Andrzej zacznę od "pojechanki" na temat działaczy LOK na Twoim przykładzie.Byłeś w LOK ,działałeś. Kiedy powstała idea stworzenia niezależnej Federacji,szybko podpiąłeś się. Zostałeś nawet członkiem zarządu przyszłej Federacji na zebraniu założycielskim. Na razie nic się nie dzieje w tej kwestii to wróciłeś na stare śmieci stając się aktywistą LOK.,a być może byłeś konfidentem i dlatego powstały jakieś trudności w Urzędach.Być może Was konfidentów było więcej. Ja wiem ,że ten twój tekst jest sponsorowany ,ale działacze jak chorągiewki są mało wiarygodni. O czym zresztą świadczy Twój tekst.
Piszesz o jakimś : Polskim Związku Modelarstwa Kołowego i Pływającego LOK . Taki Związek powinien mieć Swój statut określający pewne zasady funkcjonowania. Na stronie LOK jest jedyny statut ,który mówi przede wszystkim o obronie ojczyzny i o strzelaniu (takim jak w Bełżycach ?). Nawet przyjmując młodzieżową nomenklaturę, po "wyguglowaniu" nie pojawia się żadna merytoryczna informacja na temat takiego Związku.
Jesteś tak świetnie zorientowany to podaj linka do takiej Organizacji. Podaj linka na stronę Ministerialną gdzie taki Związek jest zapisany. Być może biedną Panią Ministrę Muchę ,leśne dziadki wprowadziły w błąd i LOK jako Związek stał się przysłowiową "trzecią ligą hokeja".
Co do licencji to problem jest z późnym wysyłaniem,ale też z przepływem informacji . Piszesz o kadrze. Mamy połowę roku w EFRA zawodnicy są zgłoszeni ale informacji na ten temat nie ma. Jakie klasy i kim są obsadzone. Czy np. w klasie Modi jedzie ten jedyny zawodnik ,który startował w Warszawie.Czy jedzie "pokorne ciele" Jerzy O. z synem. Gdzie informacja kto dostanie darmowe licencje z EFRA ( 5 szt). Na pewno jadą ci pokorni,a nie Ci którzy jeżdżą na poziomie.
Andrzej Trella napisał(a):
...Każda z organizacji ma swoje zasady współzawodnictwa. ..
Tak masz rację .Bynajmniej LOK ma inną zasadę rywalizacji. Na zagraniczne zawody jeżdżą ci ,którzy kupią sobie startowe i licencję EFRA.
Co do opłat za jaśnie Panów "uprawnionych sędziów" to możemy poczytać na tej stronie w dziale "opinie o zawodach". Dwóch monopolistów jeżdżących po całym kraju,dojących kasę i nie tylko.Z autopsji mogę to powiedzieć bo jeździłem na zawody LOK przez wiele lat i z "Jankiem i Tadziem" nie raz współuczestniczyłem. Na jednych zawodach za czasów DOS udało się wieczorem ustalić wynik na następny dzień.
Polska jest chyba jedynym krajem w Europie z tak funkcjonującymi sędziami. Pamiętamy nocne zmiany przepisów. No i ta obojętność podczas zawodów. Jest to zawarte w wierszyku o Pabianicach.
Tak więc reasumując środki za licencję idą na jednego emeryta,który chce się po lansować wśród ludzi,na to,żeby jeden odwieczny bywalec mógł posmakować światowego życia i reszta na "urzędasów" .Koszt wydrukowania licencji to nie więcej niż 5 zł.
Andrzej Trella napisał(a):
...Lesław,
pozwól wszystkim samemu podejmować decyzje. Rywalizacja nie występuje tylko na Twoim podwórku. Poza tym zawody w Nowej Rudzie pokazały, że zawodnicy w innych rejonów Polski stanowczo podnieśli poziom w stosunku do standardowych zawodów w Ścinawce. ...
Mam jakieś doświadczenie uczestnictwa w zawodach i organizacji.Mam wzorce zagraniczne. I zawsze będę polecał ludziom to co dobre.
Czy byłeś kiedyś w Ścinawce na zawodach,że je oceniasz? Jeśli przeanalizujesz wyniki na Mistrzostwach Polski to zauważysz,że wielu zawodników ,wychowanków cyklu walczyło i to z sukcesami. Jedno jest pewne,że pod względem zachowania się podczas zawodów nasi zawodnicy zdecydowanie się odróżniali,oczywiście pozytywnie. Niektórzy przyjezdni wręcz obniżyli poziom.
Tak na zawodach w Nowej Rudzie pokazałem ,że nienawidzę chamstwa,braku wychowania i bezczelności w wykonaniu zawodnika ,który powinien dawać przykład. Nasi zawodnicy nie jeździli pod prąd jak Twój syn, a ich ojcowie nie dyskutowali z synami w czasie biegu jak TY.
Takie zachowanie nie świadczy o poziomie zawodnika i opiekuna tylko o ich kulturze i szacunku do reszty .Zresztą rozmawiałem o tym z tobą.
Andrzej Trela napisał(a):
Trzymamy jednak kciuki. Poza tym zrobienie z juniora seniora w Hobby pokazuje, że błędy popełniane są również na Dolnym Śląsku i to na zawodach wysokiej rangi.
Tak ten błąd jest zdecydowanie bolesny. Zwłaszcza dla Ciebie.Z powodu tego błędy stałeś na najniższym podium ,a tak było by drugie.
Natomiast Naszym kardynalnym błędem do którego ja się przyznaję, było to ,że przyjęliśmy LOK-owską konwencję podziału na grupy wiekowe,zamiast pozostawić tak jak jest w Naszym cyklu i na świecie,bez podziału. Mogliśmy nagrodzić tylko najlepszego juniora w klasie. Jak sztuczne są te podziały świadczy,że junior okazał się najlepszy i w niczym to jemu nie uwłacza ,a wręcz przeciwnie.
ps.Andrzej unikaj informacji o działalności LOK na tej stronie. Jest strona -trup i tam możesz wypisywać wszystkie dytyramby na cześć hołubionej przez Ciebie organizacji. Pouczanie mnie co mam tutaj propagować jest bynajmniej nie na miejscu. To nie strona LOK z której zostałem usunięty.