Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 1:23 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 4:45 pm 

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 47658&rd=1

Czy to zda egzamin? Duzo polepszy osiagi? Czy przecietyn silnik bedzie mial wystarczajaco mocy zeby na tej dwójce rozpedzic model?

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 5:11 pm 

Na pewno silnikowi mocy wystarczy. Tam maksymalnie jest przelożenie 1:1. Ta skrzynia nie zwiększa prędkości obrotowej. Wątpliwość można mieć, czy skrzynia potrafi przenieść obciążenie generowane przez silnik.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 6:54 pm 

wyglada na prawde solidnie - widac, ze tytanu nie zalowali :-)

dzieki tej skrzyni mozna albo poprawic przyspieszenie przy zachowaniu dotychczasowego przelozenia, albo, zakladajac sporo wiekszy pin, zachowac to samo przyspieszenie podnoszac znaczaco v-max (oczywiscie o ile w chwili obecnej nasz silnik dysponuje odpowiednia rezerwa mocy), mozna tez oczywicie troche poprawic przyspieszenie i troche poprawic v-max zakladajac pin tylko troche wiekszy niz obecny :wink:

sprawa zastanawiajaca jest hamowanie... (napisane jest ze wsteczneg nie ma)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 7:13 pm 

pisze ze jest przod i hamulec. Ale pinu chyba nie mozna tam zmieniac....zreszta zobaczcie sami :) a tak pozatym to Vmaxx powinien być większy (popatrzcie na rysunek ile obrotów wychodzi na pierwszym biegu a ile na drugim).

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 5:06 pm 

Myśle że nastał kres spaliniaków, silnik elektryczny ma potężny moment obrotowy i teraz myślę że modele spalinowe mam na myśli DTM będą miły spory problem z elektrykami o ile dopuszczą stosowanie przekładni.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 5:37 pm 

Ciebie człowieku chyba prąd pokopał. Kres spaliniaków - wobec tego chętnie popatrze, jak Twój elektryk dogoni spalinówke. Powiem więcej - będe bardzo mile zaskoczony, gdy uzyskasz taki sam, jak nie większy moment obrotowy swojego silnika - elektrycznego oczywiście. Nie wspominając o prędkości maxymalnej. Zdaje sobie sprawę, że klasy open - elektryczne oczywiscie osiągają wyniki bardzo zblizone do modeli salinowych, a wynika to tylko z tego, że w Polsce nie ma profesjonalnych torów na wyścigi. Jednak adrenalina, ktora pojawia sie w wyścigu modeli elektrycznych jest niczym w porównaniu z tą, ktora ujawnia sie podczas wyscigu modeli spalinówek. Jeżeli kiedykolwiek ścigałeś sie modelem spalinowym to ręcze, że przyznasz mi racje.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 5:40 pm 

Skrzynie biegów widziałem juz w roku 94 ale musze was ostudzic. Niestety są zabronione.
Ta skrzynia przyniesie więcej szkody niż zysku. Ważnym parametrem jest jeszcze sprawność silnika, napędu i stosowanie skrzyni biegów nie ma sensu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:08 pm 

Artur D. napisał(a):
Ta skrzynia przyniesie więcej szkody niż zysku. Ważnym parametrem jest jeszcze sprawność silnika, napędu i stosowanie skrzyni biegów nie ma sensu.

Mógłbyś wyjaśnić to dokładniej? Wiedzy z dobrego źródła nidgy dość.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:23 pm 

Dokładnie nie wytłumaczę Ci. Kiedyś był taki temat poruszany na zawodach, chodzi o sprawność silnika elektrycznego która jest w znacznie niższym zakresie obrotów( może chodzi o moment) i większe straty na obracaniu mas niż zysku . Podobno takie skrzynie sprawdzaja sie ale na bardzo długich torach. Skrzynia jaka widziałem wiele lat temu była skonstruowana tak samo jak do spalinóweki i wykonanie było znacznie lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:33 pm 

a czy w silnikach bezszczotkowych znalazłoby to zastosowanie?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:49 pm 

Artur D. napisał(a):
chodzi o sprawność silnika elektrycznego która jest w znacznie niższym zakresie obrotów( może chodzi o moment) i większe straty na obracaniu mas niż zysku .

Moim zdaniem oznaczo to tylko to, że należy tak ją ustawić, żeby silnik pracował właśnie w tym dobrym zakresie obrotów. Skrzynia biegów jest właśnie po to, żeby silnik pracował w efektywnym zakresie obrotów. Jeśli mówimy o niskim zakresie obrotów to nawet łatwiej, bo nie ma żadnej dziury, jak przy niskichh obrotach silnika spalinowego (także benzynowych.)

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:59 pm 

Pytanie do Dawida czy oglądałeś finałowy wyścig w DTM OPEN w MŚ jak nie to się nie wypowiadaj, moment to nie wszystko jak doświadczony modelarz powiedział (Artur D.) bardzo ważna jest sprawność co do wyścigów z modeli spalinowch z elektrykami jest jeden problem ponieważ jak pewnie wiesz elekryki śmigaja po mniejszym torze a spliniaki po większym i prosze nie mów mi że tylko spaliniak daje odczucie szybkości bo widać że nie widziałeś DTM Open lub co lepsze E - 10 lub E -12 to sa naprawdę szybkie modele może ich prędkość maksymalna nie jest aż tak duża ale za to przyspieszenie jest o niebo lepsze i sama zwrotność ogromna a to dlatego iż elektyki sa znacznie lżejsze.

PostNapisane: Cz lut 10, 2005 5:26 pm 

Witam wszystkich serdecznie.
Kiedyś z ciekawości skonstruowałem skrzynie biegów do E-10 - doskonale zdawała egzamin. Oparłem się na patencie Serpenta i była znacznie prostsza od tej w podanym linku. Problemem był jedynie dobór ataków z parą małych "zębatek". Jednak ze wzgledu na przepisy zaniechałem dalszych doświadczeń i jeździłem na wysokich przełożeniach.
Posta dołączyłem jako ciekawostkę z krajowej praktyki modelarskiej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 10, 2005 9:56 pm 

Janie mam do Ciebie pytaie masz może gdzieś jeszcze taką skrzynię, może jakieś zdjęcia bo bardzo mnie to ciekawi!!!!!!!! :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 1:41 pm 

Mario3 napisał(a):
Janie mam do Ciebie pytaie masz może gdzieś jeszcze taką skrzynię, może jakieś zdjęcia bo bardzo mnie to ciekawi!!!!!!!! :D

Nie bujam!!!! - mam ją naprawdę - jak znajdę w mojej manelarni (nie mylić z modelarnią) to na pewno pokażę. Miałem przeprowadzkę i jak zwykle przy takiej okazji nie zawsze można się od razu pozbierać.
Pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona