Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Pt maja 29, 2020 1:19 pm

Teraz jest Pt maja 29, 2020 1:19 pm




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 4:47 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt maja 18, 2010 7:40 pm
Posty: 45
Mam pytanie do użytkownikow hamulców z tarczami z włókna szklanego: jak one się sprawują? Czy są skuteczniejsze od tradycyjnych? Proszę o szybką odpowiedz.

_________________
HPI Trophy Truggy 4.6 | SPEKTRUM DX3E + SR300 | NOSRAM LiFePo 6.6V | SkyRC IMAX B6AC | HPI Roto Start 2 | GG 13456024 | Pozdrawiam, Krzysztof

Sprzedam: Aparatura + odbiornik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 8:04 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 23, 2007 11:40 am
Posty: 2616
Lokalizacja: Warszawa
Miałem takie i takie, jakiejś większej różnicy w normalnej jeździe nie czuć.
Te z włókna szklanego niby mniej się nagrzewają i skuteczniej hamują, ale dobrze ponacinane metalowe też dają radę. Grunt to dobra regulacja i w miarę mocne serwo.

Pozdrawiam.

_________________
Mugen Seiki MBX6|SH PT2009-XB|Hitec|AKA|Merlin Advance|Spektrum DX3R
Team RCWróblik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 8:47 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt maja 18, 2010 7:40 pm
Posty: 45
W swoim modelu (HPI Trophy 4.6 :D ) mam oryginalne stalowe tarcze i niespecjalne, zwykle (tez oryginalne) okladziny hamulcowe. Na poczatku hamowalo swietnie, ale teraz okladziny sa "zeszklone" i model praktycznie nie hamuje, nawet przy dobrym ustawieniu serwa. Widzialem w internecie tarcze z wlokna szklanego, ktore stosuje sie bez okladzin (czemu bez okladzin?) ale nie znalazlem nic o ich dzialaniu w modelu. Tak wiec zastanawiam sie nad zmiana hamulcow (tarcze albo okladziny) a ze kupowane sa drogie to mysle nad samodzielnym dorobieniem tarcz z laminatu szklanego. Ale nie wiem czy warto, bo nie wiem czy jakosc hamowania wzrosnie. Prosze o pomoc :mrgreen:

_________________
HPI Trophy Truggy 4.6 | SPEKTRUM DX3E + SR300 | NOSRAM LiFePo 6.6V | SkyRC IMAX B6AC | HPI Roto Start 2 | GG 13456024 | Pozdrawiam, Krzysztof

Sprzedam: Aparatura + odbiornik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 9:19 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 23, 2007 11:40 am
Posty: 2616
Lokalizacja: Warszawa
W Trophym dobrze robią standardowe tarcze i te tuningowe tarcze z grubą okładziną (ok. 150zł).
Drogie, ale na prawdę hamuje ;)

Spróbuj to, co masz wyszlifować i przemyć benzyną ekstrakcyjną. Powinno pomóc.

Pozdro.

_________________
Mugen Seiki MBX6|SH PT2009-XB|Hitec|AKA|Merlin Advance|Spektrum DX3R
Team RCWróblik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 9:51 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 24, 2005 7:36 pm
Posty: 2023
Lokalizacja: Przemyśl
Zdecydowanie nie ma sensu przechodzić na włókno szklane na tarczach. Kiedyś, w Tmaxxie to praktycznie nie hamowało. Od siebie polecam dorobienie samych klocków hamulcowych z najdrobniejszego papieru ściernego - u mnie sprawdzone, działa ok, nie zjada tarcz.

Albo to, co mówił Wiktor. :wink:

_________________
POL - 1342


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 10:01 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt maja 18, 2010 7:40 pm
Posty: 45
Tak, znam "Sintered Brake Pads" ale za drogie :cry: Tez myslalem nad papierem sciernym, ale myslalem ze papier sie szybko zetrze a tarcze beda coraz to ciensze. A skoro dziala... to jezeli wyczyszczenie starych okladzin nie pomoze, wytne okladziny z drobnoziarnistego (600-800 czy drobniejszy?) plotna sciernego (jest trwalsze od papieru sciernego 8) ).

_________________
HPI Trophy Truggy 4.6 | SPEKTRUM DX3E + SR300 | NOSRAM LiFePo 6.6V | SkyRC IMAX B6AC | HPI Roto Start 2 | GG 13456024 | Pozdrawiam, Krzysztof

Sprzedam: Aparatura + odbiornik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 11:54 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lut 14, 2010 4:59 pm
Posty: 450
Lokalizacja: Warszawa
Krzyho123 napisał(a):
W swoim modelu (HPI Trophy 4.6 :D ) mam oryginalne stalowe tarcze i niespecjalne, zwykle (tez oryginalne) okladziny hamulcowe. Na poczatku hamowalo swietnie, ale teraz okladziny sa "zeszklone" i model praktycznie nie hamuje, nawet przy dobrym ustawieniu serwa. Widzialem w internecie tarcze z wlokna szklanego, ktore stosuje sie bez okladzin (czemu bez okladzin?) ale nie znalazlem nic o ich dzialaniu w modelu. Tak wiec zastanawiam sie nad zmiana hamulcow (tarcze albo okladziny) a ze kupowane sa drogie to mysle nad samodzielnym dorobieniem tarcz z laminatu szklanego. Ale nie wiem czy warto, bo nie wiem czy jakosc hamowania wzrosnie. Prosze o pomoc :mrgreen:



Po mojemu to ty serwo masz za słabe, bo trophy to nie jest MT ani tez nie zapiepsza ponad stówą. Okładziny zachodzą brudem tego nie unikniesz, ale jak dasz serwo które ma te 10kg nacisku to i ze smarem hamuje, przynajmniej u mnie. Teraz jezdze na metalowych bez okładzin i tez daje rade z serwem spectrum s100 od apki:) Tak jak kolega Wiktor mówi, grunt to dobrze ustawić hebel.

_________________
Jammin X2 CRT Brushless /Tekno RC V3/ Mamba monster 2650Kv/ TURNIGY NanoTech/ Hitec/ Spektrum DX3R - Wszystko na sprzedaż!!! http://tiny.pl/q56mm


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lip 30, 2011 6:22 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 09, 2006 7:48 am
Posty: 906
Lokalizacja: Kraków
To ja dołożę swoje 3 grosze.
Mam Sava wiec jest to cegła na kołach (5,5kg masy). Miałem oba rodzaje tarcz u siebie. I mam takie spostrzeżenia.

Tarcze stalowe hamują ostro i przy każdych warunkach atmosferycznych. Niestety tak jak już pisali koledzy wcześniej, zawsze po jakimś czasie są problemy z okleinami. Sama tarcza ma dość długą żywotność.

Kompozyt hamuje bardziej płynnie ale jak zamoknie to mocno spada efektywność hamulca. Tarcza się ściera ale zawsze można to skorygować na trymerach. W zamian odpada problem zużywających się lub co gorsza odpadających oklein.

Powiem tak. Jeżeli łatwo się u ciebie wymienia okleiny wolałbym metalowe tarcze. A jeżeli trudno (tak jak u mnie) to wole kompozyt bo rzadziej się je serwisuje.

_________________
Pozdrawiam XAX
SavageX, Kyosho TF5, Axial Scorpion

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lip 30, 2011 1:06 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt maja 18, 2010 7:40 pm
Posty: 45
Aktualnie mam serwo HPI SF-1, wyregulowalem je tak, aby sila docisku byla jak najwieksza, ale nieszczegolnie mi to pomoglo :x . Moze bedzie dzialac lepiej, jak zamonuje piramidke 6V, bo narazie mam akumulatorki wiec tylko 4,8V. Na nowe, mocne serwo albo profesjonalne okladziny niestety nie pozwalaja fundusze, dlatego sprobuje tej metody z okladzin z plotnem sciernym 8)

:idea: Przyszedl mi do glowy jeszcze jeden pomysl. A moze by tak dociac okladziny z klockow hamulcowych od roweru? (mam to szczescie, ze posiadam rower z hydraulicznymi tarczowymi hamulcami, a ze klocki juz sa troche zjechane, stare przerobie do modelu, a nowe do roweru :D ) Myslicie ze to ma szanse na sprawne dzialanie :?:

_________________
HPI Trophy Truggy 4.6 | SPEKTRUM DX3E + SR300 | NOSRAM LiFePo 6.6V | SkyRC IMAX B6AC | HPI Roto Start 2 | GG 13456024 | Pozdrawiam, Krzysztof

Sprzedam: Aparatura + odbiornik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lip 30, 2011 3:14 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn sty 17, 2011 6:55 pm
Posty: 261
W firestormie mieliśmy problem z hamulcami. Regulacja nie pomagała (na cięgnie). Okazało się, że trzeba było lekko dokręcić śruby trzymające klocki. W Trophy te dwie w centrum zdjęcia. http://www.hpieurope.com/showimage.php?imgSrc=graphics/kits/kitpages/101705/chassis2.jpg Pewnie analogicznie z tyłu. Po dokręceniu hamulce działają super.

_________________
Strada SC --> XB BL
Savage SS


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lip 30, 2011 4:26 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lut 09, 2006 7:48 am
Posty: 906
Lokalizacja: Kraków
!) Jak masz FS-1 i zasilasz 4,8V to się nie dziw. To serwo jest słabe samo w sobie.
2) Regulacja to podstawa.

_________________
Pozdrawiam XAX
SavageX, Kyosho TF5, Axial Scorpion

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lip 30, 2011 8:09 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt maja 18, 2010 7:40 pm
Posty: 45
Regulowalem takze te sruby, ale nie dalo to zbyt wiele. Faktycznie, serwo jest slabe. W dodatku zasilane tylko 4,8V, ale na poczatku dawalo sobie rade z zatrzymywaniem modelu przy duzych predkosciach na przyczepnej nawierzchni. Najwyrazniej to wina okladzin hamulcowych. Pokombinuje z innymi, niekonwencjonalnymi materialami :twisted: - plotno scierne, laminat PCB (nawiercane wlokno szklane z warstewka miedzi), a moze nawet z okladzinami rowerowymi :D

_________________
HPI Trophy Truggy 4.6 | SPEKTRUM DX3E + SR300 | NOSRAM LiFePo 6.6V | SkyRC IMAX B6AC | HPI Roto Start 2 | GG 13456024 | Pozdrawiam, Krzysztof

Sprzedam: Aparatura + odbiornik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lip 30, 2011 10:23 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lut 14, 2010 4:59 pm
Posty: 450
Lokalizacja: Warszawa
Krzyho123 napisał(a):
Regulowalem takze te sruby, ale nie dalo to zbyt wiele. Faktycznie, serwo jest slabe. W dodatku zasilane tylko 4,8V


Hehe wiedziałem:P To kup sobie chociaz hextronika za 3 dychy i problem zniknie na amen:) No i Piramidka się kłania, bo na koszyku to sie nie jeździ:P

_________________
Jammin X2 CRT Brushless /Tekno RC V3/ Mamba monster 2650Kv/ TURNIGY NanoTech/ Hitec/ Spektrum DX3R - Wszystko na sprzedaż!!! http://tiny.pl/q56mm


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N lip 31, 2011 11:11 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 24, 2005 7:36 pm
Posty: 2023
Lokalizacja: Przemyśl
Zależy jak duży masz box. Ratunkiem przy tym serwie może być polutowanie akumulatorków AA. To serwo nie będzie wymagało wielkich prądów chwilowych. A napięcie większe. :wink:


No ale później jak zmienisz na coś cyfrowego to kaszana. Także przemyśl sprawę, żebyś 2x nie wydawał.

_________________
POL - 1342


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N lip 31, 2011 5:29 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt maja 18, 2010 7:40 pm
Posty: 45
Z lutowaniem AA nie bede kombinowal, strata czasu i materialow, no i pieniedzy :D . Wole dokupic piramidke i zalozyc nowe okladziny.

A w sprawie tej piramidki (troche nie na temat postu, ale mam nadzieje ze wybaczycie :lol: ) jaka marke polecacie? Na forum jest duzo pytan odnosnie akumulatorow, ale nie znalazlem nic, co by mnie zainteresowalo. Mianowicie: lepsza bedzie piramidka HPI Plazma, Nosram VTEC czy Robitronic albo dosyc drogi Team Orion?

_________________
HPI Trophy Truggy 4.6 | SPEKTRUM DX3E + SR300 | NOSRAM LiFePo 6.6V | SkyRC IMAX B6AC | HPI Roto Start 2 | GG 13456024 | Pozdrawiam, Krzysztof

Sprzedam: Aparatura + odbiornik


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Teraz jest Pt maja 29, 2020 1:19 pm


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL