Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 3:31 pm

Autor
PostNapisane: Pt paź 25, 2013 8:28 am 

Witam szanowne grono :)

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, a nie widzę osobnego działu do przedstawiania się, to może napiszę parę słów o sobie na powitanie tutaj...

Modelarstwem interesowałem się od dziecka (trochę kartonowym, trochę plastikowym) i już w podstawówce zacząłem uczęszczać na zajęcia jednej z Oświęcimskich modelarni. W tamtych czasach RC było szczytem marzeń, a aparatura proporcjonalna kosztowała w naszym kraju dobrą wypłatę i było baaardzo ciężko ją zdobyć. Więc budowało się szybowce swobodnie latające, modele na uwięzi (to był wypas na tamte czasy). Później kontakt z tym hobby urwał się na lata, aż parę lat temu zbieg okoliczności sprawił, że uruchomiłem własne forum modelarskie (zajmujemy się tam głównie lotniczymi, ale nie tylko) i przez jakiś czas prowadziłem modelarnię w okolicznym domu dziecka. Raczej wolę to, co lata, a XSTRa kupiłem głównie z myślą o synu (lat 6) - fajna okazja, żeby się razem dobrze bawić, a może złapie modelarskiego bakcyla, lotnicze jeszcze za trudne do opanowania dla niego są i apka za duża do jego rąk :)

A ponieważ jestem też maniakiem motoryzacji, coś w buggy muszę pomodzić :P Kupiłem używanego, w którym parę modyfikacji już poczyniono. Jest to wersja pro i ma włożony silnik Modelcraft hurricane 6T (KV coś ponad 5800 - za dużo po mojemu).

I teraz takie pytanie mam:
które części warto wymienić na alu? Wiadomo, że alu jest dużo sztywniejsze niż plastik. Mój pomysł jest taki, żeby montaż sztywniejszych wieżyczek amorów może spowodować wyrwanie całego dyfra, więc ja bym zaczął od dołu: podłoga, ramy wahaczy, dyfry, element górny (ta poprzeczka nad wałem), zwrotnice. Wahacze zostawiłbym plastikowe, wieżyczki amorów może też? Inne graty jak mocowanie lotki itp. to raczej świecidełko :) Acha, jeszcze układ kierowniczy - lepiej alu, czy plastik?
Jest jeszcze opcja zastosowania niektórych elementów z carbonu, ale ten też jest łamliwy, a rozważam montaż plastików, żeby amortyzowały uderzenia (wiadomo jak to z buggy jest :P ).

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt paź 25, 2013 11:32 am 

Zobacz na mojego
http://www.rcnolimit.pl/index.php/hsp-xstr
Silnik za dużo KV
Co warto wymienić
zwrotnice
wzmacniane wieżyczki amortyzatorów
aluminiowe amortyzatory
aluminiowy układ kierowniczy
stalowe tryby

PostNapisane: Pt paź 25, 2013 1:15 pm 

Widziałem widziałem :) Układ kierowniczy tak. Ale wieżyczki wzmacniane mogą spowodować urwanie dyfra nawet, czyli dyfry i ich mocowania też alu. Stalowe tryby niedługo, tylko nad tym też się zastanawiam obecnie :)

Wiem, ze KV za wysokie. W tej chwili przy pakiecie 2S wychodzi Vmax teoretycznie w okolicach 85km/h. Czyli na 3S to już nawet nie mówię :P Przełożenie jest standardowe, czyli atak 23T. I tak się teraz jeszcze zastanawiam - gdyby dać atak 18T, to Vmax na pakiecie 2S jakieś 66km/h, czyli ciągle ok do rekreacyjnej jazdy z synem ;) Tylko, że ten silnik już nawet przy obecnym przełożeniu przy każdej prędkości praktycznie jest w stanie zerwać przyczepność, czyli przy krótszym to już w ogóle ciężko będzie ruszyć bez palenia gumy :P Dlatego zastanawiam się nad czymś słabszym. Też będzie śmigać, a bateria dłużej pociągnie... cały czas miejmy na uwadze, że to do rekreacji, a nie zawodów :)

PostNapisane: Pt paź 25, 2013 2:02 pm 

Nie urwie ci dyfra nawet jak dobrze o coś zachaczy to ta wzmacniana i tak sie zegnie a te fabryczne to straszna lipa :)

PostNapisane: Pt paź 25, 2013 2:19 pm 

No już zauważyłem, że gną się jak masło :P Obudowę tylnego dyfra i tak mam do wymiany niestety ale różnica w cenie jest spora między plastikową obudową a aluminiową.

A tak BTW dyfrów - jaki powinien być "jałowy" obrót koła przy zablokowanych pozostałych?

PostNapisane: N lis 03, 2013 6:01 pm 

Tak zapytam z ciekawosci, skad bierzecie te aluminiowe czesci? Planuje do strady XT tez wlozyc wszystko aluminiowe co sie da, bo widzialem takie, ale skad je wziacte czesci? Nie moge nigdzie znalezc. Mam na mysli glownie zebatke odbiorcza(stal), alu zwrotnice,alu wahacze,alu c-huby.

PostNapisane: N lis 03, 2013 6:34 pm 

Helipal ma sporo, na DX trochę jest, na aliexpress najwięcej pewnie znajdziesz ;)

PostNapisane: N lis 03, 2013 7:11 pm 

Części najlepiej i najtaniej kupować na ebay.
Niby te części alu nie są takie drogie do xstr ale ja osobiście nie widzę sensu pakowania pieniędzy w model który jest z tak niskiej półki.
Z doświadczenia wiem że wymienisz coś na alu i przez to będzie łamać się coś innego. Większa sztywność.
Trzeba było by wszystko wymienić na alu ale wtedy model jest strasznie ciężki a cena za części zabójcza.

Jedynce co bym wymienił to przednie półosie na kardany i zębatki atak/odbiór na stal.

Takie części jak wieżyczki można sobie samemu dociąć z jakiegoś sztywniejszego materiału.

PostNapisane: N lis 03, 2013 7:40 pm 

Dokładny koszt to w granicach 1500-1900 za wszystko z alu waga z pakietem 2,3kg :)

PostNapisane: N lis 03, 2013 7:42 pm 

No właśnie. Za taką cenę kupujemy już fajne zawodnicze podwozie.

PostNapisane: N lis 03, 2013 7:46 pm 

Michał Głąb napisał(a):
No właśnie. Za taką cenę kupujemy już fajne zawodnicze podwozie.

Zgadza sie tylko jedni wydają 40 tys na remont syreny a i inni kupują samochód za 40 kafli :)
Gusty guścika może głupota trduno określić :wink: sam taką kwote wydałem na tuning xstr równo 1900 z dobrym combo
Po roku jazdy 0 awari raz tylko koło zgubiłem reszte model rozebrałem i poszedł na części straciłem na nim przez rok 250 zł