Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 17, 2026 1:34 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sie 28, 2011 10:59 am 

Witajcie.

Jako ze jest niedziela i mam nadmiar czasu, postanowilem, że będę opisywał swoją konwersję.
Zacznijmy od modelu, padło na losi 8ight 1.0 po małych modyfikacjach. Bebszymy model, i zaczynamy myśleć....
1) jaka konwersja?
2) jakie combo?
3) jakie lipole?
4) jaka ladowarka?
5) jezus maria jak to poskładać i podłączyć ;/

Niestety, nie mam 800-900 na combo mmm więc zaczynamy myśleć... o kurde odkrywam że konwersja LOSI na brushless kosztuje 400zł ...
droga zabawa. Więc ide na lotnisko (białystok) do areoklubu i pytam co i jak. (czyli zbieramy podstawową wiedzę), wracam z nowymi pomysłami.
i tu się zaczyna.

Ryzykujemy jak zawsze coś innego :)

Zaczynamy od sprzedania sprzetu nitro (boze ile tego jest, ale ok ok jakos to bedzie)

Zamawiam 1 rzecz, stwierdziłem że zacznę od combo... i tu 1 niespodzianka
Regulator Hobby King 150A + silnik turnigy 2200kv (oczywiscie XXL) - o boże, nie rób tego wszystko się spali, o nie kup mambe, wywal 900zł warto - a gó...no :) combo z karta programującą z wysylka itd wychodzi 380zł z przesyłką do domu (zamowione, oczekuje az przyjdzie do domu). Jak spale to trudno, zobaczymy co to warte - ktoś musi :)

linki do zamówionych rzeczy:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... r_ESC.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _ESC_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html

Wraca temat konwersji modelu ... Więc wchodzę sobie którego razu na ebaya niemieckiego w poszukiwaniu łozysk do losi i ... (oczywiscie w polsce nie dostane ich za nic ... nawet jacek 3/4 ich nie ma na stanie w proximie) i patrze.. konwersja za 36 ojro :) to juz lepiej, z przesyłka wychodzi 180zł pod dom - drogo jak cholera za 2 kawałki metalu i 1 plastiku brzydko mówiąc ale okej, zamówimy. W poniedzialek (tj. 29 zamawiam --- wypłate na cośtrzeba marnować).

http://www.ebay.de/itm/Brushless-Conver ... 563c93c50e

Ładowarka... tego jeszcze nie opracowałem myślę, że kupie imaxa b6 itp. (jakieś sugestie moze?)

Lipo - zaczniemy klasycznie, "kup reedy, inną markę za chora kase..." to tylko ok. 400zł... dobrze to ja zaczne znowu po swojemu bo nie mam budrzetu rzędu 2 tysiecy, zamówię (taki jest plan) turnigy 5200 4s 30C oczywiscie hardcase. Zobaczymy czy starczy, jezeli nie, wtedy kupimy lepsze. Cena ok. 230zł z przesyłka pod dom

Gdy przyjdzie konwersja / combo / cokolwiek zaczne dokładać zdjęcia :) Narazie najgorszy czas - oczewkiwania. Jezeli macie jakieś rady chętnie wysłucham, brushless w które wchodzę to czarna magia dla mnie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 28, 2011 11:44 am 

Witam.
Co do combo to regiel jest jak najbardziej ok, a co do silnika to nie wiem. Akumulator moim zdaniem najrozsądniej będzie kupić coś z gamy turnigy lub flightmax. Konwersje do LOSI masz jeszcze tutaj:
http://www.rcmart.com/catalog/rc-brushl ... h=293_1391
Ładowarkę to poszukaj coś z turnigy lub tak jak wspomniałeś Imax. Gdybyś miał problemy z poskładaniem to śmiało pytaj. :D Czekam na fotki.
Pozdrawiam Maciej.

GG: 10157876

PostNapisane: N sie 28, 2011 11:48 am 

Od siebie mogę dodać, że ten regulator to klon ezruna i nie jest zły. Silnik trochę "mały" 36 średnicy, ale nie miałem styczności więc dopiero po testach można coś powiedzieć no i "tylko" na 4s. Pakiet jak najbardziej dobry, ja mam 2x2s i 2x3s turnigy 5000 30C i jestem zadowolony w 2s po ok 30-40 cyklach nadal wchodzi ok 5100 w 3s po ok 15 cyklach też ok 5100 po rozładowaniu do 3,5V/cele. Co do ładowarki to proponowałbym imax b8, bo b6 ten pakiet będzie ładować prawie 2h, a b8 bez problemu w ok 1h. Wracając do combo to jeśli silnik nie da rady (co jest prawdopodobne) to polecam leopard występują 2000, 2150 i 2200kv i kosztuje ok 90-100$ co oczywiście nie jest mało, ale i tak znacznie taniej niż wspomniana mamba czy xerun.

PS. Ja jestem z Grajewa, więc w razie czego to nie aż tak daleko ;)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N sie 28, 2011 11:53 am 

Ewentualnie Turnigy a6 200W. Mogę w 100% polecić.

GG: 10157876

PostNapisane: N sie 28, 2011 11:56 am 

w grajewie bywam raz w tygodniu najmniej przejazdem :) a co do silnika, to powiem wam tak, ładowali ludzie te różowe KD, feigao lub inne tez byly 36mm, to jest najwiekszy z gamy turnigy jezeli chodzi o tą klase, 1300 W to duzo przy 4s, Regiel to klon MMM bo to juz sprawdzilem (uzywaja tego samego obwodu głównego). Zaczniemy od tego, skonczymy na czym skonczymy. Narazie czekam i czekam i czekam :) Powiedzcie mi jedną rzecz, normalna temperatura pracy zestawu to ?

a kolejne pytanie to do czego jest ta allu płyka którą dają do konwersji ? nie moge sobie wyobraźić gdzie ona idzie ;/

Mozesz powiedzieć mi swoje doświadczenia z HK150A? jakie temperatury ? czy jakieś problemy?

PostNapisane: N sie 28, 2011 12:08 pm 

Witam.
Jeździłem na tym reglu przez 2 sezony. Sprawdza się dobrze nie łapiąc dużych temperatur. Testowałem go z z silnikiem Xeruna 150A. Sprawdzał się dobrze, ale set-up jest średnio dopracowany. Przy silnikach sensorowych i kablu model przyśpiesza płynnie i nie czuć szarpania, natomiast przy silnikach bezsensorowych czuć szarpnięcie przy starcie. Póżniej jest raczej gładko. U mnie problem występował po podłączeniu sensorowego silnika LRP. Bez kabla cooging był tak duży, że uniemożliwiało to w ogóle jazdę. Co do połączenia z silnikiem bezsensorowym- nie jest źle. Po pracy z ustawieniami regla zestaw może całkiem płynnie pracować. Polecam zasilanie 4s. Regiel wg. mnie nie jest do końca przystosowany do wyższego zasilania, a nawet sam producen taz pisze tak, raz tak. Jeśli chodzi o pakiety sporo zawodników jeździ na TGY 4.5 30C. Jest to całkiem fajny pakiet cele żadko się rozjeżdzają, nie trzeba robić przejściówek do szybszego ładowania jak w przypadku 2x2s, a masa jest sporo mniejsza niż w przypadku 2x 5.2 30C. Ja jdednaj jeżdżę na 5.2 pakiety trafiły na bardzo dobrą serię cel. Mając 6 takich pakietów po kilku błędach w eksploatacji do wymiany poszedł 1, natomiast mogę używać go z innym starszym pakietem.
Pozdrawiam

PostNapisane: N sie 28, 2011 12:08 pm 

Regiel ma odcięcie termiczne więc nie ma się czym przejmować, a co do silników to mówi się, że do 70 stopni C nie powinno się nic stać. 1300W to niby dużo, ale mój poprzedni silnik też miał 1300W i nie dał rady (pewnie przez to, że go zasiliłem trochę więcej niż producent podaje) to jest moc max, w rzeczywistości może mieć 700-1000W. Mój leopard ma podane przez producenta 2600W, ale w testach wychodzi, że średnio ma ok 1500W, ale tak to już jest z tymi danymi producenta. Osobiście nie miałem tego regla w dłoni, ale czytałem pochlebne opinie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N sie 28, 2011 6:03 pm 

Chyba dobrze trafiłem. Otóż w najbliższym czasie bede kupował Traxxasa E-maxxa. Zamierzam od razu pozbyć się regla i silników szczotkowych. Przymierzam sie do regla takiego jak chce kupić autor wątku. Natomiast nie wiem jaki wybrać silnik? Cena silnika to jakieś 50-60$ (tyle na silnik chce wydać). Zamawiać będę z Hobbykinga. Co sądzicie o tym silniku http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html ? Nie za mocny do E-maxxa. Będę jeżdził na li-po 2*2s.

PS: Jestem z Białegostoku. Jakby coś autor wątku zamawiał z hobbykinga jeszcze to mozemy sie kosztem wysyłki podzielić. Zawsze trochę taniej :)

PostNapisane: N sie 28, 2011 6:11 pm 

Spóźniłeś się 2 dni :) ale to nie koniec, teraz lipole itd. Więc jak coś daj do siebie kontakt, będzie z kim jeździć chociaż. Mamy tez kolege z grajewa:) damy rady we 3.

Rozważałem ten sam silnik co Ty, wzialem inny ze wzgledu na to ze ryzykuje :) po prostu dla zabawy buduje coś inaczej niż wszyscy i sprawdzić chcę inne opcje. Ten który dałeś na 100% się nada, latać będzie jak szalony wręcz. Nie ma czegoś takiego jak za mocny, pamiętaj lepiej ogarniczyć silnik niż wyżyłować.

PostNapisane: N sie 28, 2011 6:23 pm 

barto napisał(a):

Ten silnik ma trochę wysokie kv, ale jeśli dasz przełożenie 15T/68T nie powinien się mocno grzać. Wziąłbym od razu chłodzenie np http://www.ebay.com/itm/EZRUN-Combo-C4- ... 588e7bf797

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 30, 2011 7:20 pm 

Do tej alumininiowej płytki montujesz wanienke (polecam wkręty, a nie dołaczone śruby), a potem całośc montujesz do płyty w miejsce, gdzie kiedys było łoże silnika spalinowego. Swoją drogą, polecam zostawić łoże z konwersji, a wanienke kupić sobie np z ASSO rc8be. Ta z konwersji troche waży, przez ta aluminiową płytkę no i podwozie jest lepiej wyważone jak ma pakiety bardziej po środku płyty, niz na samym końcu.
Opaski, jesli nic sie nie zmieniło, tez musisz kupić inne, bo te które dawali do zestawów obejmowały co najwyżej jeden pakiet 2S.

PostNapisane: Cz wrz 08, 2011 9:30 am 

Pierwsze doszło combo HK150A i turnigy silnik + programująca karta ta. Wszystko do domu 9 dni trwało :) regulator jest WIEEEEEELKI, rozni sie od tego z foto ze strony, silnik tez nie nalezy do małych. Czekam na reszte paczek :)

zdjęcia http://imageshack.us/g/69/1007849j.jpg/

PostNapisane: Pn wrz 12, 2011 4:36 pm 

stało się, przyszło wszystko. Zaczniemy od problemów, turnigy accucel się spaliła w połowe ładowania z dymem ... konwersa hobbyking TO TAKI SYF ZE BRON BOŻE TEGO NIE KUPUJCIE. po 1 3/4 gwinty były ukrecone od nowego w płytce mocowania pakietu, allu jest miękkie jak nie wiem co, zeby jej uzywac trzeba jeździc bez tylniego breace... 4h ją szlifowałem, gwintowałem, ciąłem zeby wszystko było ok. Dalej, imbus w zebatce (doskający) ukrecił się przy 1 dokręceniu ... (zmieniłem na inny i trzyma). Ogólnie mówią tylko mocowanie silnika i zębatka mają byt. Do teraz nie wiem do czego są 2 srubki w konwersji (kurde za mało dziurek w konwersji) i plastikowy dystans ... to juz czarna magia :) Nie wspomne o rzepach które nie maja bytu bo są na pakiet 2s i to wątpie, trzeba będzie kupić nowe, narazie opaski zaciskowe i na sztywno.

Teraz pozytywy, złozone, lock und sie tajten używany ambitnie. POJEŹDZONE ! dzis wieczorem dorzucę filmik,

Regiel 33 stopnie, silnik 52,9 stopnia max. Cały czas pełna petarda, model robi wheelie, jest szybki (popracujemy nad tym zeby był jeszcze szybszy), po 3 programowaniach regiel działa bardzo płynnie i przyjemnie. (mid. timing i punch 30% = mozna jeszcze wiele więcej wycisnąć z tego combo)

Niestety nie bardzo lubi się to z moją mx-3 40mhz... trzeba bedzie kupic 2.4ghz. Model chodzi rewelacyjnie, polecam ten zestaw do bagusa.

Do zakupienia zostało:
1. wiatrak z radiatorem na silnik (60zł)
2. większa zębatka atak/ mniejsza zębatka odbiór (60zł)
3. karoseria do losi 8ightE za CHORE 140zł ...
4. aparatura 2.4ghz.

Narazie jeździłem bez budy.
Zaczne od budy i apki, bez tego nie ma jak poejchac na zawody :)

PostNapisane: Pn wrz 12, 2011 5:12 pm 

Czyli ogólnie poza małymi niedociągnięciami konwersja wyszła pozytywnie :)
Wiatrak polecam ten:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9131

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn wrz 12, 2011 5:43 pm 

slabe zdjecie podglądowe, ale jest:) http://imageshack.us/photo/my-images/824/1007852.jpg/
Wszystko na styk, pomocowane juz na stałe, nie powinno być chyba problemów :)
Dyfry mam zalane 7 5 2 a wheelie dalej leci, jazda na maxa na pełnym pakiecie 20 minut idealne. Moc silnika 1080W, prad max, 75A. Staaaarcza aż aż. Tak, dokladnie taki radiatorek planuję.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona