Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:15 am

Autor
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 8:41 am 

Witam!

Już dotarłem mojego savika!
Wypaliłem standardowo 2 baki na "klocku" a raczej na doniczce plastikowej i pilnowałem temperatury by nie była większa niż 105-110st.
Następnie wyjeździłem 3 baki spokojnie, pilnując przy 2 pierwszych by temperatura nie przekroczyła 110st, przy trzecim dochodziłem maksymalnie do 115st.
Przy czwartym zacząłem przykręcać HSN, po 1/8 obrotu, zaczynając od ustawień fabrycznych do docierania.
Wkręciłem około 1 obortu HSN, model śmigał wspaniale, trzymał też ładnie temperature 100-110st. potem doszedł do 115st, przy 119 go zgasiłem.
Następnie odpaliłem (bez problemów za 1 szarpnięciem zawsze pali) dosłownie po 1-2 minutach wskoczył na 127st!
Mieszanka chyba nie była zbyt uboga, nawet przy lekkim gazie szło dużo niebieskiego dymku z rury.
Spowrotem wykręciłem HSN do pozycji wyjsciowej, ale to nie zmieniło zbytnio sytuacji z łapaniem temperatury. Pojeżdzę około 3 minity i mam na "blacie" 120st.
Czy ta temperatura to norma?
Przy pierwszej jeździe po 3 baku czyli na baku czwartym, silnik miał temperaturę 95-105st przez pół baku.
Silnik szybko grzał się przy pełnym zbiorniku, więc nie był to problem zubożającej się mieszanki co się czasem w Savach zdaża.
Dodam, że jeżdzę dużymi kółkami i nie daję w palnik na maksa modelowi, traktuję go ciągle delikatnie.
Co z takim fantem zrobić? Boję się że to może być kwestia paliwa (F1 Champion 20% nitro).
Tylko dlaczego najpierw było dobrze, a potem się spitoliło ? ;)
Sprawdziłem również model na "klocku" i tez szybko łapie temperaturę.

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły na rozwiązanie tego problemu!

Pozdrawiam,

Łukasz

Jest:
Traxxas Slash 1/16
Ansmann Mad Rat

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 11:09 am 

Zmień paliwo - moze i pare osób powie że jest dobre ale na tym paliwie czy masz 100C czy 180C tak samo silnik dymi i zmyla że silnik ma niby dobre smarowanie :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 11:22 am 

Kupiłem 2,5 litra tego paliwka, jakoś je przemęczę, i kupię Tornado, chyba że się model z Championem "dogada".

Pozdrawiam,

Łukasz

Jest:
Traxxas Slash 1/16
Ansmann Mad Rat

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 1:15 pm 

Witam
Ja śmigam na tym paliwie 18% KLOTZ i nigdy nie narzekałem .Bardzo dobre smarowanie .Tyle oleju zawsze dymi :) . Śmiem stwierdzić że większy problem leży w twoim ustawieniu silnika niż paliwie.
Do tej pory jeździłem na 10% nitro „Contess” . Teraz mieszam 10 z 20 i otrzymuje 15% nitro . Na tej ilości nitro na trawie dęba staje :) a za mocne wciśnięcie gazu powodowa nawet dachowanie :) i to przy dość miękko ustawionym zadzie.
Temperatura jest przy pełnym baku 95 , prawie pustym 110 .Bo tak chciałem . Niestety savage nie da się ustawić na stałe .Taka różnica w poziomie paliwa w baku powoduje że w miarę spadku poziomu robi się ubogi i temperatura leci do góry :) . Na tym paliwie silnik na pewno Ci dłużej pożyje .A po drugie ja sprawdzam silnik przy każdej jeździe bo nie ma zawsze takich samych warunków i delikatnie reguluję.
Pyzatym jeśli silnik jest na dotarciu to ciężko go regulować w miarę czasu wszystko się układa. Po dwóch bakach startowych na klocku napewno nie jest dotarty .Tu tłok dociera się na kształt klina i to troszkę trwa zależnie od paliwa. .Na tym paliwie trwa to dość długo .EVO 3 dopiero po 15-20 bakach pracował jak zegarek i do tej pory tak śmiga . Dodatkowo świeca , zrobiło się cieplej i u mnie 4,6 ma dobrą temperaturę na OS A5, jak zrobi się jeszcze cieplej to pewnie przejdę na R5.
Dodatkowo układ paliwowy , jak nie masz filtra to może coś się przypchało i na ubogo chodzi co powoduje niemiłosierne grzanie :)
Tak że posprawdzaj wszystko , odpowiednia świeca , i śrubokręcikiem kręć . Jak będzie rozpiętość 90-110 st to Oki . Nie ma co zwalać na paliwo :) od razu. Nie chce się z nikim spierać które lepsze które gorsze dla mnie to kwestia regulacji i dobrania świecy. Resztę można zobaczyć na torze :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 2:49 pm 

DraGon napisał(a):
Witam
Ja śmigam na tym paliwie 18% KLOTZ i nigdy nie narzekałem .Bardzo dobre smarowanie .Tyle oleju zawsze dymi :) . Śmiem stwierdzić że większy problem leży w twoim ustawieniu silnika niż paliwie.
Do tej pory jeździłem na 10% nitro „Contess” . Teraz mieszam 10 z 20 i otrzymuje 15% nitro . Na tej ilości nitro na trawie dęba staje :) a za mocne wciśnięcie gazu powodowa nawet dachowanie :) i to przy dość miękko ustawionym zadzie.
Temperatura jest przy pełnym baku 95 , prawie pustym 110 .Bo tak chciałem . Niestety savage nie da się ustawić na stałe .Taka różnica w poziomie paliwa w baku powoduje że w miarę spadku poziomu robi się ubogi i temperatura leci do góry :) . Na tym paliwie silnik na pewno Ci dłużej pożyje .A po drugie ja sprawdzam silnik przy każdej jeździe bo nie ma zawsze takich samych warunków i delikatnie reguluję.
Pyzatym jeśli silnik jest na dotarciu to ciężko go regulować w miarę czasu wszystko się układa. Po dwóch bakach startowych na klocku napewno nie jest dotarty .Tu tłok dociera się na kształt klina i to troszkę trwa zależnie od paliwa. .Na tym paliwie trwa to dość długo .EVO 3 dopiero po 15-20 bakach pracował jak zegarek i do tej pory tak śmiga . Dodatkowo świeca , zrobiło się cieplej i u mnie 4,6 ma dobrą temperaturę na OS A5, jak zrobi się jeszcze cieplej to pewnie przejdę na R5.
Dodatkowo układ paliwowy , jak nie masz filtra to może coś się przypchało i na ubogo chodzi co powoduje niemiłosierne grzanie :)
Tak że posprawdzaj wszystko , odpowiednia świeca , i śrubokręcikiem kręć . Jak będzie rozpiętość 90-110 st to Oki . Nie ma co zwalać na paliwo :) od razu. Nie chce się z nikim spierać które lepsze które gorsze dla mnie to kwestia regulacji i dobrania świecy. Resztę można zobaczyć na torze :)
Pozdrawiam

Witam,

i bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź!
Co do filtra paliwa-mam zainstalowany filtr długi z RCBzioma, tak więc nic się tam złego dostać nie mogło.
Generalnie z osiągów na tym paliwie jeśli już mogę mówić o osiągach jestem zadowolony i to bardzo.
Od ustawień fabrycznych (HSN równo z kołnierzem), tak jak pisałem wkręciłem około 1 obrót. A model naprawdę dostał takiego zrywa, że był bliski robienia wheele-a ja nie dawałem gazu na maksa!
I chodził naprawdę super, temp. 95-110st, bak pełny, czy do też pełny w połowie było tak samo, dopiero później zaczął się szybko nagrzewać.
Też myślę że to jeszcze kwestia dalszego docierania i "spasowywania" się silnika, dlatego traktuję model delikatnie :)
Aha, świeca na której brykam to standardowa A5 od HPI.
Mam jeszcze w domu OS A3 - ale ona była przewidziana na chłodniejsze dni.

Pozdrawiam,

Łukasz

PS. Dp moderatora, miałem problem z Explorerem (zwiesił się) ale posłał odpowiedź 3 razy, proszę o skasowanie dwóch moich poniższych postów.
Dzięki!

Jest:
Traxxas Slash 1/16
Ansmann Mad Rat

Ostatnio edytowano Pn kwi 03, 2006 2:57 pm przez whispers, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 2:49 pm 

...

Jest:
Traxxas Slash 1/16
Ansmann Mad Rat

Ostatnio edytowano Pn kwi 03, 2006 2:54 pm przez whispers, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 2:50 pm 

...

Jest:
Traxxas Slash 1/16
Ansmann Mad Rat

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 04, 2006 12:25 pm 

:) świecę A3 daruj sobie nie nadaje się do takiego silnika będzie się przegrzewał . To skręcenie powoduje troszkę szybsze grzanie się silnika za mocno skręcasz jak na ilość wypalonych baków .I tak jak pisałeś spokojnie bez kitowania na maxa non stop jeszcze kilka-kilkanaście baków i będzie ładnie śmigał .Przez ten czas oswoisz się z silnikiem , jego pracą i strojeniem .Ja reguluję po minięciu polowy baku . U mnie jak zaleje pod korek to na początku się zalewa więc zawsze napełniam już nie na maxa . Ja mam troszkę inny silnik 4,6 i na świecy HPI 5 śmigałem na minusowych teraz na OS. A5 i jest oki :).

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 04, 2006 2:05 pm 

DraGon napisał(a):
:) świecę A3 daruj sobie nie nadaje się do takiego silnika będzie się przegrzewał . To skręcenie powoduje troszkę szybsze grzanie się silnika za mocno skręcasz jak na ilość wypalonych baków .I tak jak pisałeś spokojnie bez kitowania na maxa non stop jeszcze kilka-kilkanaście baków i będzie ładnie śmigał .Przez ten czas oswoisz się z silnikiem , jego pracą i strojeniem .Ja reguluję po minięciu polowy baku . U mnie jak zaleje pod korek to na początku się zalewa więc zawsze napełniam już nie na maxa . Ja mam troszkę inny silnik 4,6 i na świecy HPI 5 śmigałem na minusowych teraz na OS. A5 i jest oki :).

Witam,

co do świecy OS A3 to nie używałem jej jeszcze, kupiłem ją jak były jeszcze temperatury na dworze w okolicach 0 stopni. Obecnie używam standardowej A5 HPI.
No może rzeczywiście za mocno go skręciłem, ale Krzysiek Antoniak powiedział że "mało go wkręciłem".
Z drugiej strony każdy silnik reaguje inaczej na regulacje - prawie jak kobieta hehe ;)
Tak jak pisałem, model traktuję delikatnie, mam już swoje lata na karku i wiem że aby długo używać (czegokolwiek, auta, modelu, komputera itd.) trzeba to szanować ;)
Dziś postaram się chwile pojeździć i zobaczę czy coś się zmieniło.

Pozdrawiam,

Łukasz

Jest:
Traxxas Slash 1/16
Ansmann Mad Rat