Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 04, 2026 8:09 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt maja 07, 2013 11:36 am 

Roku temu zaczalem zabawe z modalami rc offroad. Nie wiedzialem, ze potrzebuje licencji no i zlapal mnie pan z loku, ze mam zaplacic bo jak nie to dyskwalifikacja (dobrze, ze nie wiezienie). No to zapłaciłem, bylo to we wrzesniu 2012. Pan mnie zaplewnil, ze w ciagu 2tyg dostane plakietke. No i dostalen. Ale dzisiaj, po 8 miesiacach. Szkoda słów.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 1:59 pm 

ale licencje musisz mieć do startu na zawodach ? czy zawsze i czy dadzą mi mam 11 lat licencje ?

gdzie takie licencje można dostać ?

przepraszam jestem zupełnie nowy

sprzedam hsp troian pro !!!

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 7:00 pm 

Panowie nie z LOK. Jak najdalej od nich.
Kolega hundert jest z Jeleniej Góry. Chłopie masz zawody prawie pod nosem bo w Ścinawce. Najbliższe już 25.05.2013 GP Kobierzyc.
Zawody Halowe.Koszty to tylko wpisowe. Licencji nikt nie wymaga,co najwyżej możesz spotkać się z życzliwością i pomocą.
Zapraszamy.

barto napisał(a):
...No to zapłaciłem, bylo to we wrzesniu 2012. Pan mnie zaplewnil, ze w ciagu 2tyg dostane plakietke. No i dostalen. Ale dzisiaj, po 8 miesiacach. Szkoda słów.

Przysłali teraz bo trzeba wpłacić składkę za 2013 r, a kasy to oni potrzebują,bo nie dość,że urzędasy do opłacenia to jeszcze składka do EFRA do opłacenia,żeby wysłać za granicę jednego z lojalnych J.O.

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 7:46 pm 

witam mam pytanie do ciebie zaremba lesław czy na tych zawodach będą auta ze skalą 1:16? i czy mam minimalne szanse żeby stanąć na podium z modelem hsp troian pro ?

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 7:57 pm 

hundert napisał(a):
na tych zawodach będą auta ze skalą 1:16?

Tak.
hundert napisał(a):
czy mam minimalne szanse żeby stanąć na podium z modelem hsp troian pro ?

O tym decydują umiejętności, a nie model.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 8:33 pm 

hundert napisał(a):
witam mam pytanie do ciebie zaremba lesław czy na tych zawodach będą auta ze skalą 1:16? i czy mam minimalne szanse żeby stanąć na podium z modelem hsp troian pro ?

Zobacz zdjęcia z zawodów w Ścinawce. http://www.rcauto.pl/modules.php?name=G ... 112&id=297
Szanse stanąć na podium ma każdy zawodnik startujący w zawodach. Jednak jak w każdym sporcie trening czyni Mistrza. Umiejętności to podstawa,dalej sprzęt. Co do modelu to był on już "przerabiany". Z tego co wiem ,jego "piętą Achillesową " są dyfry.
Na pewno na pierwszych zawodach Twoim sukcesem będzie zebranie doświadczeń, konsultacja z bardziej doświadczonymi zawodnikami i konsultacje techniczne,które będą owocować w przyszłości. Zawody na Dolnym Śląsku mają na celu upowszechnianie sportu samochodów zdalnie sterowanych w jak najprzyjaźniejszej atmosferze.
Po GP w Kobierzycach już 30.05 rozpoczyna się Liga Sowiogórska .Zawody na zewnątrz tylko dla modeli jak Twój.Musisz poszukać na Forum informacji.

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 9:28 pm 

dziękuje bardzo

PostNapisane: Śr maja 08, 2013 1:54 pm 

mam jeszcze pytanko czy te zawody to te w ścinawce ?

Sowiogórska Liga Modeli RC (SLMrc) - I Eliminacja

Sowiogórska Liga Modeli RC

Cykl 7-miu zawodów modeli samochodów w specyfikacji off-road w skalach 1:14 do 1:18 i modeli on-road w sakli 1:10 TC, silniki Saturn 20T (tor asfaltowy).
Miejsca rozgrywania zawodów: Ludwikowice Kłodzkie (off-road), Rzeczka (off-road i on-road), Góry Sowie.

Zawody będą rozgrywane od maja do września 2013 r.
Będą 4 klasy modeli w tym jedna klasa organizatora : Turystyczna

Szczegółowy terminarz zawodów:
I eliminacja: 30.05.2013 r. - UWAGA - ZMIANA TERMINU (termin 25.05.2013 - nieaktualny)
II eliminacja: 8.06.2013 r.
III eliminacja: 22.06.2013 r.
IV eliminacja: 20.07.2013 r.
V eliminacja: 10.08.2013 r.
VI eliminacja: 31.08.2013 r.
VII eliminacja: 15.09.2013 r.

PostNapisane: Śr maja 08, 2013 6:06 pm 

hundert napisał(a):
mam jeszcze pytanko czy te zawody to te w ścinawce ?

Sowiogórska Liga Modeli RC (SLMrc) - I Eliminacja

Sowiogórska Liga Modeli RC

Nie to nie jest cykl PMMS RC tylko SLM RC. Tak jak Lesław pisał Twój model idealnie pasuje na te zawody.
Wszelkie szczegóły: http://www.zabawa-modelami.pl/images/SL ... RC2013.pdf
Serdecznie zapraszamy, do zobaczenia na torze !

PostNapisane: Śr maja 08, 2013 6:51 pm 

Witam,
krótki komentarz do przedstawionych tu wypowiedzi na temat licencji LOK.

Każda z organizacji ma swoje zasady współzawodnictwa. Zawodnicy startujący w zawodach organizowanych przez Polski Związek Modelarstwa Kołowego i Pływającego LOK musi opłacić licencję sportową. Jest to zapisane w statusie związku. Jeżeli to się komuś nie podoba to wcale nie musi startować na takich zawodach i wybrać sobie inne zawody, gdzie licencja nie jest wymagana. Szykanowanie LOK z tego tytułu jest nie na miejscu. To, że licencje są wysyłane z dużym opóźnieniem lub nawet wcale to inna historia i na pewno nie stawia LOK w dobrym świetle.

Jeżeli ktoś nie wie to przypomnę na co przeznaczone są środki z licencji. Środki z licencji przeznaczone są na:
- opłatę sędziów z uprawnieniami na zawodach (przejazd, dieta). Wbrew pozorom jest to duże odciążenie dla organizatora zawodów
- roczną opłatę składki EFRA, która umożliwia najlepszym zawodnikom udział w Mistrzostwach Europy organizowanych przez EFRA, której LOK jest członkiem. Gdyby nie było tych środków to zawodnicy musieli pokrywać koszty tej składki ze swoich pieniędzy. Jest to 850 Euro, tak więc nie mało.

Lesław,
pozwól wszystkim samemu podejmować decyzje. Rywalizacja nie występuje tylko na Twoim podwórku. Poza tym zawody w Nowej Rudzie pokazały, że zawodnicy w innych rejonów Polski stanowczo podnieśli poziom w stosunku do standardowych zawodów w Ścinawce.

Mówisz o życzliwości i przyjaznej atmosferze na Swoich zawodach. Cieszymy się, że dążysz do takiego stanu rzeczy, chociaż na zawodach w Nowej Rudzie pokazałeś, że Ci to jeszcze nie bardzo wychodzi. Trzymamy jednak kciuki. Poza tym zrobienie z juniora seniora w Hobby pokazuje, że błędy popełniane są również na Dolnym Śląsku i to na zawodach wysokiej rangi. Czy ktoś Ci to wytyka?

Podsumowując, zanim będziesz oceniał innych najpierw oceń samego siebie.

PostNapisane: Śr maja 08, 2013 10:19 pm 

Andrzej zacznę od "pojechanki" na temat działaczy LOK na Twoim przykładzie.Byłeś w LOK ,działałeś. Kiedy powstała idea stworzenia niezależnej Federacji,szybko podpiąłeś się. Zostałeś nawet członkiem zarządu przyszłej Federacji na zebraniu założycielskim. Na razie nic się nie dzieje w tej kwestii to wróciłeś na stare śmieci stając się aktywistą LOK.,a być może byłeś konfidentem i dlatego powstały jakieś trudności w Urzędach.Być może Was konfidentów było więcej. Ja wiem ,że ten twój tekst jest sponsorowany ,ale działacze jak chorągiewki są mało wiarygodni. O czym zresztą świadczy Twój tekst.
Piszesz o jakimś : Polskim Związku Modelarstwa Kołowego i Pływającego LOK . Taki Związek powinien mieć Swój statut określający pewne zasady funkcjonowania. Na stronie LOK jest jedyny statut ,który mówi przede wszystkim o obronie ojczyzny i o strzelaniu (takim jak w Bełżycach ?). Nawet przyjmując młodzieżową nomenklaturę, po "wyguglowaniu" nie pojawia się żadna merytoryczna informacja na temat takiego Związku.
Jesteś tak świetnie zorientowany to podaj linka do takiej Organizacji. Podaj linka na stronę Ministerialną gdzie taki Związek jest zapisany. Być może biedną Panią Ministrę Muchę ,leśne dziadki wprowadziły w błąd i LOK jako Związek stał się przysłowiową "trzecią ligą hokeja".
Co do licencji to problem jest z późnym wysyłaniem,ale też z przepływem informacji . Piszesz o kadrze. Mamy połowę roku w EFRA zawodnicy są zgłoszeni ale informacji na ten temat nie ma. Jakie klasy i kim są obsadzone. Czy np. w klasie Modi jedzie ten jedyny zawodnik ,który startował w Warszawie.Czy jedzie "pokorne ciele" Jerzy O. z synem. Gdzie informacja kto dostanie darmowe licencje z EFRA ( 5 szt). Na pewno jadą ci pokorni,a nie Ci którzy jeżdżą na poziomie.
Andrzej Trella napisał(a):
...Każda z organizacji ma swoje zasady współzawodnictwa. ..

Tak masz rację .Bynajmniej LOK ma inną zasadę rywalizacji. Na zagraniczne zawody jeżdżą ci ,którzy kupią sobie startowe i licencję EFRA.
Co do opłat za jaśnie Panów "uprawnionych sędziów" to możemy poczytać na tej stronie w dziale "opinie o zawodach". Dwóch monopolistów jeżdżących po całym kraju,dojących kasę i nie tylko.Z autopsji mogę to powiedzieć bo jeździłem na zawody LOK przez wiele lat i z "Jankiem i Tadziem" nie raz współuczestniczyłem. Na jednych zawodach za czasów DOS udało się wieczorem ustalić wynik na następny dzień.
Polska jest chyba jedynym krajem w Europie z tak funkcjonującymi sędziami. Pamiętamy nocne zmiany przepisów. No i ta obojętność podczas zawodów. Jest to zawarte w wierszyku o Pabianicach.
Tak więc reasumując środki za licencję idą na jednego emeryta,który chce się po lansować wśród ludzi,na to,żeby jeden odwieczny bywalec mógł posmakować światowego życia i reszta na "urzędasów" .Koszt wydrukowania licencji to nie więcej niż 5 zł.
...Lesław,
pozwól wszystkim samemu podejmować decyzje. Rywalizacja nie występuje tylko na Twoim podwórku. Poza tym zawody w Nowej Rudzie pokazały, że zawodnicy w innych rejonów Polski stanowczo podnieśli poziom w stosunku do standardowych zawodów w Ścinawce. ...

Mam jakieś doświadczenie uczestnictwa w zawodach i organizacji.Mam wzorce zagraniczne. I zawsze będę polecał ludziom to co dobre.
Czy byłeś kiedyś w Ścinawce na zawodach,że je oceniasz? Jeśli przeanalizujesz wyniki na Mistrzostwach Polski to zauważysz,że wielu zawodników ,wychowanków cyklu walczyło i to z sukcesami. Jedno jest pewne,że pod względem zachowania się podczas zawodów nasi zawodnicy zdecydowanie się odróżniali,oczywiście pozytywnie. Niektórzy przyjezdni wręcz obniżyli poziom.
Tak na zawodach w Nowej Rudzie pokazałem ,że nienawidzę chamstwa,braku wychowania i bezczelności w wykonaniu zawodnika ,który powinien dawać przykład. Nasi zawodnicy nie jeździli pod prąd jak Twój syn, a ich ojcowie nie dyskutowali z synami w czasie biegu jak TY.
Takie zachowanie nie świadczy o poziomie zawodnika i opiekuna tylko o ich kulturze i szacunku do reszty .Zresztą rozmawiałem o tym z tobą.
Andrzej Trela napisał(a):
Trzymamy jednak kciuki. Poza tym zrobienie z juniora seniora w Hobby pokazuje, że błędy popełniane są również na Dolnym Śląsku i to na zawodach wysokiej rangi.

Tak ten błąd jest zdecydowanie bolesny. Zwłaszcza dla Ciebie.Z powodu tego błędy stałeś na najniższym podium ,a tak było by drugie.
Natomiast Naszym kardynalnym błędem do którego ja się przyznaję, było to ,że przyjęliśmy LOK-owską konwencję podziału na grupy wiekowe,zamiast pozostawić tak jak jest w Naszym cyklu i na świecie,bez podziału. Mogliśmy nagrodzić tylko najlepszego juniora w klasie. Jak sztuczne są te podziały świadczy,że junior okazał się najlepszy i w niczym to jemu nie uwłacza ,a wręcz przeciwnie.
ps.Andrzej unikaj informacji o działalności LOK na tej stronie. Jest strona -trup i tam możesz wypisywać wszystkie dytyramby na cześć hołubionej przez Ciebie organizacji. Pouczanie mnie co mam tutaj propagować jest bynajmniej nie na miejscu. To nie strona LOK z której zostałem usunięty.

PostNapisane: Cz maja 09, 2013 8:44 am 

Jeżeli ktoś nie wie to przypomnę na co przeznaczone są środki z licencji. Środki z licencji przeznaczone są na:
- opłatę sędziów z uprawnieniami na zawodach (przejazd, dieta). Wbrew pozorom jest to duże odciążenie dla organizatora zawodów

Małe sprostowanie na ta opłatę ida pieniądze z kasy klubu a nie licencji no chyba że u ciebie było jest innaczej

PostNapisane: Cz maja 09, 2013 9:17 am 

Panie Krzysztofie to jest właśnie wiarygodność pseudo Związku,pseudo działaczy i pseudo "rzecznika Trelli".
Kłamstwo i brak informacji zawsze towarzyszyło tej organizacji...
Ps.Gdzie ten Związek i stosowny Statut...?

PostNapisane: Cz maja 09, 2013 10:10 am 
Administrator forum

Tak na szersze otwarcie oczu młodzieży na LOK, dołożę swoje trzy grosze:

- na zawody organizowane (?) przez LOK jeżdżą nieliczni lub Ci, którzy nie mają gdzie jeździć a tytuły są im drogie (jaką sztuką jest zajęcie trzeciego miejsca jak w klasie startują trzy osoby? Co to za poziom rywalizacji?)

- swego czasu dostałem (przypadkowo) kalendarz imprez LOK z wyszczególnionymi imprezami prywatnymi, które - wg. tego kalendarza - LOK też organizował. O czym to świadczy - niech sobie młodzież sama dopowie

Jedno jest pewne. Po kilku latach kiedy w Kłodzko robiliśmy zawody pod flagą LOK, jeździliśmy również na zawody pod flaga LOK, mogę powiedzieć tylko jedno - młodzi ludzie powinni trzymać się od LOK z daleka

Na zawody organizowane na Dolnym Śląsku z cyklu PMMS i SLMRC mogę zaprosić z czystym sumieniem każdego, kto chce się pościągać w przyjaznej atmosferze.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz maja 09, 2013 10:17 am 

Marku, patrząc na off-road nie mamy takiej alternatywy jak np. Ścinawka w on-roadach, niestety zostają nam LOKowskie zawody bo innych po prostu nie ma.

pozdrawiam

Mugen MBX7R & Alpha & Futaba- na sprzedaz
MBX7R ECO coming soon...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona