Witam serdecznie

Zaczne od tego, że od zawsze marzyłem o własnym modelu RC. I sie spełniło. Model został zakupiony we włoszech. Po przybyciu na tor i obejrzeniu w akcji kilku modeli rc stwierdziłem, że musze to mieć. Tak więc udałem się do pobliskiego sklepu obok toru i dostałem to na co czekałem. Dokładnie to model LRP S10 Blast TC - Mercedes-Benz DTM 2010 C-Klasse AMG -Di Resta- 2.4GHz RTR 1/10 Electric Touring Car LRP - 120102. Celem moim jest drift jako iż to moja pasja w dużych autach. Miałem do wyboru ten model lub kilka innych. Jednak na początek w celu ogarnięcia oco chodzi w tym temacie RC wybrałem teoretycznie gorszy model, ale mimo iż to model touring to dokupiłem od razu komplet kół do driftu. Miły sprzedawca opowiedział mi mniej wiecej co i jak i stwierdził, że na początek mi wystarczy, a jak chce jezdzic juz powazniej to zebym zainteresował sie modelem Maverick Strada DC EVO 1:10 RTR MV12612 bo taki też był do wyboru w sklepie ale cena była troche poza osiągalną granice.
Mniej więcej wam przyblizylem wam historie, a teraz sedno mojej sprawy czyli kilka pytań lamusa który ma zabawke, a nie umie nią sie poslugiwać.
1. Model czyścić z piachu i pyłów złapanych na torze Kielce(bo tam mam dobre miejsce do upalania) czyli zwykłe przedmuchanie kompresorem z dalszej odległosci ?
2. Smarowanie części. Po pierwszej jezdzie i złapaniu troche suchego zalegającego piachu, słyszałem jakby piasek gdzieś zalegał i w czasie jazdy było to słychać. Czy można części opryskać WD-40 ?
http://www.rc-race-shop.com/images/thumbnail/produkte/xlarge/30/120102_4.jpg chodzi mi o silnik z przodu i co wgl można,a czego nie nalezy oprysikiwać(smarować) ?
3. Ogólna opinia na temat tego modelu. Może ktos sie pokusi o ocene samej konstrukcji ? Bo jestem ciekaw co tak na prawdę kupiłem, a z tego co widzialem to są tutaj osoby które dokladnie wiedzą co i jak.
4. Ładowanie baterii. W zestawie była bateria NiMH 1600 i dodatkowo dokupiłem na zapas NiMH 2000. Jak długo nalezy ładować by bateria była pełna ?
Dziękuje za wszelkie porady bo każda będzie bardzo przydatna. I przepraszam z góry jeśli zadaje jakieś głupie pytanie