Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 8:06 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: HPI Baja B5 SS
PostNapisane: So lut 27, 2010 10:34 pm 

Witam serdecznie.

Chciałem abyście mi powiedzieli coś na temat modelu HPI BAJA B5 SS.

http://cgi.ebay.com/HPI-BAJA-5B-SS-1-5T ... 25591b655d

Czy są jakieś różne wersje , czy warto kupować to autko , czy to prawda że cieżko opanować tą maszyne ?

Czy znacie jakieś opinie na temat tego modeli ? Prosze wyszystkich o wypowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 27, 2010 10:55 pm 

Ja mogę się wypowiedzieć na tema wersji :
Baja B5 RTR
Baja B5 2.0 RTR
Baja B5 SS KIT
Baja T5 RTR
Baja B5 with 2.4 radio
Baja T5 with 2.4 radio
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "czy jest on trudny do opanowania" Ale weź pod uwagę to że auto ma napęd na dwa koła , lecz jest on o wiele cięższy od innych aut więc prowadzi się inaczej niż wszystkie auta innych typów . :D

PostNapisane: So lut 27, 2010 11:21 pm 

Chciałem ogolnie dowiedzieć się czy jest to dobry model. Możliwe że jest przereklamowany nie wart swojej kasy.Widziałem że wymieniłeś wiele modeli. Czym sie różnia ;//? Jak miał byś chwilke porozmawiać o tym prosze o kontakt 7250703

PostNapisane: So lut 27, 2010 11:40 pm 

Napiszę ci na forum kilka różnic :
Baja B5 to pierwsza wersja , silnik 23cc , RTR
Baja B5 SS wersja do samodzielnego składania wiele elementów tuningowych , silnik 26cc
Baja B5 2.0 nowsza wersja od B5 , kilka elementów tuningowych , RTR
Baja T5 wersja Schort crouse [teoretycznie truggy np. B5 to buggy] silnik 26cc , RTR
Baja B5 i T5 z radiem 2.4 to po prostu wersje 2.0 z lepszym radiem .
Oczywiście wszystkie modele to HPI jeśli jednak chcesz tańszy model o jest również firma KM models która robi klony Baji . Jeśli jesteś przekonany do modeli tego typu to baja jest świetnym wyborem . :D Jeśli masz więcej pytań do mnie o pisz na priv .

PostNapisane: N lut 28, 2010 12:00 am 

nie mogli bysmy porozmawiac na gg skype ?

Pisze do Ciebie wiadomosci ale jakos nie dochodza ;/

PostNapisane: N lut 28, 2010 12:22 am 

Oglądam te klony Baji.

Pytanie czy ktoś miał do czynienia z tym modelem ?? jak z dostępnością cześci zamiennych.

Pytanie kolejne jakie są różnice miedzy Baja a Tym Klonem? ( Czy jest to identyczny model tylko nazwa inna ?? )

PostNapisane: N lut 28, 2010 2:31 am 

matizz napisał(a):
Napiszę ci na forum kilka różnic :
Baja B5 to pierwsza wersja , silnik 23cc , RTR
Baja B5 SS wersja do samodzielnego składania wiele elementów tuningowych , silnik 26cc
Baja B5 2.0 nowsza wersja od B5 , kilka elementów tuningowych , RTR
Baja T5 wersja Schort crouse [teoretycznie truggy np. B5 to buggy] silnik 26cc , RTR
Baja B5 i T5 z radiem 2.4 to po prostu wersje 2.0 z lepszym radiem .
Oczywiście wszystkie modele to HPI jeśli jednak chcesz tańszy model o jest również firma KM models która robi klony Baji . Jeśli jesteś przekonany do modeli tego typu to baja jest świetnym wyborem . :D Jeśli masz więcej pytań do mnie o pisz na priv .

Moim zdaniem te wersje to mydlenie oczu. Ja też długo zastanawiałem się nad tym jakiej firmy petrola wybrać i poszedłem w tym celu do sklepu na spokojnie pooglądać Baję podstawową B5. Co masz na myśli matizz pisząc o wersji SS - kilka elementów tunningowych ? Ja dość długo obserwuję poczynania HPI i doszedłem do wnioslku że ostatnie udane podwozia spalinowe jakie ta manufaktura wypuściła są już wiekowe i to jest w off-road Savage SS, a w on-road model R40, po nich aż do dziś już nic godnego uwagi nie wyprodukowali. Stali się firmą którą zaczęła robić wszysko a zarazem niczego już nie robią dobrze i starannie jak kiedyś. Po dokładnych oględzinach BAJI 5B w sklepie w Sosnowcu doszedłem do wniosku że wydanie 3600zł na chiński model z chińskim silnikiem Chung Yang/Fuelie to duży błąd. :wink: Można wytargać dobry niemiecki model za rozsądne pieniądze (1390zł + 150zł trasport do Polski) a co zostanie wydać na jego tunning o jakim w BAJI z HPI nawet się nie śniło. Przykład:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...e=STRK:MEWAX:IT
Za pozostałe 2000zł można do tego modelu dokupić firmowy dopracowany napęd paskowy na obie osie + przekładnia 2speed, hydrauliczne hamulce tarczowe to kolejne 800zł
Jeśli chodzi o modele 1:5 to polecam FG oraz MCD - firmy które od lat specjalizują się w petrolach a baję z HPI można sobie spokojnie podarować :D

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: N lut 28, 2010 8:50 am 

.

Ostatnio edytowano N lut 28, 2010 9:00 am przez Mateusz Betko, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N lut 28, 2010 8:59 am 

Baja SS to wersja do samodzielnego składania z większą ilością elementów tuningowych . Każdy model ma coś w sobie czego inne nie mają . Faktycznie jednak wydawanie takiej kwoty na model jest Trochę marnowaniem pieniędzy . Firma KM i jej model 3.0 [w HPI jej jeszcze niema :lol: ] kosztuje w Stanach 950$ mnożymy przez aktualny koszt dolara i ... 2783,50 + koszt przesyłki i nadal nie mamy ceny wersji HPI 2.0 czyli 3600 . Niektórzy jednak boją się jakości plastkiów w chińskich modelach , ale w tej wersji nie ma plastików ...
http://www.uaebaja.com/shop/king-motor- ... 29cc-p-220
Do modelu możesz jeszcze dokupić np. lepsze serva za 300zł i trudno o lepszego petrola

PostNapisane: N lut 28, 2010 12:05 pm 

Matzi

Ja generalnie upatrzylem sobie taka

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT

Jednak widziałem że są wersje z aluminiowymi podzespołami.Pytanie czy warto dokładać??

Chciałem jeszcze dowiedzieć się jak z trwałością tych silników.
Oraz z dostępnością części zamiennych.

PostNapisane: N lut 28, 2010 12:22 pm 

Ta podróba nie jest 100% bają z hpi ;)
Może wykonanie przez hpi nie jest wzorowe, ale po małych poprawkach Baja jest naprawdę dobrym modelem. Może silnik CY jest pomyłką, ale baja nadrabia to doskonałymi właściwościami jezdnymi :) Widzę, że u niektórych nieznajoma jest idea modelarstwa - kiedyś ludzie rzeźbili sobie modele w garażu czy w piwnicy, a teraz tylko patrzymy, że jak wydamy kasę to mamy mieć model full wypas. Ja jestem zadowolony z mojej Baji, choć nieraz chciałem ją wyrzucić przez okno ;)

Kupując podróbę okradasz hpi, a okradając hpi cierpisz Ty :)

PostNapisane: N lut 28, 2010 12:34 pm 

Nie rozumiem trochę wypowiedzi KM Baja to auto wyprodukowane w 100% przez KM . Co z tego że są prawie takie same . Nikt nikogo nie okrada jeśli ktoś chce mieć fajnego petrola , a nie może wydać takiej kwoty [czyli prawie 4000zł] to niech kupi KM za 1800zł , Jeśli chcesz mieć auto całe z aluminium to kup KM 2.0 za 2200zł . Zapewne HPI baja jest warta swojej ceny , ale KM baja jest jej warta w 100% . Poza tym Firma ta jest legalna i jeśli były by tu jakieś problemy HPI zapewne może wytoczyć sprawę KM . To jest tylko moje zdanie i wiem że wiele osób może się z nim nie zgadzać .

PostNapisane: N lut 28, 2010 12:50 pm 

Ciekawe jakbyś się poczuł, gdybyś produkował jakąś rzecz - oczywiście jako jedyny na świecie i nagle pojawiła by się firma ni stąd ni z owąd, która robi to samo co Ty tylko za połowę ceny.. czułbyś się oszukany? Ja na pewno tak. Można to nazwać konkurencją, ale nie wtedy gdy cały projekt modelu zostaje skopiowany...
Nie wiadomo czy hpi nie wytoczyła sprawy do sądu ;)

PostNapisane: N lut 28, 2010 12:55 pm 

Ja podobnie jak Marcin jestem zadowolony ze swojej baji. Po kilku przeróbkach Baja spisuje się świetnie. Co do silnika CY- po wymianie łożysk daje radę :wink: Jeśli ktoś odczuje niedobór mocy zawsze można kupić zestaw Big Bore. Warto wspomnieć że do Baji lista części tuningowych jest bardzo długa. Jeśli chodzi o podróbki Baji mówię NIE!!

pozdr.

PostNapisane: N lut 28, 2010 1:29 pm 

Tak jak mówię jest to tylko moje zdanie i możecie się z nim nie zgadzać . :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona