Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 2:25 am

Autor
PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 8:10 pm 

Z racji tego że jestem tu nowy, to na wstępie chciałem Was wszystkich przywitać . - Witam :) Planuje zacząć swoją zabawe z RC i mój wybór padł na E-Revo 1/10 szczotkowy. Mam pare pytań, pomoże ktoś ??

1. Jak długo da sie pojeździć na standardowych pakietach ?? (z tego co wyczytałem już na forum to taki standart to 15min, prawda to ?? )
2. Jak szybko można naładować pakiety ładowarką z zestawu.
3. Jakie pakiety dokupić aby pojeździć dłużej (nie zależy mi na mocy ale raczej na czasie) i jaką ładowarke do nich dokupić.

Revo bedzie moim pierwszym modelem RC (chol**nie mi sie podoba :P ) . Pewnie za chwilę ktoś napisze że jeśli chce jeździć długo to lepiej spalinówke, ok, zgodze sie, ale ... no własnie ale.. Spalinówką już sie w domu nie "pobawie", pozatym revo dostanie później mój syn, a elektryk bedzie chyba bezpieczniejszy niż spalina.
Dziękuje za każdą opowiedź/podpowiedź :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 9:00 pm 

ad.1 w zależności od terenu i obchodzenia się z cynglem gazu to 15-20 min może uda się 25, ale raczej mało prawdopodobne.
ad.2 nie wiem dokładnie jakie ma parametry, ale na pewno nie nazwałbym tego "szybko" sądzę, że 3-4h jeden, a są dwa.
ad.3 pakiety jak największej pojemności minimum 5000mah, 8,4v polecam firmy Team Orion, Intellect, GP. Ładowarkę np. imax b6.

Piszesz, że spalinówką się w domu nie pobawisz... e-revo też się nie pobawisz, chyba, że masz pokój 80m2 to w kółko sobie pojeździsz. Ten model ma prawie 60cm długości.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 9:44 pm 

Witam.
Kupując e-revo kup od razu porządną ładowarkę, która będzie Ci służyła jeszcze do następnych modeli. Poszukaj czegoś pokroju Turnigy accucel6, eco6 lub tak jak wspomniał Ralf Imax B6 Na oryginalnych pakietach nie poszalejesz ale zawsze możesz dokupić następne, najlepiej by było lipo ale skracają żywotność silników szczotkowych. Zabawa e-revo w domu odpada chyba że masz ogromne mieszkanie. Mówisz że do długiej jazdy spalinke, elektrykami też można poszaleć długo tylko trzeba kupić pakiety które Ci potem wystarczą na długo. Spalinka to także regulacje silnika i inny serwis. Zależy kto co lubi ale skoro mówisz że model ma w przyszłości trafić w ręce syna to chyba lepiej elektryka.
Pozdrawiam Maciej.

GG: 10157876

PostNapisane: N wrz 04, 2011 9:50 am 

Dziekuje Wam za odpowiedź. A czy ktoś może powiedzieć ze swojego doświadczenia jak długo Turnigy Accucel-6 Balancer naładuje pakiety standardowe od revo ?? I mam jeszcze jedno (może i głupie :P ) pytanie, czy szczotkowym E-revo też można kręcić bączki ?? :D

PostNapisane: N wrz 04, 2011 9:59 am 

Można kręcić bączki ale nie polecam zwykłej wersji szczotkowej bo minie góra miesiąc i będziesz chciał wsadzić zestaw MMM a to kolejny wydatek ponad 1000zł a różnica między szczotkowym napędem a zestawem BL to 2 różne światy gdzie jedyna wada BL to tylko taka że potrzeba ingerencji w uszczelnienie regla by móc jeździć w terenach podmokłych i przy okazji co chwilę łożyska wymieniać :wink:

PostNapisane: N wrz 04, 2011 10:29 am 

Accucel naładuje 1 pakiet w 1h, ale to trochę niezdrowe dla pakietu, lepiej ładować trochę słabszym prądem ok 1,5h.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N wrz 04, 2011 12:17 pm 

Marcin Jasiński napisał(a):
Można kręcić bączki ale nie polecam zwykłej wersji szczotkowej bo minie góra miesiąc i będziesz chciał wsadzić zestaw MMM a to kolejny wydatek ponad 1000zł a różnica między szczotkowym napędem a zestawem BL to 2 różne światy gdzie jedyna wada BL to tylko taka że potrzeba ingerencji w uszczelnienie regla by móc jeździć w terenach podmokłych i przy okazji co chwilę łożyska wymieniać :wink:

E-Revo ma być "zabawką na niedziele", na codzień praca, rodzina wiec i tak nie bedzie czasu. To bedzie mój pierwszy RC i od tego chce zacząć, jeśli mi sie spodoba wtedy bede miał większą frajdę robiąc jakiś tuning :D itp. Taka zabawka dla dorosłego dziecka :P, które pod pretekstem późniejszego oddania go synowi realizuje marzenia z dziciństwa :) Pewnie wielu z Was wie o czym ja mówie :) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mam nadzieje że bede mógl liczyć na pomoc jak jeszcze mi sie coś przypomni. Pozdrawiam

PostNapisane: Śr wrz 07, 2011 8:50 pm 

Czy ktoś z Was posiada E-Revo 1:10 i jest z okolic Kościana ?? (między Lesznem a Poznaniem) , chicałem zobaczyć model na żywo .