Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 2:13 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 7:33 pm 

Daj najcieplejszą swiece jaką masz, rozgrzej silnik i nie ma bata musi ruszyc. Niby czemu nie liczysz na reklamację, jesli brałes na rcw to P. Mirek powinien uwzględnic, bo jednak jesli masz problemy od samego początku to cos nie tam z fabryki wyszło. A co konkretnie z szarpanką sie stało ? Pękł bęben czy tylko linka? Hmm wiesz co mozesz na upartego próbowac odpalic starterboxem, wsadzając silnik do jaegos bagusa albo truggy i dac go na starter, tłok w dolne polozenie zeby miał sie jak "rozpędzic" i moze ruszy, no nie wiem proboj na wszelkie sposoby.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 7:38 pm 

szarpanka wylazła i nie chce wracać także kicha z odpalania bo tzreba nową albo ta reperować a nie mam zamiaru tego robić w nóweczce silniku tym bardziej ze przy obecnym spasowaniu ona nawet naprawiona strzeli zaraz znowu. Docierałem juz silniki i jeszcze nie miałem problemów, zawsze szło gładko. Ten silnik to jakieś kuriozum żebyszarpanka nie zniosła nawet 1-szego odpalenia. Nikt z mojego miasta nie ma buggy wiec i nikt nie ma starter boxa takze kicha.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 8:15 pm 

Ja osobiście albo bym ten silnik reklamował albo przykręcił go do deski, założył dobre drewniane śmigło i wstępnie tak dotarł bez nitro na rycynie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 8:55 pm 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Za bardzo nie wiem jaki jest sens przykręcania do deski itd. jeszcze się coś urwie, uszkodzi (nie licząc już urwanego szarpaka:D) i mili Panowie z RCW powiedzą że nie rozpatrzą reklamacji i pożegnają nas z kwitkiem :)

p.s. Wojtek oddaj RCW silnik i albo niecha sami pokażą na co ich stać albo niech wymienią produkt

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 9:02 pm 

Pomysł ze śmigłem jest tylko po to, aby pierwszy raz uruchomić silnik. To dobry pomysł... bo chyba modelarzy lotniczych w Białymstoku macie ?? Śmigło instaluje się zamiast zębatki atakującej, a odpala za pomocą fajnego starterka.
Przed tym patentem, radze rozebrać motor (przede wszystkim szarpankę) i go na nowo złożyć.
Pierwszy bak uruchom ze śmigłem w jakimś imadle (o pomoc do lotników). Poźniej wrzuć to do auta i powinno być dobrze.

A najlepiej to jednak reklamować...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 9:12 pm 

Michał Bugajski napisał(a):
Wojtek Sadowski napisał(a):

sorry ale nie widze tu sensu w rozbieraniu, przecież to ze rowale silnik na cześci pierwsze nie zmeini tego ze tuleja jest bardzo ciasno spasowana.
Roto ani sb na 100% tego silniak nei ruszą... tylko szarpanka. Powiem tak, kolega trzymał za przedn izderzak, ja za tylny i ja ciągnąłem za szarpankę - efekt, mało nie złamałem skid plate'a a szarpanka milimetra nie drgnęła.

Jutro będę go grzał do 100*> zobaczymy czy cos to pomoze, jak nie to chyba sie "zwrócę" do panów z rcworld zeby zakozaczyli i mi go dotarli :)

dla wlasnej ciekawosci rozebrac i zobaczyc co jest bo silnik moze miec jakas wade fabryczna i mozna go reklamowac (nie pytaj skad wiem :) ) a co do ciasno spasowanych silnikow to ostatnio Hyper .21 widziałem cholernie mocno spasowany, a miałem tych silników z 3 szt i zaden nie byl; az tak bardzo spasowany.
powodzenia w docieraniu :)

doświadczenia Piotrka S. ??? :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 9:34 pm 

Marek Byrczak napisał(a):
Pierwszy bak uruchom ze śmigłem w jakimś imadle (o pomoc do lotników). Poźniej wrzuć to do auta i powinno być dobrze

W żadnym przypadku nie mocuj silnika bezpośrednio w imadle!
Właśnie w ten sposób najprościej coś urwać.
Tak jak pisałem: jeśli już to silnik do buczynowej deski a ją z kolei ściskiem stolarskim do solidnego stołu.
Wszelkie prowizorki mogą skończyć się awarią lub co gorsza poważnym zranieniem. Musisz zauważyć, że pomiędzy gaźnikiem a śmigłem będzie bardzo ciasno.

Rozebranie, przejrzenie oraz wymycie silnika jest teraz niezbędne.
Z brakiem możliwości obrotu wałem miałem do czynienia tylko raz. Dorabiałem tłok do webry. Było to jednak pierwsze pasowanie i w 99 % wiadomym było, że bez dodatkowego szlifowania się nie obejdzie.

Ostatnio edytowano Wt sty 23, 2007 9:50 pm przez Mariusz Szopa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 9:49 pm 

Bezpośrednio w imadle to wiadomo nikt nie będzie przykręcał. Wojtek nie jest aż tak nierozgarnięty, żeby mu pisać jak krowie na rowie.
Inną sprawą jest usunięcie przyczyny zblokowania silnika (tak jak i szybkiego padania szarpanki). Być może to wada materiałowa i kręcenie silnika na śmigle może go jeszcze bardziej uszkodzić.
Dobrze by było wlać kilka kropel ARO do silniczka. Powinno trochę pomóc.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 9:56 pm 

Bonawentura napisał(a):
Marek Byrczak napisał(a):
Pierwszy bak uruchom ze śmigłem w jakimś imadle (o pomoc do lotników). Poźniej wrzuć to do auta i powinno być dobrze

W żadnym przypadku nie mocuj silnika bezpośrednio w imadle!
Właśnie w ten sposób najprościej coś urwać.
Tak jak pisałem: jeśli już to silnik do buczynowej deski a ją z kolei ściskiem stolarskim do solidnego stołu.
Wszelkie prowizorki mogą skończyć się awarią lub co gorsza poważnym zranieniem. Musisz zauważyć, że pomiędzy gaźnikiem a śmigłem będzie bardzo ciasno.

Rozebranie, przejrzenie oraz wymycie silnika jest teraz niezbędne.
Z brakiem możliwości obrotu wałem miałem do czynienia tylko raz. Dorabiałem tłok do webry. Było to jednak pierwsze pasowanie i w 99 % wiadomym było, że bez dodatkowego szlifowania się nie obejdzie.

Normalnie myśląca osoba nie wkręci silnika spalinowego prosto w imadlo, przeciez wiadomo ze cos moze peknąc ( blok silnika ) Co do smigał, to nie wiem czy ten silnik da sie tak ruszyc, bez tego rozrusznika o którym pisał Marek. Jesli bedziesz chciał ręcznie ruszyc smiglem to trzeba uwazac na paluchy, bo jak odbije to sej gud baj paluszkom sie mówi. Ale to będzie najlepsze wyjscie, jest wlasnie specjalny starter, przykłada sie go do kołpaka od smigła i kręci, to powinno mu dac rade.

Marku, Wojtek lał do silnika Aro, lecz i to nic nie pomogło...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 10:13 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Normalnie myśląca osoba nie wkręci silnika spalinowego prosto w imadlo, przeciez wiadomo ze cos moze peknąc ( blok silnika )

To jest wiadome dla większości. Trzeba jednak pamiętać, że forum może przeczytać ktoś, kto zupełnie nie jest zorientowany w temacie i utkwi mu w pamięci wypowiedź Marka.
Dla niektórych, oczywisty żart może nie być odpowiednio przyjęty z powodu braku wiedzy. Pisząc na takim forum trzeba bardzo ważyć swoje słowa.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 11:08 pm 

jak na moje oko jedyny starter jaki moze tu pomóc to starter ręczny dla uproszczenia nazywany szarpanką. Silnik jest w górnej części tak ściśniety, że nawet bez założonej świecy blokuje się i trzeba sie sporo naszarpać. Po zalożeniu świecy jest kompletny blok w górnym polożeniu i żeby go ponownie jak kolwiek ruszyć tzreba wykręcić świecę, inaczej nie da rady. Takie spasowanie wyklucza możliwość odpalenia, bo nie da sie wykonać kilku ruchów pod rząd a wiadomo silnik z pierwszego nie odpali... Na dodatek strzeliła szarpanka. Zaczynam wątpić w swoje umiejętności mimo że już 2 silniki docierałem i tamte o dziwo działały.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 12:31 pm 

Cytuj:
Normalnie myśląca osoba nie wkręci silnika spalinowego prosto w imadlo, przeciez wiadomo ze cos moze peknąc ( blok silnika )

Zdziwiłbyś się! Kolega dostał od wujka zabytkowy silnik samozapłonowy (taki ze śrubą na górze). Wydawałoby się, że chłopak mądry, umie naprawić silnik w motorze. Nie dość, że wkręcił silnik w imadlo, to jeszcze jako paliwo zalał spirytus! (przeczytał w necie, że silniki modelarskie chodzą na alkohol). Od razu mówie, ze dowiedziałem się po fakcie, żeby nie było, że jestem taki durny i mu pomogłem.

Co do Twojego silnika, to przechodzi ludzkie pojęcie. Skontaktuj się ze sklepem i powiedz, że chcesz wymiany, albo żeby Ci go dotarli (w końcu ktoś kto prowadzi sklep powinnien być profesjonalistą).

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 12:50 pm 

W tej chwili, po tych wszystkich próbach to podejrzewam, że tłok i cylinder wyglądają żałośnie, pozacierane dokładnie.

Ostatnio edytowano Śr sty 24, 2007 1:01 pm przez Mariusz Szopa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 12:55 pm 

Nie miałbym takiej pewności Bonawentura! Nie raz zakleszczył mi się TRX (raz tak, że EZ nie dawał rady na zimno) i tłok wyglądało po tym super.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 12:58 pm 

Bonawentura napisał(a):
W tej chwili, po tych wszystkich próbach to podejżewam, że tłok i cylinder wyglądją żałośnie, pozacierane dokłanie.

niekoniecznie
jak docierałem pierwszego K4.6 tez mi się tłok zakleszczył na górze
z godzinę trwało uruchamianie, w końcu kręcą na siłę wałem poruszyłe tłok
silnik nic nie stracił na kompresji i śmigał potem jak odrzutowiec

żeby nie padnięte łożysko śmigał by pewnie nadal

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona