Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 8:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So wrz 25, 2004 2:19 pm 

Witam.

Przymierzam sie wlasnie do kupna nowego wozka.
W gre wchodza tylko te dwa wyzej wymienione i chcialbym wykorzystac to forum do zgromadzenia jak najwiekrzej liczby informacji na ich temat.

Prosze o zamieszczanie tutaj konkretnych informcji na temat eksploatacji tych dwoch modeli.
Jakie elemety sa w nich szczegolnie wrazliwe, co nalezaloby odrazu w nich zmienic, co udalo sie juz Wam :D w nich polamac / ukrecic, na co szczegolnie nalezy zwracac uwage podczas uzytkowania.

Mozecie roniez zamieszczac tutaj info zaslyszane z roznych Forum.
Napewno wszystko sie przyda.

PoZdro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 27, 2004 1:37 am 

Yokomo - 9 tysiecy postow
http://www.rctech.net/forum/showthread.php?s=&threadid=14121
HPI - 7 tysiecy postow
http://www.rctech.net/forum/showthread.php?s=&threadid=18333

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 28, 2004 8:02 pm 

Dzieki za odpowiedz. Wertuje to forum juz od jakiegos czasu, ale jest tego tyle ze pewnie do chwili zakupu wszystkiego nie przejrze .
O Yokomo wiem juz dosc sporo wiec zawezam temat tylko do Pro4.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 28, 2004 11:01 pm 

kurcze, te podwozia sa praktycznie identyczne i kosztuja tyle samo! wyglada na to, ze ktos kogos skopiowal.... (Yokomo bylo pierwsze)

jedyna znaczaca roznica to dyfry: moze bedzie mialo dla ciebie jakies znaczenie ze w Pro 4 z przodu jest one-way, a w Yokomo - dyfer kulkowy (zalezy co bardziej lubisz)...
one-way`a w HPI pewnie tez mozna wymienic na kulkowy, przypuszczam, ze przedni i tylny dyfer sa takie same/wymienne, ale taka wymiana zawsze troche kosztuje, no chyba, ze one-way ci odpowiada i nie planujesz go zastapic kulkowym.
z kolei nie wiem jak wyglada sprawa dostepnosci one-way`a do Yokomo...

Yokomo wyglada bardziej "profesjonalnie" (chocby ten upper deck, plastiki tez wydaja sie jakies porzadniejsze... ) no i slicznie wyglada dzieki srebrnemu wloknu weglowemu.... :D
Nie wiem - moze w Yokomo maja lepszych fotografow, ale jak sie spjrzy na zdjecia detali to wyglada, ze ich model jest jakis taki "porzadniejszy", nie wiem czy inni tez odnasza takie wrazenie...
Za to widac, ze w HPI polozyli duzy nacisk na maksymalne obnizenie srodka ciezkosci - niesamowite wrazenie robi zdjecie z profilu - zadna czesc (akumulator, serwo ani odbiornik czy regiel nie wystaje wyzej niz osie kol....

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2004 6:08 am 

Akuat One-way jest dla mnie pozycja obligatoryjna, jednak nie wplynie to na moj wybor, bo zarowno Pro4 jak i SD (przynajmniej te sprzedawane w Azji) maja go w standardzia.

A co do jakosci wykonania, to rzeczywiscia te podele wydaja sie byc na rownym poziomie. Jak zauwazyles HPI ma nizej srodek ciezkosci jednak jest to okupione pewnymi kosztami np. obciety kawalek jednego "ucha" w servie, niepodoba mi sie tez tam rozwiazanie puszek na dyferencjaly, do ktorych przymocowane sa Towery, w SD jest to jeden element a tutaj sa dwa.
A jezeli chodzi o plastiki w Pro4 to rzeczywiscie wygladaja tandetnie ale wykonane sa z nich elemety, na ktorych nie ma zbyt duzych obciazen wiec nie powinno byc z nimi problemow.

Czekam jeszcze na wszelkie info i przemyslenia :) na temat Pro4.

PoZdro

PostNapisane: Cz wrz 30, 2004 8:43 pm 

Paweł Pakulski napisał(a):
Witam.

Przymierzam sie wlasnie do kupna nowego wozka.
W gre wchodza tylko te dwa wyzej wymienione i chcialbym wykorzystac to forum do zgromadzenia jak najwiekrzej liczby informacji na ich temat.
PoZdro

Temat jakby się juz powtarzał, zobacz w search'u na forum.

Proponował bym nie robić APTEKI na ten temat, bo wypowiedzi siegają już onanizmu na temat środków cięzkości itd itp ale, do tematu:
Proponuję Yokomo - czemu?
Temu:
Więcej modelarzy posiada ten wózek;
Wiecej części, które możesz nabyć na zawodach lub od zawodników;
Inna - lepsza technologia ; Pczytaj troche recenzji na temat modeli HPI !!!
Bardzo precyzyjna konstrukcja;
Pomoc modelarzy, którzy eksploatują te wózki.

Czy Twoje pytanie zostało zaspokojone?

MODELCARS

PostNapisane: Pt paź 01, 2004 6:54 am 

Sławek S. napisał(a):
Temat jakby się juz powtarzał, zobacz w search'u na forum.

Proponował bym nie robić APTEKI na ten temat, bo wypowiedzi siegają już onanizmu na temat środków cięzkości itd itp ale, do tematu:
Proponuję Yokomo - czemu?
Temu:
Więcej modelarzy posiada ten wózek;
Wiecej części, które możesz nabyć na zawodach lub od zawodników;
Inna - lepsza technologia ; Pczytaj troche recenzji na temat modeli HPI !!!
Bardzo precyzyjna konstrukcja;
Pomoc modelarzy, którzy eksploatują te wózki.

Czy Twoje pytanie zostało zaspokojone?

Wlasnie, ze jest dokladnie odwrotnie niz piszesz.
Moim zamiarem nie bylo otrzymanie odpowiedzi na pytanie, ktory model jest lepszy, bo to ja o tym zdecyduje. Ten temat mial na celu " tylko " zebranie info dotyczacych ich eksploatacji. Niestety wiekrzosc wypowiedzi, za wyjatkim Kuby, skrecily w tym kierunku, o ktorym piszesz.

No nic jeszcze mam troche czasu na decyzje, wiec czekam na wypowiedzi pozostalych.

PoZdro

Tytuł:
PostNapisane: N paź 03, 2004 5:52 pm 
Raflee

Ja mam SD i powiem tak: ten model prawie nei ma wad...

Jedyna rzecza, ktora jak narazie wyrazie musze wymienic to koncowki drazkow - sa one sa miekkie i po sciagnieciu ich kilkanascie razy maja duzy luz - to jest wydatek okolo 20zl, czyli niewiele. Ja na zaowdach halowych uszkodzilem zwrotnice i moj wachacz zostal zniszczony :) - od tylu dostalem jak stalem na torze i to centralnei w kolo. Zalozylem juz w nim sporo czesci grafitowych i po tym juz nic nie urwalem. Teraz sporo osob uwierzylo w ten model i wiedza co robia... yokomo tez ma nisko polozony srodek ciezkosci, tez ma one waya i tez ma aluminium... - nie zawsze co ladne jest dobra (tu mowa o HPI) Yokomo jest spraedzony i napewno jak go kupisz nie bedziesz zalowal... mogel gotowy do jazdy z akusami 3300, sporym odbiornikiem i reglem gm'a wazy niecale 1500, czyli mozesz sobie dowazyc. Z modelem dostajesz klucze, instrukcje, felgi,czasami naklejki i czesci potrzebne do zlozenia :). Ja mam swojego ustawionego tak jak mi sie dobrze jezdzi i jakos sam do tego doszedlem i nie wymienialem jeszcze sprawzyn ani oleju 0 ale juz niedlugo to sie zmieni :) Wybor nalezy do Ciebie, ale ja polecam Yokomo - hpi to
hpi - nawet ich R40, ktory jest niby dobry nie wytrzymuje z lepszym silnikiem i wg. mnie pro 4 ma cos "od firmy" napewno...

Tytuł:
PostNapisane: N paź 03, 2004 6:37 pm 

@Raflee
I wlasnie o tego typu odpowiedzi mi chodzi :D

Mozesz napisac dokladniej, o ktorych konkretnie drazkach mowisz, czy to te od popychaczy zwrotnic?

Nie zauwazyles moze jeszcze jakichs elemetow,na ktorych zaczynaja sie robic luzy i ktore warto bybylo miec w zapasie?

PoZdro

Tytuł:
PostNapisane: N paź 03, 2004 6:46 pm 
Raflee

Tak - to sa te co sluza do regulacji np. zbieznosci. Warto miec tez kilka zapasowych lozysk, bo wiadomo, ze to sie zuzywa... jak wymienisz to co napisalem to chyba luzow nie powinno byc - ja juz do siebie zamowilem :) Jak cos to wymien jeszcze wachacze i zwrotnice na grafitowe to beda Ci sluszyc dlugo - sa naprawde mocne, jeszcze grafitowego nic nie urwalem, a nawet wczoraj na zaowdach mialem 2 wypadki: 1 na prostej - gosc zaczal chyba nawracac na prostej i akurat jak ja jechalem... - trafilem go i 2 przy wyjsciu na prosta - tez trafilem, bo na srodku stal. Wiec widac, ze to jest warte swojej ceny :)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 03, 2004 7:31 pm 

Czyli rozumiem, ze w zestawie daja te najtansze wachacze kompozytowe :( .
A jak jest z luzami przy oskach kol i na zwrotnicach (nie chodzi mi tutaj o luz na popychaczach). Zakladam, ze napewno jakies sa, ale czy szybko sie tworza?

PoZdro

Tytuł:
PostNapisane: N paź 03, 2004 8:18 pm 
Raflee

Tak -sa, ale nie sa az tak duze. Widzilem fajna rzecz do C-huba - srobka ktora sie przykreca zwrotnice jest gruba, a pozniej jest ciensza i na tym cienszym jest gwint, a grubsze jest do tego, zeby ladnie wszystko chodzilo, ale plastik sie wyciera - znalazlem ta czesc aluminowa, ktora wklada sie zamiast tej srobki, i wtedy wkrecasz normalna. A dlatego ze to jest aluminowe, to powinno dosc dlugo wytrzymac bez zadnych luzow.

A co do wachaczy - jak je wymienisz, to bedziesz je mial na zapas :) Moze to ja mam tylko takie zdolnosci do lamania, ale chyba wiesz, jak wyglada tor w tarnowie... zeby cos urwac to nie jest tak ciezko ;)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 03, 2004 8:36 pm 

Mozesz podac jakiegos linka do tego elemetu tak zebym zobaczyl jak to mniej wiecej wyglada?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 2:57 pm 
Raflee

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 7:05 pm 

No faktycznie powinno to cos dac, a swoja droga dziwne ze tego nie ma w standardzie :( .

PoZdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona