrawiam
ps. jezeli zle mowie to nie bijcie... :D sam sie zastanawiam jak to dziala, a napisalem to co kiedys slyszalem

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:44 pm 

Aaaa no tak czyli jakaś świeca tam ciągle jest - jaką rolę więc pełni ta świeca, którą wsadzamy do odpalenia? (wkladamy swiece, odpalamy i wyciągamy? ) Skąd więc ta świeca żarowa bierze energię żeby się żarzyć?

Sorki doceniam Wasze starania ale dajel nie rozumiem :oops:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:48 pm 

Wsadza sie GRZALKE do swiecy a nie swiece, swieca tam jest caly czas wkrecona :P . A swieca bierze swoja "energie" stad ze sie nagrzewa przy explozji paliwa w cylindrze. Wierz mi , przy takich obrotach silnika nie ma czasu ostygnac ;)

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:49 pm 

http://www.rcworld.pl/files/UM.pdf
"Silnik spalinowy i zasada działania"

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:53 pm 

No to teraz juz wszystko jasne - dzięki Draxan ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 8:36 am 
-=ADA$=-

zastanawiam sie co ta strona tak rozjasnila.
Roznica miedzy silnikiem z zaplonem iskrowym a zarowym polega na tym ze w pierwszym za zaplon odpowiedzialny jest przeskok iskry, natomiast w silniku zarowym za zaplon odpowiada temperatura zwoju (zarnika) spowodowana na poczatku podanym napieciem, a pozniej utrzymywana przez 1. temperature w komorze spalania, oraz 2. reakcje metanolu z platyna zawarta w zarniku.

Efektem tego ze nie ma konkretnego momentu kiedy przeskakuje iskra, jest bardzo wazne jak jest ustawiona "kompresja" w silniku (podkladki pod glowica), temperatura swiecy, oraz dobrane paliwo
Poniewaz o ile niezbyt grozi zbyt pozny zaplon, to zbyt wczesny moze spowodowac bardzo powazne uszkodzenie silnika (wlacznie ze zlamaniem korby)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 8:47 am 

Wszyscy się mylicie, świeca w silniku jest po to żeby tłok po ciemku nie uderzał w głowicę :)
A tak na poważnie to co zakłada się na świecę w celu jej rozgrzania potocznie nazywa się "grzałką" a tak na prawdę jest to "żarnik" albo potocznie "żarka".

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 7:58 pm 

Draxan napisał(a):
Wierz mi , przy takich obrotach silnika nie ma czasu ostygnac ;)

Przy jakich obrotach???
Sądzisz że są tylko silniki, które wykręcają od 4000 obr do 40000?
Bo są też inne silniki żarowe, które kręcą na jałowych około 2000 obr, to wtedy raczej mają dużą okazję do ostygnięcia, a jakoś pracują...
Spiralka świecy rozżarza się od wysokiej temperatury zapłonu, a nie od tego jaki silnik ma zakres obrotów i że ma okazje do chłodzenia się lub nie...
A żeby rozwiać wszystkie pytania na ten temat napiszę charakterystykę tego oto silnika żarowego z książki "1000 słów o modelarstwie":

Silnik żarowy - silnik typowo modelarski charakteryzujący się tym, że zaopatrzony jest w świecę żarową, w której korpusie znajduje się spirala. Po podłączeniu do świecy źródła prądu spirala świecy rozżarza się i podgrzewa mieszankę w czasie suwu sprężania, dzięki czemu następuje zapłon. Po uruchomieniu silnika świeca żarowa w czasie spalania rozgrzewa się samoczynnie, a swoje ciepło oddaje napływającej mieszance podczas sprężania.
Tyle. Prościej to ja juz chyba się nie da :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 8:03 pm 

Nie no ja generalnie znam zasadę działania silników spalinowych ale byłem święcie przekonany, że to do silnika wkładamy świece tylko do odpalenia, a nie grzałkę :lol: Teraz sobie uświadomiłem jakie to było bez sensu ;) Ale dzięki - teraz mogę poczuć się mądry :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 9:45 pm 

No qrde faktycznie, 2000 obrotow to strasznie malo, odstepy miedzy explozjami sa chyba po 1 minute a nawet i wiecej jak sa na kawie w miedzyczasie, a swieca i tak nie "stygnie"... Nie zrozumiales o co mi chodzilo a strasznie madrkujesz, cytujesz jakies ksiazki i na sile prubujesz udowodnic ze jestes madrzejszy od innych

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 08, 2008 9:12 am 

Draxan napisał(a):
No qrde faktycznie, 2000 obrotow to strasznie malo, odstepy miedzy explozjami sa chyba po 1 minute a nawet i wiecej jak sa na kawie w miedzyczasie, a swieca i tak nie "stygnie"... Nie zrozumiales o co mi chodzilo a strasznie madrkujesz, cytujesz jakies ksiazki i na sile prubujesz udowodnic ze jestes madrzejszy od innych

no akurat kolega Duke14 prawde napisal... nie ma tam nic medrkowania...

a co powiesz o silnikach 4T z zaplonem zarowym...?? tam to lata swietlne mijaja miedzy suwami pracy a i spiralka nie stygnie.... i silniki stabilnie pracuja przy 2k rpm i mniej bez podlaczonego zasilania do swiecy...

faktem jest, ze stosuje sie menadzery zasilania swiecy przy takich silnikach w samolotach ale to tak bardziej na wszelki wypadek... generalnie przystosowane sa do potrzeby zasilania tylko w momencie uruchamiania...

wszystko to tak naprawde polega (jak ktos juz zdazyl zauwazyc) na odpowiednim dobraniu swiecy do warunkow pracy silnika, typu silnika i jego parametrow, skladu paliwa, temperatury otoczenia...

czasami warto jest poczytac stare ksiazki...

edit: i jeszcze taka ciekawostka przyrodnicza: zaplon zarowy byl pierwszym rozwiazaniem inicjowania wybuchu w komorze spalania w silnikach spalinowych... duzo duzo wczesniej przed iskrowym i samoczynnym... :)

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 08, 2008 9:41 am 

Błażej Zagozda napisał(a):
edit: i jeszcze taka ciekawostka przyrodnicza: zaplon zarowy byl pierwszym rozwiazaniem inicjowania wybuchu w komorze spalania w silnikach spalinowych... duzo duzo wczesniej przed iskrowym i samoczynnym... :)

pozdrawiam

Dokładnie, pierwsze silniki zamiast świec iskrowych miały zapłon inicjowany dzięki rozgrzanej rurce żarowej, grzanej przez zewnętrzny palnik. Wtedy to często przy wywrotkach dochodziło do wycieku paliwa i pojazd ... stawał w płomieniach :lol:

Draxan ja się nie "madrkuję" tylko chcę ci powiedzieć, że niezależnie od tego czy silnik ma 40000 obr czy 2000 to może chodzić bez podłączenia zasilania świecy i nie chodzi tu o to czy ma czas ostygnąć czy nie.

PS: Błażej - stare ksążki się bardzo przydają :lol:
mam jeszcze tą Schiera o miniaturowych silnikach spalinowych i popularne mikrosilniki spalinowe, wiele ciekawych rzeczy jest tam opisane :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 08, 2008 9:56 am 

duke14 napisał(a):
PS: Błażej - stare ksążki się bardzo przydają :lol:
mam jeszcze tą Schiera o miniaturowych silnikach spalinowych i popularne mikrosilniki spalinowe, wiele ciekawych rzeczy jest tam opisane :D

dokladnie... ta pierwsza to bardzo dobra ksiazka... ma honorowe miejsce w mojej biblioteczce modelarskiej i oblozona jest w zloty papier... :D masz wkladke z rysunkami technicznymi wankli??

polecam jako lekture dla poczatkujacych... wiele "faktow i mitow" z internetu prostuje w bardzo przystepny sposob...

szkoda, ze niema reedycji ksiazek Pana Schiera... to chyba najbardziej rozpoznawalna i kultowa postac polskiego modelarstwa...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona