Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 11:54 pm

Autor
PostNapisane: Cz cze 20, 2013 12:11 pm 

Witam!
Chciałbym od września zacząć starty modelem na wykładzinie, najbardziej pasuje mi klasa E-10 TC Stock. Ale czytałem w którymś poście o przymiarkach do wprowadzenia silników bezszczotkowych 13,5T, zamiast 17,5T. Taka zmiana chyba zatarłaby całkowicie różnicę między Stock a PRO Stock, czy może dąży się do ujednolicenia tych klas w jedną?
Powoli zaczynam kompletować sprzęt i nie chciałbym kupować silnika, który do niczego mi się nie przyda.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz cze 20, 2013 7:26 pm 

Pro stock wypadl z zawodów bodajze dwa lata temu także możesz na spokojnie kompletować sprzęt do klasy stock.
Zmiany mają być w klasie hobby gdzie wprowadzone zostanie zasilanie lipo i do wyboru zestaw napędowy - bezszczotkowe 21.5T bez VT lub saturn 20T.

PostNapisane: Pt cze 21, 2013 8:58 am 

muchomor napisał(a):
Witam!
Chciałbym od września zacząć starty modelem na wykładzinie, najbardziej pasuje mi klasa E-10 TC Stock. Ale czytałem w którymś poście o przymiarkach do wprowadzenia silników bezszczotkowych 13,5T, zamiast 17,5T. Taka zmiana chyba zatarłaby całkowicie różnicę między Stock a PRO Stock, czy może dąży się do ujednolicenia tych klas w jedną?
Powoli zaczynam kompletować sprzęt i nie chciałbym kupować silnika, który do niczego mi się nie przyda.

Klasa ProStock nie jeździ już na PMMS, została skasowana jakieś dwa sezony temu z uwagi na rosnące zainteresowanie klasą Stock. Z tego co wiem w tej klasie nie będzie zmian i pozostanie wszystko tak jak było do tej pory czyli silnik 17,5T i LiPo. Zmiany są proponowane w klasie Hobby, tam proponuje się dwie możliwości silniki szczotkowy Saturn 20T lub bezszczotkowy 21,5T z 0 timing i LiPo.
Nie wiem co będzie lepsze bo na ostatnich zawodach na Grand Prix Kobierzyc wystartowaliśmy na Saturnie i LiPo i czasy były gorsze od Stock o jakieś 1 do 1,5 sek na okrążeniu gdzie na starym zestawie hobby te różnice były dużo większe.

PostNapisane: Pt cze 21, 2013 9:08 am 

17.5T to już dość szybka jazda, jeśli jest dopuszczony dynamiczny timing.
Fakt, zaoszczędzisz na silniku, ale nie wiem czy zapłacisz więcej za uszkodzone elementy w modelu, które będą rezultatami Twoich błędów na torze.

Z drugiej strony w klasie Hobby 21T masz więcej osób które uczą się jeździć więc to też może być szkoła przetrwania, to prawda.

Niemniej moim zdaniem jak zaczniesz ze słabszym silnikiem, to szybciej zaczniesz skupiać się na poprawianiu techniki jazdy, ustawieniach modelu, niż byciu mistrzem prostej. A to cenne samo w sobie, dodatkowo zostawia mniej czasu na wyrobienie sobie złych nawyków.

Nie widzę sensu wchodzenia w silnik szczotkowy i szczotkowy regulator jeśli pieniądze grają rolę...

Robert

PostNapisane: Pt cze 21, 2013 4:33 pm 

Jeżeli dopuszczone by były Lipole do klasy Hobby, to warto się nad tym zastanowić. Bo Life nigdzie nie można kupić, a na Nimhach nie uśmiecha mi się jazda. Jeszcze kwestia podwozia, ba czytałem o wanienkach i napędzie na wałek, a ja idę w stronę paska i płyty...
Co do zniszczeń itp. to troszkę jeżdżę i mam zamiar tego lata dużo potrenować, więc mam nadzieję, że początki na zawodach nie będą aż takie straszne :)
Ale dziękuję za rady!

PostNapisane: Pt cze 21, 2013 7:39 pm 

w hobby możesz mieć dowolne podwozie 1/10 onroad

PostNapisane: So cze 22, 2013 9:23 am 
Administrator forum

muchomor napisał(a):
Jeżeli dopuszczone by były Lipole do klasy Hobby, to warto się nad tym zastanowić. Bo Life nigdzie nie można kupić, a na Nimhach nie uśmiecha mi się jazda. Jeszcze kwestia podwozia, ba czytałem o wanienkach i napędzie na wałek, a ja idę w stronę paska i płyty...
Co do zniszczeń itp. to troszkę jeżdżę i mam zamiar tego lata dużo potrenować, więc mam nadzieję, że początki na zawodach nie będą aż takie straszne :)
Ale dziękuję za rady!

W cyklu zawodów PMMS RC dopuszczono silniki bezszczotkowe 21.5T nawinięte w gwiazdę z zasilaniem LI-PO i regulatorem Zero Boost.
Pierwszy start tak zmienionej klasy Hobby odbędzie się już 29 czerwca w Walimiu. Oczywiście na wykładzinie.

Zapraszam do spróbowania swoich sił.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: So cze 22, 2013 6:33 pm 

Dzięki za zaproszenie, ale najwcześniej będę mógł zacząć we wrześniu we Wrocławiu. Jestem zdecydowany na klasę Hobby :)
Jeszcze tylko silnik i będzie komplet.

PostNapisane: So cze 22, 2013 7:51 pm 
Administrator forum

Polecam na początek silnik Robitronic 21.5T lub TrackStar 21.5

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO