Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 4:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn kwi 30, 2012 6:09 pm 

Szukam jakiegoś fajnego i niedokońcadrogiego autka,które mogłoby startować w zawodach. Na początek myślę o klasie E-10 Hobby.
Znalazłem coś na necie i proszę o opinię zawodowców. Nie chcę kupować w ciemno.
1- www.hpi.pl/modele-rc/samochody-rc/wycig ... era-rsr-28
2- http://www.rc4max.com/xxx-s_ii_e-racer_ ... ,5270.html
3- http://www.rc4max.com/jrxs_type-r_4wd_r ... ,5269.html
Czy ktoś jeździł już tymi autkami?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn kwi 30, 2012 6:28 pm 

Wszystkie modele ,które "zalinkowałeś" to egzotyka nie spotykana na zawodach.
Klasa Hobby czy 540 to klasa dla początkujących,ale o chęciach pięcia się w górę.Ponieważ model to dość istotny koszt lepiej wybrać coś na (jak to mówią) na węglu i z t.z. topowych modeli.To umożliwi przejście do klasy wyżej. Polecał bym modele popularne w kraju,ale te z płytą węglową gwarantujące dostęp do serwisu.Asso, Tamija TRF, Xray, Kyosho, HB czy nowość na naszym rynku Yokomo. Może wtórny rynek.
Taki model da odrobinę komfortu psychicznego podczas zawodów. Bo nie będzie z góry ustawiał psychiki na pozycji straconej.
Modele które podałeś ,dobre dla klasy Hobby Junior.Nie sugeruj się zdjęciami.Naprawdę wizyta na zawodach da ci dużo informacji.Hobby ze względu na małą moc silnika to przede wszystkim dążenie do minimalnej wagi i jak najmniejszych oporów.
Ps.Zwycięzca klasy Hobby w Ścinawce to Kuba Michalski,małolat niewielkiego wzrostu jeżdżący Asso TC-6. :lol: http://www.rcauto.pl/modules.php?name=G ... =73&id=257

PostNapisane: Wt maja 01, 2012 12:57 pm 

Trafiłem na coś takiego:
viewtopic.php?f=13&t=61357
Nada się???

PostNapisane: Wt maja 01, 2012 1:04 pm 

A może rally :mrgreen:
viewtopic.php?f=13&t=61632&p=391969&hilit=kyosho+rally#p391969
Chętnie pogadam o cenie :wink:
Pozdr.

PostNapisane: Wt maja 01, 2012 3:13 pm 

Jeśli chcesz coś kupić ,a masz jeszcze czas to powinieneś analitycznie podejść do sprawy. Wypisać sobie na kartce papieru konkretne modele ,które cię interesują. Potem zorientować się w cenach nowego modelu. I np.dla każdego modelu sprawdzić w internecie dostępność części w kraju.
Wyznaczając sobie np.kilka części jak wahacz,półośka,C-huby,zwrotnice itp. sprawdzasz ich ceny. Na początku jest to istotne. Ustal też dokąd planujesz jeździć na zawody i jakie modele tam dominują. Po takiej analizie myślę że będziesz miał sprecyzowany wybór. Wtedy możesz podjąć decyzję szukania na wtórnym rynku. Niebezpieczne jest porywanie się na okazje cenowe. Najlepiej szukać modelu od zawodnika. Oferty sklepów z kolorowymi zdjęciami też często nie zaspokajają oczekiwań zawodniczych.
Mogę ci dać przykład .Klasa Mikro Open rozgrywana tylko w Ścinawce dogorywa ,a to za sprawą samego dystrybutora ponieważ nie potrafił zapewnić dostępu kół. Doświadczony zawodnik zaimportował sobie opony,ale dla innych był to problem trudny do pokonania. To zaowocowało startem w niedzielę np.dwóch modeli.

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 8:07 pm 

No to zaczniemy od miejsca zawodów:
Czym się jeździ w Ścinawce?

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 8:33 pm 

Jak zauważyłeś w klasie Hobby pierwsze miejsce zajął Niewielki człowiek Kuba Michalski modelem TC-6.
Ścinawkowe zawody są trochę zdominowane przez Asso,a to między innymi z powodu lokalnego dostępu do części. Występują Xraye sporadycznie.Są HB i myślę ,że jako drugi model po Asso. Sporadyczne Kyosho (chyba dwa),Pojawiły się jako nowość Yokomo (chyba dwa w Modi).Są modele Top,ale z tego co wiem zawodnicy borykają się z brakiem części.Tamyja sporadycznie.Był Szumacher ale chyba już go nie ma.
Był jeden Robitronik,ale czy jest?
To chyba tyle jeśli chodzi o klasy od Hobby w górę...
Notabene jest to wyzwanie dla organizatorów prowadzenie rankingu firm...
Klasa Hobby Junior zdominowana przez HSP (koszty ale i wyniki).Nie wykluczone,że klasa Hobby Junior zostanie otwarta wiekowo (poprzez zmianę nazwy) i będzie dla wszystkich ,którzy chcą zacząć kontakt z wyścigami modeli od samochodu t.z. z pudełka (RTR)

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 9:33 pm 

Czyli mam odpowiedź na pytanie: Co kupić?
Zaremba Lesław napisał(a):
Ścinawkowe zawody są trochę zdominowane przez Asso,a to między innymi z powodu lokalnego dostępu do części.

Poszukam jakiejś używanej TC6-ki albo TC5-ki. Na ceny części patrzyłem i nie przerażają mnie zbytnio.
Co sie tyczy TC5, to kilka widziałem w naszym lokalnym dziale "Sprzedam"
Ładowarkę już sobie upatrzyłem: IMAX B6AC Dual Power- większość posiadaczy ją sobie chwali.
Silnik: Saturn 20T (taki jest w regulaminie).
Regulator: NOSRAM Magnum Power Reverse lub NOSRAM International Power- który lepszy?
Serwo: coś się znajdzie
Apka: na pierwszych kilka wyścigów wystarczy ta co mam- Traxxas TQ 2,4GHz
Pakiet: Tutaj też proszę o pomoc.
I zapomniałbym o kółkach: W tym temacie nie wiem nic, więc również muszę poprosić o pomoc.

A jak dojadę do mety na innym miejscu niż ostatnie to zobaczymy jak będzie z upgradem sprzętu :D

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 10:07 pm 

Bardziej wyczynowymi są regulatory bez wstecznego biegu. http://www.lrp-shop.com/xWS_Detail.php? ... &aid=80831
Pod linkiem masz regulator który kiedyś był jednym z lepszych . On potrafi wyssać to co się da z silnika 20 T. Była też jego wersja z pod znaku Nosram ,ale nie pamiętam jak się nazywał. Zwycięzca klasyfikacji Hobby Kuba Michalski jeździł na takim . Są też o podobnych parametrach innych firm. Zapoznaj się z jego parametrami i szukaj podobnego.

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 10:41 pm 

Wydaje mi się że takie ustrojstwo http://www.rc4max.com/nosram_razor_evol ... ,9058.html na początek wystarczy:D

PostNapisane: Cz maja 03, 2012 8:20 am 

O właśnie to jest odpowiednik tego LRP.Bardzo dobry.

PostNapisane: Cz maja 03, 2012 7:50 pm 

A teraz papućki:D
Tyle opon na rynku i wszystkie najlepsze :D
Jakie kółka na asfalt, jakie na dywanik?

PostNapisane: Cz maja 03, 2012 8:57 pm 

Jako przedstawiciel ze Ścinawki dalej będę drążył temat.U nas w przyszłym sezonie na Hali dla klas Modi.. i Stock będą wprowadzone jednakowe koła CPX Carpet.Będzie się można w nie zaopatrzyć u organizatora. Dotychczas zawodnicy używali różnych kół i różnych twardości.Na asfalcie jeżdzi się w lecie i tu dużą rolę odgrywa temperatura zewnętrzna i temp.asfaltu.
Jeszcze jedna ważna sprawa to akusy.Do Hobby musisz mieć 5 ogniw Ni-Mh ale to anachronizm.Raczej Li-Fe .Musisz zasięgnąć języka jakie najlepiej.

PostNapisane: Pt maja 04, 2012 9:06 am 

Na dywanie ludzie śmigają głównie na oponach 24 albo 28.
Na asfalt zależnie od temperatury 28-36, choć już kiedyś też jeździłem na 24 po asfalcie, bo było zimno.

Jeśli szukasz jeszcze serwa, to ja bym kupił takie:
http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... ts_id=6162
jeśli musiał bym znowu kupować serwo, bo mam już takie i jestem zadowolony, z resztą o Savoxach pozytywne opinie krążą ;)

GG#10007
HB Cyc TC & Schumacher Mi3 happy user :]

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 2:04 pm 

Do mnie przyszły dziś 2 savoxy, jeden do 1:10 Buggy jeden do dwunastki, mam jedno od 2.5 roku i jest świetne :)
Cena jest ok, może w porównaniu do podwozia jest drogie, ale jest przyszłościowe, jakbyś kiedyś chciał się przesiąść klasę wyżej.

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona