Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 11:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lut 27, 2013 11:14 am 

Witam i pozdrawiam.

Jestem tu nowy wiec proszę koledzy o taryfę ulgową .Chcę zacząć moją przygodę z modelami RC w tym roku zamierzam kupić pierwszy model już za jakieś 4 tygodnie kiedy przestanie padać i się ociepli (nie lubię marznąć)
Będzie to mój pierwszy model RC znalazłem kilka fajnych torów w okolicy i zamierzam z nich skorzystać podam poniżej linki jednego może pomogą w dalszej rozmowie.
http://www.wlrc.co.uk/

Jeśli chodzi o model RC to własnie dlatego jestem na tym forum i kieruje do was drodzy koledzy pytanie czy warto kupić za tą cenę ten model jako osoba początkująca(1200 zł) ,zaznaczam że nie chcę tez kupić byle czego. Dodam ze jestem mechanikiem samochodowym może to pomóc w dalszej rozmowie.
Mój wybór padł na dwa modele ON ROAD które podałem poniżej .

RTR NITRO RS4 3 EVO+ W/ 2.4GHz

Lub -jescze nie jestem pewien co do modelu spalinowego czy elektryczny .

RTR SPRINT 2 FLUX

Do zestawu elektrycznego HPI zaleca pakiet który zamieśćiłem poniżej (około 250 zł)
http://www.hpieurope.com/piw.php?partNo=101933&lang=pl

Oraz ładowarka
http://www.hpieurope.com/piw.php?partNo ... ang=pl(około 400 zł)

Co sadzicie o tych modelach? zaznaczam ze jest to mój pierwszy model rc ogólnie jestem zwolennikiem modeli spalinowych tylko mają jedną wadę pełny moment obrotowy dostają dopiero przy maksymalnych obrotach co może spowodować wolniejszy start oraz kiepskie przyśpieszenie przy wyjśćiu z ćiasnych zakretów śilniki elektryczne mają tę moc już z samego dołu to tak jak przyrównać do siebie dwa model samochodów w normalnej skali 2.0 diesel oraz 2.0 petrol wiecie co mam na myśli wiekszość z was zna to porównanie .
Mam pytanie co do bateri oraz ładowarki nie są to zbyt wysokie ceny ?
Znacie moze inne dobre marki które mozecie polecic ?
Dodam ze producent zaleca własnie te modele .

Dziekuje za odp i pozdrawiam

Ostatnio edytowano Śr lut 27, 2013 3:40 pm przez rombana, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 11:25 am 

Przepraszam podaję linki z modelami jak ktoś chce zerknąć

elektryczny
http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 68&lang=pl

nitro
http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 44&lang=pl

Myślałem że te tak podobne do siebię modele RC różnią sie tylko silnikami ale jest też zmiana w zawieszeniu wachacze, drążki itp..

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 3:47 pm 

Ja bym raczej brał elektryka, jak masz więcej miejsca w domu to pośmigasz zimą, spaliną nie, koszt początkowy może byc minimalnie większy ale późniejsza eksploatacja (kupowanie drogiego paliwa) nie jest opłacalne. Elektryk nie ma tego dzwięku i tego czegoś, jeśli nie przeszkadza Ci że model nie będzie wydawać praktycznie żadnych dźwięków to bierz fluxa ;)

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 5:19 pm 

Ja bym brał elektryka, bo jest tańszy na dłuższą metę, ma lepsze osiągi i "koszt jazdy" jest mniejszy niż w spalinie. Wydaje mi sie że ta ładowarka jest o conajmniej 150zł przeceniona. I nie polecam do silnika bezszczotkowego kupować akumulatora Ni-Mh, radzę zainwestować w akumulator Li-Po.

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 5:46 pm 

No właśnie elektryk nie ma tego dzwieku na sam start po zakupie modelu muszę dokupić ładowarkę i baterie a to prawie połowa ceny całego modelu.

Zaś jesli chodzi o nitro paliwo nie jest wcale takie drogie za 5 L 25% musze zapłacic 130 zł tylko nie wiem na ile mi to wystarczy bo jeszcze nie miałem przyjemnosci .

Panowie chodzi mi bardziej o przyjemnosc z jazdy
-przyspieszenie ?
-predkość w jakim czasie osiaga max ?
-trakcja ?
-chamulce
-kontrola nad samochodem ?
-obsługa ?
-awaryjnosc modeli nitro i elektrycznego ?

Takie rzeczy i tak mi sie wydaje muszę wiedziec przy kupnie modelu
mam nadzieje ze mi w tym pomozecie.

pozdrawiam

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 7:22 pm 

Więc tak, spalina wychodzi drożej w eksploatacji bo bańka lepszego paliwa tornado np, 120 zł, to tego musisz kupić zestaw startowy termometr i reszte bajerów, dojdzie ze 250 zł. Jak często jeździsz to tę bańkę 4l opróżnisz w miesiąc. Jeśli naprawdę musisz słyszeć silnik to bierz spaline. Elektryk jako on road wydaje się lepszym rozwiązaniem, może zapłacisz te 400-500 zł na ładowarke i pakiet ale późniejsza eksploatacja jest znacznie tańsza, tylko ładujesz a tyle prądu ile zużyjesz w miesiąc to jakieś 2-5 zł może mniej. Co do wrażeń to:
1- przyspieszenie, przewaga dla elektryka bo te silniki mają stały moment obrotowy i jest szybszy
2- prędkość może być identyczna, elektryk szybciej się rozpędzi
3- trakcja jest ta sama ale flux może bardziej rwać przez stały moment obrotowy, możesz stracić kontrole i walnie bączka jak nie nauczysz się dobrze jeździć, w spalinie może być podobnie jednak nie będzie to tak odczuwalne.
4-hamulce, raczej w obu modelach zachowują się tak samo
5-kontrola, punkt 3
6-obsługa, w spalinie masz więcej roboty, mnie to akurat cieszy bo lubię grzebać przy modelu, jeśli chcesz tylko jeździć to bierz fluxa
7-awaryjność, w spalinie zawsze masz dodatkowe elementy tj. sprzęgło i spręzyny sprzęgła które lubią co jakiś czas pękać, regulacja silnika co jakiś czas, smarowanie itd, elektryk może spalić regulator który trochę kosztuje ale jeśli ma on funkcję odcięcia nie ma się co martwić, slinik spalinowy jest mniej przewidywalny.

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 8:07 pm 

Sliwen napisał(a):
4-hamulce, raczej w obu modelach zachowują się tak samo

Raczej nie tak samo. W spalinie masz fizyczny hamulec, który działa na zasadzie tarcia pomiędzy klockiem i tarczą, a w elektryku hamujesz silnikiem, więc charakterystyka hamulców może być zupełnie inna.

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 9:09 pm 

Co do eksploatacji na dłuższą metę to szybciej będziesz zmuszony wymieniać napęd (co jest bardzo kosztowne) w elektryku z racji dużego momentu. Przy hamulcach tak samo, w elektryku koła blokują się od razu i napęd mocno dostaje. przy spalinie nawet jak zaciśnie hamulce na maksa to delikatnie będzie przepuszczać co uchroni napęd przed uszkodzeniem. Oczywiście omówiłem skrajne sytuacje. Można regulować hamulce według własnego stylu jazdy. jeżeli lubisz "grzebać w modelu" to bierz spalinkę. mnie osobiście też kręci dłubanie, regulacje, itp.

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 9:15 pm 

Dziękuje kolego Sliven za wyczerpującą wypowiedz ,co do spalinki rozumiem o co ci chodzi w majsterkowaniu tez lubię coś rozkręćić nawet jeśli sie nie popsuło z samej ciekawosci zobaczyć jak dana część jest zbudowana z jakich materjałów w końcu jestem mechanikiem tylko od tych wiekszych pojazdów.
A jaka jest żywotność takiego śilnika mierzy sie ją w godzinach czy na przyjechanym dystansie ???
I jeszcze pytanie odnosnie hamulca i sprzęgła z jakich materjałów są one wykonane i ile coś takiego pojezdzi ???

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 9:31 pm 

Załuszmy panowie że z modelu będę wyciskał ile śię da jak to się mówi ile fabryka dała.
Mamy dwa modele które przedstawiłem na samym początku elektryk i spalinka jazda tylko i wyłacznie po gładkim asfalcie który na początku pokazałem tor WLRC .
Zrobimy ankiete

kto jest za

RTR NITRO 3 2.4GHZ WITH BMW M3 BODY

kto jest za

RTR SPRINT 2 FLUX 2.4GHz WITH BMW M3 BODY

Panowie głosujemy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 9:42 pm 

Jeśli jesteś mechanikiem to brałbym spaline.
Te części są wykonane z jakiegoś materiału ściernego a docisk z aluminium, części raczej wytrzymałe ale jak strzelą to są to groszowe sprawy ;)

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 8:35 am 

Jeśli nie masz dużo kasy to radzę brać elektryka, jest też ekologiczniejszy ;)

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 3:21 pm 

Pierwszy raz słysze o ekologii przy modelarstwie rc, nie wpadłem na to nawet ;)

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 3:48 pm 

Moze czas zapodac nowy temat samochody Nitro a Ekologia . Co bedzie za 20 lat co liczy sie bardziej twoja pasja czy przyszlosc twoich dzieci.
Ciekawe czy bedzie zainteresowanie !!!!!!!
Kolega cos pisal o kwocie którą dysponuję , nie chce przekroczyc 1800 zl.

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 4:27 pm 

W porównaniu do samochodu normalnych rozmiarów to jest to kropla w morzu, raczej nie odczujemy tego za 20 lat, modelarzy jest niewiele, tym bardziej spalinowych ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona