Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 2:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 5:19 pm 

Witam

Mam poważny problem z silnikiem HPI .25 ( z Savage SS).
Obecnie niestety silnik nie kręci się, poniżej napisze jak do tego doszło.

Rok temu przez zimę złożyłem Savage SS i oczywiście jak się ociepliło na wiosnę to chciałem dotrzeć silnik i w końcu pojeździć :D. Zacząłem docieranie silnika według wskazówek zawartych na płycie dvd hpi.
Na 3 i 4 baku paliwa, kiedy na luzie docierałem silnik (Savage miał koła w powietrzu) miałem dziwny efekt, tzn. po 6-7 minutach działania, silnik zaczął sam wchodzić na wysokie obroty i słychać było coraz bardziej metaliczny dźwięk więc szybko próbowałem zmniejszyć "gaz", ale nie dało się - element regulacji "gazu" był nie do ruszenia (wcześniej można było go przesuwać dając mniej lub więcej „gazu”).
Nie wiem czy coraz bardziej metaliczny dźwięk to normalny efekt docierania ale chyba nie, może mieszanka robiła się coraz rzadsza przy rozgrzewaniu silnika? Czyżby gaźnik do wymiany?
Taki efekt miałem 2 razy, na 3 i 4 baku paliwa. Zawsze zatykałem wylot rury wydechowej żeby wyłączyć silnik. Po kilku dniach pomyślałem czas na jazdę, może to pomoże rozruszać silnik i go ustabilizować. Próbowałem odpalić silnik i na tym się skończyło.
Nie mogłem przekręcić silnik ani razu za pomocą "pull startu". Wcześniej bywały opory przy pociąganiu "pull startem", ale nie żeby wystąpiła całkowita blokada :(
Zdjąłem więc "pull start" i tylną pokrywę silnika, sprawdziłem "one way bearing" i był ok. Tłok jest prawie na samej górze (tam chyba jest najbardziej wąsko w silniku – tak słyszałem). Nie mogę ruszyć wałem, silnik jest jakby zablokowany. Przez to już rok czasu nie mogę jeździć Savag'em SS. Poniżej zamieściłem linki do zdjęć silnika.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Jakby ktoś z Was miał pomysły co się stało z silnikiem albo jak naprawić silnik to chętnie przeczytam.

Pozdrawiam
Marek
Szczecin

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 6:07 pm 

Witam

Zapraszam na www.rcszczecin.oz.pl i przyjedź jeśli możesz na jakieś spotkanie, to coś poradzimy :wink:

Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy, to... Spróbuj może rozgrzać silnik suszarką lub innym narzędziem do dużej temperatury (raczej innym narzędziem :D ). Cylinder pod wpływem ciepła się rozszerzy i być może będziesz w stanie poruszyć tłokiem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 7:57 pm 

Sprawdze wasze forum i poszukam kiedy i gdzie macie spotkania, dzięki za info :D o waszym klubie.
Co do silnika - dobry pomysł z suszarką, sprawdze może w końcu ruszy i pośmigam z wami Savag'em. Inne narzędzie - piekarnik? narazie nie, ponieważ jeszcze pullstart mi się roztopi :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 8:41 pm 

tlok zablokowal sie w gornej pozycji bo silnik jest bardzo ciasny, po dotarciu tego nie bedzie. Czasem zdarzaja sie takie ciasne skubance,sprobuj na sile ruszyc kolem zamachowym, jesli nie zadziala uzyj do tego srubokreta i zrob dzwignie opierajac srubokret na ramie powinno pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 12:22 am 

Klucz do rur (żabka) i za koło zamachowe, kawałek obrotu będzie stawiał opór, a potem już pójdzie

po zgaszeniu silnika zostawiaj zawsze tłok w dolnym położeniu.
Wykręć świecę i obracając kołem zamachowych dojdź do najniższego położenia tłoka, potem zrób znak na kole zamachowym, zebyś wiedział w jakiej pozycji je zostawiać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 7:33 am 
-=ADA$=-

jak juz masz pull start zdjecty to obroc silnik w tyl, bedzie znacznie latwiej. I potraktuj go troche wd-40 bo trochu mu sie zardzewialo

PostNapisane: Wt cze 20, 2006 9:13 am 

nitrous napisał(a):
Witam

Mam poważny problem z silnikiem HPI .25 ( z Savage SS).
Obecnie niestety silnik nie kręci się, poniżej napisze jak do tego doszło.
...

Witam,

Sugerowal bym calkowita rozbiorke silnika i umycie.
Skladajac silnik wymiana lozysk bedzie obowiazkowa bo te ktore sa teraz w silniku nadaja sie do smieci.

Czy ten silnik byl kiedykolwiek myty po jezdzeniu?

Nitrometan dziala korozyjnie na czesci stalowe a szczegolnie szybko niszczy lozyska.

W tym silniku rownie mozliwe jest zaciecie sie lozyska.
Zatarcie sie tlokaw tym polozeniu raczej nie wynika z ciasnego pasowania tloka i tulei. Tlok jest jeszcze daleko od gornego polozenia zwrotnego. Nalezy miec nadzeje ze to tylko lozysko a nie jakies obce cialo miedzy tlokiem a cylindrem ktore wpadlo poprzez kanal zasilajacy.

Pozdrawiam,

Marek

PostNapisane: Wt cze 20, 2006 10:44 am 

Marek Pleskacz napisał(a):
Witam,

Sugerowal bym calkowita rozbiorke silnika i umycie.
Skladajac silnik wymiana lozysk bedzie obowiazkowa bo te ktore sa teraz w silniku nadaja sie do smieci.

Czy ten silnik byl kiedykolwiek myty po jezdzeniu?

Nitrometan dziala korozyjnie na czesci stalowe a szczegolnie szybko niszczy lozyska.

W tym silniku rownie mozliwe jest zaciecie sie lozyska.
Zatarcie sie tlokaw tym polozeniu raczej nie wynika z ciasnego pasowania tloka i tulei. Tlok jest jeszcze daleko od gornego polozenia zwrotnego. Nalezy miec nadzeje ze to tylko lozysko a nie jakies obce cialo miedzy tlokiem a cylindrem ktore wpadlo poprzez kanal zasilajacy.

Pozdrawiam,

Marek

lozyskom raczej sie nic nie stanie bo sa nierdzewne (EZO) i dla tego takie drogie... o ile miedzy kulkami nie ma jakiegos gruzu... najbardziej na korozje narazony jest wał... co zreszta widac...

popieram opcje rozebrania silnika na kasze.... tylko pamietac trzeba, ze nic na siłe... tuleja i lozyska prawie same wychodza po nagrzaniu kartera... usunac rdze z walu mosiezna szczoteczka i drobnym papierem sciernym ... czesci umyc, najlepsze wyniki daje mycie w cieplej wodzie z plynem do naczyn, wysuszyc i zlozyc silnik pamietajac o smarowaniu wszystkiego olejem... np ARO jest do tego idealne.... a jak silnik odpali to pamietac o wypalaniu paliwa do konca na fajrant i konserwacji preparatami typu ARO jesli ma stac dluzej niz kilka dni...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

PostNapisane: Wt cze 20, 2006 10:53 am 

Gr4N4c1K napisał(a):
...
lozyskom raczej sie nic nie stanie bo sa nierdzewne (EZO) i dla tego takie drogie... o ile miedzy kulkami nie ma jakiegos gruzu... najbardziej na korozje narazony jest wał... co zreszta widac...pozdrawiam

Witam,

Mam watpliwosci co do nierdzewnosci tych lozysk.
Zdjecia wyraznie pokazuja rdze na powierzchni tylnego lozyska i wewnatrz lozyska przedniego.

Pozdrowienia,

Marek

PostNapisane: Wt cze 20, 2006 11:18 am 

ciach
Witam,

Mam watpliwosci co do nierdzewnosci tych lozysk.
Zdjecia wyraznie pokazuja rdze na powierzchni tylnego lozyska i wewnatrz lozyska przedniego.

Pozdrowienia,

Marek

moze to byc lak z przepracowanego oleju... a koloru mogl nabrac wlasnie od rdzy z walu... :) lak najczesciej tworzy sie z paliw w ktorych jest olej rycynowy... tworzenie sie laku to jedyna w sumie wada tego oleju...

pozdrawiam

PostNapisane: Wt cze 20, 2006 12:08 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
moze to byc lak z przepracowanego oleju... a koloru mogl nabrac wlasnie od rdzy z walu... :) lak najczesciej tworzy sie z paliw w ktorych jest olej rycynowy... tworzenie sie laku to jedyna w sumie wada tego oleju...

pozdrawiam

Witam,

Moze masz racje tylko sie zastanawiam jak ten lak sie dostal na przednia powierzchnie przedniego lozyska?
Dla mnie ta powierzchnia wyglada na pordzewiala ale bez pomacania nie mam pewnosci.

Ciekawe byloby zobaczyc tlok po zdjeciu glowicy.

Pozdrowienia,

Marek

PostNapisane: Wt cze 20, 2006 12:32 pm 

Witam,

Moze masz racje tylko sie zastanawiam jak ten lak sie dostal na przednia powierzchnie przedniego lozyska?
Dla mnie ta powierzchnia wyglada na pordzewiala ale bez pomacania nie mam pewnosci.

Ciekawe byloby zobaczyc tlok po zdjeciu glowicy.

Pozdrowienia,

Marek

ano normalnie... cisnienie ze skrzyni korbowej podczas ruchu tloka w dol wypycha mieszanke przez dosc liche uszczelnienie lozyska...
lak to zastyly przepracowany, przegrzany olej... dlatego jesli silnik pracuje na paliwie z olejem rycynowym tak wazne jest jego konserwowanie, by wlasnie ten lak sie nie wytwarzal...

ale jak sam zauwazyles bez osobistego namacania sprawy ciezko cos wyrokowac... ;)

pozdrawiam

PostNapisane: Wt cze 20, 2006 12:36 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
ano normalnie... cisnienie ze skrzyni korbowej podczas ruchu tloka w dol wypycha mieszanke przez dosc liche uszczelnienie lozyska...
lak to zastyly przepracowany, przegrzany olej... dlatego jesli silnik pracuje na paliwie z olejem rycynowym tak wazne jest jego konserwowanie, by wlasnie ten lak sie nie wytwarzal...

ale jak sam zauwazyles bez osobistego namacania sprawy ciezko cos wyrokowac... ;)

pozdrawiam

Witam,

Ja wszystko to co piszesz rozumiem tylko ten lak, ze wzgledu na grawitacje, powinien sie zbierac na dole a tu mamy go na calej powierzchi lozyska i do tego w postaci malych plamek do zludzenia przypominajacych rdze. :D
Niedawno mialem w rekach silnik ktory przez rok nie byl myty po nitrometanie. Lozyska wygladaly dokladnie tak jak na zdjeciach autora watku.

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 1:35 pm 

Nigdy nie rozkładałem silnika na części. Dobrze, że o tym wspomnieliście ( człowiek całe życie się uczy :D ). Mam nadzieje że nie jest już za późno dla silnika :?.
Trzy pytania:
1. Czy obrócenie silnika w przeciwnym kierunku nie zniszczy jego łożysk tzn. czy nie są one jednokierunkowe?
2. Czym rozgrzać karter przy rozbieraniu silnika? Suszarka wystarczy?
3. Czy przy składaniu silnika można go smarować "after run oil" (czyli do konserwacji silnika - taki obecnie posiadam), czy trzeba kupić np. ARO?

:arrow: Przed rozbiórką silnika sprawdze jeszcze pomysł odnośnie podgrzania silnika i "ręcznym" pokręceniu kołem zamachowym

Jak się uda bądź nie, to napisze o tym.

Ostatnio edytowano Wt cze 20, 2006 2:06 pm przez nitrous, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 2:04 pm 

nitrous napisał(a):
Nigdy nie rozkładałem silnika na części. Dobrze, że o tym wspomnieliście ( człowiek całe życie się uczy :D ). Mam nadzieje że nie jest już za późno dla silnika :?.
Trzy pytania:
1. Czy obrócenie silnika w przeciwnym kierunku nie zniszczy łożysk tzn. czy nie są one jednokierunkowe?
2. Czym rozgrzać karter? Suszarka wystarczy?
3. Czy przy składaniu silnika można go smarować "after run oil" ( czyli do konserwacji silnika - taki obecnie posiadam), czy trzeba kupić np. ARO?

After Run Oil = ARO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona