Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:54 am

Autor
 Tytuł: Świeca Traxxas
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 8:54 pm 

Witam.
Czy ktoś kupował świece z rojna.pl chodzi tu o świece standartową od traxxasa :?: I tu moje pytanie czy na opakowaniu pisze"hot" :?: Bo nie wiem czy robić zwrot czy nie. Aha i na opakwaniu numer katalogowy to 3230 a na stronce jest TR3230 czy jest w tym jakaś różnica :?:

Prosze o pomoc. Z góry dzieki.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 9:01 pm 

Standardowa swieca Traxxasa jest ciepla, czyli wszystko sie zgadza, numer katalogowy tez...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 08, 2006 9:14 am 

Niech mi to ktoś wytłumaczy, czemu to jest świeca "standardowa"? Ja nic standardowego w niej nie widzę. Nawet nie jest ona seryjnie montowana w silnikach TRX tylko świeca 3231, która uznana została za "zimną" przez sklep Rojna a w rzeczywistości jest to świeca o średniej ciepłocie. To samo jest ze świecą 3232. W sklepie Rojna jest ona uznana za świeće "super zimną" a o ile mnie pamięć nie myli to jest to również świeca o średniej ciepłocie, może trochę chłodniejsza od 3231 ale o grubszym drucie, co ma gwarantować jej dłuższe życie i mniejszą awaryjność w modelach terenowych.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 08, 2006 10:41 am 

Piotr Michalski napisał(a):
Niech mi to ktoś wytłumaczy, czemu to jest świeca "standardowa"? Ja nic standardowego w niej nie widzę. Nawet nie jest ona seryjnie montowana w silnikach TRX tylko świeca 3231, która uznana została za "zimną" przez sklep Rojna a w rzeczywistości jest to świeca o średniej ciepłocie. To samo jest ze świecą 3232. W sklepie Rojna jest ona uznana za świeće "super zimną" a o ile mnie pamięć nie myli to jest to również świeca o średniej ciepłocie, może trochę chłodniejsza od 3231 ale o grubszym drucie, co ma gwarantować jej dłuższe życie i mniejszą awaryjność w modelach terenowych.

To co Traxxas mialby tylko swiece o sredniej cieplocie ? :roll:

Swieca "standard" jest swieca ciepla, bo tak jest napisane na opakowaniu, nie wiem jak na innych bo nie mialem...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 08, 2006 10:59 am 

Mariusz Nowakowski napisał(a):
To co Traxxas mialby tylko swiece o sredniej cieplocie ? :roll:

Swieca "standard" jest swieca ciepla, bo tak jest napisane na opakowaniu, nie wiem jak na innych bo nie mialem...

Świeca "standard" rzeczywiście jest świecą ciepłą, ale co w niej takiego standardowego?

Traxxas ma w ofercie takie świece jakie wykorzystuje się w ich silnikach, czyli w większości średnie, czasami ciepłe. Stąd 2 x świeczki średnie (3231 i 3232) oraz jedna ciepła (3230). A skąd takie oznaczenia na stronie rojna.pl (zimne i super zimne) to nie mam pojęcia. Gdyby naprawdę były to świece zimne, to regulacja TRX'ów używając ich graniczyłaby z cudem :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 08, 2006 12:24 pm 

Dzieki za odpowiedzi.
A czy na ta swieca bedzie dobra na nasze lato :?:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 08, 2006 12:27 pm 

Jeśli chcesz tą świecę wsadzić do TRX 2,5 lub 2,5r to najlepiej zaopatrzyć się w świeczki 3231. Przerabiałem już wszystkie świece Traxxasa z różnymi paliwami z obydwoma ww. silnikami i ta świeca sprawdza się najlepiej nie tylko latem.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 10, 2006 7:46 pm 

A tak przy okazji żeby nie zakładać nowego tematu.
Zaczniemy od tego ze padl mi silnik trx 2,5 (świeca w nim była dobra), potem kupiłem tuleje, tłok i przy okazji jeszcze glowice od revo no i jak złozyłem silnik, czyli wymieniłem w nim tuleje tłok z korbowodem i glowice (od revo) odpaliłem go moze z piec razy i juz za szostym razem nieodpalilem świeca padła (ta z popszedniego silnika). Kupiłem nową świece znowy odpalilem samochod moze tez z piec razy i kicha swieca spalona (oczywiście świece były z długim gwintem orginalne od traxxasa). I tu moje pytanie co może byc przyczyną że tak szybko padają świece :?:
Wszystko złozylem poprawnie kompresja jest super i boje sie zakladac nastepnej swiecy zeby nie zjarac. :|

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 10, 2006 8:08 pm 

robson napisał(a):
A tak przy okazji żeby nie zakładać nowego tematu.
Zaczniemy od tego ze padl mi silnik trx 2,5 (świeca w nim była dobra), potem kupiłem tuleje, tłok i przy okazji jeszcze glowice od revo no i jak złozyłem silnik, czyli wymieniłem w nim tuleje tłok z korbowodem i glowice (od revo) odpaliłem go moze z piec razy i juz za szostym razem nieodpalilem świeca padła (ta z popszedniego silnika). Kupiłem nową świece znowy odpalilem samochod moze tez z piec razy i kicha swieca spalona (oczywiście świece były z długim gwintem orginalne od traxxasa). I tu moje pytanie co może byc przyczyną że tak szybko padają świece :?:
Wszystko złozylem poprawnie kompresja jest super i boje sie zakladac nastepnej swiecy zeby nie zjarac. :|

Dokladnie mam ten sam problem... Jak narazie wywailem ten kabelek co daje napiecie na swiece- nie testowalem jeszcze, slyszalem ze przyczyna tez moze byc jakis opilek na tolku ktory "rozwala" swiece, sam nie wiem :roll:

Tez bym prosil o jakies porady co moze byc przyczyna tego...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 10, 2006 8:20 pm 

Ja sprawdzałem w ez jakie jest napiecie na wyjsci i mi pokazało ze 1,4v czy to duzo jak na taka swiece :?:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 10, 2006 8:25 pm 

robson napisał(a):
Ja sprawdzałem w ez jakie jest napiecie na wyjsci i mi pokazało ze 1,4v czy to duzo jak na taka swiece :?:

Normalne napiecie. Glupia sprawa bo tak zalatwilem w ciagu tygodnia ze 3 swiece :/

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 11, 2006 12:47 am 

a nie masz za mocno skreconej mieszanki? zmniejsz ilosc powietrza a daj wiecej paliwa zeby była lekko bogatsza. Ja tez sobie poskładałem TRXa a w sumie mam 3 w częsciach, ale zaden mi nigdy sam ot tak nie spalił swiecy. Te co mam zuzyte to sa poprostu juz przechodzone, jeszcze działaja, ale po zdjeciu grzałki gasniewted swieca jest zuzyta " naturalnie " lub zbyt tługie trzymanie grzałki na swiecy załozonej :)

Hardcore Custom UE SuperMaxx UE SuperMaxx BigBlock Chassis, GH exhaust Pro-Line wheels,all UE Custom prats, MX 3 Radio system i wiele wiecej! Za duzo modów zeby opisać ;) UE SuperMaxx to kult i ja go wyznaję :) GG: 4899057

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 11, 2006 8:10 am 

Ja tak tylko dodam ze swojej strony jedną rzecz. Czy po rozkładaniu silnika został on dobrze złożony? Chodzi o kierunek w jakim włożony jest tłok. TRX to jeden z naprawdę nielicznych silników, który można odpalić z odwrotnie włożonym tłokiem nie niszcząc go. Tłok ma wyciecie z jednej strony, które powinno iść ku tyłowi silnika. Obracając go, silnik da się odpalić tylko albo odrazu po odpaleniu gaśnie albo jest niemożliwe by go wyregulować do odpowiedniej pracy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 11, 2006 10:47 am 

Piotr Michalski napisał(a):
Ja tak tylko dodam ze swojej strony jedną rzecz. Czy po rozkładaniu silnika został on dobrze złożony? Chodzi o kierunek w jakim włożony jest tłok. TRX to jeden z naprawdę nielicznych silników, który można odpalić z odwrotnie włożonym tłokiem nie niszcząc go. Tłok ma wyciecie z jednej strony, które powinno iść ku tyłowi silnika. Obracając go, silnik da się odpalić tylko albo odrazu po odpaleniu gaśnie albo jest niemożliwe by go wyregulować do odpowiedniej pracy.

Znaczy co to wyciecie musi byc od strony kolektora (kolanka) :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 11, 2006 10:56 am 

robson napisał(a):
Znaczy co to wyciecie musi byc od strony kolektora (kolanka) :?:

Tak jak rozmawialiśmy, błędnie napisałem. Wycięcie ma być do przodu, w stronę gaźnika. Dlatego zawsze składam silnik po kilka razy :lol: