Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 8:58 pm

Autor
PostNapisane: Pt sie 20, 2010 12:09 am 

Witam.
Jako, że nitro coraz bardziej zaczęło tracić w moich oczach, mimo rewelacyjnie spisującego się silnika LRP, postanowiłem definitywnie i bezpowrotnie rozstać się z tym rodzajem napędu.
Rozważyłem wszelkie „za i przeciw” i wyszło mi, że nic mnie już przy nitro nie trzyma.
No wiem, ten sound. No cóż, jakoś bez niego przeżyje. Poza tym chciałbym w przyszłym sezonie zaliczyć jakieś zawody z cyklu Hpi, więc będzie mi łatwiej, bo na serwisanta póki co, nie mam co liczyć.

Wróćmy do tematu.
Do konwersji mojego VRX-a posłużył zestaw dedykowany pod X2. Najważniejszy element, czyli mocowanie silnika pasowało idealnie pod rozstaw śrub mocujących wiezyczki centralnego dyfra.
Różnica w wysokości mocowania silnika i oryginalnego mocowania dyfra wynosiła ok. 1,6mm i została skorygowana podkładkami właśnie o takiej wysokości (1x 1,5mm + 1x 0,1mm)
Wanienka pod aku niestety nie jest idealna, bo ma problem z pomieszczeniem dwóch pakietów 2S Turnigy w hardcase’ie. Jeśli zostanie, to będzie wymagała małej modyfikacji.
Mam już parę pomysłów na zamocowanie regla, ale to wykonam jak już będę miał u siebie regiel. Tu odsyłam do viewtopic.php?f=38&t=50970 :)
Co do zamocowania pakietów i regla to rozważam jeszcze użycie mocowania pakietów z Kyosho Inferno VE. Jest one zintegrowane z miejscem na regiel, a przy okazji przesuwa pakiety idealnie w środek płyty, przez co poprawia wyważenie podwozia.
http://picasaweb.google.pl/mareckikD40/Konwersja#
Na razie prace staneły na czas wyboru napędu. Jesli wszystko juz będzie zmontowane dam znać jak to wszystko chodzi, a raczej jeździ.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 26, 2010 8:51 pm 

Witam.
Konwersja zakończona. Zdjęcia w galerii http://picasaweb.google.pl/mareckikD40/ ... 9737724754
Wanienka na pakiet zostaje, świetnie usztywniła płytę.
Na razie zamontowałem atak 12T, zobaczymy jak będzie. W zapasie jest jeszcze 17T i 21T.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz sie 26, 2010 8:59 pm 

Powiem ci ze bardzo ladnie ci to wyszlo.
Ja moglbym sie przyczepic tylko do tego ze wszystko kupione nic swojej roboty, ale to tak na marginesie, nie bierz za bardzo to do siebie, no chyba ze polka na regiel zostala zrobiona przez ciebie tak ladnie ze na fotkach tego nie widac.
Ciekawe jak to smiga :?: :?: :wink: :wink:

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

PostNapisane: Cz sie 26, 2010 9:23 pm 

Mam nadzieję, że tych przejściówek Tamiya nie będziesz używał bo Ci się szybciej "rozpłyną" niż Ci się to wydaje oraz pakiety NimH, które wyzioną ducha w mgnieniu oka no chyba, że na regiel założysz 90% kaganiec oraz nie zmniejszysz przełożenia :mrgreen:

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 12:09 am 

gelo napisał(a):
Powiem ci ze bardzo ladnie ci to wyszlo.

...sie wie :D

W zestawie do konwersji było tylko mocowanie pod silnik i wanienka. Najwiekszym problem było znależienie odpowiedniej konwersji, która podeszłaby pod mój model, jako, że dedykowanej do VRXa nie ma Tzn. jest fabryczna z VRX-1E, ale i tak nigdzie jej nie mozna dostać, a poza tym, az na taka łatwiznę iść nie chciałem. Przy tej, za to nalatałem się po sklepach z suwmiarka i w końcu w płycie Jammina znalazłem taki sam rozstaw otworów pod centralny dyfer. Radiotray wykorzystany jest z nitro, skrócony na tyle, żeby pomieścił odbiornik. Co do półki na regiel. Pierwotnie miało ono byc wykonane z profilu aluminiowego, ale jakoś nie potrafiłem znaleźć odpowiedniego. To za gruby, to za wąski. W końcu wczoraj odwiedził mnie listonosz z kopertą z InPostu, i co widzę? Pod znaczkiem przyklejone idealne mocowanie po regiel. Bardzo cienkie, a zarazem mocne. Wystraczyło pomierzyc otwory i wiertarka do łapy.
Regiel zdecydowałem sie dać z przodu, ponieważ kiedys może będę montował radiator z wentylatorem na silnik, więc miejsce nad silnikiem sie przyda.
Marcin, co do przejściówek. Te oriony to pakiety, które wykorzystywałem w starterboxie, a tu pełnią rolę jedynie rozruchową. Wtedy jeszcze, bardziej podniecało mnie wymienianie klocków sprzęgła niz lutowanie końcówek. :) Chociaz wymiene klockóe wspominam dopiero dobrze od momentu jak sprawiłem sobie Clutch Tool z Duratraxa.
Na LiPo nadal czekam, w przyszłym tygodniu powinny juz być.
Jako pierwszą zamontowałem 17T, która była w komplecie z silnikiem, ale nie podobało mi sie jak się zażebia z odbiorem. Zęby zamiast ładnie wchodzic między siebie, traifiały jeden w drugi prawie czołowo (minimalnie pod, ale i tak nie wygla dało to za ciekawie) Będe musiał parę zębatek sobie dokupić. Moze po prostu nie miałem do czynienia z tak gęstymi zębatkami i może tak ma byc, ale wolałem nie ryzykować.

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 9:13 am 

Jak sie zle zazebiaja to moze inny modul?
Ten silniczek jest 4ro polowy czy 2?

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 9:35 am 

Z tego co wyczytałem na forach, wynikałoby, że 4ro.

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 9:09 pm 

Relacji z przemiany ciąg dalszy.
Niestety długo oczekiwane weekendowe testy nie wypalą, a to z prostego powodu – brak pakietów.
Jedna paczka z Niemiec idzie wyjątkowo długo, natomiast pakiet Turnigy 4S, który przyszedł dzisiaj kurierem ma uszkodzoną cele. Cały pakiet na mierniku pokazuje 11,58V. Przy pomiarze cel wychodzi, że jedna osiąga niecałe 1,5V. :shock:
Wychodzi na to, że testy przeprowadzę dopiero pod koniec września po urlopie.

W modelu zmieniłem zamocowanie odbiornika. Te od początku traktowałem za tymczasowe, a to przez zbytnie narażenie odbiornika na kurz, wilgoć i kamienie.
http://picasaweb.google.pl/mareckikD40/ ... 2661715474
Udało mi się znaleźć box mieszczący tylko i wyłącznie sam odbiornik. Jest to box z Ofny.

Model otrzymał tez nową budę, jak i mocowanie skrzydła. Obydwie rzeczy pochodzą z jammina X1 CRT.
Aha, no i tylny słupek mocowania budy, tez jest z Jammina.
Buda prawdopodobnie nie będzie malowana.
http://picasaweb.google.pl/mareckikD40/ ... 7350008530

Pozdrawiam.

PostNapisane: N wrz 19, 2010 10:37 pm 

Witam ponownie.
Powróciwszy z zasłużonego urlopu, postanowiłem dzisiaj na szybko przeprowadzic mały "first run" i odpowiedzieć na pytanie:
gelo napisał(a):
Ciekawe jak to smiga :?: :?: :wink: :wink:

Oto odpowiedź:

http://www.youtube.com/watch?v=aYOIaSsU8EA
http://www.youtube.com/watch?v=XOvRwW7_cFc
http://www.youtube.com/watch?v=V7dzlOoGbaU

Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 1:38 pm 

Tak jak temat z Hyperem, odświeżam też moją pierwszą konwersję

Dodać musze, co chyba nie było wcześniej wspomniane, że płyta po konwersji wymagała mocnego usztywnienia. Na ostatnich zdjęciach macie mniej więcej obraz, jak to usztywnienie wyglądało. Trzeba było też wymieniec mocowanie wahaczy na CNC z bliźniaczego modelu Himoto

https://plus.google.com/photos/10177904 ... Mzdmt611AE

Snieg tez zaliczył :)

https://plus.google.com/photos/10177904 ... -NCKjb_JFw