Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Pt cze 05, 2020 7:01 am

Teraz jest Pt cze 05, 2020 7:01 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor
PostNapisane: N cze 24, 2012 4:04 pm 
Offline

Dołączył(a): So cze 23, 2012 11:44 pm
Posty: 6
Serdecznie witam wszystkich użytkowników forum RC-AUTO.
Jestem nowym użytkownikiem i stawiam 1 kroki w modelarstwie RC.
Będąc za granicą zakupiłem używany model firmy TAMIYA w skali 1/8.
http://imageshack.us/photo/my-images/98/dsc0192rm.jpg/
Nie mogę ustawić sprzęgła w przedstawionym modelu (kostka przedstawiona na fotografii nie współpracuje z płytkami i nie wiem jak to zgrać ustawiałem różne grubości podkładek pod śrubami mocującymi i nic to nie dało) i najchętniej bym je wymienił na inny typ jeżeli jest to możliwe.
http://imageshack.us/photo/my-images/687/dsc0196xs.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/207/dsc0158yr.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... 66gea.jpg/
Do przedstawionego modelu nie mogę znaleźć części czy skala 1/8 jest niepopularna w naszym kraju czy to tylko kwestia małej dostępności części firmy (TAMIYA) ???
Czy istnieje możliwość rozbudowy w/w modelu i jakie zamienniki można zastosować ???
Posiadam silnik TAMIYA FS-15 można go również wymienić ? proszę o propozycje abym mógł usprawnić modelik i w pełni się z niego cieszyć.
http://imageshack.us/photo/my-images/502/dsc0176yk.jpg/
Może znajdzie się jakiś modelarz w okolicach Opola i będzie w stanie mi pomóc. Proszę o kontakt podjadę.
Proszę o wszelką pomoc i rozbudowę powyższego tematu.
Jeżeli nikt nie może mi pomóc proszę o przeniesienie niniejszego postu w dział dla zawodników może tam ktoś odpowie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr cze 27, 2012 1:16 am 
Offline
Administrator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lut 17, 2007 2:09 pm
Posty: 1527
Lokalizacja: Poznań
Ta kostka to hamulec, ta tarcza. Te płytki dociskowe to klocki. Tamiya ma dość standardowe rozwiązania, to będzie dobry modelik do zabawy, nauki obsługi spalin itp. Ładnie wygląda :). Silnik FS15 można jak najbardziej zamienić, jest standaryzowany i bez problemu można znaleźć mocniejszy/ ekwiwalentny zamiennik. Postaraj się doszukać konkretnego modelu podwozia, albo daj więcej fotek. Obstawiam, ze to model TGX. Tam prawdopodobnie bezpośrednio wejdzie jako zamiennik silnik O.S. 15 CV i 18 CV oraz inne w tym rozmiarze innych producentów (ten najszybciej wpadły mi do głowy).

_________________
RC CLUB POZNAŃ
Zapraszamy na organizowane przez nas treningi w hali- nowy już nadchodzi!!! ==> info na PM albo TU


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz cze 28, 2012 2:20 pm 
Offline

Dołączył(a): So cze 23, 2012 11:44 pm
Posty: 6
Dzięki za zainteresowanie się tematem i pomoc.
Wrzucam jeszcze parę zdjęć jak pisałeś ewentualnie proszę o sprecyzowanie co mam sfotografować.
Modelik kupiłem w stanie złożonym (był do samodzielnego montażu) ale mam do niego instrukcję i próbowałem regulację wg.niej jednakże bez rezultatu.
http://imageshack.us/photo/my-images/228/dsc0191gx.jpg/
Zeskanuję ją i wrzucę do fotek.
Tutaj link jaki znalazłem dotyczący tego modelu http://www.tamiyausa.com/product/item.p ... t-id=44006
Proszę o dalsze porady.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz cze 28, 2012 4:48 pm 
Offline
Administrator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lut 17, 2007 2:09 pm
Posty: 1527
Lokalizacja: Poznań
Git, poczytaj troszkę o regulacji, rozbierz wyczyść silniczek, używaj paliwa 16% nitro do niego, załóż jakąś ciepłą świecę typu o.s. A3 (chyba teraz nazywa się No.6), a w ciepłe dni No.8 . W razie co gdy stwierdzisz, że z silnika nie da się już nic wykrzesać to zmień silniczek na taki z krótkim wałkiem (nie widzę gaźnika czy przepustnica jest obrotowa, czy ślizgowa) np http://www.osengines.com/engines/osmg2034.html http://www.osengines.com/engines/osmg2033.html albo rozwiercone http://www.osengines.com/engines/os18cvr-index.html o większej mocy albo w ogóle szatańskie http://www.osengines.com/engines/osmg2110.html albo z innej firmy poprostu podaję czego masz szukać mniej więcej. Ważne by właśnie z tym krótkim wałkiem jakiś wyhaczyć.

_________________
RC CLUB POZNAŃ
Zapraszamy na organizowane przez nas treningi w hali- nowy już nadchodzi!!! ==> info na PM albo TU


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz lip 05, 2012 12:48 pm 
Offline

Dołączył(a): So cze 23, 2012 11:44 pm
Posty: 6
Ponownie witam po parodniowej nieobecności.
Fajnie kolego nakreśliłeś mi jakich silniczków mam szukać ale proszę pomóż mi jeszcze w kwestii sprzęgła (nie daję rady z regulacją )
Na linkach pokazuję problem.
Chciałbym wymienić je na bardziej popularne i nie chodzi tu o cenę tylko możliwiści zamiany i jak to zrobić.
Jeszcze jednym problemem jest nadajnik (pilot) przy zakupie modelu nie było pilota więc w sklepie modelarskim w Holandii kupiłem zestaw będący na zdjęciach, zamontowałem odbiornik i po podłączeniu okazało się że mam odwrotne funkcje na sterowniku tzn. pociągając spust do siebie autko hamuje a do siebie przyśpiesza.
Po obruceniu kostki przewodów nie ma żadnej reakcji - czy muszę zamienić kolejność przewodów w kostce czy jest jakaś inna możliwość regulacji (nie kombinuję sam bo nie chcę czegoś zepsuć).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz lip 05, 2012 6:35 pm 
Offline
Administrator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lut 17, 2007 2:09 pm
Posty: 1527
Lokalizacja: Poznań
Apkę masz bardzo dobrą, musisz odszukać opcję REV od reverse i ją przełączyć wtedy owórci się rakcja serwa na ruchy manetką gazu/kierownicą. Nie wiem jaki masz problem z regulacją sprzęgła, to czerwone to hamulec, odległość między silnikiem a zębatką ustawiasz tak by się zazębiało wkładając pomiędzy kartkę papieru by nie było za ciasno. Musisz lepiej sprecyzować/określić problem.

_________________
RC CLUB POZNAŃ
Zapraszamy na organizowane przez nas treningi w hali- nowy już nadchodzi!!! ==> info na PM albo TU


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz lip 05, 2012 10:00 pm 
Offline

Dołączył(a): So cze 23, 2012 11:44 pm
Posty: 6
Kolego na zdjęciu podłączony jest tylko serwomechanizm od (jak przypuszczam reversu) podłączony do złącza TH.
W innych podłączeniach ( ST lub AUX ) nie ma żadnej reakcji.
Po podłączeniu serwa zwrotnic do złącza ST reaguje sterowanie kołami.
Nie bardzo rozumiem gdzie mam przełączyć opcję REV (rozumiem revers) na odbiorniku czy na Apce (rozumiem pilocie).
Proszę pokieruj mnie w tej kwestii gdyż jestem w temacie jeszcze zielony a instrukcji nie mam.
Sprzęgłem zajmiemy się później.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz lip 05, 2012 10:22 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 16, 2011 4:39 pm
Posty: 270
HOREX napisał(a):
Kolego na zdjęciu podłączony jest tylko serwomechanizm od (jak przypuszczam reversu) podłączony do złącza TH.
W innych podłączeniach ( ST lub AUX ) nie ma żadnej reakcji.
Po podłączeniu serwa zwrotnic do złącza ST reaguje sterowanie kołami.
Nie bardzo rozumiem gdzie mam przełączyć opcję REV (rozumiem revers) na odbiorniku czy na Apce (rozumiem pilocie).
Proszę pokieruj mnie w tej kwestii gdyż jestem w temacie jeszcze zielony a instrukcji nie mam.
Sprzęgłem zajmiemy się później.


Reversu szukaj na aparaturze (pilocie).

_________________
HB Lightning Stadium | SH .21
HB Lightning Stadium | Monster Truck | HK 3674 2370KV | Ezrun WP SC8 | Turnigy 5000mAh 4S
HB D8 | RCMonster Kit | Leopard 4074 2000KV | HK 120A | Turnigy 5000mAh 4S


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz lip 05, 2012 11:11 pm 
Offline

Dołączył(a): So cze 23, 2012 11:44 pm
Posty: 6
Dzięki kolego posiedziałem na necie znalazłem instrukcję obsługi Apka i poprzedni temat nieaktualny dzięki Twojemu naprowadzeniu.
:D :D :D Jesteś WIELKI.
Temat sprzęgła opiszę w następnej kolejności przypuszczam że poprzedni właściciel też miał z tym problem dlatego oddał model do komisu i w ten sposób stałem się jego "szczęśliwym" posiadaczem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Teraz jest Pt cze 05, 2020 7:01 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL