Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lut 18, 2026 1:04 pm

Autor
PostNapisane: Śr lut 19, 2014 1:37 pm 

Witam serdecznie ;) Zaczne od tego, że od zawsze marzyłem o własnym modelu RC. I sie spełniło. Model został zakupiony we włoszech. Po przybyciu na tor i obejrzeniu w akcji kilku modeli rc stwierdziłem, że musze to mieć. Tak więc udałem się do pobliskiego sklepu obok toru i dostałem to na co czekałem. Dokładnie to model LRP S10 Blast TC - Mercedes-Benz DTM 2010 C-Klasse AMG -Di Resta- 2.4GHz RTR 1/10 Electric Touring Car LRP - 120102. Celem moim jest drift jako iż to moja pasja w dużych autach. Miałem do wyboru ten model lub kilka innych. Jednak na początek w celu ogarnięcia oco chodzi w tym temacie RC wybrałem teoretycznie gorszy model, ale mimo iż to model touring to dokupiłem od razu komplet kół do driftu. Miły sprzedawca opowiedział mi mniej wiecej co i jak i stwierdził, że na początek mi wystarczy, a jak chce jezdzic juz powazniej to zebym zainteresował sie modelem Maverick Strada DC EVO 1:10 RTR MV12612 bo taki też był do wyboru w sklepie ale cena była troche poza osiągalną granice.

Mniej więcej wam przyblizylem wam historie, a teraz sedno mojej sprawy czyli kilka pytań lamusa który ma zabawke, a nie umie nią sie poslugiwać.

1. Model czyścić z piachu i pyłów złapanych na torze Kielce(bo tam mam dobre miejsce do upalania) czyli zwykłe przedmuchanie kompresorem z dalszej odległosci ?
2. Smarowanie części. Po pierwszej jezdzie i złapaniu troche suchego zalegającego piachu, słyszałem jakby piasek gdzieś zalegał i w czasie jazdy było to słychać. Czy można części opryskać WD-40 ? http://www.rc-race-shop.com/images/thumbnail/produkte/xlarge/30/120102_4.jpg chodzi mi o silnik z przodu i co wgl można,a czego nie nalezy oprysikiwać(smarować) ?
3. Ogólna opinia na temat tego modelu. Może ktos sie pokusi o ocene samej konstrukcji ? Bo jestem ciekaw co tak na prawdę kupiłem, a z tego co widzialem to są tutaj osoby które dokladnie wiedzą co i jak.
4. Ładowanie baterii. W zestawie była bateria NiMH 1600 i dodatkowo dokupiłem na zapas NiMH 2000. Jak długo nalezy ładować by bateria była pełna ?

Dziękuje za wszelkie porady bo każda będzie bardzo przydatna. I przepraszam z góry jeśli zadaje jakieś głupie pytanie ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 19, 2014 6:09 pm 

Nowicjuszu, jak zwykle to bywa nadziałeś się na brednie sprzedającego chcącego tylko zarobić.
Akurat trochę Ci się poszczęściło bo LRP robi całkiem fajne modele.
Największą głupotę zrobił byś wymieniając to podwozie na jakąś stradę.
Do driftu dobrze zablokować tylny dyferencjał, ale można oby dwa. Nie wiem jak to jest skonstruowane więc musisz rozebrać i sam wymyślić.
Pobaw się tym modelem, jak załapiesz bakcyla to celuj coś konkretnie skierowanego do driftu. Zapewne ceny Cię zniechęcą ale cóż zrobić to nie jest tanie hobby.

1. tak dobrze jest przedmuchać powietrzem
2. WD-40 odradzam. Łożyska przy kołach można posmarować towotem. Wtedy brud nie wejdzie. Silnik jak już chcesz smarować to tylko łożyska (jeśli są) specjalnym smarem do łożysk.
3. Niestety nie miałem z tym modelem do czynienia.
4. Napisz jaką masz ładowarkę. Jeszcze łatwiej przeszukaj forum dobrze bo takie tematy były już wałkowane.

Pozdrawiam i szerokich boków :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość