Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 7:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N gru 31, 2006 6:28 pm 

elo mam tragusa czyli 3 dyfry
niestety mam problem ze skretem a mianowicie bez gazu skreca super za to na gazie nie skreca wogule,serwo mam 14kg wiec spoko i wszystko chodzi luzniutko
slyszalem ze olejem w dyfrach mozna sobie pomuc w takim wypadku
dlatego pytam was jakie byscie ruznice robili:
z tylu gesto czy z przodu?
a moze w srudku??
no i co daje kazda z tych zmian??

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 7:17 pm 

przod zadki / centralny b. gesty / tył gesty

W Bagusie stosuje oleje w taki sposób

3000 / 10 000 / 5000 zachowuje sie dobrze, sokręca za kazdym razem, nie ma odpływania przodu.. Polecam jednak troche zadzy na tył bo czasem zdaza sie ze mi odjezdza i model obraca.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 7:38 pm 

skoro sprawa tragusa wyjasniona, to moze teraz ja spytam (coby nie zakladac nowego tematu :wink:

jakie gęstosci proponujecie do Savaga? jaki na przod, jaki na tyl?

albo chociaz gdzie gęstszy, a gdzie rzadszy?
a moze w obu taki sam rzadki/gęsty? :P

pozdrawiam

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 7:49 pm 

co do sava to ja mpoge ci z moich nie milych wspomnien o dyfrach powiedziec tak
dawalem smar zwykly towot
a pod satelitki podkladki te co sa w chelu pod satelitkami tylko ze na kazda z nich dawalem ze 4 podkladki wtedy byl efekt
robilem tak gdzyz mi osobiscie dyfer lecial srednio co litr:P

FLOTA:
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 7:53 pm 

Wojciech Taperek napisał(a):
co do sava to ja mpoge ci z moich nie milych wspomnien o dyfrach powiedziec tak
dawalem smar zwykly towot
a pod satelitki podkladki te co sa w chelu pod satelitkami tylko ze na kazda z nich dawalem ze 4 podkladki wtedy byl efekt
robilem tak gdzyz mi osobiscie dyfer lecial srednio co litr:P

o podkladki i inne tym podobne sie nie martwie bo wyposazylem sie w alu kubek i podkladki tak jak w X SS

teraz chodzi mi tylko o oleje, bo jakos nie mam przekonania do smaru

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 7:56 pm 

Smar to nie to co porządny olej który bedzie kontrolował obroty dyfra... Ja stosowałem 50 000 i było spoko, ale na aswalcie odjezdzał kosmicznie, z gazem wogóle nie skręcał. Polecam na przód dac 30 000 na tył 50 000 jak bedzie kicha to trzeba próbowac z innymi :) Nie kazdemu pasują ustawienia innych, trzeba samemu dojsc do tego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 8:11 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Smar to nie to co porządny olej który bedzie kontrolował obroty dyfra... Ja stosowałem 50 000 i było spoko, ale na aswalcie odjezdzał kosmicznie, z gazem wogóle nie skręcał.

a jak miał skręcać jak tylna oś była prawie sztywna?

zwróć uwagę jaką drog pokonuje tylne koło wewnętrzne i zewnętrzne w czasie skrętu, jak zachowują się koła przednie w zakręcie, itp
koło wewnętrzne przednei jest najmniej obciążone, jesli przedni dyfer jest luźny to na niego idzie prawie całe obciążenie, zwłaszcza jak mamy dyfer centralny. Jeśli z przodu jest gęsty olej w dyfrze to koło zenętrzne cos tam jeszcze ciągnie i wspomaga skręcanie
jeśli tylny dyfer jest sztywny to oba koła idą równo i nie ma mowy o sprawnycm skręcaniu
u mnie hpi proponuje 7500 na osie i 15000 w środek, przy wymianie wleję chyba 15000 też na przód

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 8:17 pm 

No ja aktualnie w bagusie mam 3000 / 10 000 / 5000 i jak mówie jest dobrze, model skręca tak jak ja sobie zazycze. Oleje sa drogie, ale jak chcemy miec dobrze sie prowadzący model, to niestety trzeba próbowac z róznymi gestosciami.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 8:28 pm 

Toost napisał(a):
Jarek Poniatowski napisał(a):
Smar to nie to co porządny olej który bedzie kontrolował obroty dyfra... Ja stosowałem 50 000 i było spoko, ale na aswalcie odjezdzał kosmicznie, z gazem wogóle nie skręcał.

a jak miał skręcać jak tylna oś była prawie sztywna?

zwróć uwagę jaką drog pokonuje tylne koło wewnętrzne i zewnętrzne w czasie skrętu, jak zachowują się koła przednie w zakręcie, itp
koło wewnętrzne przednei jest najmniej obciążone, jesli przedni dyfer jest luźny to na niego idzie prawie całe obciążenie, zwłaszcza jak mamy dyfer centralny. Jeśli z przodu jest gęsty olej w dyfrze to koło zenętrzne cos tam jeszcze ciągnie i wspomaga skręcanie
jeśli tylny dyfer jest sztywny to oba koła idą równo i nie ma mowy o sprawnycm skręcaniu
u mnie hpi proponuje 7500 na osie i 15000 w środek, przy wymianie wleję chyba 15000 też na przód

ja to sie nie kleje jak to ma byc z tymi olejami
ale z tego co piszesz a wiem ze wiesz co piszesz bo widzialem jak twoj skreca :lol: to wnioskuje ze na przodzie niejest zbyd dobrze jak jest taki zupelnie luzny olej
czyli jak ja mam problem ze skretami to powinienem zrobic na przodzie gestrzy niz jest teraz tak??
dobry wniosek?? czy znow cos pokrecilem heheh

FLOTA:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 10:07 pm 

dobry wniosek :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 10:09 pm 

no to biore sie i leje narazie ten co mam z tylu czyli 120000 zobaczymy jaki bedzie efekt

FLOTA:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 11:44 pm 

Pewny jesteś, że olejami sprawę załatwisz ? Skoro bez gazu skręca na z gazem nie skręca to szukałbym przyczyny gdzie indziej. Na gazie następuje przeniesienie masy w kierunku tylnej osi i dociążenie jej a jednocześnie odciążenie przedniej osi i być może dlatego model ci nie skręca bo przód traci przyczepność. kiedy puszczasz gaz masa przenosi się do przodu i wtedy ci skręca bo przednie koła dostają większy docisk a co za tym idzie lepszą przyczepność. Na twoim miejscu obniżyłbym przód aby transfer masy do tyłu był jak najmniejszy i dodatkowo utwardził tył. Są to rzeczy dużo prostsze niż wymiana oleju w dyfrach.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 12:15 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Pewny jesteś, że olejami sprawę załatwisz ? Skoro bez gazu skręca na z gazem nie skręca to szukałbym przyczyny gdzie indziej. Na gazie następuje przeniesienie masy w kierunku tylnej osi i dociążenie jej a jednocześnie odciążenie przedniej osi i być może dlatego model ci nie skręca bo przód traci przyczepność. kiedy puszczasz gaz masa przenosi się do przodu i wtedy ci skręca bo przednie koła dostają większy docisk a co za tym idzie lepszą przyczepność. Na twoim miejscu obniżyłbym przód aby transfer masy do tyłu był jak najmniejszy i dodatkowo utwardził tył. Są to rzeczy dużo prostsze niż wymiana oleju w dyfrach.

a wiesz ze masz racje
faktycznie jak gazu daje na prostej to przod idzie znacnie do gory

ale juz to co mowisz zrobilem utwardzilem tyl i obnizylem przod ale to i tak nic nie dalo dzis testowalem dociazenie przodu odwarznikiem ponad 300g no bylo jak by lepiej ale nie mozna tego nazwac skrecaniem hehe
mam zamiar zrobic ten olej troche go dociazyc i chyba kola wezsze na przud dam ale to z czasem najpierw olej

FLOTA:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 1:19 am 

Przemek Morawski napisał(a):

nic z tego co piszesz się nie sprawdza
siła bezwładności przenosi środek ciężkości na tył nieżaleznie od stopnie usztywnienia tyłu (chociaż zauważyłem, że im twardszy tył tym bardziej podrywa przednie koła), centralny dyfer reguluje rozdział mocy w trakcie przyspieszania i jeśli przód traci przyczepność to tył jest odpuszczany i nos momentalnie opada w dół. Nie ma tego w MT gdzie nie ma centralnego dyfra
duże znaczenie ma położenie przednich kół, nie opłaca się ich za bardzo kłaść do środka, bo wewnętrzne koło łapie sama krawędzią i nie mając przyczepności kręci się w powietrzu odbierając cały moemnt

z tego co zauwazyłem umiejętne operowanie gazem w zakręcie znacznie poprawia tor jazdy
jednak technika jest inna w modelach z centralnym dyfrem i bez.

z ciekawostki, w savie od maja mam te same dyfry, czują się nadal dobrze :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 12:02 pm 

moja wiedza o off-roadzie jest praktycznie żadna, ale zastanawia mnie skąd pomysł regulowania zachowania modelu gęstością oleju w dyfrach? chyba jest to jedna z ostatnich rzeczy jaką się powinno regulować takie coś.
w on-roadzie, bardziej doświadczeni zawodnicy uczyli mnie: najpierw reguluj zachowanie modelu oponami, potem sprężynami, a potem geometrią - myślę, że w off-roadzie obowiązuje pod tym względem podobna zasada - olej w dyfrach na pewno również ma wpływ na zachowanie modelu w zakretach, ale łątwiej jest ustawiać zachowanie modelu wcześniej wymienionymi ustawieniami, dlatego gęstość oleju w dyfrach umiesciłbym jeszcze gdzieś za geometrią w kolejce rzeczy do regulacji - tym bardziej, że 3 dyfry dość mocno komplikują sprawę. zalałbym dyfry olejem zalecanym przez producenta i poeksperymentował z oponami, sprężynami/olejem w amorkach i geometrią - szczególnie geometrią - np. zmniejszenie kąta castera z przodu lub zmniejszenie kąta toe-in z tyłu lub też zmiękczenie tylnego zawieszenia, moim zdaniem, powinny zmniejszyć opisaną podsterowność (lub jak kto woli: zwiększyć nadsterowność) na wyjściu z zakrętów.
ale może ja się nie znam.....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona