Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 3:03 am

Autor
PostNapisane: Cz maja 06, 2010 9:17 pm 

Cześć!
Planuję zakup nowego laptopa, po dość udanej współpracy z laptopem Lenovo myślałem aby pozostac przy tej firmie. Może i nie są to laptopy tak popularne jak np. HP ale wg mnie mój obecny laptop bije na głowę lapsa od HP, więc raczej HP chciałbym wykluczyć - chociażby ze względu na wygląd.
Dalej, Acer - testowałem tylko laptopa z dolnej półki (mniej więcej z takiej samej co mój obecny lenovo) i laptop po prostu się rozpadł, też w porywaniu do Lenovo wypada cienko.
Asus, Thosiba - nie miałem z nimi styczności.
Dell - pomimo nie zbyt dobrej współpracy nie wykluczam :)
A i jeszcze co potrzebuję :)
Chce mieć dobrą grafikę i kartę dźwiękową no i procesek - dlaczego? interesuję się filmowaniem, więc potrzebuję dobrą matrycę i wydajną grafikę, głośnoooo słucham muzyki (mp3 średnio co 1,5 miecha wymienić muszę), tak samo jak w przypadku grafiki. A i ostatnio zacząłem interesować się grafiką. Więc chciałbym wykluczyć grafikę GMA :)
Aha i myślałem nad tym laptopem:
http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 5_LED.html

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 06, 2010 9:22 pm 

Laptop ma bardzo dobre parametry techniczne . Popatrz jeszcze za Toshiba dobrze wykonane laptopy sam mam jednego w domu z tej firmy i nie ma z nim żadnych problemów.

PostNapisane: Pt maja 07, 2010 12:10 am 

Przede wszystkim polecam Ci forum http://www.nhl.pl i serwis http://www.notebookcheck.pl. Powinieneś wyszukać tam wiele informacji. Są tam też zestawienia procesorów i kart graficznych oraz testy laptopów.

Z własnego doświadczenia mogę tylko podsunąć kierunek poszukiwań - Lenovo (porządna jakość, dobre wyposażenie i cena), Dell (solidna jakość i warunki gwarancji producenta), Asus - o nich tylko słyszałem od znajomych, ale za to same pozytywne opinie.

Nowe modele HP oferują trochę mało w stosunku do ceny. Zwłaszcza drażni mnie oferowanie tylko 3 portów USB w wielu modelach. Omijałbym też Fujitsu-Siemens, chociaż chodziły głosy, że firma ma się wycofać z rynku laptopów. Miałem jeden wyrób tej firmy i nie wspominam dobrze samego laptopa ani podejścia firmy do rozwiązywania problemów technicznych. Jeśli trafi się komuś dobry egzemplarz, to pewnie nie będzie narzekał.

Jeśli chodzi o grafikę, skupiłbym się na kartach Nvidia, przede wszystkim dlatego, że odpowiedzialność za sterowniki bierze Nvidia, a nie jak w przypadku kart ATI - producent laptopa. Na stronie Nvidii sterowniki są aktualizowane, a producent laptopa z reguły wypuszcza jedną wersję sterownika i koniec. W Fujitsu-Siemens miałem kartę ATI i też na myśl o niej czuję mały zgrzyt. Nie można powiedzieć, żeby był to stabilny sprzęt.

Karta dźwiękowa - w F-S był bodajże Conexant, strasznie cicha, myślałem, że głośniki mam uwalone. Do czasu podpięcia ich pod obecnego Della z dźwiękiem SigmaTel - bez porównania. Ponadto jeśli zauważysz, że któryś model ma głośniki sygnowane przez jakąś renomowaną firmę audio, to można domniemać, że będzie grał dobrze. Swego czasu Compaq wypuszczał serie z głośnikami JBL, teraz chyba Toshiba coś takiego proponuje, ale nie z JBL, nie pamiętam już nazwy. Serię JBL Compaq'a wspominam bardzo dobrze.

PostNapisane: Pt maja 07, 2010 8:36 pm 

apropos' HP, jestem bardzo zawiedziony folią na ekranie która nadaje się bardziej na lustro. W słoneczny dzień, właściwie nie da się na nim pracować... Ale poza tym jestem bardzo zadowolony z mojego Paviliona. Pozdrawiam

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

PostNapisane: Wt maja 11, 2010 6:57 am 

Od siebie mogę Ci polecić Lennovo R500. Może nie jest to szczególnie nowoczesny sprzęt, ale jakość wykonania Thinkpad bije wszystkie inne.